KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 47/2003(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2 i art. 3 ust. 3 lit. c),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Karczochy znajdują się wśród produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, dla których muszą zostać przyjęte normy. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 963/98 z dnia 7 maja 1998 r. ustanawiające normy handlowe dla kalafiorów i karczochów(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 46/2003(4), powinno zostać zmienione w odniesieniu do definicji karczochów rodzajów "Poivrade" i "Bouquet".
(2) Dla jasności normy stosowane dla karczochów powinny zostać ustanowione w odrębnym rozporządzeniu, a rozporządzenie (WE) nr 963/98 powinno zostać odpowiednio zmienione. W tym celu oraz dla zapewnienia przejrzystości na światowym rynku powinno się wziąć pod uwagę normy dla karczochów zalecane przez Grupę Roboczą ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju jakości Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych (EKG/NZ).
(3) Stosowanie tych nowych norm powinno doprowadzić do usunięcia z rynku produktów o niezadowalającej jakości, podniesienia jakości produkcji do poziomu wymagań konsumentów oraz ułatwienia handlu opartego na uczciwej konkurencji, a tym samym pomóc w poprawie rentowności.
(4) Normy stosowane są na wszystkich etapach obrotu. Na pewien stopień pogorszenia jakości produktów mogą mieć wpływ takie czynniki, jak transport na duże odległości, składowanie ponad określony czas oraz różne procesy, którym są poddawane produkty ze swojej natury wrażliwe na zmiany biologiczne i łatwo psujące się. Tego rodzaju pogorszenie jakości należy brać pod uwagę przy stosowaniu norm na etapach obrotu następujących od wysyłki. Ponieważ produkty klasy "Ekstra" muszą być szczególnie starannie sortowane i pakowane, w ich przypadku należy uwzględniać jedynie brak świeżości i jędrności.
(5) Niektóre odmiany karczocha zwyczajnego produkowanego we Włoszech w regionach Sycylia, Apulia, Sardynia, Kampania, Lacjum i Toskania tradycyjnie sprzedawane są w regionie produkcji w pęczkach otoczonych liśćmi o długości łodyg powyżej 10 cm. Na wniosek Włoch na taką praktykę obrotu zezwala się na podstawie rozporządzenia Komisji (WE) nr 448/97 z dnia 7 marca 1997 r. wprowadzającego w stosunku do niektórych regionów Włoch odstępstwa od norm handlowych dla karczochów(5). W celu wyjaśnienia oraz uproszczenia reguł wspólnotowych to odstępstwo powinno zostać włączone do niniejszego rozporządzenia, a rozporządzenie nr 448/97 powinno zostać uchylone.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 19 sierpnia 2003 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 64.
(3) Dz.U. L 135 z 8.5.1998, str. 18.
(4) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 61.
(5) Dz.U. L 68 z 8.3.1997, str. 17.