Decyzja 2006/999/WE zmieniająca protokół 1 i 2 do decyzji nr 1/98 w sprawie systemu handlu produktami rolnymi

DECYZJA NR 2/2006 RADY STOWARZYSZENIA WE-TURCJA
z dnia 17 października 2006 r.
zmieniająca protokół 1 i 2 do decyzji nr 1/98 w sprawie systemu handlu produktami rolnymi

(2006/999/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 22 grudnia 2006 r.)

RADA STOWARZYSZENIA WE-TURCJA,

uwzględniając Układ ustanawiający Stowarzyszenie między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Turcją(1),

uwzględniając Protokół dodatkowy do Układu ustanawiającego Stowarzyszenie między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Turcją(2), w szczególności jego art. 35,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzja nr 1/98 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja z dnia 25 lutego 1998 r. w sprawie systemu handlu produktami rolnymi(3) określa system preferencji mający zastosowanie do handlu produktami rolnymi między Wspólnotą i Turcją. Protokół 1 do tej decyzji zawiera szczegóły systemu preferencji stosowanego przez Wspólnotę w odniesieniu do przywozu produktów rolnych pochodzących z Turcji. Protokół 2 do tej decyzji zawiera szczegóły systemu preferencji stosowanego przez Turcję w odniesieniu do przywozu produktów rolnych pochodzących ze Wspólnoty.

(2) Wspólnota i Turcja (zwane dalej "Stronami") przeprowadziły konsultacje i zgodziły się dostosować system preferencji w celu uwzględnienia niedawnego rozszerzenia Wspólnoty.

(3) Odpowiednie załączniki do protokołów 1 i 2 do decyzji nr 1/98 powinny zostać zastąpione nowymi skonsolidowanymi załącznikami odzwierciedlającymi porozumienie Stron w sprawie ich dostosowania oraz pewne zmiany techniczne w odniesieniu do kodów taryfowych.

(4) Do uprawnień Rady Stowarzyszenia należy rozstrzyganie o zakresie traktowania preferencyjnego przyznanego sobie wzajemnie przez Strony oraz o dotyczących go ustaleniach.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję nr 1/98,

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł  1

W decyzji nr 1/98 wprowadza się następujące zmiany:

1) załącznik I do protokołu 1 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku I do niniejszej decyzji;

2) załącznik do protokołu 2 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku II do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.

Niniejszą decyzję stosuje się od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu jej przyjęcia.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 października 2006 r.

W imieniu Rady Stowarzyszenia WE-Turcja
E. TUOMIOJA
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. 217 z 29.12.1964, str. 3687.

(2) Dz.U. L 293 z 29.12.1972, str. 4.

(3) Dz.U. L 86 z 20.3.1998, str. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"ZAŁĄCZNIK 1

USTALENIA MAJĄCE ZASTOSOWANIE DO PRZYWOZU DO WSPÓLNOTY PRODUKTÓW ROLNYCH POCHODZĄCYCH Z TURCJI

Dla celów niniejszego załącznika termin Wspólna Taryfa Celna (WTC) oznacza stawki ujęte w kolumnie 3 części drugiej lub części trzeciej, sekcji I załącznika I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1).

Kod CN(a) Opis(b) Cło ad valorem WTC Szczególna stawka celna
Redukcja stawki celnej (%) Kontyngent taryfowy (masa netto w tonach) Stawka celna w ramach kontyngentu (EUR/t) Kontyngent taryfowy (masa netto w tonach) Stawka celna poza kontyngentem (EUR/t)
0204 Mięso z owiec lub kóz 100 - 0 200
0207 25 10 Mięso z indyków, niecięte na 170 1.000
0207 25 90 kawałki, zamrożone 186
0207 27 30 Indyk - kawałki i podroby inne 134
0207 27 40 niż wątroba, zamrożone 93
0207 27 50 339
0207 27 60 127
0207 27 70 230
0406 90 29 Ser kaszkawał 0 2.300 671,9
0406 90 31 Ser zrobiony z mleka owiec albo z mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry
0406 90 50 Pozostałe sery zrobione z mleka owiec albo z mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry
ex 0406 90 86

ex 0406 90 87

ex 0406 90 88

»Tulum Peyniri«, zrobiony z mleka owiec albo z mleka bawołów, w indywidualnych plastikowych lub innego rodzaju opakowaniach o masie poniżej 10 kg
0701 90 50 Świeże ziemniaki, od 1 stycznia do 31 marca 100 -
0701 90 Ziemniaki, świeże lub schłodzone, pozostałe 100 2.500
0703 10 11 Cebula, od 15 lutego do 15 maja 100 -
0703 10 19
0703 10 11 Cebula, od 16 maja do 14 lutego 100 2.000
0703 10 19
0703 20 00 Czosnek, świeży lub schłodzony 100 - 0 -
0708 20 00 Fasola, od 1 listopada do 30 kwietnia 100 -
ex 0708 90 00 Bób (Vicia Faba major L.), od 1 lipca do 30 kwietnia 100 -
0709 30 00 Oberżyny (bakłażany), od 15 stycznia do 30 kwietnia 100 -
0709 30 00 Oberżyny (bakłażany), od 1 maja do 14 stycznia 100 1.000
ex 0709 40 00 Seler naciowy (Apium graveolens L., var dulce (Mill) Pers.), od 1 stycznia do 30 kwietnia 100 -
0709 90 70 Cukinia, od 1 grudnia do końca lutego 100 -
0709 90 70 Cukinia, od 1 marca do 30 listopada 100 500
ex 0709 90 90 Dynie, od 1 grudnia do końca lutego 100 -
ex 0709 90 90 Dzikie cebule z rodzaju Muscari comusum (szafirka miękkolistnego), od 15 lutego do 15 maja 100 -
0802 21 00 Orzechy laskowe (Corylus spp) Stawka -
0802 22 00 celna: 3 %
0806 10 10 Świeże winogrona stołowe, od 1 maja do 17 czerwca i od 1 sierpnia do 14 listopada 100 350
0806 10 10 Świeże winogrona stołowe, od 15 listopada do 30 kwietnia i od 18 czerwca do 31 lipca 100 -
0807 11 00 Arbuzy, od 1 kwietnia do 15 czerwca 100 -
0807 11 00 Arbuzy, od 16 czerwca do 31 marca 100 16.500
0807 19 00 Pozostałe melony, od 1 listopada do 31 maja 100 -
0809 40 05 Śliwki, od 1 maja do 15 czerwca 100 -
0811 10 11 Truskawki, zamrożone 100 - 0 100
0811 20 11 Maliny itp., zamrożone
0811 90 19 Pozostałe owoce, zamrożone
1002 00 00 Żyto Redukcja zgodnie z art. 3 ust. 4 (KNU - maks. 11,68 EUR/t) -
1107 10 Słód, niepalony Redukcja o 6,57 EUR/t
1107 20 00 Słód, palony Redukcja o 6,57 EUR/t -
1509 10 10 Oliwa lampante z oliwek z pierwszego tłoczenia 10 % redukcja -
1509 10 90(c) Pozostałe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 7,5 % ad valorem 100 0 100
1509 10 90 Pozostałe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 10 % redukcja -
1509 90 00 Oleje z oliwek poza oliwkami z pierwszego tłoczenia 5 % redukcja -
1510 00 10 Oleje z oliwek surowe 10 % redukcja -
1510 00 90 Pozostałe oleje z oliwek 5 % redukcja -
2002 10 Przetworzone pomidory, całe lub w kawałkach 100 8.900
2002 90 11

2002 90 19

Pozostałe przetworzone pomidory, o zawartości suchej masy mniejszej niż 12 % masy
2002 90 31

2002 90 39

2002 90 91

2002 90 99

Pozostałe przetworzone lub zakonserwowane pomidory, o zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12 % masy 100 30.000 (odpowiednik 28/30 % zawartości suchej masy)
2007 10 10 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty 100 - 67 % redukcja 1.750
2007 91 10
2007 91 30
2007 99 20
2007 99 31
2007 99 33
2007 99 35
2007 99 39
2007 99 55
2007 99 57
2007 91 30 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty, otrzymane przez gotowanie owoców cytrusowych, inne niż przetwory homogenizowane, o zawartości cukru przekraczającej 13 % masy, ale nieprzekraczającej 30 % masy 100 - 0 100
2007 99 39 Pozostałe przetwory homogenizowane o zawartości cukru przekraczającej 30 % masy 100 - 0 100
2008 30 19 Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane 100 2.100
2008 50 19
2008 50 51
2008 50 92
2008 50 94
2008 60 19
2008 70 19
2008 70 51
2008 80 19
2009 11 11 Soki owocowe 100 - 67 % redukcja 3.400
2009 11 91
2009 19 11
2009 19 91
2009 29 11
2009 29 91
2009 39 11
2009 39 51
2009 39 91
2009 61 90
2009 69 11
2009 69 79
2009 69 90
2009 80 11
2009 80 32
2009 80 33
2009 80 35
2009 80 61
2009 80 83
2009 80 84
2009 80 86
2009 90 11
2009 90 21
2009 90 31
2009 90 71
2009 90 92
2009 90 94
2204 10 Wino musujące 0 -
2204 21 Pozostałe wina, moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej 0 -
2204 29 Pozostałe wina, moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 0 -
2206 00 Pozostałe napoje fermentowane; mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 0 -
ex 2207 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80 % obj. lub większej; alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, skażone, o dowolnej mocy, skażone otrzymane z produktów rolnych wymienionych w załączniku I do Traktatu WE 0 -
2209 00 Ocet i namiastki octu otrzymane z kwasu octowego 0 -
(a) Kody CN odpowiadające rozporządzeniu (WE) nr 1810/2004 (Dz.U. L 327 z 30.10.2004, str. 1).
(b) Nie naruszając reguł interpretacji Nomenklatury Scalonej, uznaje się, że terminologia stosowana do opisu

produktów ma charakter wyłącznie informacyjny, przy czym system preferencji, w kontekście niniejszego

załącznika, określa się przez objęcie danych produktów kodami CN. Jeśli wskazany jest ex kod CN, system

preferencyjny należy określić przez łączne zastosowanie kodu CN i odpowiedniego wyszczególnienia.

(c) Koncesja ta obejmuje jedynie kontyngent taryfowy w wysokości 100 ton, objęty stawką celną w ramach

kontyngentu w wysokości 7,5 %."

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1758/2006 (Dz.U. L 335 z 1.12.2006, str. 1).

ZAŁĄCZNIK  II

"ZAŁĄCZNIK

USTALENIA MAJĄCE ZASTOSOWANIE DO PRZYWOZU DO TURCJI PRODUKTÓW ROLNYCH POCHODZĄCYCH ZE WSPÓLNOTY

Kod CN(a) Opis(b) Redukcja stawki

KNU (%)

Kontyngent taryfowy (masa netto w tonach)
0102 10 Bydło żywe: zwierzęta hodowlane czystej krwi 100 bez ograniczeń
0102 90 29 Bydło żywe, inne niż zwierzęta hodowlane czystej krwi, o masie przekraczającej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg 100 2.260
ex 0102 90 Bydło żywe, inne niż zwierzęta hodowlane czystej krwi, inne niż zwierzęta o masie przekraczającej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg 50 4.025
0202 20 Pozostałe kawałki mięsa z bydła, z kośćmi, zamrożone 50 % redukcja z maksymalną stawką 30 % 5.000
0202 20 Pozostałe kawałki mięsa z bydła, z kośćmi, zamrożone 30 % redukcja z maksymalną stawką 43 % 14.100
0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów 52 % ad valorem 250
0402 10 Mleko i śmietana w proszku, w granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy 100 2.500(c)
0402 21 Mleko i śmietana w proszku, w granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego 100 2.500(c)
0404 Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 30 % ad valorem 700
0405 10 Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z 100 3.700
0405 20 90

0405 90

mleka; produkty mleczarskie do smarowania
0406 30 Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany 100 300
0406 90 Pozostałe sery 100 2.000
ex 0406 90 Sery, pozostałe, z wyjątkiem 0406 90 29 / 31 / 50 / 86 / 87 / 88 100 1.000
0408 11 80 Żółtka jaj, suszone, pozostałe 24 % ad valorem 75
0601 Bulwy, korzenie bulwiaste, cebulki, łodygi podziemne i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż objęte pozycją 1212 100 200
ex 0602 90 Pozostałe rośliny żywe, z wyjątkiem 0602 90 91 100 3.400
0603 10 Kwiaty cięte itp., świeże 100 100
0604 Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane 100 100
0701 10 00 Sadzeniaki ziemniaków, świeże lub schłodzone 100 6.000
0709 51 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, świeże lub schłodzone 7 % ad valorem 100
0710 22 00 Fasola, zmrożona 11,5 % ad valorem 100
ex 0808 10 Jabłka, świeże, inne niż Golden Delicious, Starking i 100 1.750
(z wyjątkiem(d) Starkrimson
0808 10 80 00 11
0808 10 80 00 13
0808 10 80 00 14)
0808 20 Gruszki i pigwy, świeże 30 % ad valorem 500
0809 30 Brzoskwinie, włącznie z nektarynami, świeże, od 15 lipca do 31 grudnia 100 1.000
0810 90 30 Tamaryndy, jabłka nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoce kanawalii, owoce sączyńca, świeże 100 1.000
0810 90 40 Owoce męczennicy, owoce oskomianu (carambola) i pitahaya, świeże 100 500
0810 90 95 Pozostałe owoce, świeże 100 500
0811 10 Truskawki, zamrożone 20 % ad valorem 100
0902 Herbata Maksymalna stawka: 45 % 200
1001 Pszenica i meslin, od 1 września do 31 maja 100 30.000
1001 10 00 Pszenica durum, od 1 września do 31 maja 100 100.000
1001 90 Pozostałe pszenice, od 1 września do 31 maja 100 200.000
1002 00 00 Żyto, od 1 września do 31 maja 100 22.500
ex 1003 00 Jęczmień, od 1 września do 31 maja, do produkcji słodu 100 49.500
1004 00 00 Owies, od 1 września do 31 maja 50 5.000
1005 90 00 Kukurydza, od 1 września do 31 maja, inna niż sadzeniaki 100 53.640
1005 90 00 Kukurydza, od 1 grudnia do 31 maja, inna niż sadzeniaki 100 52.000
1006 30 Ryż częściowo lub całkowicie bielony 100 28.000
1104 12 90 Płatkowane ziarna owsa 50 100
1107 Słód, palony lub nie 100 500
1206 00 91 Pozostałe nasiona słonecznika, inne niż do siewu, od 1 100 1.000
1206 00 99 stycznia do 21 sierpnia
1207 20 90 Nasiona bawełny, inne niż do siewu 100 1.500
ex 1209 Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu, z wyjątkiem 1209 10 00 100 1.050
1209 10 00 Nasiona buraków cukrowych 100 300
1502 00 Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz 100 3.000
1507 10 Olej sojowy surowy, od 1 stycznia do 31 sierpnia 100 60.000
1507 90 Olej sojowy rafinowany, od 1 stycznia do 31 sierpnia 50 2.000
1512 11 Olej słonecznikowy lub z krokosza balwierskiego surowy, od 1 stycznia do 31 sierpnia 100 18.400
1514 11 Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, zawierający 0 % 100 10.600
1514 91 kwasu erukowego, od 1 stycznia do 31 sierpnia
1602 10 00 Przetwory homogenizowane 30 % ad valorem 400
1701 99 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, inny niż cukier surowy, niezawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiących 20 % redukcja z maksymalną stawką 50 % 80.000
2001 90 50 Grzyby, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym 50 325
2001 90 99 Pozostałe warzywa i owoce, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym
2002 90 Pomidory, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, pozostałe 100 1.500
2003 Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 13 % ad valorem 50
2005 10 Warzywa homogenizowane 15 % ad valorem 300
2005 40 Groch, przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony 100 300
2007 10 Przetwory homogenizowane 25 % ad valorem 450
2007 99 10 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, nawet zawierające 20 % ad valorem 1.000
2007 99 33 dodatek cukru lub innej substancji słodzącej (z
2007 99 35 wyjątkiem przecieru z orzechów laskowych)
ex 2007 99 39
ex 2007 99 57
ex 2007 99 98
2009 11 Sok pomarańczowy 15 % ad valorem 1.000
2009 12
2009 19
2009 61 Sok grejpfrutowy
2009 71 Sok jabłkowy
2009 79
2009 80 89 Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa o zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej 30 % masy
2009 80 96 Sok wiśniowy i czereśniowy
2009 90 11 Mieszanki soków
2009 90 19
2009 90 21
2009 90 29
2009 90 31
2009 90 39
2204 10 Wino musujące 35 % ad valorem 750 hl
2209 00 Ocet i namiastki octu otrzymane z kwasu octowego 100 2.500
2301 Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki 100 -
2304 00 00 Makuchy i inne pozostałości stałe, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego 100 -
2309 10 Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznej 100 1.400
2309 90 Pozostałe preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt 100 6.700
(a) Kody CN odpowiadające rozporządzeniu (WE) nr 1810/2004 (Dz.U. L 327 z 30.10.2004, str. 1).
(b) Nie naruszając reguł interpretacji Nomenklatury Scalonej, uznaje się, że terminologia stosowana do opisu produktów

ma charakter wyłącznie informacyjny, przy czym system preferencji, w kontekście niniejszego załącznika, określa

się przez objęcie danych produktów kodami CN. W przypadku gdy wskazywane są ex kody CN, system preferencji jest

ustalany poprzez łączne zastosowanie kodu CN i odpowiadającego mu opisu.

(c) Powyższe kontyngenty przewidziane są do przywozu w ramach procedury uszlachetniania czynnego.
(d) Tureckie kody celne."

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024