Rozporządzenie 1917/2004 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1917/2004
z dnia 2 listopada 2004 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny(1),

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92(2), a w szczególności jego art. 173, ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Art. 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.

(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 5 listopada 2004 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 2 listopada 2004 r.

W imieniu Komisji
Olli REHN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 (Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17).

(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. L 343 z 31.12.2003, str. 1).

ZAŁĄCZNIK

Wyszczególnienie Liczba wartości jednostkowych na 100 kg
Pozycja Gatunki, Odmiany, Kod CN EUR

LTL

SEK

CYP

LVL

GBP

CZK

MTL

DKK

PLN

EEK

SIT

HUF

SKK

1.10 Ziemniaki młode - - - - - -
0701 90 50 - - - - - -
- -
1.30 Cebula (inna niż 38,49 22,19 1.213,78 286,08 602,24 9.470,08
do sadzenia) 132,90 25,97 16,59 166,46 9.230,67 1.537,29
0703 10 19 348,45 26,78
1.40 Czosnek 104,36 60,17 3.291,10 775,69 1.632,93 25.677,55
0703 20 00 360,35 70,42 44,97 451,35 25.028,41 4.168,27
944,80 72,60
1.50 Pory 66,37 38,26 2.092,98 493,30 1.038,46 16.329,67
ex 0703 90 00 229,16 44,79 28,60 287,04 15.916,85 2.650,82
600,85 46,17
1.60 Kalafior

0704 10 00

- - - - - -
1.80 Kapusta biała i 22,04 12,71 695,03 163,81 344,85 5.422,72
czerwona 76,10 14,87 9,50 95,32 5.285,63 880,28
0704 90 10 199,53 15,33
1.90 Brokuły lub kalarepa (Brassica 61,43 35,41 1.937,20 456,58 961,17 15.114,24
oleracea. var. italica) 212,11 41,45 26,47 265,67 14.732,14 2.453,51
ex 0704 90 90 556,13 42,73
1.100 Kapusta pekińska 75,36 43,45 2.376,48 560,12 1.179,13 18.541,57
ex 0704 90 90 260,20 50,85 32,47 325,92 18.072,84 3.009,88
682,23 52,42
1.110 Sałata głowiasta

0705 11 00

- - - - - -
1.130 Marchew 26,74 15,42 843,25 198,75 418,39 6.579,11
ex 0706 10 00 92,33 18,04 11,52 115,65 6.412,79 1.068,00
242,08 18,60
1.140 Rzodkiewka 44,01 25,37 1.387,86 327,11 688,61 10.828,22
ex 0706 90 90 151,96 29,70 18,96 190,33 10.554,48 1.757,76
398,42 30,62
1.160 Groch (Pisum 438,62 252,86 13.831,82 3.260,07 6.862,88 107.917,57
sativum) 1.514,46 295,98 189,00 1.896,94 105.189,37 17.518,40
0708 10 00 3.970,81 305,12
1.170 Fasola
1.170.1 - Fasola (Vigna

spp., Phaseolus

113,54 65,46 3.580,60 843,93 1.776,57 27.936,32
spp.)
ex 0708 20 00 392,04 76,62 48,93 491,05 27.230,07 4.534,94
1.170.2 - Fasola

(Phaseolus

ssp., vulgaris

1.027,91

202,57

78,99

116,78

6.388,04 1.505,62 3.169,53 49.840,32
var. Compressus

Savi)

ex 0708 20 00 699,43

1.833,87

136,69

140,92

87,29 876,07 48.580,34 8.090,65
1.180 Bób

ex 0708 90 00

- - - - - -
1.190 Karczochy

0709 10 00

- - - - - -
1.200 Szparagi
1.200.1 - zielone 235,88 135,98 7.438,33 1.753,17 3.690,65 58.034,81
ex 0709 20 00 814,43 159,17 101,64 1.020,11 56.567,66 9.420,87
2.135,38 164,09
1.200.2 - pozostałe 502,84 289,89 15.857,13 3.737,42 7.867,77 123.719,27
ex 0709 20 00 1.736,21 339,32 216,67 2.174,69 120.591,59 20.083,51
4.552,23 349,80
1.210 Oberżyny 101,91 58,75 3.213,75 757,46 1.594,56 25.074,11
(bakłażany) 351,88 68,77 43,91 440,74 24.440,22 4.070.31
0709 30 00 922,60 70,89
1.220 Seler naciowy (Apium graveolens 83,53 48,16 2.634,12 620,85 1.306,96 20.551,72
L., var. dulce) 288,41 56,37 35,99 361,25 20.032,16 3.336,19
ex 0709 40 00 756,20 58,11
1.230 Pieprznik jadalny 553,21 318,93 17.445,48 4.111,79 8.655,86 136.111,79
0709 59 10 1.910,12 373,31 238,38 2.392,52 132.670,82 22.095,21
5.008,21 384,84
1.240 Papryka słodka 99,37 57,29 3.133,54 738,56 1.554,76 24.448,31
0709 60 10 343,10 67,05 42,82 429,74 23.830,24 3.968,73
899,57 69,12
1.250 Koper

0709 90 50

- - - - - -
1.270 Słodkie ziemniaki, całe, świeże 76,23 43,94 2.403,76 566,55 1.192,67 18.754,47
(przeznaczone do spożycia przez ludzi) 263,19 51,44 32,85 329,66 18.280,35 3.044,44
0714 20 10 690,07 53,03
2.10 Kasztany (Castanea spp.), świeże

ex 0802 40 00

- - - - - -
2.30 Ananas, świeży 80,73 46,54 2.545,86 600,04 1.263,17 19.863,13
ex 0804 30 00 278,75 54,48 34,79 349,15 19.360,98 3.224,41
730,86 56,16
2.40 Awokado, świeże 131,07 75,56 4.133,21 974,17 2.050,76 32.247,85
ex 0804 40 00 452,55 88,44 56,48 566,84 31.432,61 5.234,84
1.186,55 91,18
2.50 Guawa, mango, świeże

ex 0804 50

- - - - - -
2.60 Słodkie pomarańcze, świeże:
2.60.1 - Krwiste i 52,21 30,10 1.646,44 388,06 816,91 12.845,75
półkrwiste 180,27 35,23 22,50 225,80 12.521,00 2.085,27
0805 10 10 472,66 36,32
2.60.2 - Nawele,

Naweliny,

Nawelaty,

65,33 37,66 2.060,11 485,56 1.022,16 16.073,25
Salustiany,

Vernasy,

Valencjany,

Maltańskie,

Szamutiasy,

225,56 44,08 28,15 282,53 15.666,91 2.609,19
Ovalisy,

Trovita i

Hamliny

0805 10 30

591,41 45,45
2.60.3 - Pozostałe

0805 10 50

57,48 33,13 1 812,48 427,19 899,29 14.141,20
198,45 38,78 24,77 248,57 13.783,70 2.295,56
520,32 39,98
2.70 Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże
2.70.1 - Klementynki - - - - - -
ex 0805 20 10 - - - - - -
- -
2.70.2 - Monrealesy i - - - - - -
satsumas - - - - - -
ex 0805 20 30 - -
2.70.3 - Mandarynki i - - - - - -
wilkingi - - - - - -
ex 0805 20 50 - -
2.70.4 - Tangeryny i

pozostałe

- - - - - -
ex 0805 20 70 - - - - - -
ex 0805 20 90 - -
2.85 Limy (Citrus aurantifolia), 104,68 60,35 3.301,16 778,06 1.637,93 25.756,08
świeże 361,45 70,64 45,11 452,73 25.104,96 4.181,02
0805 50 90 947,69 72,82
2.90 Grejpfruty, świeże
2.90.1 - białe 75,23 43,37 2.372,42 559,16 1.177,12 18.509,93
ex 0805 40 00 259,76 50,77 32,42 325,36 18.041,99 3.004,74
681,07 52,33
2.90.2 - różowe 87,07 50,20 2.745,79 647,17 1.362,37 21.423,02
ex 0805 40 00 300,64 58,76 37,52 376,57 20.881,44 3.477,63
788,26 60,57
2.100 Winogrona stołowe - - - - - -
0806 10 10 - - - - - -
- -
2.110 Arbuzy 51,09 29,45 1.611,12 379,73 799,38 12.570,18
0807 11 00 176,40 34,48 22,01 220,95 12.252,40 2.040,53
462,52 35,54
2.120 Melony (inne niż arbuzy)
2.120.1 - Amarillo,

cuper, honey

dew (w tym

45,19 26,05 1.425,20 335,91 707,14 11.119,58
cantalene),

onteniente,

piel de sapo

(w tym verde

liso),

156,05 30,50 19,47 195,46 10.838,47 1.805,06
rochet,

tendral, futuro

ex 0807 19 00

409,14 31,44
2.120.2 - Pozostałe 90,35 52,09 2.849,28 671,56 1.413,72 22.230,43
ex 0807 19 00 311,97 60,97 38,93 390,76 21.668,43 3.608,69
817,96 62,85
2.140 Gruszki
2.140.1 - Gruszki - Nashi

(Pyrus pyri-

- - - - - -
folia),

Pears - Ya

(Pyrus

bretscheideri)

- - - - - -
ex 0808 20 50 - -
2.140.2 - Pozostałe - - - - - -
ex 0808 20 50 - - - - - -
- -
2.150 Morele 214,58 123,71 6.766,78 1.594,89 3.357,45 52.795,26
0809 10 00 740,90 144,80 92,46 928,02 51.460,58 8.570,33
1.942,59 149,27
2.160 Wiśnie i czereśnie 502,98 289,97 15.861,47 3.738,45 7.869,93 123.753,20
0809 20 95 1.736,69 339,41 216,73 2.175,29 120.624,66 20.089,02
0809 20 05 4.553,48 349,90
2.170 Brzoskwinie 111,40 64,22 3.513,00 827,99 1.743,03 27.408,86
0809 30 90 384,64 75,17 48,00 481,78 26.715,95 4.449,32
1.008,50 77,50
2.180 Nektaryny 58,12 33,51 1.832,81 431,98 909,38 14.299,84
ex 0809 30 10 200,68 39,22 25,04 251,36 13.938,34 2.321,31
526,16 40,43
2.190 Śliwki 152,55 87,94 4.810,60 1.133,83 2.386,86 37.532,91
0809 40 05 526,72 102,94 65,73 659,74 36.584,06 6.092,77
1.381,02 106,12
2.200 Truskawki i poziomki 330,34 190,44 10.417,22 2.455,27 5.168,67 81.276,48
0810 10 00 1.140,59 222,91 142,34 1.428,65 79.221,78 13.193,72
2.990,55 229,80
2.205 Maliny 304,95 175,80 9.616,60 2.266,57 4.771,43 75.029,90
0810 20 10 1.052,93 205,78 131,40 1.318,85 73.133,11 12.179,70
2.760,71 212,14
2.210 Owoce z gatunku Vaccinium 1.605,61 925,63 50.632,91 11.933,86 25.122,34 395.044,28
myrtillus 5.543,85 1.083,47 691,86 6.943,94 385.057,39 64.128,06
0810 40 30 14.535,59 1.116,94
2.220 Owoce kiwi (Actinidia 143,99 83,01 4.540,84 1.070,25 2.253,01 35.428,19
chinensis Planch.) 497,18 97,17 62,05 622,74 34.532,55 5.751,10
0810 50 00 1.303,57 100,17
2.230 Granaty 111,81 64,46 3.525,94 831,04 1.749,45 27.509,81
ex 0810 90 95 386,06 75,45 48,18 483,56 26.814,35 4.465,70
1.012,22 77,78
2.240 Khakis (w tym 163,12 94,04 5.143,89 1.212,38 2.552,22 40.133,26
owoce sharon) 563,21 110,07 70,29 705,45 39.118,67 6.514,88
ex 0810 90 95 1.476,70 113,47
2.250 Liczi (śliwki chińskie)

ex 0810 90

- - - - - -

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024