(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 843)(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2006/236/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 22 marca 2006 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 97/78/WE z dnia 18 grudnia 1997 r. ustanawiającą zasady regulujące organizację kontroli weterynaryjnej produktów wprowadzanych do Wspólnoty z państw trzecich(1), w szczególności jej art. 22 ust. 1,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności(2), w szczególności jego art. 53 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z dyrektywą 97/78/WE oraz rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 należy przyjąć niezbędne środki w odniesieniu do przywozu produktów z państw trzecich, w których pojawia się lub rozprzestrzenia się jakiekolwiek zjawisko mogące stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia zwierząt lub ludzi.
(2) W produktach rybołówstwa przywożonych z Indonezji i przeznaczonych do spożycia przez ludzi wykryto histaminę i metale ciężkie. Obecność tych substancji w żywności wiąże się z możliwością poważnego zagrożenia dla zdrowia ludzi.
(3) Dyrektywa Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiająca warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa(3) określa procedurę pobierania próbek i analizy w odniesieniu do histaminy i ustala dozwolone poziomy wspomnianej substancji.
(4) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001 z dnia 8 marca 2001 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych(4) ustanawia dopuszczalne poziomy ciężkich metali dozwolone w produktach rybołówstwa.
(5) Przeprowadzona ostatnio wspólnotowa wizyta kontrolna w Indonezji wykryła poważne niedociągnięcia w zakresie higieny podczas przeładunku produktów rybołówstwa. Takie niedociągnięcia oznaczają, że ryby nie są tak świeże, jak być powinny, i szybko się psują, osiągając wysoki poziom histaminy u przedmiotowych gatunków. Kontrole wykryły ponadto poważne niedociągnięcia w zdolności władz Indonezji do przeprowadzania wiarygodnych kontroli produktów rybołówstwa, w szczególności w zakresie wykrywania histaminy i metali ciężkich u przedmiotowych gatunków.
(6) Państwa członkowskie powinny przeprowadzić odpowiednie kontrole produktów rybołówstwa z Indonezji w chwili ich dotarcia do punktu granicznego Wspólnoty, aby zapobiec wprowadzeniu do obrotu produktów niezdatnych do spożycia przez ludzi.
(7) Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 ustanawia system szybkiego alarmowania w zakresie żywności i paszy, który powinien być wykorzystywany do wprowadzenia wymogu wzajemnego informowania przewidzianego w art. 22 ust. 2 dyrektywy 97/78/WE. Ponadto państwa członkowskie w swoich okresowych sprawozdaniach będą informować Komisję o wszystkich wynikach analitycznych w ramach urzędowych kontroli przeprowadzonych na wysyłkach produktów rybołówstwa pochodzących z Indonezji.
(8) Niniejsza decyzja zostanie poddana przeglądowi w świetle gwarancji udzielonych przez właściwe władze Indonezji i na podstawie wyników testów przeprowadzonych przez państwa członkowskie.
(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 21 marca 2006 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Markos KYPRIANOU |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 24 z 30.1.1998, str. 9. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 165 z 30.4.2004, str. 1).
(2) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1642/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 245 z 29.9.2003, str. 4).
(3) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15. Dyrektywa ostatnio zmieniona Aktem przystąpienia z 2003 r.
(4) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 199/2006 (Dz.U. L 32 z 4.2.2006, str. 34).
(5) Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5.