Dyrektywa 2004/77/WE zmieniająca dyrektywę 94/54/WE w odniesieniu do etykietowania niektórych środków spożywczych zawierających kwas glicyryzynowy i jego sól amonową

DYREKTYWA KOMISJI 2004/77/WE
z dnia 29 kwietnia 2004 r.
zmieniająca dyrektywę 94/54/WE w odniesieniu do etykietowania niektórych środków spożywczych zawierających kwas glicyryzynowy i jego sól amonową
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych(1), w szczególności jej art. 4 ust. 2,

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa Komisji 94/54/WE z dnia 18 listopada 1994 r. dotycząca obowiązkowego umieszczania na etykietach niektórych środków spożywczych danych szczegółowych innych niż wymienione w dyrektywie Rady 2000/13/WE(2) zawiera wykaz środków spożywczych, dla których etykietowanie musi zawierać jedną lub więcej danych szczegółowych.

(2) Celem niniejszej dyrektywy jest uzupełnienie tego wykazu w odniesieniu do niektórych środków spożywczych zawierających kwas glicyryzynowy i jego sól amonową.

(3) Kwas glicyryznowy naturalnie występuje w lukrecji Glycyrrhiza glabra, a jego sól amonowa wytwarzana jest z roztworu wodnego wyciągu z lukrecji Glycyrrhiza glabra. Kwas glicyryznowy i sól amonowa włączone są do wspólnotowego rejestru substancji aromatycznych ustanowionego decyzją Komisji 1999/217/WE z dnia 23 lutego 1999 r. przyjmującą rejestr substancji aromatycznych używanych w lub na środkach spożywczych sporządzony w zastosowaniu rozporządzenia (WE) nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 października 1996 r.(3). Kontakt z kwasem glicyryznowym i jego solą amonową występuje głównie przez spożycie wyrobów z lukrecji, w tym gumy do żucia, herbat ziołowych i innych napojów.

(4) W opinii z dnia 4 kwietnia 2003 r. w sprawie kwasu glicyryzynowego i jego soli amonowej Komitet Naukowy ds. Żywności stwierdził, że górna granica regularnego przyjmowania 100 mg dziennie stanowi wystarczający poziom ochrony dla większości populacji, spożycie powyżej tego poziomu może spowodować nadciśnienie. Jednakże Komitet zauważył, że w populacji ludzkiej istnieją podgrupy, dla których ta górna granica może nie stanowić wystarczającej ochrony. Dotyczy to głównie ludzi dotkniętych problemami z homeostazą wody i elektrolitów.

(5) Ustalenia te sprawiają, że niezbędne staje się umieszczanie na etykietach informacji o obecności kwasu glicyryzynowego i jego soli amonowej w wyrobach i napojach. W przypadku wysokiej zawartości kwasu i jego soli amonowej w tych produktach konsumenci, w szczególności ci cierpiący na nadciśnienie, powinni być dodatkowo poinformowani, że należy unikać zbyt dużego spożycia. W celu zapewnienia należytego rozumienia tych informacji przez konsumentów, należy użyć powszechnie znanego terminu "wyciąg z lukrecji".

(6) Dyrektywa 94/54/WE powinna zostać odpowiednio zmieniona.

(7) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Załącznik do dyrektywy 94/54/WE zmienia się zgodnie z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2
1.
Państwa Członkowskie dopuszczają wymianę handlową produktami zgodnymi z niniejszą dyrektywą najpóźniej od dnia 20 maja 2005 r.
2.
Państwa Członkowskie zakazują wymiany handlowej produktami, które nie są zgodne z niniejszą dyrektywą od dnia 20 maja 2006 r.

Jednakże zezwala się na obrót produktami nie zgodnymi z niniejszą dyrektywą, które zostały etykietowane przed dniem 20 maja 2006 r. do wyczerpania zapasów.

Artykuł  3
1.
Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do przestrzegania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 20 maja 2005 r. Niezwłocznie przekazują one Komisji tekst tych przepisów i tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

W przypadku przyjęcia przez Państwa Członkowskie tych przepisów powinny one zawierać odniesienie do niniejszej dyrektywy lub takie odniesienie powinno towarzyszyć ich urzędowej publikacji. Metody sporządzania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

2.
Państwa Członkowskie przekazują Komisji tekst głównych przepisów prawa krajowego przyjętego w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.
Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 29 kwietnia 2004 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str 29. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 2003/89/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 listopada 2003 r. (Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15).

(2) Dz.U. L 300 z 23.11.1994 r. str, 14. Dyrektywa zmieniona dyrektywą Rady 96/21/WE (Dz.U. L 88 z 5.4.1996, str. 5).

(3) Dz.U. L 84 z 27.3. 1999, str. 1. Decyzja zmieniona decyzją 2002/113/WE (Dz.U. 49 z 20.2.2002, str. 1).

ZAŁĄCZNIK

Do Załącznika do dyrektywy 94/54/WE dodaje się tekst w brzmieniu:
Rodzaj lub kategoria środka spożywczego Dane szczegółowe
Wyroby lub napoje zawierające kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową z powodu dodaniem substancji jako takiej(-ich) lub lukrecji Glycyrrhiza glabra o stężeniu 100 mg/kg lub 100 mg/l lub większym. Termin "zawiera lukrecję" dodaje się tuż po wykazie składników lub w nazwie, pod którą produkt jest sprzedawany. W razie braku wykazu składników dane szczegółowe umiejscawia się obok nazwy, pod którą produkt jest sprzedawany.
Wyroby zawierające kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową z powodu dodaniem substancji jako takiej(-ich) lub lukrecji Glycyrrhiza glabra o stężeniu 4 g/kg lub większym. Następująca informacja musi być dodana po wykazie składników:

"zawiera lukrecję - cierpiący na nadciśnienie powinni unikać nadmiernego spożycia". W razie braku wykazu składników dane szczegółowe umiejscawia się obok nazwy, pod którą produkt jest sprzedawany.

Napoje zawierające kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową z powodu dodaniem substancji jako takiej(-ich) lub lukrecji Glycyrrhiza glabra o stężeniu 50 mg/l lub większym lub 300 mg/l lub większym w przypadku napojów zawierająch więcej niż 1,2 % alkoholu.(1) Następująca informacja musi być dodana po wykazie składników: "zawiera lukrecję - cierpiący na nadciśnienie powinni unikać nadmiernego spożycia". W razie braku wykazu składników dane szczegółowe umiejscawia się obok nazwy, pod którą produkt jest sprzedawany.
(1) Poziom ma zastosowanie do produktów gotowych do spożycia lub przygotowanych

zgodnie z instrukcją wytwórcy.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2004.162.76

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2004/77/WE zmieniająca dyrektywę 94/54/WE w odniesieniu do etykietowania niektórych środków spożywczych zawierających kwas glicyryzynowy i jego sól amonową
Data aktu: 29/04/2004
Data ogłoszenia: 30/04/2004
Data wejścia w życie: 20/05/2004