Kod CN |
Wyszczególnienie |
Stawki celne |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
(5) |
(6) |
|
|
1.10-31.12.2004 (%)
|
1.1.2005-31.12.2005 (%)
|
1.1.2006-31.12.2006 (%)
|
Od 1.1.200 (%)
|
0403 |
Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
|
|
0403 10 |
- Jogurt: |
|
|
|
0 |
|
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao:
|
|
|
|
|
|
- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu
mlecznego:
|
|
|
|
|
0403 10 51 |
- - - - Nieprzekraczającej 1,5 % masy |
32 |
22,4 |
12,8 |
|
0403 10 53 |
- - - - Przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy
|
32 |
22,4 |
12,8 |
|
0403 10 59 |
- - - - Przekraczającej 27 % masy |
32 |
22,4 |
12,8 |
|
|
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego:
|
|
|
|
|
0403 10 91 |
- - - - Nieprzekraczającej 3 % masy |
40 |
28 |
16 |
|
0403 10 93 |
- - - - Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy
|
40 |
28 |
16 |
|
0403 10 99 |
- - - - Przekraczającej 6 % masy |
40 |
28 |
16 |
|
0403 90 |
- Pozostałe: |
|
|
|
|
|
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
|
|
|
|
|
|
- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu
mlecznego:
|
|
|
|
|
0403 90 71 |
- - - - Nieprzekraczającej 1,5 % masy |
32 |
22,4 |
12,8 |
|
0403 90 73 |
- - - - Przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy
|
32 |
22,4 |
12,8 |
|
0403 90 79 |
- - - - Przekraczającej 27 % masy |
32 |
22,4 |
12,8 |
|
|
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego:
|
|
|
|
|
0403 90 91 |
- - - - Nieprzekraczającej 3 % masy |
40 |
28 |
16 |
|
0403 90 93 |
- - - - Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy
|
40 |
28 |
16 |
|
0403 90 99 |
- - - - Przekraczającej 6 % masy |
40 |
28 |
16 |
|
0405 |
Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: |
|
|
0 |
0 |
0405 20 |
- Produkty mleczarskie do smarowania: |
|
|
|
0405 20 10 |
- - O zawartości tłuszczu 39 % masy i większej, ale mniejszej niż 60 % masy
|
5,60 |
3,20 |
|
0405 20 30 |
- - O zawartości tłuszczu 60 % masy lub większej, ale nieprzekraczającej 75 %
masy
|
5,60 |
3,20 |
|
0501 00 00 |
Włosy ludzkie nieobrobione, nawet myte lub odtłuszczone; odpadki ludzkich włosów |
0 |
0 |
0 |
0 |
0502 |
Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści: |
0 |
0 |
0 |
|
0502 10 00 |
- Szczecina i sierść świń lub dzików oraz odpadki szczeciny lub sierści
|
0 |
0502 90 00 |
- Pozostałe |
|
0503 00 00 |
Włosie końskie i odpadki z niego, nawet pakowane w warstwy na nośniku lub bez nośnika |
0 |
0 |
0 |
0 |
0505 |
Skóry i pozostałe części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet darte) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki z piór lub części piór: |
0 |
0 |
0 |
0 |
0506 |
Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów: |
|
|
|
|
0506 10 00 |
- Osseina i kości poddane działaniu kwasu |
0 |
0 |
0 |
0 |
0506 90 00 |
- Pozostałe |
0 |
0 |
0 |
0 |
0507 |
Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów: |
0 |
0 |
0 |
0 |
0508 00 00 |
Koral i podobne materiały, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieobrobione inaczej; skorupy mięczaków, skorupiaków lub szkarłupni i kości sepii, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu, proszek i ich odpadki |
0 |
0 |
0 |
0 |
0509 00 |
Gąbki naturalne pochodzenia zwierzęcego: |
0 |
0 |
0 |
0 |
0510 00 00 |
Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna, żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane |
0 |
0 |
0 |
0 |
0710 |
Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone: |
18 |
12 |
6 |
|
0710 40 00 |
- Kukurydza cukrowa |
0 |
0711 |
Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: |
0 |
0 |
0 |
|
0711 90 |
- Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw: |
|
0711 90 30 |
- - - Kukurydza cukrowa |
0 |
0903 00 00 |
Maté (herbata paragwajska) |
0 |
0 |
0 |
0 |
1212 20 00 |
- Wodorosty morskie i pozostałe algi |
0 |
0 |
0 |
0 |
1302 |
Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: |
|
|
|
|
|
- Soki i ekstrakty roślinne: |
|
|
|
|
1302 12 00 |
- - Z lukrecji |
0 |
0 |
0 |
0 |
1302 13 00 |
- - Z chmielu |
0 |
0 |
0 |
0 |
1302 14 00 |
- - Ze złocienia lub z korzeni roślin zawierających rotenon
|
0 |
0 |
0 |
0 |
1302 19 |
- - Pozostałe: |
|
|
|
|
1302 19 30 |
- - - Mieszaniny ekstraktów roślinnych, do produkcji napojów lub przetworów
spożywczych
|
0 |
0 |
0 |
0 |
|
- - - Pozostałe: |
|
|
|
|
1302 19 91 |
- - - - Lecznicze |
0 |
0 |
0 |
0 |
1302 20 |
- Substancje pektynowe, pektyniany i pektany:
|
|
|
|
|
1302 20 10 |
- - Suche |
0 |
0 |
0 |
0 |
1302 20 90 |
- - Pozostałe |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
- Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych:
|
|
|
|
|
1302 31 00 |
- - Agar-agar |
0 |
0 |
0 |
0 |
1302 32 |
- - Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z chleba
świętojańskiego, nasion chleba
świętojańskiego lub z nasion rośliny
guar:
|
|
|
|
|
1302 32 10 |
- - - Z chleba świętojańskiego i jego nasion |
0 |
0 |
0 |
0 |
1404 |
Produkty pochodzenia roślinnego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
0 |
0 |
0 |
|
1404 90 00 |
- Pozostałe |
0 |
1505 |
Tłuszcz z wełny oraz substancje tłuszczowe otrzymane z niego (włącznie z lanoliną): |
|
|
|
|
1505 00 10 |
- Tłuszcz z wełny, surowy |
0 |
0 |
0 |
0 |
1505 00 90 |
- Pozostałe |
0 |
0 |
0 |
0 |
1506 00 00 |
Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
0 |
0 |
0 |
0 |
1515 90 15 |
Olej jojoba i olej oiticica; wosk mirtowy i wosk japoński; ich frakcje |
0 |
0 |
0 |
0 |
1516 |
Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone: |
|
|
|
|
1516 20 |
- Tłuszcze i oleje roślinne oraz ich frakcje:
|
|
|
|
|
1516 20 10 |
- - Uwodorniony olej rycynowy, tzw. wosk opalowy
|
0 |
0 |
0 |
0 |
|
- - Pozostałe |
|
|
|
|
1516 20 91 |
- - - w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej
1 kg
|
0 |
0 |
0 |
0 |
1517 |
Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje, lub ich frakcje objęte pozycją 1516: |
|
|
|
|
1517 90 |
- Pozostałe: |
|
|
|
|
1517 90 10 |
- - Zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka
|
16,80 |
11,2 |
5,6 |
0 |
|
- - Pozostałe: |
|
|
|
|
1517 90 93 |
- - - Jadalne mieszaniny lub preparaty, w rodzaju stosowanych jako preparaty
zapobiegające przyleganiu do formy
|
15 |
10 |
5 |
0 |
1518 00 |
Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, napowietrzane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
|
|
|
|
1518 00 10 |
- Linoksyn |
0 |
0 |
0 |
|
1518 00 91 |
- - Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione,
odwodnione, siarkowane, napowietrzane,
polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni
lub w gazie obojętnym, lub inaczej
modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem
objętych pozycją 1516
|
0 |
1518 00 95 |
- - - Niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów i olejów zwierzęcych, lub z
olejów zwierzęcych i olejów
roślinnych, i ich frakcje
|
|
1518 00 99 |
- - - Pozostałe |
|
1520 00 00 |
Gliceryna surowa, wody glicerynowe i ługi glicerynowe |
0 |
0 |
0 |
0 |
1521 |
Woski roślinne (inne niż triglicerydy), wosk pszczeli, pozostałe woski owadzie i spermacet, nawet rafinowane lub barwione: |
|
|
|
|
1521 10 00 |
- Woski roślinne |
0 |
0 |
0 |
0 |
1521 90 |
- Pozostałe |
0 |
0 |
0 |
0 |
1522 00 |
Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych: |
0 |
0 |
0 |
|
1522 00 10 |
- Degras |
0 |
1702 |
Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel: |
|
|
|
|
1702 50 00 |
- Fruktoza chemicznie czysta |
7 |
4 |
0 |
0 |
1702 90 |
- Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym: |
|
|
|
|
1702 90 10 |
- - Maltoza chemicznie czysta |
17,5 |
10 |
0 |
0 |
1704 |
Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao: |
0 |
0 |
0 |
0 |
1704 10 |
- Guma do żucia, nawet pokryta cukrem: |
|
|
|
|
|
- - Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem
inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):
|
|
|
|
|
1704 10 11 |
- - - Guma w paskach |
|
|
|
|
1704 10 19 |
- - - Pozostała |
|
|
|
|
|
- - Zawierająca 60 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym
wyrażonym jako sacharoza):
|
|
|
|
|
1704 10 91 |
- - - Guma w paskach |
|
|
|
|
1704 10 99 |
- - - Pozostała |
|
|
|
|
1704 90 |
- Pozostałe: |
23,6 |
15,7 |
7,8 |
0 |
1803 |
Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona: |
0 |
0 |
0 |
0 |
1804 00 00 |
Masło, tłuszcz i olej, kakaowe |
0 |
0 |
0 |
0 |
1805 00 00 |
Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
0 |
0 |
0 |
0 |
1806 |
Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: |
|
|
|
|
1806 10 |
- Proszek kakaowy, zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
|
26,2 |
17,5 |
8,7 |
0 |
1806 20 |
- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg,
lub w płynie, paście, proszku, granulkach
lub w innej postaci, w pojemnikach lub w
bezpośrednich opakowaniach, o zawartości
przekraczającej 2 kg:
|
18,7 |
12,5 |
6,2 |
0 |
|
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
|
|
|
|
|
1806 31 00 |
- - Nadziewane |
18,7 |
12,5 |
6,2 |
0 |
1806 32 |
- - Bez nadzienia |
18,7 |
12,5 |
6,2 |
0 |
1806 90 |
- Pozostałe: |
16,8 |
11,2 |
5,6 |
0 |
|
- - Czekolada i wyroby czekoladowe: |
|
|
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem: |
|
1806 90 11 |
- - - - Zawierające alkohol |
|
1806 90 19 |
- - - - Pozostałe |
|
|
- - - Pozostałe: |
|
1806 90 31 |
- - - - Z nadzieniem |
|
1806 90 39 |
- - - - Bez nadzienia |
|
1806 90 50 |
- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru,
zawierające kakao
|
|
1806 90 60 |
- - Wyroby do smarowania zawierające kakao |
|
1806 90 70 |
- - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów
|
|
ex 1806 90 90 |
- - Pozostałe, (z wyłączeniem wyrobów zawierających 70 % masy sacharozy lub
więcej (włącznie z cukrem inwertowanym
wyrażonym jako sacharoza))
|
|
ex 1806 90 90 |
- - Pozostałe, (zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem
inwertowanym wyrażonym jako sacharoza))
|
22,5 |
22,5 |
22,5 |
0 |
1901 |
Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
|
|
|
|
1901 10 00 |
- Przetwory dla niemowląt, pakowane do sprzedaży detalicznej
|
0 |
0 |
0 |
0 |
1901 20 00 |
- Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją
1905
|
24,5 |
14 |
0 |
0 |
1901 90 |
- Pozostałe: |
|
|
|
|
|
- - Ekstrakt słodowy: |
|
|
|
|
1901 90 11 |
- - - O zawartości suchego ekstraktu 90 % masy lub większej
|
21 |
12 |
0 |
0 |
1901 90 19 |
- - - Pozostałe |
21 |
12 |
0 |
0 |
|
- - Pozostałe: |
|
|
|
|
1901 90 91 |
- - - Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub
skrobi, lub zawierające mniej niż
1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy
(włącznie z cukrem inwertowanym) lub
izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi, z
wyłączeniem przetworów spożywczych w
postaci proszku z towarów objętych
pozycjami od 0401 do 0404
|
5,6 |
3,2 |
0 |
0 |
1901 90 99 |
- - - Pozostałe |
5,6 |
3,2 |
0 |
0 |
1902 |
Makarony, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany: |
20 |
15 |
10 |
0 |
|
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej:
|
|
1902 11 00 |
- - Zawierające jaja |
|
1902 19 |
- - Pozostałe: |
|
1902 20 z wyłączeniem 1902 20 10 (0 % zgodnie z "umową w sprawie ryb")
|
- Makarony nadziewane, nawet gotowane lub inaczej przygotowane:
|
|
1902 30 |
- Pozostałe makarony |
|
1902 40 |
- Kuskus |
|
1903 00 00 |
Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach |
0 |
0 |
0 |
0 |
1904 |
Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
|
|
|
1904 10 |
- Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub
produktów zbożowych:
|
15,7 |
9 |
0 |
0 |
1904 20 |
- Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z
mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych
i prażonych płatków zbożowych lub zbóż
spęcznionych:
|
17,5 |
10 |
0 |
0 |
1904 30 00 |
- Pszenica spęczniona |
17,5 |
10 |
0 |
0 |
1904 90 |
- Pozostałe: |
17,5 |
10 |
0 |
0 |
1905 |
Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: |
|
|
|
0 |
1905 10 00 |
- Chleb chrupki |
9 |
6 |
3 |
|
1905 20 |
- Piernik z dodatkiem imbiru i podobne: |
24 |
16 |
8 |
|
|
- - Słodkie herbatniki; gofry i wafle: |
|
|
|
|
1905 31 |
- - Słodkie herbatniki |
16,80 |
11,20 |
5,60 |
|
1905 32 |
- - Gofry i wafle: |
16,80 |
11,20 |
5,60 |
|
1905 40 |
- Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty: |
24 |
16 |
8 |
|
1905 90 |
- Pozostałe: |
|
|
|
|
1905 90 10 |
- - Mace |
16,8 |
11,2 |
5,6 |
|
1905 90 20 |
- - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych,
wafle wytłaczane, papier ryżowy i
podobne wyroby
|
16,8 |
11,2 |
5,6 |
|
1905 90 30 |
- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a
zawierające w suchej masie nie więcej
niż 5 % masy cukru i nie więcej niż
5 % masy tłuszczu
|
18,7 |
12,5 |
6,2 |
|
1905 90 45 |
- - - Herbatniki |
18,7 |
12,5 |
6,2 |
|
1905 90 55 |
- - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub solone
|
18,7 |
12,5 |
6,2 |
0 |
|
- - - Pozostałe: |
|
|
|
|
1905 90 60 |
- - - - Z dodatkiem środka słodzącego |
18,7 |
12,5 |
6,2 |
|
1905 90 90 |
- - - - Pozostałe |
25 |
25 |
25 |
|
2001 |
Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym: |
|
|
|
|
2001 90 |
- Pozostałe: |
|
|
|
|
2001 90 30 |
- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)
|
12,6 |
7,2 |
0 |
0 |
2001 90 40 |
- - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 %
masy skrobi lub więcej
|
0 |
0 |
0 |
0 |
2001 90 60 |
- - Rdzenie palmowe |
0 |
0 |
0 |
0 |
2004 |
Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
|
|
|
|
2004 10 |
- Ziemniaki |
|
|
0 |
0 |
|
- - Pozostałe: |
|
|
|
2004 10 91 |
- - - W postaci mąki, mączki lub płatków |
25,2 |
14,4 |
|
2004 90 |
- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne: |
|
|
|
2004 90 10 |
- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)
|
12,6 |
7,2 |
|
2005 |
Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 |
|
|
0 |
0 |
2005 20 |
- Ziemniaki: |
|
|
|
2005 20 10 |
- - W postaci mąki, mączki lub płatków |
25,2 |
14,4 |
|
2005 80 00 |
- Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)
|
8,4 |
4,8 |
|
2008 |
Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
|
|
|
|
- Orzechy, orzeszki ziemne i pozostałe nasiona, nawet zmieszane razem:
|
|
|
|
|
2008 11 |
- - Orzeszki ziemne: |
|
|
|
|
2008 11 10 |
- - - Masło orzechowe |
17,5 |
10 |
0 |
0 |
2008 99 |
- - Pozostałe: |
|
|
|
|
|
- - - Nie zawierające dodatku alkoholu: |
|
|
|
|
|
- - - - Nie zawierające dodatku cukru: |
|
|
|
|
2008 99 85 |
- - - - - Kukurydza inna niż kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)
|
21 |
12 |
0 |
0 |
2008 99 91 |
- - - - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin,
zawierające 5 % masy skrobi lub
więcej
|
0 |
0 |
0 |
0 |
2101 |
Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: |
|
|
|
|
|
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz przetwory na bazie tych ekstraktów,
esencji lub koncentratów, lub na bazie
kawy:
|
|
|
|
|
2101 11 |
- - - - Ekstrakty, esencje i koncentraty: |
0 |
0 |
0 |
0 |
2101 12 |
- - Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie
kawy:
|
0 |
0 |
0 |
0 |
2101 20 |
- Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) i
przetwory na bazie tych ekstraktów,
esencji lub koncentratów, lub na bazie
herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej)
|
0 |
0 |
0 |
0 |
2101 30 |
- Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje
i koncentraty
|
0 |
0 |
0 |
0 |
2102 |
Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: |
|
|
|
|
2102 10 |
- Drożdże aktywne: |
|
|
|
|
2102 10 10 |
- - Kultury drożdży |
42 |
24 |
0 |
0 |
|
- - Drożdże piekarnicze: |
|
|
|
|
2102 10 31 |
- - - Suszone |
12,6 |
7,2 |
0 |
0 |
2102 10 39 |
- - - Pozostałe |
20 |
20 |
20 |
0 |
2102 10 90 |
- - Pozostałe |
15,7 |
9 |
0 |
0 |
2102 20 |
- Drożdże nieaktywne; pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe
|
5,6 |
3,2 |
0 |
0 |
2102 30 00 |
- Proszki do pieczenia, gotowe |
5,6 |
3,2 |
0 |
0 |
2103 |
Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda: |
|
|
|
|
2103 10 00 |
- Sos sojowy |
14 |
8 |
0 |
0 |
2103 20 00 |
- Ketchup pomidorowy i pozostałe sosy pomidorowe
|
18,7 |
12,5 |
6,2 |
0 |
2103 30 |
- Mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda:
|
|
|
|
|
2103 30 10 |
- - Mąka z gorczycy |
17,5 |
10 |
0 |
0 |
2103 30 90 |
- - Gotowa musztarda |
18,9 |
10,8 |
0 |
0 |
2103 90 |
- Pozostałe: |
|
|
|
|
2103 90 10 |
- - Ostry sos z mango, w płynie |
0 |
0 |
0 |
0 |
2103 90 30 |
- - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do
49,2 % obj., zawierające od 1,5 do 6 %
masy goryczki, przypraw i różnych
składników oraz od 4 do 10 % masy cukru,
w pojemnikach o objętości 0,5 litra lub
mniejszej
|
5,6 |
3,2 |
0 |
0 |
2103 90 90 |
- - Pozostałe |
5,6 |
3,2 |
0 |
0 |
2104 |
Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane: |
26,2 |
17,5 |
8,7 |
0 |
2105 00 |
Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao |
21,7 |
14,5 |
7,2 |
0 |
2106 |
Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
|
|
|
2106 10 |
- Koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe:
|
5,6 |
3,2 |
0 |
0 |
2106 90 |
- Pozostałe: |
|
|
|
|
2106 90 10 |
- - Fondue z sera |
2,1 |
1,2 |
0 |
0 |
2106 90 20 |
- - Preparaty alkoholowe złożone, inne niż na bazie substancji zapachowych, w
rodzaju stosowanych do produkcji napojów
|
28 |
16 |
0 |
0 |
2106 90 92 |
- - - Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub
skrobi, lub zawierające mniej niż
1,5 % masy tłuszczu mleka, 5 % masy
sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy
glukozy lub skrobi:
|
2,1 |
1,2 |
0 |
0 |
2106 90 98 |
- - - Pozostałe |
3 |
3 |
0 |
0 |
2201 |
Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg: |
|
|
|
|
2201 10 |
- Wody mineralne i wody gazowane: |
|
|
|
|
|
- - Wody mineralne naturalne: |
|
|
|
|
2201 10 11 |
- - - Nienasycone dwutlenkiem węgla |
16,8 |
11,2 |
5,6 |
0 |
2201 10 19 |
- - Pozostałe |
16,8 |
11,2 |
5,6 |
0 |
ex 2201 10 90 |
- - - Nienasycone dwutlenkiem węgla |
27 |
18 |
9 |
0 |
ex 2201 10 90 |
- - - Pozostałe |
16,8 |
11,2 |
5,6 |
0 |
2201 90 00 |
- Pozostałe |
2,2 |
1,5 |
0,7 |
0 |
2202 |
Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009: |
|
|
|
0 |
2202 10 00 |
- Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek
cukru lub innej substancji słodzącej, lub
wody aromatyzowane
|
27 |
18 |
9 |
|
2202 90 |
- Pozostałe: |
11,20 |
7,50 |
3,7 |
|
2203 00 |
Piwo otrzymywane ze słodu |
29 % MIN. 8,14 EUR/hl
|
29 % MIN. 8,14 EUR/hl
|
29 % MIN. 8,14 EUR/hl
|
0(*) |
2205 |
Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: |
|
|
|
|
2205 10 |
- W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:
|
15,7 |
9 |
0 |
0 |
2205 90 |
- Pozostałe: |
1,12 EUR/ % obj./hl + 5,5 EUR/hl
|
0,6 EUR/ % obj./hl + 3,16 EUR/hl
|
0 |
0 |
2207 |
Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80 % obj. lub większej; alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone: |
|
|
|
0(*) |
2207 10 00 |
- Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80 % obj. lub większej
|
24 EUR/hl |
24 EUR/hl |
24 EUR/hl |
|
2207 20 00 |
- Alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone
|
13 EUR/hl |
13 EUR/hl |
13 EUR/hl |
|
2208 |
Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe: |
|
|
|
0(*) |
2208 20 |
- Napoje spirytusowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z
winogron:
|
|
|
|
|
|
- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:
|
|
|
|
|
2208 20 12 |
- - - Cognac |
15 % MIN. 0,13 EUR/ % obj./hl
+ 0,79 EUR/hl
|
15 % MIN. 0,13 EUR/ % obj./hl
+ 0,79 EUR/hl
|
10 % MIN. 0,09 EUR/ % obj./hl
+ 0,53 EUR/hl
|
|
2208 20 14 |
- - - Armagnac |
15 % MIN. 0,13 EUR/ % obj./hl
+ 0,79 EUR/hl
|
15 % MIN. 0,13 EUR/ % obj./hl
+ 0,79 EUR/hl
|
10 % MIN. 0,09 EUR/ % obj./hl
+ 0,53 EUR/hl
|
|
2208 20 26 |
- - - Grappa |
15 % MIN. 0,13 EUR/ % obj./hl
+ 0,79 EUR/hl
|
15 % MIN. 0,13 EUR/ % obj./hl
+ 0,79 EUR/hl
|
10 % MIN. 0,09 EUR/ % obj./hl
+ 0,53 EUR/hl
|
|
2208 20 27 |
- - - Brandy de Jerez |
15 % MIN. 0,13 EUR/ % obj./hl
+ 0,79 EUR/hl
|
15 % MIN. 0,13 EUR/ % obj./hl
+ 0,79 EUR/hl
|
10 % MIN. 0,09 EUR/ % obj./hl
+ 0,53 EUR/hl
|
|
2208 20 29 |
- - - Pozostałe |
15 % MIN. 0,13 EUR/ % obj./hl
+ 0,79 EUR/hl
|
15 % MIN. 0,13 EUR/ % obj./hl
+ 0,79 EUR/hl
|
10 % MIN. 0,09 EUR/ % obj./hl
+ 0,53 EUR/hl
|
|
|
- - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry:
|
|
|
|
|
2208 20 40 |
- - - Surowy destylat |
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
|
|
- - - Pozostałe: |
|
|
|
|
2208 20 62 |
- - - - Cognac: |
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
|
2208 20 64 |
- - - - Armagnac |
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
|
2208 20 86 |
- - - - Grappa |
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
|
2208 20 87 |
- - - - Brandy de Jerez |
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
|
2208 20 89 |
- - - - Pozostałe |
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,33 EUR/ % obj./hl
+ 2,15 EUR/hl
|
|
2208 30 |
- Whisky: |
|
|
|
|
|
- - Whisky burbońskie, w pojemnikach o objętości:
|
|
|
|
|
2208 30 11 |
- - - 2 litry lub mniejszej |
15 % MIN. 1,26 EUR/ % obj./hl
+ 3,45 EUR/hl
|
15 % MIN. 1,26 EUR/ % obj./hl
+ 3,45 EUR/hl
|
10 % MIN. 0,84 EUR/ % obj./hl
+ 2,31EUR/hl
|
|
2208 30 19 |
- - - Większej niż 2 litry |
20 % MIN. 1,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 1,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 1,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,6 EUR/hl
|
|
|
- - Szkocka whisky: |
|
|
|
0(*) |
|
- - - Whisky "malt", w pojemnikach o objętości:
|
|
|
|
|
2208 30 32 |
- - - - 2 litry lub mniejszej |
15 % MIN. 1,26 EUR/ % obj./hl
+ 3,45 EUR/hl
|
15 % MIN. 1,26 EUR/ % obj./hl
+ 3,45 EUR/hl
|
10 % MIN. 0,84 EUR/ % obj./hl
+ 2,31EUR/hl
|
|
2208 30 38 |
- - - - Większej niż 2 litry |
20 % MIN. 1,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 1,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 1,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,6 EUR/hl
|
|
|
- - - Whisky "blended", w pojemnikach o objętości:
|
|
|
|
|
2208 30 52 |
- - - - 2 litry lub mniejszej |
15 % MIN. 1,26 EUR/ % obj./hl
+ 3,45 EUR/hl
|
15 % MIN. 1,26 EUR/ % obj./hl
+ 3,45 EUR/hl
|
10 % MIN. 0,84 EUR/ % obj./hl
+ 2,31EUR/hl
|
|
2208 30 58 |
- - - - Większej niż 2 litry |
20 % MIN. 1,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 1,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 1,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,6 EUR/hl
|
|
|
- - - Pozostałe, w pojemnikach o objętości: |
|
|
|
|
2208 30 72 |
- - - - 2 litry lub mniejszej |
15 % MIN. 1,26 EUR/ % obj./hl
+ 3,45 EUR/hl
|
15 % MIN. 1,26 EUR/ % obj./hl
+ 3,45 EUR/hl
|
10 % MIN. 0,84 EUR/ % obj./hl
+ 2,31EUR/hl
|
|
2208 30 78 |
- - - - Większej niż 2 litry |
20 % MIN. 1,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 1,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 1,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,6 EUR/hl
|
|
|
- - Pozostałe w pojemnikach o objętości: |
|
|
|
|
2208 30 82 |
- - - 2 litry lub mniejszej |
15 % MIN. 1,26 EUR/ % obj./hl
+ 3,45 EUR/hl
|
15 % MIN. 1,26 EUR/ % obj./hl
+ 3,45 EUR/hl
|
10 % MIN. 0,84 EUR/ % obj./hl
+ 2,31EUR/hl
|
|
2208 30 88 |
- - - Większej niż 2 litry |
20 % MIN. 1,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 1,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 1,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,6 EUR/hl
|
|
2208 40 |
- Rum i tafia: |
|
|
|
|
|
- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej
|
|
|
|
|
2208 40 11 |
- - - Rum o zawartości lotnych substancji, innych niż alkohol etylowy i metylowy,
równej lub przekraczającej 225 g na
hektolitr czystego alkoholu (z
tolerancją 10 %)
|
20 % MIN. 0,45 EUR/ % obj./hl
+ 1,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 0,45 EUR/ % obj./hl
+ 1,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 0,45 EUR/ % obj./hl
+ 1,6 EUR/hl
|
|
|
- - - Pozostałe: |
|
|
|
|
2208 40 31 |
- - - - O wartości przekraczającej 7,9 EUR za litr czystego alkoholu
|
20 % MIN. 0,45 EUR/ % obj./hl
+ 1,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 0,45 EUR/ % obj./hl
+ 1,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 0,45 EUR/ % obj./hl
+ 1,6 EUR/hl
|
|
2208 40 39 |
- - - - Pozostałe |
20 % MIN. 0,45 EUR/ % obj./hl
+ 1,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 0,45 EUR/ % obj./hl
+ 1,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 0,45 EUR/ % obj./hl
+ 1,6 EUR/hl
|
|
|
- - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry:
|
|
|
|
|
2208 40 51 |
- - - Rum o zawartości lotnych substancji, innych niż alkohol etylowy i metylowy,
równej lub przekraczającej 225 g na
hektolitr czystego alkoholu (z
tolerancją 10 %)
|
40 % MIN. 0,9EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,9EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,9EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
|
|
- - Pozostałe: |
|
|
|
|
2208 40 91 |
- - - - O wartości przekraczającej 2 EUR za litr czystego alkoholu
|
40 % MIN. 0,9EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,9EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,9EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
|
2208 40 99 |
- - - - Pozostałe |
40 % MIN. 0,9EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,9EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,9EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
|
2208 50 |
- Gin i gin Geneva: |
|
|
|
0(*) |
|
- - Gin, w pojemnikach o objętości: |
|
|
|
|
2208 50 11 |
- - - 2 litry lub mniejszej |
20 % MIN. 0,40EUR/ % obj./hl
+ 1,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 0,40EUR/ % obj./hl
+ 1,6 EUR/hl
|
20 % MIN. 0,40EUR/ % obj./hl
+ 1,6 EUR/hl
|
|
2208 50 19 |
- - - Większej niż 2 litry |
40 % MIN. 0,8EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,8EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,8EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
|
|
- - Gin Geneva, w pojemnikach o objętości: |
|
|
|
|
2208 50 91 |
- - - 2 litry lub mniejszej |
20 % MIN. 0,50EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
20 % MIN. 0,50EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
20 % MIN. 0,50EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
|
2208 50 99 |
- - - Większej niż 2 litry |
40 % MIN. 1,0EUR/ % obj./hl
+ 6,4 EUR/hl
|
40 % MIN. 1,0EUR/ % obj./hl
+ 6,4 EUR/hl
|
40 % MIN. 1,0EUR/ % obj./hl
+ 6,4 EUR/hl
|
|
2208 60 |
- Wódka czysta: |
|
|
|
|
|
- - O objętościowej mocy alkoholu 45,4 % obj. lub mniejszej, w pojemnikach o
objętości:
|
|
|
|
|
2208 60 11 |
- - - 2 litry lub mniejszej |
15 % MIN. 0,60 EUR/ % obj./hl
+ 2,4 EUR/hl
|
15 % MIN. 0,60 EUR/ % obj./hl
+ 2,4 EUR/hl
|
15 % MIN. 0,60 EUR/ % obj./hl
+ 2,4 EUR/hl
|
|
2208 60 19 |
- - - Większej niż 2 litry |
20 % MIN. 0,8 EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
20 % MIN. 0,8 EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
20 % MIN. 0,8 EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
|
|
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4 % obj., w pojemnikach o
objętości:
|
|
|
|
|
2208 60 91 |
- - - 2 litry lub mniejszej |
15 % MIN. 0,60 EUR/ % obj./hl
+ 2,4 EUR/hl
|
15 % MIN. 0,60 EUR/ % obj./hl
+ 2,4 EUR/hl
|
15 % MIN. 0,60 EUR/ % obj./hl
+ 2,4 EUR/hl
|
|
2208 60 99 |
- - - Większej niż 2 litry |
20 % MIN. 0,8 EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
20 % MIN. 0,8 EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
20 % MIN. 0,8 EUR/ % obj./hl
+ 3,2 EUR/hl
|
|
2208 70 |
- Likiery i kordiały: |
|
|
|
0(*) |
2208 70 10 |
- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
|
2208 70 90 |
- - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
|
2208 90 |
- Pozostałe: |
|
|
0 (*) |
|
|
- - Arak, w pojemnikach o objętości: |
|
|
|
|
2208 90 11 |
- - - 2 litry lub mniejszej |
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
|
2208 90 19 |
- - - Większej niż 2 litry |
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
|
|
- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w
pojemnikach o objętości:
|
|
|
|
|
2208 90 33 |
- - - 2 litry lub mniejszej: |
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
|
2208 90 38 |
- - - Większej niż 2 litry: |
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
|
|
- - Pozostałe wódki i pozostałe napoje spirytusowe, w pojemnikach o objętości:
|
|
|
|
|
|
- - - 2 litry lub mniejszej: |
|
|
|
|
2208 90 41 |
- - - - Ouzo |
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
|
|
- - - - Pozostałe: |
|
|
|
|
|
- - - - - Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów):
|
|
|
|
|
|
- - - - - - Destylowane z owoców: |
|
|
|
|
2208 90 45 |
- - - - - - - Calvados |
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
|
2208 90 48 |
- - - - - - - Pozostałe |
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
|
|
- - - - - - Pozostałe: |
|
|
|
|
2208 90 52 |
- - - - - - - Korn |
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
|
2208 90 54 |
- - - - - - - Tequila |
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
|
2208 90 56 |
- - - - - - - Pozostałe |
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
|
2208 90 69 |
- - - - - Pozostałe napoje spirytusowe |
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
36 % MIN. 0,68 EUR/ % obj./hl
+ 4,05 EUR/hl
|
|
|
- - - Większej niż 2 litry: |
|
|
|
0(*) |
|
- - - - Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów):
|
|
|
|
|
2208 90 71 |
- - - - - Destylowane z owoców |
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
|
2208 90 75 |
- - - - - Tequila |
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
|
2208 90 77 |
- - - - - Pozostałe |
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
|
2208 90 78 |
- - - - Pozostałe napoje spirytusowe |
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
|
|
- - Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej
niż 80 % obj., w pojemnikach o
objętości:
|
|
|
|
|
2208 90 91 |
- - - 2 litry lub mniejszej |
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
|
2208 90 99 |
- - - Większej niż 2 litry |
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
40 % MIN. 0,75 EUR/ % obj./hl
+ 4,5 EUR/hl
|
|
2402 |
Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: |
|
|
|
|
2402 10 00 |
- Cygara, nawet z obciętymi końcami i cygaretki, zawierające tytoń
|
36 |
36 |
36 |
0(*) |
2402 20 |
- Papierosy zawierające tytoń: |
50 % MIN. 9,6 EUR/1.000 szt.
|
50 % MIN. 9,6 EUR/1.000 szt.
|
50 % MIN. 9,6 EUR/1.000 szt.
|
0(*) |
2402 90 00 |
- Pozostałe |
50 % MIN. 9,6 EUR/1.000 szt.
|
50 % MIN. 9,6 EUR/1.000 szt.
|
50 % MIN. 9,6 EUR/1.000 szt.
|
0(*) |
2403 |
Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony"; ekstrakty i esencje, z tytoniu: |
|
|
|
|
2403 10 |
- Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w każdej proporcji
|
30 |
20 |
10 |
0(*) |
|
- Pozostały: |
|
|
|
|
2403 91 00 |
- - Tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony" |
2,2 |
1,5 |
0,7 |
0(*) |
2403 99 |
- - Pozostały: |
2,2 |
1,5 |
0,7 |
0(*) |
2905 |
Alkohole alifatyczne i ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne: |
|
|
|
|
|
- Pozostałe alkohole poliwodorotlenowe: |
|
|
|
|
2905 43 00 |
- - Mannit |
0 |
0 |
0 |
0 |
2905 44 |
- - D-sorbit (sorbitol): |
0 |
0 |
0 |
0 |
2905 45 00 |
- - Gliceryna |
0 |
0 |
0 |
0 |
3301 |
Olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), włącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy; wyekstrahowane oleożywice; koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, nielotnych olejkach, woskach lub w podobnych substancjach, otrzymanych w procesie maceracji, nawet tłuszczami (enfleurage); terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych: |
|
|
|
|
3301 90 |
- Pozostałe: |
|
|
|
|
3301 90 10 |
- - Terpenowe produkty uboczne odterpenowanych olejków eterycznych
|
0 |
0 |
0 |
0 |
|
- - Wyekstrahowane oleożywice |
|
|
|
|
3301 90 21 |
- - - Z lukrecji i szyszek chmielowych |
0 |
0 |
0 |
0 |
3301 90 30 |
- - - Pozostałe |
0 |
0 |
0 |
0 |
3301 90 90 |
- - Pozostałe |
0 |
0 |
0 |
0 |
3302 |
Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, w rodzaju stosowanych jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów: |
|
|
|
|
3302 10 |
- W rodzaju stosowanych w przemyśle spożywczym lub do produkcji napojów:
|
|
|
|
|
|
- - W rodzaju stosowanych do produkcji napojów:
|
|
|
|
|
|
- - - Preparaty zawierające wszystkie czynniki zapachowe charakterystyczne
dla napojów:
|
|
|
|
|
3302 10 10 |
- - - - O rzeczywistym stężeniu objętościowym alkoholu
przekraczającym 0,5 % obj.
|
30 % MIN. 0,25 EUR/ % obj./hl
+ 1,35 EUR/hl
|
20 % MIN. 0,17 EUR/ % obj./hl
+ 1,05 EUR/hl
|
10 % MIN. 0,08 EUR/ % obj./hl
+ 0,53 EUR/hl
|
0 |
3302 10 21 |
- - - - - Niezawierające tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub
skrobi, lub zawierające mniej niż
1,5 % masy tłuszczu z mleka, 5 %
masy sacharozy lub izoglukozy, 5 %
masy glukozy lub skrobi
|
0 |
0 |
0 |
0 |
3302 10 29 |
- - - - - Pozostałe |
0 |
0 |
0 |
0 |
3501 |
Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny; kleje kazeinowe: |
|
|
|
|
3501 10 |
- Kazeina: |
|
|
|
|
3501 10 10 |
- - Do produkcji regenerowanych włókien tekstylnych
|
0 |
0 |
0 |
0 |
3501 10 50 |
- - Do stosowania w przemyśle innym niż produkującym żywność lub pasze
|
0 |
0 |
0 |
0 |
3501 10 90 |
- - Pozostałe |
0 |
0 |
0 |
0 |
3501 90 |
- Pozostałe: |
|
|
|
|
3501 90 90 |
- - Pozostałe |
0 |
0 |
0 |
0 |
3505 |
Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych: |
|
|
|
|
3505 10 |
- Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane:
|
|
|
|
|
3505 10 10 |
- - Dekstryny |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
- - Pozostałe skrobie modyfikowane: |
|
|
|
|
3505 10 90 |
- - - Pozostałe |
0 |
0 |
0 |
0 |
3505 20 |
- Kleje |
|
|
|
|
3505 20 10 |
- - Zawierające mniej niż 25 % masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych
modyfikowanych skrobi
|
0 |
0 |
0 |
0 |
3505 20 30 |
- - Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 55 % masy, skrobi lub
dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych
skrobi
|
0 |
0 |
0 |
0 |
3505 20 50 |
- - Zawierające 55 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, skrobi lub
dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych
skrobi
|
0 |
0 |
0 |
0 |
3505 20 90 |
- - Zawierające 80 % masy lub więcej skrobi lub dekstryn, lub pozostałych
modyfikowanych skrobi
|
0 |
0 |
0 |
0 |
3809 |
Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i pozostałe preparaty (na przykład klejonki i zaprawy), w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
|
|
|
3809 10 |
- Na bazie substancji skrobiowych: |
|
|
|
|
3809 10 10 |
- - Zawierające mniej niż 55 % masy tych substancji
|
0 |
0 |
0 |
0 |
3809 10 30 |
- - Zawierające 55 % masy lub więcej tych substancji, ale mniej niż 70 % masy
|
0 |
0 |
0 |
0 |
3809 10 50 |
- - Zawierające 70 % masy lub więcej tych substancji, ale mniej niż 83 % masy
|
0 |
0 |
0 |
0 |
3809 10 90 |
- - Zawierające 83 % masy lub więcej tych substancji
|
0 |
0 |
0 |
0 |
3823 |
Przemysłowe monokarboksylowe kwasy tłuszczowe; kwaśne oleje z rafinacji; przemysłowe alkohole tłuszczowe |
0 |
0 |
0 |
0 |
3824 |
Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te, składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; produkty odpadowe przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
|
|
|
3824 60 |
- Sorbit, inny niż ten objęty podpozycją 2905 44:
|
0 |
0 |
0 |
0 |
|
- - W roztworze wodnym: |
|
|
|
|
3824 60 11 |
- - - Zawierające 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość
D-sorbitu
|
0 |
0 |
0 |
0 |
3824 60 19 |
- - - Pozostałe |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
- - Pozostałe: |
|
|
|
|
3824 60 91 |
- - - Zawierające 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość
D-sorbitu
|
0 |
0 |
0 |
0 |
3824 60 99 |
- - - Pozostałe |
0 |
0 |
0 |
0 |
(*) Do zatwierdzenia na początku 2006 r. |