KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 806/2000(2), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 9 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 władze włoskie złożyły wniosek w odniesieniu do nazwy "Parmigiano Reggiano", zarejestrowanej jako chroniona nazwa pochodzenia na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 1107/96 z dnia 12 czerwca 1996 r. w sprawie rejestracji oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia zgodnie z procedurą określoną w art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1204/2003(4), o zmianę opisu, metody produkcji, etykietowania oraz zasad dotyczących paszy dla krów.
(2) Po zbadaniu tego wniosku o zmianę podjęto decyzję, że odnośne zmiany nie mają charakteru drugorzędnego.
(3) Zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 9 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 i ze względu na to, że zmiany nie mają charakteru drugorzędnego, procedura z art. 6 stosuje się mutatis mutandis.
(4) Podjęto decyzję, że zmiany w tym przypadku są zgodne z rozporządzeniem (EWG) nr 2081/92. Żadne oświadczenie o sprzeciwie, w rozumieniu art. 7 rozporządzenia, nie zostało przesłane Komisji po publikacji tych zmian w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej(5).
(5) W rezultacie zmiany te muszą zostać zarejestrowane i opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 5 września 2003 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1.
(2) Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1.
(3) Dz.U. L 148 z 21.6.1996, str. 1.
(4) Dz.U. L 168 z 5.7.2003, str. 10.
(5) Dz.U. C 275 z 12.11.2002, str. 14 (Parmigiano Reggiano).