Rozporządzenie 1068/2008 zatwierdzające nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Taureau de Camargue (ChNP))

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1068/2008
z dnia 30 października 2008 r.
zatwierdzające nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Taureau de Camargue (ChNP))

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 9 ust. 2 zdanie drugie,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 9 ust. 1 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 510/2006 i na mocy art. 17 ust. 2 tego rozporządzenia Komisja przeanalizowała wniosek Francji w sprawie zatwierdzenia zmiany elementów specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego "Taureau de Camargue" zarejestrowanego rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2036/2001(2).

(2) Wniosek ma na celu zmianę specyfikacji w odniesieniu do dowodu pochodzenia oraz metody produkcji. W celu poprawy identyfikowalności oraz ze względu na dbałość o monitorowanie i poprawę jakości, gospodarstwa muszą wypełnić oświadczenie, że spełniają warunki do wytwarzania produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia. Jeżeli chodzi o metodę produkcji, okazało się, że jałówki rasy wyselekcjonowanej do wytwarzania produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia, utrzymywane przy spełnieniu warunków specyfikacji, nie osiągają wagi 100 kg, podczas gdy ich tusze są zgodne ze specyfikacją i z tego tytułu są klasyfikowane jako produkt objęty chronioną nazwą pochodzenia. Należało zatem uznać, że waga tusz jałówek w wieku 18-30 miesięcy wynosi co najmniej 85 kg.

(3) Komisja przeanalizowała przedmiotową zmianę i stwierdziła, że jest ona uzasadniona. W związku z tym, że jest to zmiana nieznaczna w rozumieniu art. 9 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 Komisja może ją zatwierdzić bez odwoływania się do procedury określonej w art. 5, 6 i 7 wymienionego rozporządzenia.

(4) Zgodnie z art. 18 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1898/2006(3) i na mocy art. 17 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 należy opublikować streszczenie specyfikacji,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia "Taureau de Camargue" wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Streszczenie zawierające główne elementy specyfikacji znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 30 października 2008 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

(2) Dz.U. L 275 z 18.10.2001, s. 9.

(3) Dz.U. L 369 z 23.12.2006, s. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia "Taureau de Camargue" zatwierdza się następujące zmiany:

Dowód pochodzenia

Po drugim zdaniu dodaje się zdanie w brzmieniu:

"Gospodarstwa ("manades" - stada lub "ganaderías" - gospodarstwa produkujące zwierzęta do walki), gdzie muszą się urodzić i być utrzymywane zwierzęta, których mięso jest przeznaczone do wytwarzania produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia, muszą wypełnić oświadczenie, że spełniają warunki do jego produkcji".

Metoda produkcji

Po zdaniu: "Waga tuszy do celów podatkowych nie może być niższa niż 100 kg", dodaje się zdanie w brzmieniu:

"z wyjątkiem jałówek w wieku 18-30 miesięcy, w odniesieniu do których waga ta jest ustalona na 85 kg".

ZAŁĄCZNIK  II

STRESZCZENIE

Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006

"TAUREAU DE CAMARGUE"

Nr WE: FR-PDO-105-0041/30.3.2006

ChNP(X) ChOG()

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego

Nazwa: Institut National des Appellations d'Origine

Adres: 51, rue dAnjou, F-75008 PARIS

Telefon: (33) 1 53 89 80 00

Faks: (33) 1 42 25 57 97

Adres elektroniczny: info@inao.gouv.fr

2. Grupa składająca wniosek

Nazwa: Syndicat de défense et de Promotion de la viande AOC Taureau de Camargue

Adres: Mas du Pont de Rojsty, F-13200 ARLES

Telefon: (33) 4 90 97 10 40

Faks: (33) 4 90 97 12 07

Adres elektroniczny: -

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu

Klasa 1.1 - Mięso świeże (i podroby)

4. Specyfikacja produktu (podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa

"Taureau de Camargue"

4.2. Opis produktu

Świeże mięso zwierząt - samców lub samic - ras miejscowych, urodzonych i utrzymywanych w gospodarstwie na wyznaczonym obszarze geograficznym, gdzie dokonano też ich uboju i rozbioru. Mięso bydła z Camargue charakteryzuje się intensywnie czerwonym kolorem, jest soczyste i ma niską zawartość tłuszczu.

4.3. Obszar geograficzny

Region Camargue, który obejmuje trzy departamenty: Bouches du Rhône, Gard oraz Hérault. Wewnątrz tego obszaru wyznaczona została »strefa wilgotna«, gdzie zwierzęta muszą przebywać przez co najmniej 6 miesięcy.

4.4. Dowód pochodzenia

Najstarszy tekst zawierający wzmiankę o bydle z Camargue autorstwa Quiqueran de Beaujeu, biskupa Senès, pochodzi z 1551 r. Od tamtej pory liczne źródła opisywały oryginalność tej populacji bydła i sposobu jej chowu, którego głównym celem są walki byków. Gospodarstwa ("manades" - stada lub "ganaderías" - gospodarstwa produkujące zwierzęta do walki), gdzie muszą się urodzić i być utrzymywane zwierzęta, których mięso jest przeznaczone do wytwarzania produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia, muszą wypełnić oświadczenie, że spełniają warunki do jego produkcji. Każde zwierzę posiada identyfikator i jest wpisane do spisu inwentarza lub rejestru gospodarstwa. Zakłady uboju i rozbioru mają obowiązek prowadzenia rejestracji wejść i wyjść umożliwiającej identyfikowalność zwierząt aż do konsumenta.

4.5. Metoda produkcji

Zwierzęta ras miejscowych (rasy "di biou", rasy "bojowej" lub stanowiące krzyżówkę tych dwóch ras) muszą być urodzone i utrzymywane w gospodarstwie na wyznaczonym obszarze geograficznym, gdzie dokonuje się też ich uboju i rozbioru. Chów ma charakter ekstensywny, prowadzony jest na pastwisku, na wolnym powietrzu dla zachowania u zwierząt cech dzikich. Zielonka stanowi podstawę ich pożywienia. Zwierzęta przebywają przez co najmniej 6 miesięcy w strefie wilgotnej. Ubój ma miejsce bezpośrednio po wyładunku zwierząt. Waga tuszy do celów podatkowych nie może być niższa niż 100 kg, z wyjątkiem jałówek w wieku 18-30 miesięcy, w odniesieniu do których waga ta jest ustalona na 85 kg. Mięso musi mieć kolor intensywnie czerwony. Tusze są poddawane powolnemu schładzaniu. Czas poubojowego dojrzewania mięsa wynosi co najmniej 48 godzin i nie więcej niż 5 dni.

4.6. Związek z obszarem geograficznym

Bydło z Camargue pochodzi z tradycyjnych ras miejscowych, wyjątkowo dobrze dostosowanych do środowiska Camargue, które wyróżnia się brakiem wypukłości terenu i wszechobecnością wody. Swobodnie wypasane bydło z Camargue żywi się miejscową zielonką i spędza co najmniej sześć miesięcy w strefie wilgotnej, posiadającej wyjątkowy ekosystem. Nerwowy i agresywny charakter zwierząt tych ras doskonale odpowiada przeznaczeniu zwierząt i nadaje ich mięsu szczególne właściwości.

4.7. Organ kontrolny

Nazwa: Institut National des Appellations d'Origine

Adres: 51, rue d'Anjou, F-75008 PARIS

Telefon: (33) 1 53 89 80 00

Faks: (33) 1 42 25 57 97

Adres elektroniczny: info@inao.gouv.fr

Nazwa: D.G.C.C.R.F.

Adres: 59, Bd V. Auriol, F-75703 PARIS CEDEX 13

Telefon: (33) 1 44 87 17 17

Faks: (33) 1 44 97 30 37

DGCCRF jest służbą Ministerstwa Gospodarki, Finansów i Przemysłu.

4.8. Etykietowanie

Tusza i pochodzące z niej części mięsa z rozbioru opatrzone są etykietą, która zawiera następujące informacje: nazwę, numer uboju, jednoznaczną nazwę gospodarstwa, nazwę i adres zakładu, gdzie dokonano rozbioru lub uboju.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2008.290.8

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1068/2008 zatwierdzające nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Taureau de Camargue (ChNP))
Data aktu: 30/10/2008
Data ogłoszenia: 31/10/2008
Data wejścia w życie: 20/11/2008