Rozporządzenie 304/2010 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2-fenylofenolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 304/2010
z dnia 9 kwietnia 2010 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2-fenylofenolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 14 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) 2-fenylofenol jest substancją czynną należącą do czwartego etapu programu przeglądu dyrektywy 91/414/EWG(2), w związku z którym dnia 19 grudnia 2008 r. przedstawiono Komisji sprawozdanie z oceny w formie sprawozdania naukowego EFSA dotyczącego 2-fenylofenolu(3). W sprawozdaniu tym zawarto opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwanego dalej "Urzędem", w sprawie konieczności określenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dla tej substancji czynnej zgodnie z art. 12 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz wniosek o ustanowienie takich NDP.

(2) Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów i zwierząt. Ocenił reprezentatywne zastosowanie substancji jako środka grzybobójczego stosowanego po zbiorach na owocach cytrusowych i gruszkach, stwierdzając, w oparciu o dostępne informacje, że dla zgłoszonego zastosowania na owocach cytrusowych, polegającego na opryskiwaniu, należy tymczasowo ustalić najwyższy dopuszczalny poziom na 5 mg/kg. Aby potwierdzić ocenę ryzyka, Urząd porosił o potwierdzenie, że metoda analityczna zastosowana do badań pozostałości pozwala na właściwe określenie ilościowe pozostałości 2-fenylofenolu, 2-fenylohydrochinonu i ich koniugatów. Ponadto Urząd stwierdził, że powiadamiający powinien przedłożyć dwa dodatkowe badania pozostałości na owocach cytrusowych oraz ważne badania trwałości w czasie przechowywania. Jeśli chodzi o zgłoszone zastosowanie na gruszkach, Urząd nie mógł zaproponować NDP, ponieważ przedłożone dane dotyczące pozostałości były niemożliwe do przyjęcia. Wobec braku określonego NDP należy zastosować granicę oznaczalności.

(3) W ocenie ryzyka Urząd uwzględnił najnowsze informacje na temat toksykologicznych właściwości 2-fenylofenolu. Wynika z nich, że dla owoców cytrusowych NDP równy 5 mg/kg jest do przyjęcia w odniesieniu do bezpieczeństwa konsumenta, co stwierdzono na podstawie oceny narażenia konsumenta dla 27 określonych grup europejskich konsumentów. Ocena długotrwałego narażenia w wyniku konsumpcji wszystkich produktów żywnościowych, które mogą zawierać 2-fenylofenol, wykazała, że nie istnieje ryzyko przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania. Jako że ostra dawka referencyjna nie jest w przypadku 2-fenylofenolu konieczna, nie było potrzeby oceniać krótkotrwałego narażenia.

(4) Komisja poprosiła powiadamiającego o przedstawienie swoich uwag w odniesieniu do sprawozdania naukowego EFSA na temat 2-fenylofenolu, w tym uwag dotyczących proponowanych NDP. Powiadamiający przedstawił uwagi, które zostały dokładnie zbadane.

(5) Na podstawie sprawozdania naukowego Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że proponowane NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i nie spotkały się ze sprzeciwem Parlamentu Europejskiego ani Rady,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zostaje zmieniony zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2011 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 9 kwietnia 2010 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1.

(3) EFSA Scientific Report (2008) 217, Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance 2-phenylphenol (Sprawozdanie naukowe EFSA (2008) 217, Wnioski z przeglądu w sprawie oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczące substancji czynnej - 2-fenylofenolu) (sfinalizowano dnia 19 grudnia 2008 r.).

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dla 2-fenylofenolu dodaje się kolumnę w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a) Suma 2-fenylofenolu, jego soli i koniugatów, wyrażona jako 2-fenylofenol
100000 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
110000 (i) Owoce cytrusowe 5(ft)
110010 Grejpfruty
110020 Pomarańcze
110030 Cytryny
110040 Limy (Limonki)
110050 Mandarynki
110990 Pozostałe
120000 (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) 0,1(*)
120010 Migdały
120020 Orzechy brazylijskie
120030 Orzechy nerkowca
120040 Kasztany jadalne
120050 Orzechy kokosowe
120060 Orzechy laskowe
120070 Orzechy makadamia
120080 Orzeszki pekan
120090 Orzeszki sosnowe
120100 Pistacje
120110 Orzechy włoskie
120990 Pozostałe
130000 (iii) Owoce ziarnkowe 0,05(*)
130010 Jabłka
130020 Gruszki
130030 Pigwy
130040 Nieszpułka zwyczajna
130050 Nieśplik japoński
130990 Pozostałe
140000 (iv) Owoce pestkowe 0,05(*)
140010 Morele
140020 Wiśnie i czereśnie
140030 Brzoskwinie
140040 Śliwki
140990 Pozostałe
150000 (v) Jagody i drobne owoce 0,05(*)
151000 a) Winogrona stołowe i do produkcji wina
151010 Winogrona stołowe
151020 Winogrona do produkcji wina
152000 b) Truskawki
153000 c) Owoce leśne
153010 Jeżyny
153020 Jeżyny popielice
153030 Maliny
153990 Pozostałe
154000 d) Inne drobne owoce i jagody
154010 Borówki amerykańskie
154020 Żurawiny
154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
154040 Agrest
154050 Róża dzika
154060 Morwy
154070 Głóg (mediterranean medlar)
154080 Bez czarny
154990 Pozostałe
160000 (vi) Owoce różne 0,05(*)
161000 a) Z jadalną skórką
161010 Daktyle
161020 Figi
161030 Oliwki stołowe
161040 Kumkwat
161050 Karambola
161060 Kaki (Szaron, Persymon)
161070 Czapetka kuminowa (śliwka jawajska)
161990 Pozostałe
162000 b) Z niejadalną skórką, małe
162010 Kiwi
162020 Liczi (śliwa chińska)
162030 Owoce męczennicy
162040 Owoc opuncji (figa opuncjowa)
162050 Caimito
162060 Oczar wirginijski (Wirginia kaki)
162990 Pozostałe
163000 c) Z niejadalną skórką, duże
163010 Awokado
163020 Banany
163030 Mango
163040 Papaja
163050 Granaty
163060 Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, Flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)
163070 Guajawa
163080 Ananasy
163090 Chlebowiec właściwy
163100 Durian (Rościan)
163110 Flaszowiec miękkociernisty
163990 Pozostałe
200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE 0,05(*)
210000 (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste
211000 a) Ziemniaki
212000 b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
212010 Maniok
212020 Słodkie ziemniaki
212030 Pochrzyn
212040 Maranta trzcinowata
212990 Pozostałe
213000 c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
213010 Buraki
213020 Marchew
213030 Seler korzeniowy
213040 Chrzan
213050 Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)
213060 Pasternak
213070 Pietruszka zwyczajna - korzeń
213080 Rzodkiewka
213090 Salsefia
213100 Brukiew
213110 Rzepa
213990 Pozostałe
220000 (ii) Warzywa cebulowe
220010 Czosnek
220020 Cebula
220030 Szalotka
220040 Dymka
220990 Pozostałe
230000 (iii) Warzywa owocowe
231000 a) Rośliny psiankowate
231010 Pomidory
231020 Papryka
231030 Bakłażan
231040 Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa
231990 Pozostałe
232000 b) Dyniowate - z jadalną skórką
232010 Ogórki
232020 Korniszon
232030 Cukinia (Kabaczek (patison))
232990 Pozostałe
233000 c) Dyniowate - z niejadalną skórką
233010 Melony
233020 Dynia
233030 Arbuz
233990 Pozostałe
234000 d) Kukurydza cukrowa
239000 e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach
240000 (iv) Warzywa kapustne
241000 a) Kapustne kwitnące
241010 Brokuły
241020 Kalafiory
241990 Pozostałe
242000 b) Kapustne głowiaste
242010 Brukselka
242020 Kapusta głowiasta
242990 Pozostałe
243000 c) Kapustne liściowe
243010 Kapusta pekińska
243020 Jarmuż
243990 Pozostałe
244000 d) Kalarepa
250000 (v) Warzywa liściowe i świeże zioła
251000 a) Sałata i inne warzywa sałatowe, w tym kapustne
251010 Roszpunka warzywna
251020 Sałata
251030 Endywia
251040 Rzeżucha
251050 Gorycznik wiosenny
251060 Rokietta siewna, rukola
251070 Gorczyca sarepska
251080 Liście i pędy kapustnych
251990 Pozostałe
252000 b) Szpinak i podobne (liście)
252010 Szpinak
252020 Portulaka pospolita
252030 Boćwina
252990 Pozostałe
253000 c) Liście winorośli
254000 d) Rukiew wodna
255000 e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)
256000 f) Zioła
256010 Trybula
256020 Szczypiorek
256030 Liście selera
256040 Pietruszka - nać
256050 Szałwia
256060 Rozmaryn
256070 Tymianek
256080 Bazylia
256090 Liście laurowe
256100 Estragon
256990 Pozostałe
260000 (vi) Warzywa strączkowe (świeże)
260010 Fasola (w strąkach)
260020 Fasola (bez strąków)
260030 Groch (w strąkach)
260040 Groch (bez strąków)
260050 Soczewica
260990 Pozostałe
270000 (vii) Warzywa łodygowe (świeże)
270010 Szparagi
270020 Karczochy
270030 Seler
270040 Koper włoski
270050 Karczochy kuliste
270060 Por
270070 Rabarbar
270080 Pędy bambusa
270090 Rdzenie palmowe
270990 Pozostałe
280000 (viii) Grzyby
280010 Uprawne
280020 Dzikie
280990 Pozostałe
290000 (ix) Wodorosty morskie
300000 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE 0,05(*)
300010 Fasola
300020 Soczewica
300030 Groch
300040 Łubin
300990 Pozostałe
400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE
401000 (i) Nasiona oleiste 0,1(*)
401010 Siemię lnu
401020 Orzeszki ziemne
401030 Mak
401040 Ziarna sezamu
401050 Ziarna słonecznika
401060 Nasiona rzepaku
401070 Ziarna soi
401080 Nasiona gorczycy
401090 Nasiona bawełny
401100 Nasiona dyni
401110 Rokosz barwierski
401120 Ogórecznik
401130 Lnicznik właściwy
401140 Konopie
401150 Rącznik pospolity
401990 Pozostałe
402000 (ii) Owoce oleiste
402010 Oliwki do produkcji oliwy 0,05(*)
402020 Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) 0,1(*)
402030 Olejowiec gwinejski 0,1(*)
402040 Drzewo kapokowe 0,1(*)
402990 Pozostałe 0,1(*)
500000 5. ZBOŻA 0,05(*)
500010 Jęczmień
500020 Gryka zwyczajna
500030 Kukurydza
500040 Proso zwyczajne
500050 Owies zwyczajny
500060 Ryż
500070 Żyto
500080 Sorgo
500090 Pszenica
500990 Pozostałe
600000 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO 0,1(*)
610000 (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
620000 (ii) Ziarna kawy
630000 (iii) Napary ziołowe (suszone)
631000 a) Kwiaty
631010 Kwiaty rumianku
631020 Kwiat malwy sudańskiej
631030 Płatki róży
631040 Kwiaty jaśminu
631050 Lipa drobnoziarnista
631990 Pozostałe
632000 b) Liście
632010 Liście truskawki
632020 Liście Rooibos
632030 Ostrokrzew paragwajski
632990 Pozostałe
633000 c) Korzenie
633010 Korzeń waleriany
633020 Korzeń żeńszenia
633990 Pozostałe
639000 d) Pozostałe napary ziołowe
640000 (iv) Kakao (fermetowane ziarna)
650000 (v) Chleb świętojański (St Johns bread)
700000 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek 0,1(*)
800000 8. PRZYPRAWY 0,1(*)
810000 (i) Nasiona
810010 Anyż
810020 Czarnuszka siewna
810030 Nasiona selera zwyczajnego
810040 Kolendra
810050 Kmin rzymski
810060 Koper ogrodowy
810070 Koper włoski
810080 Kozieradka pospolita
810090 Gałka muszkatołowa
810990 Pozostałe
820000 (ii) Owoce i jagody
820010 Ziele angielskie
820020 Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
820030 Kminek
820040 Kardamon malabarski
820050 Jagody jałowca
820060 Pieprz (czarny i biały)
820070 Wanilia płaskolistna
820080 Tamarynd
820990 Pozostałe
830000 (iii) Kora
830010 Cynamon
830990 Pozostałe
840000 (iv) Korzenie lub kłącza
840010 Lukrecja
840020 Imbir
840030 Kurkuma
840040 Chrzan pospolity
840990 Pozostałe
850000 (v) Pąki
850010 Goździki
850020 Kapary
850990 Pozostałe
860000 (vi) Słupki kwiatowe
860010 Szafran
860990 Pozostałe
870000 (vii) Osnówka nasienia
870010 Muszkatołowiec korzenny
870990 Pozostałe
900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE 0,05(*)
900010 Burak cukrowy (korzeń)
900020 Trzcina cukrowa
900030 Cykoria podróżnik korzenie
900990 Pozostałe
1000000 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE 0,05(*)
1010000 (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, solone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze na ich bazie
1011000 a) Świnie
1011010 Mięso
1011020 Tłuszcz z chudego mięsa
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne
1011990 Pozostałe
1012000 b) Bydło
1012010 Mięso
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne
1012990 Pozostałe
1013000 c) Owce
1013010 Mięso
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne
1013990 Pozostałe
1014000 d) Kozy
1014010 Mięso
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne
1014990 Pozostałe
1015000 e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010 Mięso
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne
1015990 Pozostałe
1016000 f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010 Mięso
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne
1016990 Pozostałe
1017000 g) Inne zwierzęta hodowlane
1017010 Mięso
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne
1017990 Pozostałe
1020000 (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 (iv) Miód
1050000 (v) Płazy i gady
1060000 (vi) Ślimaki
1070000 (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(ft) NDP ważne do dnia 30 września 2012 r. do czasu przedłożenia i oceny dwóch dodatkowych badań pozostałości na owocach cytrusowych oraz ważnych badań trwałości w czasie przechowywania."

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2010.94.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 304/2010 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2-fenylofenolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 09/04/2010
Data ogłoszenia: 15/04/2010
Data wejścia w życie: 01/01/2011