WSPÓLNY KOMITET EOG,uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zmienione Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zwane dalej "Porozumieniem", w szczególności jego art. 98,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik I do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 1/2010 z dnia 29 stycznia 2010 r.(1).
(2) Załącznik II do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 4/2010 z dnia 29 stycznia 2010 r.(2).
(3) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 479/2007 z dnia 27 kwietnia 2007 r. zmieniające rozporządzenie Komisji (WE) nr 2076/2005 ustanawiające środki przejściowe do celów wdrożenia rozporządzeń (WE) nr 853/2004, (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 i (WE) nr 854/2004(3).
(4) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 1243/2007 z dnia 24 października 2007 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego(4).
(5) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 1244/2007 z dnia 24 października 2007 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2074/2005 w sprawie środków wykonawczych w odniesieniu do niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz ustanawiające szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w zakresie badania mięsa(5).
(6) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 1245/2007 z dnia 24 października 2007 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 2075/2005 w odniesieniu do wykorzystania pepsyny płynnej w celu wykrywania włosieni (Trichinella) w mięsie(6).
(7) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 1246/2007 z dnia 24 października 2007 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2076/2005 w odniesieniu do przedłużenia okresu przejściowego przyznanego podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwo spożywcze przywożącym olej rybny przeznaczony do spożycia przez ludzi(7).
(8) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5 grudnia 2007 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych(8).
(9) W odniesieniu do rozdziału I załącznika I niniejszą decyzję stosuje się do Islandii przy zachowaniu okresu przejściowego określonego w ust. 2 części wprowadzającej rozdziału I załącznika I w obszarach, które nie miały zastosowania do Islandii przed przeglądem tego rozdziału na mocy decyzji Wspólnego Komitetu EOG nr 133/2007 z dnia 26 października 2007 r.(9).
(10) Niniejszej decyzji nie stosuje się do Liechtensteinu,
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Sporządzono w Brukseli dnia 1 marca 2010 r.
|
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG |
|
Alan SEATTER |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 101 z 22.4.2010, s. 1.
(2) Dz.U. L 101 z 22.4.2010, s. 10.
(3) Dz.U. L 111 z 28.4.2007, s. 46.
(4) Dz.U. L 281 z 25.10.2007, s. 8.
(5) Dz.U. L 281 z 25.10.2007, s. 12.
(6) Dz.U. L 281 z 25.10.2007, s. 19.
(7) Dz.U. L 281 z 25.10.2007, s. 21.
(8) Dz.U. L 322 z 7.12.2007, s. 12.
(9) Dz.U. L 100 z 10.4.2008, s. 27.
(*) Nie wskazano wymogów konstytucyjnych.