a także mając na uwadze, co następuje:(1) 4 Na mocy rozporządzenia (WE) nr 852/2002 5 , Parlament Europejski i Rada ustanawiają przepisy ogólne dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze w sprawie higieny środków spożywczych.
(2) Niektóre środki spożywcze mogą stanowić szczególne zagrożenie dla zdrowia ludzi, w związku z czym konieczne jest ustanowienie szczególnych przepisów dotyczących higieny. Dotyczy to zwłaszcza żywności pochodzenia zwierzęcego, w przypadku której zgłaszano często przypadki zagrożeń mikrobiologicznych i chemicznych.
(3) W kontekście wspólnej polityki rolnej przyjęto wiele dyrektyw w celu ustanowienia szczególnych przepisów sanitarnych w odniesieniu do produkcji i wprowadzania do obrotu produktów wymienionych w załączniku I do Traktatu. Przedmiotowe przepisy sanitarne ograniczyły bariery celne dla danych produktów, przyczyniając się do tworzenia rynku wewnętrznego, przy jednoczesnym zapewnieniu wysokiego poziomu ochrony zdrowia publicznego.
(4) 6 W zakresie dotyczącym zdrowia publicznego, przedmiotowe przepisy i procedury zawierają wspólne zasady, w szczególności w odniesieniu do obowiązków producentów oraz właściwych organów, wymogów strukturalnych, operacyjnych i tych dotyczących higieny w zakładach, procedur zatwierdzania zakładów, wymogów dotyczących przechowywania i transportu oraz znaków jakości zdrowotnej.
(5) Zasady te stanowią wspólną podstawę dla higienicznej produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, umożliwiając tym samym uproszczenie obowiązujących dyrektyw.
(6) Wskazane jest dążenie do dalszego uproszczenia, przez stosowanie tych samych przepisów w każdym stosownym przypadku do wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego.
(7) 7 Uproszczenie umożliwia także wymóg określony w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004, zgodnie z którym podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze, uczestniczące w jakimkolwiek etapie produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności po produkcji podstawowej i powiązanych działaniach, zobowiązane są opracować, wykonywać i utrzymywać procedury oparte na zasadach analizy zagrożeń i krytycznych punktach kontroli (HACCP).
(8) Wszystkie powyższe elementy razem uzasadniają przepracowanie szczególnych przepisów dotyczących higieny zawartych w obowiązujących dyrektywach.
(9) 8 Podstawowymi celami przedmiotowego przetworzenia jest zapewnienie wysokiego poziomu ochrony konsumenta w odniesieniu do bezpieczeństwa żywności, zwłaszcza przez objęcie wszystkich podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze we Wspólnocie tymi samymi przepisami, oraz zapewnienie właściwego funkcjonowania rynku wewnętrznego produktów pochodzenia zwierzęcego, przyczyniając się tym samym do osiągnięcia celów wspólnej polityki rolnej.
(10) Konieczne jest utrzymanie oraz, w przypadkach wymaganych w celu ochrony konsumenta, zaostrzenie szczegółowych przepisów dotyczących higieny dla produktów pochodzenia zwierzęcego.
(11) 9 Reguły wspólnotowe nie powinny mieć zastosowania do produkcji podstawowej na własny domowy użytek, do przyrządzania, obróbki lub przechowywania żywności w celu spożycia jej w domu. Ponadto, w przypadku bezpośrednich dostaw małych ilości podstawowych produktów lub niektórych rodzajów mięsa przez produkujące je podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze do konsumenta końcowego lub do lokalnego zakładu detalicznego, zdrowie publiczne powinno podlegać ochronie prawa krajowego, w szczególności ze względu na bliskie relacje producenta i konsumenta.
(12) 10 Wymogi rozporządzenia (WE) nr 852/2004 są w zasadzie wystarczające dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności w zakładach prowadzących handel detaliczny związany z bezpośrednią sprzedażą lub dostawą żywności pochodzenia zwierzęcego konsumentowi końcowemu. Niniejsze rozporządzenie powinno w zasadzie mieć zastosowanie do działalności hurtowej (to znaczy, gdy zakład detaliczny prowadzi działalność ukierunkowaną na dostawę żywności pochodzenia zwierzęcego do innego zakładu). Niemniej jednak, z wyjątkiem szczególnych wymogów dotyczących temperatury, ustanowionych w niniejszym rozporządzeniu, wymogi rozporządzenia (WE) nr 852/2004 powinny być wystarczające dla działalności hurtowej polegającej wyłącznie na przechowywaniu lub transporcie.
(13) Państwa Członkowskie powinny mieć swobodę w zakresie rozszerzania lub ograniczania zastosowania wymogów niniejszego rozporządzenia do handlu detalicznego na mocy ich prawa krajowego. Niemniej jednak, mogą ograniczyć ich stosowanie wyłącznie w przypadku gdy uznają, że wymogi rozporządzenia (WE) nr 852/2004 są wystarczające dla osiągnięcia celów w zakresie higieny żywności, oraz gdy dostawa żywności pochodzenia zwierzęcego przez zakład detaliczny do innego zakładu stanowi działalność marginalną, lokalną i ograniczoną. Dostawa taka powinna zatem stanowić małą część całej działalności zakładu; zakłady zaopatrywane powinny znajdować się w jego bezpośrednim sąsiedztwie; a dostawa powinna dotyczyć jedynie niektórych rodzajów produktów lub zakładów.
(14) 11 Zgodnie z art. 10 Traktatu, Państwa Członkowskie podejmują wszelkie właściwe środki w celu zapewnienia wykonania przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze zobowiązań ustanowionych w niniejszym rozporządzeniu.
(15) 12 Odtworzenie informacji o pochodzeniu żywności stanowi zasadniczy element w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności. Oprócz przestrzegania ogólnych zasad rozporządzenia (WE) nr 178/2002 13 , podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze odpowiedzialne za zakłady podlegające zatwierdzeniu zgodnie z niniejszym rozporządzeniem, zobowiązane są zapewnić, aby wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, które te podmioty wprowadzają do obrotu zostały opatrzone znakiem jakości zdrowotnej lub znakiem identyfikacyjnym.
(16) Żywność przywożona do Wspólnoty ma spełniać ogólne wymogi ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 lub reguły równorzędne regułom wspólnotowym. Niniejsze rozporządzenie określa szczególne wymogi dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego przywożonej do Wspólnoty.
(17) Przyjęcie niniejszego rozporządzenia nie powinno ograniczać poziomu ochrony przewidzianego dodatkowymi gwarancjami, jakie zostały ustalone dla Finlandii i Szwecji wraz z ich przystąpieniem do Wspólnoty i potwierdzone decyzjami Komisji 94/968/WE 14 , 95/50/WE 15 , 95/160/WE 16 , 95/161/WE 17 i 95/410/WE 18 , oraz decyzjami Rady 95/409/WE 19 , 95/410/WE 20 i 95/411/WE 21 . Powinno ono ustanawiać procedurę udzielania, na okres przejściowy, gwarancji każdemu Państwu Członkowskiemu posiadającemu zatwierdzony krajowy program kontroli, który w przypadku rozważanej żywności pochodzenia zwierzęcego jest równoważny tym zatwierdzonym dla Finlandii i Szwecji. Rozporządzenie (WE) nr 2160/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 17 listopada 2003 r. w sprawie zwalczania salmonelli i innych określonych odzwierzęcych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność 22 przewiduje podobną procedurę w odniesieniu do żywych zwierząt i jaj wylęgowych.
(18) 23 Wymogi strukturalne i te dotyczące higieny, ustanowione w niniejszym rozporządzeniu, należy stosować do wszystkich rodzajów zakładów, w tym do małych przedsiębiorstw i rzeźni przewoźnych.
(19) 24 Elastyczność jest również wskazana w celu zapewnienia kontynuacji tradycyjnych metod na każdym etapie produkcji, przetwarzania lub dystrybucji żywności, oraz w odniesieniu do wymagań strukturalnych dla zakładów. Elastyczność jest wyjątkowo istotna dla regionów o szczególnych ograniczeniach geograficznych, w tym regionów najbardziej oddalonych, określonych w art. 299 ust. 2 Traktatu. Niemniej jednak, elastyczność nie powinna zagrażać celom higieny żywności. Ponadto, ponieważ cała żywność produkowana zgodnie z zasadami higieny będzie znajdowała się w swobodnym obrocie w całej Wspólnocie, procedura umożliwiająca Państwom Członkowskim korzystanie z elastyczności powinna być całkowicie przejrzysta. Powinna umożliwiać, w razie konieczności w celu zaradzenia nieporozumieniom, dyskusję w ramach Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt, powołanego na mocy rozporządzenia (WE) nr 178/2002, oraz koordynację procesu i podejmowanie właściwych środków przez Komisję.
(20) 25 Definicja mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM) powinna być ogólna i obejmować wszystkie metody mechanicznego odkostnienia. Szybki rozwój technologiczny w przedmiotowej dziedzinie oznacza stosowność nadania tej definicji charakteru elastycznego. Jednakże wymagania techniczne dla MOM powinny być różne, w zależności od oceny ryzyka dla produktu powstałego w wyniku zastosowania różnych metod.
(21) 26 Na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji występują wzajemne powiązania między podmiotami prowadzącymi przedsiębiorstwa spożywcze, łącznie z sektorem paszowym, a także powiązania między zdrowiem i dobrostanem zwierząt a zdrowiem publicznym. Wymaga to odpowiedniej komunikacji między różnymi podmiotami tworzącymi łańcuch żywnościowy, od produkcji podstawowej począwszy, a skończywszy na sprzedaży detalicznej.
(22) 27 W celu zapewnienia prawidłowej kontroli upolowanej zwierzyny łownej wprowadzanej do obrotu we Wspólnocie tusze i narządy wewnętrzne upolowanych zwierząt powinny być poddawane urzędowemu badaniu poubojowemu w zakładzie obróbki dziczyzny. Niemniej jednak, aby zachować niektóre tradycje łowieckie bez uszczerbku dla bezpieczeństwa żywności, powinny zostać zapewnione szkolenia dla myśliwych, którzy wprowadzają do obrotu zwierzęta łowne przeznaczone do spożycia przez ludzi. Powinno to umożliwiać myśliwym dokonanie wstępnego badania zwierząt łownych na miejscu. W tych okolicznościach, jeżeli wyszkoleni myśliwi dokonują wstępnego badania i nie stwierdzają żadnych nieprawidłowości czy zagrożeń, nie ma konieczności wymagać od nich, aby dostarczali wszystkie narządy wewnętrzne do zakładu obróbki dziczyzny celem przeprowadzenia badania poubojowego. Niemniej jednak, Państwa Członkowskie powinny mieć możliwość ustanowienia na swoich terytoriach bardziej restrykcyjnych przepisów, w celu uwzględnienia specyficznych zagrożeń.
(23) 28 Niniejsze rozporządzenie powinno ustanawiać kryteria w odniesieniu do mleka surowego, do czasu przyjęcia nowych wymogów w zakresie wprowadzania go do obrotu. Kryteriami tymi powinny być wartości progowe, oznaczające, iż w przypadku ich przekroczenia, podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze zobowiązane są podjąć działania korygujące i powiadomić o tym właściwe organy. Przedmiotowych kryteriów nie powinny stanowić wartości maksymalne, po których przekroczeniu nie wolno wprowadzać surowego mleka do obrotu. Z powyższego można wnioskować, iż w niektórych okolicznościach i w przypadku podjęcia właściwych środków, surowe mleko niespełniające w pełni kryteriów, może być w bezpieczny sposób wykorzystywane do celów spożycia przez ludzi. W zakresie dotyczącym surowego mleka i surowej śmietany przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez ludzi, aby zapewnić osiągnięcie celów niniejszego rozporządzenia na swoim terytorium, każde Państwo Członkowskie powinno mieć możliwość utrzymania lub ustanowienia właściwych środków zdrowotnych.
(24) 29 Kryterium dla surowego mleka używanego do wyrobu produktów mlecznych powinno być trzykrotnie wyższe od kryterium dla surowego mleka odbieranego z gospodarstw rolnych. Kryterium dla mleka wykorzystywanego do wyrobu przetworzonych produktów mlecznych stanowi wartość absolutną, podczas gdy to dla mleka surowego odbieranego z gospodarstw rolnych jest wartością średnią. Zgodność z wymogami dotyczącymi temperatury, ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu, nie powstrzyma rozwoju bakterii podczas transportu i przechowywania.
(25) Niniejsze przepracowanie oznacza możliwość uchylenia obowiązujących przepisów dotyczących higieny. Ustanawia to dyrektywa 2004/41/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 21 kwietnia 2004 r. uchylająca niektóre dyrektywy w sprawie higieny żywności i warunków sanitarnych w odniesieniu do produkcji i wprowadzania do obrotu niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi 30 .
(26) Ponadto, przepisy niniejszego rozporządzenia dotyczące jaj zastępują przepisy decyzji Rady 94/371/WE z dnia 20 czerwca 1994 r. ustanawiającej szczególne warunki zdrowia publicznego przy wprowadzaniu do obrotu niektórych rodzajów jaj 31 , która unieważnia uchylenie załącznika II do dyrektywy Rady 92/118/EWG 32 .
(27) Prawodawstwo wspólnotowe dotyczące higieny żywności powinno opierać się na opiniach naukowych. W tym celu, zawsze gdy zachodzi taka konieczność, powinny być przeprowadzane konsultacje z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności.
(28) 33 W celu uwzględnienia postępu naukowo-technicznego, powinna zostać zapewniona ścisła i efektywna współpraca między Komisją a Państwami Członkowskimi w ramach Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt.
(29) Wymogi zawarte w niniejszym rozporządzeniu nie powinny być stosowane do czasu wejścia w życie wszystkich części nowego prawodawstwa dotyczącego higieny żywności. Właściwe jest również zapewnienie upłynięcia przynajmniej 18 miesięcy między wejściem w życie nowych przepisów a ich stosowaniem, w celu udostępnienia zainteresowanym branżom czasu na przystosowanie się.
(30) Środki niezbędne w celu wykonania niniejszego rozporządzenia powinny zostać przyjęte zgodnie z decyzją Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiającą warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji 34 ,
PRZYJMUJĄ NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. C 365 E z 19.12.2000, str. 58.
2 Dz.U. C 155 z 29.5.2001, str. 39.
3 Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 15 maja 2002 r. (Dz.U. C 180 E z 31.7.2003, str. 288), wspólne stanowisko Rady z dnia 27 października 2003 r. (Dz.U. C 48 E z 24.2.2004, str. 23), stanowisko Parlamentu Europejskiego z dnia 30 marca 2004 r. (dotychczas nieopublikowane w Dzienniku Urzędowym) oraz decyzja Rady z dnia 16 kwietnia 2004 r.
4 Motyw 1 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
5 Dz.U. L 226 z 25.6.2004, str. 22.
6 Motyw 4 zmieniony przez pkt 4 i 19 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
7 Motyw 7 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
8 Motyw 9 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
9 Motyw 11:- zmieniony przez pkt 20 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
- zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
10 Motyw 12 zmieniony przez pkt 21 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
11 Motyw 14 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
12 Motyw 15 zmieniony przez pkt 1 i 7 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
13 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1). Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1642/2003 (Dz.U. L 245 z 29.9.2003, str. 4).
14 Dz.U. L 371 z 31.12.1994, str. 36.
15 Dz.U. L 53 z 9.3.1995, str. 31.
16 Dz.U. L 105 z 9.5.1995, str. 40.
17 Dz.U. L 105 z 9.5.1995, str. 44.
18 Dz.U. L 109 z 16.5.1995, str. 44.
19 Dz.U. L 243 z 11.10.1995, str. 21.
20 Dz.U. L 243 z 11.10.1995, str. 25.
21 Dz.U. L 243 z 11.10.1995, str. 29.
22 Dz.U. L 325 z 12.12.2003, str. 1.
23 Motyw 18 zmieniony przez pkt 5 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
24 Motyw 19 zmieniony przez pkt 3 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
25 Motyw 20:- zmieniony przez pkt 4 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
- zmieniony przez pkt 4 sprostowania z dnia 24 września 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.239.41).
26 Motyw 21 zmieniony przez pkt 1 i 3 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
27 Motyw 22:- zmieniony przez pkt 1 i 22 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
- zmieniony przez pkt 5 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
28 Motyw 23:- zmieniony przez pkt 4 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
- zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
29 Motyw 24 zmieniony przez pkt 9 i 23 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
30 Dz.U. L 157 z 30.4.2004, str. 33.
31 Dz.U. L 168 z 2.7.1994, str. 34.
32 Dyrektywa Rady 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiająca warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662/EWG oraz, w zakresie czynników chorobotwórczych, do dyrektywy 90/425/EWG (Dz.U. L 62 z 15.3.1993, str. 49). Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem Komisji (WE) nr 445/2004 (Dz.U. L 72 z 11.3.2004, str. 60).
33 Motyw 28 zmieniony przez pkt 3 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
34 Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23.
35 Art. 1 ust. 1 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
36 Art. 1 ust. 2 zmieniony przez pkt 5 sprostowania z dnia 24 września 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.239.41).
37 Art. 1 ust. 3 lit. b) zmieniona przez pkt 24 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
38 Art. 1 ust. 3 lit. d):- zmieniona przez art. 2 rozporządzenia Komisji nr 1162/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.314.10) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 stycznia 2010 r.
- zmieniona przez art. 2 rozporządzenia Komisji nr 1162/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.314.10) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 stycznia 2010 r.
- zmieniona przez art. 2 rozporządzenia nr 1079/2013 z dnia 31 października 2013 r. (Dz.U.UE.L.2013.292.10) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 stycznia 2014 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 1756/2021 z dnia 6 października 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.357.27) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 października 2021 r.
39 Art. 1 ust. 5 lit. b) ppkt i) zmieniony przez pkt 25 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
40 Tytuł rozdziału II zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
41 Art. 3 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
42 Art. 3 ust. 2:- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 219/2009 z dnia 11 marca 2009 r. (Dz.U.UE.L.2009.87.109) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 kwietnia 2009 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/1243 z dnia 20 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.198.241) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 lipca 2019 r.
43 Art. 4 ust. 1:- zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
- zmieniony przez art. 4 rozporządzenia Komisji nr 2076/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.338.83) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 stycznia 2006 r.
44 Art. 4 ust. 2 lit. c) zmieniona przez pkt 26 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
45 Dz.U. L 226 z 25.6.2004, str. 83.
46 Art. 4 ust. 4:- zmieniony przez pkt 4 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
- zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
47 Art. 4 ust. 5 zmieniony przez pkt 4 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
48 Art. 5 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
49 Art. 6 ust. 1:- zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
- zmieniony przez art. 7 ust. 1 rozporządzenia Komisji nr 2076/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.338.83) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 stycznia 2006 r.
- zmieniony przez art. 3 ust. 1 rozporządzenia Komisji nr 1162/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.314.10) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 stycznia 2010 r.
50 Art. 6 ust. 1 lit. b) ppkt ii):- zmieniony przez pkt 5 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
- zmieniony przez pkt 2 i 4 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
51 Art. 6 ust. 3 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
52 Dyrektywa Rady 97/78/WE z dnia 18 grudnia 1997 r. ustanawiająca zasady regulujące organizację kontroli weterynaryjnej produktów wprowadzanych do Wspólnoty z państw trzecich (Dz.U. L 24 z 30.1.1998, str. 9). Dyrektywa zmieniona Aktem Przystąpienia z 2003 r.
53 Dyrektywa Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiająca zasady zdrowia zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję i wprowadzanie do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 18 z 23.1.2003, str. 11).
54 Art. 6 ust. 4:- zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
- zmieniony przez art. 7 ust. 1 rozporządzenia Komisji nr 2076/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.338.83) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 stycznia 2006 r.
- zmieniony przez art. 3 ust. 2 rozporządzenia Komisji nr 1162/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.314.10) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 stycznia 2010 r.
- zmieniony przez art. 6 ust. 4 rozporządzenia nr (UE) 2017/185 z dnia 2 lutego 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.29.21) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 stycznia 2017 r.
- zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr (UE) 2019/759 z dnia 13 maja 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.125.11) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 stycznia 2021 r.
55 Art. 7 ust. 1:- zmieniony przez pkt 27 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
- zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
56 Art. 8 ust. 1 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
57 Art. 8 ust. 1 lit. a) zmieniona przez pkt 2 i 6 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
58 Art. 8 ust. 1 lit. b) zmieniona przez pkt 2 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
59 Art. 8 ust. 2 lit. a) zmieniona przez pkt 6 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
60 Art. 8 ust. 2 lit. c) zmieniona przez pkt 6 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
61 Art. 8 ust. 2 lit. e) zmieniona przez pkt 6 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
62 Art. 8 ust. 3 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 219/2009 z dnia 11 marca 2009 r. (Dz.U.UE.L.2009.87.109) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 kwietnia 2009 r.
63 Art. 8 ust. 3 lit. a) zmieniona przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/1243 z dnia 20 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.198.241) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 lipca 2019 r.
64 Art. 9 uchylony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/1243 z dnia 20 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.198.241) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 lipca 2019 r.
65 Art. 10 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 219/2009 z dnia 11 marca 2009 r. (Dz.U.UE.L.2009.87.109) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 kwietnia 2009 r.
66 Art. 10 ust. 1 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/1243 z dnia 20 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.198.241) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 lipca 2019 r.
67 Art. 10 ust. 2 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/1243 z dnia 20 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.198.241) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 lipca 2019 r.
68 Art. 10 ust. 4 lit. a) pkt ii) zmieniony przez pkt 8 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
69 Art. 10 ust. 8 lit. b) zmieniona przez pkt 4 i 9 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
70 Art. 11:- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 219/2009 z dnia 11 marca 2009 r. (Dz.U.UE.L.2009.87.109) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 kwietnia 2009 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/1243 z dnia 20 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.198.241) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 lipca 2019 r.
71 Art. 11 pkt 1 uchylony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/1243 z dnia 20 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.198.241) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 lipca 2019 r.
72 Art. 11 pkt 3 zmieniony przez pkt 3 sprostowania z dnia 24 września 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.239.41).
73 Art. 11 pkt 5 uchylony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/1243 z dnia 20 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.198.241) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 lipca 2019 r.
74 Art. 11 pkt 6 uchylony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/1243 z dnia 20 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.198.241) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 lipca 2019 r.
75 Art. 11 pkt 7 uchylony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/1243 z dnia 20 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.198.241) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 lipca 2019 r.
76 Art. 11 pkt 8 uchylony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/1243 z dnia 20 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.198.241) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 lipca 2019 r.
77 Art. 11 pkt 10 zmieniony przez pkt 9 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
78 Dyrektywa Rady 96/23/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie środków monitorowania niektórych substancji i ich pozostałości u żywych zwierząt i w produktach zwierzęcych (Dz.U. L 125 z 23.5.1996, str. 10). Dyrektywa zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).
79 Art. 11a dodany przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/1243 z dnia 20 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.198.241) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 lipca 2019 r.
80 Dz.U. L 123 z 12.5.2016, s. 1.
81 Art. 12 ust. 1 zmieniony przez pkt 3 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
82 Art. 12 ust. 3 uchylony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/1243 z dnia 20 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.198.241) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 lipca 2019 r.
83 Załącznik I:- zmieniony przez pkt 1, 2, 3 5, 8, 9, 10, 15, 17 i 28-49 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
- zmieniony przez pkt 1, 4, 5 9 i 10 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
- zmieniony przez pkt 1 oraz 6-12 sprostowania z dnia 24 września 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.239.41).
84 Załącznik II:- zmieniony przez pkt 2, 4, 5 i 50-54 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
- zmieniony przez pkt 1, 3, 11 i 12 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
- zmieniony przez pkt 13 sprostowania z dnia 24 września 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.239.41).
- zmieniony przez art. 8 rozporządzenia nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. (Dz.U.UE.L.2005.338.27) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2006 r.
- zmieniony przez art. 20 rozporządzenia nr 2076/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. (Dz.U.UE.L.2005.338.83) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2006 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia Komisji nr 1662/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.320.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 listopada 2006 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1662/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. (Dz.U.UE.L.2006.320.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 listopada 2006 r.
- zmieniony przez art. 1 ust. 1 rozporządzenia nr 1791/2006 z dnia 20 listopada 2006 r. (Dz.U.UE.L.2006.363.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2007 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1020/2008 z dnia 17 października 2008 r. (Dz.U.UE.L.2008.277.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 października 2008 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1161/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.2009.314.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2010 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 16/2012 z dnia 11 stycznia 2012 r. (Dz.U.UE.L.2012.8.29) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2012 r.
- zmieniony przez art. 1 ust. 1 lit(f) rozporządzenia nr 517/2013 z dnia 13 maja 2013 r. (Dz.U.UE.L.2013.158.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 218/2014 z dnia 7 marca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.69.95) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 czerwca 2014 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2192/2020 z dnia 7 grudnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.434.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2021 r.
85 Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.
86 Zgodnie z Umową o wystąpieniu Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej z Unii Europejskiej i Europejskiej Wspólnoty Energii Atomowej, a w szczególności z art. 5 ust. 4 Protokołu w sprawie Irlandii/Irlandii Północnej w związku z załącznikiem 2 do tego protokołu, do celów niniejszego załącznika odniesienia do państw członkowskich obejmują Zjednoczone Królestwo w odniesieniu do Irlandii Północnej.
87 Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 60.
88 Załącznik III:- zmieniony przez pkt 1, 3-18 i 55-187 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25).
- zmieniony przez pkt 1, 2, 4, 5 i 13-42 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.15).
- zmieniony przez sprostowanie z dnia 7 czerwca 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.144.37/1).
- zmieniony przez pkt 1-2 oraz pkt 14-30 sprostowania z dnia 24 września 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.239.41).
- zmieniony przez art. 8 rozporządzenia Komisji nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiającego środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiającego odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz.U.UE.L.05.338.27) z dniem 1 stycznia 2006 r.
- zmieniony przez art. 7 ust. 3 rozporządzenia Komisji nr 2076/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.338.83) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 25 listopada 2006 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1662/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. (Dz.U.UE.L.2006.320.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 listopada 2006 r.
- zmieniony przez art. 1 decyzji Komisji nr 2007/716/WE z dnia 30 października 2007 r. ustanawiającej środki przejściowe odnoszące się do wymagań strukturalnych dla niektórych zakładów sektorów mięsnego i mleczarskiego w Bułgarii przewidzianych w rozporządzeniach (WE) nr 852/2004 i (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U.UE.L.07.289.14) ustanawiającej, że wymagania strukturalne określone w załączniku III sekcja I rozdziały II i III, sekcja II rozdziały II i III oraz sekcja V rozdział I niniejszego rozporządzenia nie mają zastosowania do zakładów wymienionych w załączniku do tejże decyzji do dnia 31 grudnia 2009 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1243/2007 z dnia 24 października 2007 r. (Dz.U.UE.L.2007.281.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 listopada 2007 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 1020/2008 z dnia 17 października 2008 r. (Dz.U.UE.L.2008.277.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 października 2008 r.
- zmieniony przez art. 3 i 4 decyzji Komisji nr 2009/852/WE z dnia 26 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.312.59) wprowadzającej odstępstwo od stosowania sekcji IX rozdziału I podrozdziałów II i III z dniem 1 stycznia 2010 r. Odstępstwo wygasa z dniem 31 grudnia 2011 r.
- zmieniony przez art. 4 ust. 1 i 2 rozporządzenia Komisji nr 1162/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.314.10) wprowadzającego odstępstwo od stosowania rozdziału II pkt 1 sekcji V z dniem 1 stycznia 2010 r.
- zmieniony przez art. 2 i 3 decyzji Komisji nr 2009/861/WE z dnia 30 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.314.83) wprowadzającej odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 stycznia 2010 r. Odstępstwo wygasa z dniem 31 grudnia 2011 r.
- zmieniony przez art. 3 decyzji Komisji nr 2010/89/UE z dnia 9 lutego 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.40.55) ustanawiającej, że wymagania strukturalne określone w załączniku III sekcja I rozdziały II i III, sekcja II rozdziały II i III, sekcja V rozdział I, sekcja VIII rodział III oraz sekcja X rozdział II niniejszego rozporządzenia nie mają zastosowania do zakładów wymienionych w załącznikach I - III do tejże decyzji do dnia 31 grudnia 2010 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 558/2010 z dnia 24 czerwca 2010 r. (Dz.U.UE.L.2010.159.18) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 2010 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 150/2011 z dnia 18 lutego 2011 r. (Dz.U.UE.L.2011.46.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2011 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1276/2011 z dnia 8 grudnia 2011 r. (Dz.U.UE.L.2011.327.39) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 grudnia 2011 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 786/2013 z dnia 16 sierpnia 2013 r. (Dz.U.UE.L.2013.220.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 września 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 633/2014 z dnia 13 czerwca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.175.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 2014 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 218/2014 z dnia 7 marca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.69.95) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 czerwca 2014 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1137/2014 z dnia 27 października 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.307.28) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 listopada 2014 r.
- zmieniony przez art. 1 decyzji nr (UE) 2016/158 z dnia 4 lutego 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.31.47) wprowadzającej odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 stycznia 2016 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2016/355 z dnia 11 marca 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.67.22) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 2016 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/185 z dnia 2 lutego 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.29.21) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 stycznia 2017 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2017/1981 z dnia 31 października 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.285.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 listopada 2017 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2017/1978 z dnia 31 października 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.285.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2019 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1374/2021 z dnia 12 kwietnia 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.297.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 września 2021 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2022/2258 z dnia 9 września 2022 r. (Dz.U.UE.L.2022.299.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 8 grudnia 2022 r.
89 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz.U. L 300 z 14.11.2009, s. 1).
90 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiające zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych pasażowalnych gąbczastych encefalopatii (Dz.U. L 147 z 31.5.2001, s. 1).
91 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/2235 z dnia 16 grudnia 2020 r. ustanawiające przepisy dotyczące stosowania rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 i (UE) 2017/625 w odniesieniu do wzorów świadectw zdrowia zwierząt, wzorów świadectw urzędowych i wzorów świadectw zdrowia zwierząt/świadectw urzędowych do celów wprowadzania do Unii i przemieszczania w obrębie terytorium Unii przesyłek niektórych kategorii zwierząt i towarów oraz urzędowej certyfikacji dotyczącej takich świadectw i uchylające rozporządzenie (WE) nr 599/2004, rozporządzenia wykonawcze (UE) nr 636/2014 i (UE) 2019/628, dyrektywę 98/68/WE oraz decyzje 2000/572/WE, 2003/779/WE i 2007/240/WE (Dz.U. L 442 z 30.12.2020, s. 1).
92 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 z dnia 9 marca 2016 r. w sprawie przenośnych chorób zwierząt oraz zmieniające i uchylające niektóre akty w dziedzinie zdrowia zwierząt ("Prawo o zdrowiu zwierząt") (Dz.U. L 84 z 31.3.2016, s. 1).
93 Maksymalny czas dozwolony od początku załadunku mięsa na pojazd do czasu zakończenia realizacji ostatecznej dostawy. Załadunek mięsa na pojazd może zostać opóźniony poza maksymalny czas przeznaczony na chłodzenie mięsa do określonej temperatury powierzchni. Jeśli do tego dojdzie, wówczas maksymalny czas transportu musi zostać skrócony o taki sam okres, o jaki opóźniono załadunek. Właściwy organ państwa członkowskiego przeznaczenia może ograniczyć liczbę punktów dostawy.
94 Maksymalna temperatura powierzchni mięsa dozwolona podczas załadunku i po nim, mierzona w najgrubszej części tuszy, półtuszy, ćwierćtuszy lub półtuszy podzielonych na trzy części hurtowe.
95 Maksymalny czas dozwolony od momentu uśmiercenia aż do osiągnięcia maksymalnej temperatury powierzchni dozwolonej podczas załadunku.
96 Maksymalna temperatura powietrza, jakiej mięso może być poddane od momentu rozpoczęcia załadunku oraz przez cały czas trwania transportu.
97 Maksymalna średnia dzienna z ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych tuszy w rzeźni, obliczona stosując metodę ruchomego okna 10 tygodni, dozwolona w przypadku tusz odpowiednich gatunków, oszacowana przez podmiot zgodnie z wymogami właściwego organu, w zależności od procedur pobierania i badania próbek określonych w rozdziale 2 pkt 2.1.1 i 2.1.2 oraz rozdziale 3 pkt 3.2 w załączniku I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 1).
98 Maksymalny czas dozwolony od początku załadunku mięsa na pojazd do czasu zakończenia realizacji ostatecznej dostawy. Załadunek mięsa na pojazd może zostać opóźniony poza maksymalny czas przeznaczony na chłodzenie mięsa do określonej temperatury powierzchni. Jeśli do tego dojdzie, wówczas maksymalny czas transportu musi zostać skrócony o taki sam okres, o jaki opóźniono załadunek. Właściwy organ państwa członkowskiego przeznaczenia może ograniczyć liczbę punktów dostawy.
99 Maksymalna temperatura powierzchni mięsa dozwolona podczas załadunku i po nim, mierzona w najgrubszej części tuszy, półtuszy, ćwierćtuszy lub półtuszy podzielonych na trzy części hurtowe.
100 Maksymalny czas dozwolony od momentu uśmiercenia aż do osiągnięcia maksymalnej temperatury powierzchni dozwolonej podczas załadunku.
101 Maksymalna dozwolona temperatura wewnętrzna mięsa w czasie załadunku i po nim.";
102 Maksymalna temperatura powietrza, jakiej mięso może być poddane od momentu rozpoczęcia załadunku oraz przez cały czas trwania transportu.
103 Maksymalna średnia dzienna z ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych tuszy w rzeźni, obliczona stosując metodę ruchomego okna 10 tygodni, dozwolona w przypadku tusz odpowiednich gatunków, oszacowana przez podmiot zgodnie z wymogami właściwego organu, w zależności od procedur pobierania i badania próbek określonych w rozdziale 2 pkt 2.1.1 i 2.1.2 oraz rozdziale 3 pkt 3.2 w załączniku I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 1).
104 Maksymalny czas dozwolony od początku załadunku mięsa na pojazd do czasu zakończenia realizacji ostatecznej dostawy. Załadunek mięsa na pojazd może zostać opóźniony poza maksymalny czas przeznaczony na chłodzenie mięsa do określonej temperatury powierzchni. Jeśli do tego dojdzie, wówczas maksymalny czas transportu musi zostać skrócony o taki sam okres, o jaki opóźniono załadunek. Właściwy organ państwa członkowskiego przeznaczenia może ograniczyć liczbę punktów dostawy.
105 Maksymalna temperatura powierzchni mięsa dozwolona podczas załadunku i po nim, mierzona w najgrubszej części tuszy, półtuszy, ćwierćtuszy lub półtuszy podzielonych na trzy części hurtowe.
106 Maksymalny czas dozwolony od momentu uśmiercenia aż do osiągnięcia maksymalnej temperatury powierzchni dozwolonej podczas załadunku.
107 Maksymalna dozwolona temperatura wewnętrzna mięsa w czasie załadunku i po nim.";
108 Maksymalna temperatura powietrza, jakiej mięso może być poddane od momentu rozpoczęcia załadunku oraz przez cały czas trwania transportu.
109 Maksymalna średnia dzienna z ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych tuszy w rzeźni, obliczona stosując metodę ruchomego okna 10 tygodni, dozwolona w przypadku tusz odpowiednich gatunków, oszacowana przez podmiot zgodnie z wymogami właściwego organu, w zależności od procedur pobierania i badania próbek określonych w rozdziale 2 pkt 2.1.1 i 2.1.2 oraz rozdziale 3 pkt 3.2 w załączniku I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 1).
110 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18).
111 Dyrektywa 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych (Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29). Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/89/WE (Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15).
112 Dz.U. L 223 z 15.8.2006, str. 1.
113 Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 27.
114 Zdaniem Redakcji SIP LEX zawarty w pkt 2 rozdziału VII sekcji VIII załącznika III nin. rozporządzenia zwrot "świeże produkty rybołówstwa" został błędnie przetłumaczony i należy go interpretować zgodnie z treścią tegoż rozporządzenia opublikowaną w innych językach. Według angielskiej, niemieckiej i francuskiej wersji językowej ów zwrot przetłumaczony na jęz. polski brzmi następująco "mrożone produkty rybołówstwa".
115 Dyrektywa Rady 64/432/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r w sprawie problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy bydłem i trzodą chlewną (Dz.U. nr 121 z 29.7.1964, str. 1977/64). Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 21/2004 (Dz.U. L 5 z 9.1.2004, str. 8).
116 Dyrektywa Rady 91/68/EWG z dnia 28 stycznia 1991 r. w sprawie wymogów zdrowotnych zwierząt regulujących handel wewnątrz Wspólnoty owcami i kozami (Dz.U. L 46 z 19.2.1991, str. 19). Dyrektywa ostatnio zmieniona Decyzją Komisji 2005/935/WE (Dz. U. L 340 z 23.12.2005, str. 68).
117 Dz.U. L 123 z 24.4.1998, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmienione dyrektywą Komisji 2006/50/WE (Dz.U. L 142 z 30.5.2006, str. 6).
118 Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1). Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1231/2006 (Dz.U. L 225 z 17.8.2006, str. 3).
119 Dz.U. L 147 z 31.5.2001, s. 1.
* Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16).
**) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34).
120 Załącznik III dodatek:- zmieniony przez pkt 188 sprostowania z dnia 9 lipca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.178.25). Zmiany nie zostały naniesione na tekst.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1243/2007 z dnia 24 października 2007 r. (Dz.U.UE.L.2007.281.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 listopada 2007 r.
121 Tylko w przypadku gdy wysyłającym nie jest zakład pochodzenia
122 Tylko w przypadku gdy odbiorcą nie jest zakład przeznaczenia.