Rozporządzenie 1466/2003 ustanawiające normę handlową dla karczochów oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 963/98

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1466/2003
z dnia 19 sierpnia 2003 r.
ustanawiające normę handlową dla karczochów oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 963/98

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 47/2003(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2 i art. 3 ust. 3 lit. c),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Karczochy znajdują się wśród produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, dla których muszą zostać przyjęte normy. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 963/98 z dnia 7 maja 1998 r. ustanawiające normy handlowe dla kalafiorów i karczochów(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 46/2003(4), powinno zostać zmienione w odniesieniu do definicji karczochów rodzajów "Poivrade" i "Bouquet".

(2) Dla jasności normy stosowane dla karczochów powinny zostać ustanowione w odrębnym rozporządzeniu, a rozporządzenie (WE) nr 963/98 powinno zostać odpowiednio zmienione. W tym celu oraz dla zapewnienia przejrzystości na światowym rynku powinno się wziąć pod uwagę normy dla karczochów zalecane przez Grupę Roboczą ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju jakości Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych (EKG/NZ).

(3) Stosowanie tych nowych norm powinno doprowadzić do usunięcia z rynku produktów o niezadowalającej jakości, podniesienia jakości produkcji do poziomu wymagań konsumentów oraz ułatwienia handlu opartego na uczciwej konkurencji, a tym samym pomóc w poprawie rentowności.

(4) Normy stosowane są na wszystkich etapach obrotu. Na pewien stopień pogorszenia jakości produktów mogą mieć wpływ takie czynniki, jak transport na duże odległości, składowanie ponad określony czas oraz różne procesy, którym są poddawane produkty ze swojej natury wrażliwe na zmiany biologiczne i łatwo psujące się. Tego rodzaju pogorszenie jakości należy brać pod uwagę przy stosowaniu norm na etapach obrotu następujących od wysyłki. Ponieważ produkty klasy "Ekstra" muszą być szczególnie starannie sortowane i pakowane, w ich przypadku należy uwzględniać jedynie brak świeżości i jędrności.

(5) Niektóre odmiany karczocha zwyczajnego produkowanego we Włoszech w regionach Sycylia, Apulia, Sardynia, Kampania, Lacjum i Toskania tradycyjnie sprzedawane są w regionie produkcji w pęczkach otoczonych liśćmi o długości łodyg powyżej 10 cm. Na wniosek Włoch na taką praktykę obrotu zezwala się na podstawie rozporządzenia Komisji (WE) nr 448/97 z dnia 7 marca 1997 r. wprowadzającego w stosunku do niektórych regionów Włoch odstępstwa od norm handlowych dla karczochów(5). W celu wyjaśnienia oraz uproszczenia reguł wspólnotowych to odstępstwo powinno zostać włączone do niniejszego rozporządzenia, a rozporządzenie nr 448/97 powinno zostać uchylone.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1 1

Normą handlową dla karczochów objętych kodem CN 0709 90 80 jest norma określona w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Normę tę stosuje się na wszystkich etapach obrotu, zgodnie z warunkami ustanowionymi w rozporządzeniu (WE) nr 2200/96.

Jednakże na etapach następujących po wysyłce produkty mogą wykazywać, w związku z przepisami normy:

a) niewielki ubytek świeżości i jędrności;

b) w przypadku produktów innych niż klasa "Ekstra", nieznaczne pogorszenie spowodowane ich rozwojem i ich skłonnością do psucia się.

Artykuł  2
1.
W drodze odstępstwa od Załącznika karczochy produkowane we Włoszech w regionach Sycylia, Apulia, Sardynia, Kampania, Lacjum i Toskania mogą być sprzedawane detalicznie na obszarach tych regionów w pęczkach otoczonych liśćmi o długości łodyg powyżej 10 cm.
2.
Dla celów stosowania ust. 1 każda dostawa musi zawierać ponadto inne wymagane informacje, następujące wskazanie na dokumencie albo adnotację określoną w art. 5 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 2200/96:

"Destinato alla vendita al dettaglio unicamente in... (region produkcji)".

Artykuł  3

W rozporządzeniu (WE) nr 963/98 wprowadza się następujące zmiany:

1) w tytule skreśla się wyrazy "i karczochów";

2) w art. 1 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Normy handlowe dla kalafiorów objętych kodem CN 0704 10 są normami ustanowionymi w Załączniku.";

3) skreśla się załącznik II;

4) w załączniku I wyrazy "załącznik I" zastępuje się wyrazem "Załącznik".

Artykuł  4

Rozporządzenie (WE) nr 448/97 traci moc.

Artykuł  5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 sierpnia 2003 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.

(2) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 64.

(3) Dz.U. L 135 z 8.5.1998, str. 18.

(4) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 61.

(5) Dz.U. L 68 z 8.3.1997, str. 17.

ZAŁĄCZNIK 2

NORMA DLA KARCZOCHÓW

I. DEFINICJA PRODUKTU

Niniejszą normę stosuje się do karczochów odmian (uprawnych) wyhodowanych z Cynara scolymus L., dostarczanych w stanie świeżym konsumentowi, z wyłączeniem karczochów przeznaczonych do przetwórstwa przemysłowego.

Nazwy "Poivrade" oraz "Bouquet" dotyczą młodych karczochów o stożkowym kształcie, rodzaju fioletowego.

II. PRZEPISY DOTYCZĄCE JAKOŚCI

Celem normy jest określenie wymagań jakości dla karczochów po ich przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach, z zastrzeżeniem przepisów szczególnych dla każdej klasy i dopuszczalnej tolerancji, karczochy muszą być:

– całe,

– w dobrym stanie, z wyłączeniem produktów zaczynających gnić lub psuć się w taki sposób, że nie nadają się do spożycia,

– czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych ciał obcych,

– świeże w wyglądzie, w szczególności nie wykazywać oznak więdnięcia,

– praktycznie wolne od szkodników,

– praktycznie wolne od szkód wyrządzonych przez szkodniki,

– wolne od nienormalnej wilgoci zewnętrznej,

– wolne od obcego zapachu lub smaku.

Łodygi muszą być odcięte czysto oraz nie mogą być dłuższe niż 10 cm. Tego ostatniego przepisu nie stosuje się do karczochów pakowanych w pęczki, to jest: ułożonych w kilka główek, związanych wokół łodyg, ani do karczochów odmiany "Spinoso".

Stadium rozwoju oraz stan karczochów muszą być takie, aby umożliwiały, by karczochy:

– wytrzymały transport i przeładunek, i

– zostały dostarczone do miejsca przeznaczenia w zadowalającym stanie.

B. Klasyfikacja

Karczochy klasyfikuje się według trzech klas określonych poniżej:

(i) Klasa "Ekstra"

Karczochy zaliczone do tej klasy muszą być najwyższej jakości. Muszą być charakterystyczne dla odmiany lub rodzaju handlowego. Środkowe liście przykwiatowe muszą być dobrze zamknięte, odpowiednio dla odmiany.

Muszą być wolne od uszkodzeń, z wyjątkiem bardzo niewielkich powierzchniowych skaz skórki liści przykwiatowych, pod warunkiem że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd produktu, ich jakość, utrzymanie jakości oraz prezentację w opakowaniu.

Kanały w łodydze nie mogą wykazywać początkowego stadium zdrewnienia.

(ii) Klasa I

Karczochy w tej klasie muszą być dobrej jakości. Muszą być charakterystyczne dla odmiany lub rodzaju handlowego. Środkowe liście przykwiatowe muszą być dobrze zamknięte, odpowiednio dla odmiany.

Dopuszcza się jednak następujące nieznaczne wady, pod warunkiem że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd produktów, ich jakość, utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu:

– niewielka wada kształtu,

– niewielkie pogorszenie pod wpływem mrozu (pęknięcia),

– bardzo nieznaczne ślady obicia.

Kanały w łodydze nie mogą wykazywać początkowego stadium zdrewnienia.

(iii) Klasa II

Klasa ta obejmuje karczochy niekwalifikujące się do zaliczenia do klas wyższych, ale spełniające minimalne wymagania wyszczególnione powyżej. Mogą być lekko rozchylone.

Następujące wady są dopuszczone, pod warunkiem że karczochy posiadają swoje podstawowe cechy charakterystyczne dla jakości, utrzymania jakości i prezentacji:

– wady kształtu,

– pogorszenie pod wpływem mrozu ("ściśnięte" karczochy),

– nieznaczne stłuczenia,

– niewielkie plamy na zewnętrznych liściach przykwiatowych,

– początkowe stadium zdrewnienia kanałów w łodydze.

III. PRZEPISY DOTYCZĄCE KLASYFIKACJI WEDŁUG WIELKOŚCI LUB WAGI

Wielkość ustala się na podstawie maksymalnej średnicy przekroju poprzecznego karczocha.

Średnica minimalna wynosi 6 cm.

Wielkości wymiarów przedstawionych poniżej są obowiązkowe dla klasy "Ekstra" oraz klasy I, oraz fakultatywne dla klasy II:

– średnica 13 cm lub więcej,

– średnica powyżej 11 cm, ale z wyłączeniem średnicy 13 cm,

– średnica powyżej 9 cm, ale z wyłączeniem średnicy 11 cm,

– średnica powyżej 7,5 cm, ale z wyłączeniem średnicy 9 cm,

– średnica powyżej 6 cm, ale z wyłączeniem średnicy 7,5 cm.

Ponadto, dla rodzajów karczochów "Poivrade" oraz "Bouquet", dopuszcza się średnicę od powyżej 3,5 cm, ale z wyłączeniem 6 cm.

IV. PRZEPISY DOTYCZĄCE TOLERANCJI

Tolerancje w odniesieniu do jakości i wielkości dopuszczalne są w każdym opakowaniu dla produktów niespełniających wymogów klasy wskazanej.

A. Tolerancje dotyczące jakości

(i) Klasa "Ekstra"

5 % liczby sztuk karczochów niespełniających wymogów dla tej klasy, lecz spełniających wymogi klasy I lub, wyjątkowo, mieszczące się w przedziale tolerancji dla wymienionej klasy.

(ii) Klasa I

10 % liczby sztuk karczochów niespełniających wymagań danej klasy, ale spełniających wymagania określone dla klasy II lub, w wyjątkowych sytuacjach, mieszczące się w przedziale tolerancji dla tej klasy.

(iii) Klasa II

10 % liczby sztuk karczochów niespełniających ani wymagań klasy, ani minimalnych wymagań z wyjątkiem produktów dotkniętych gniciem lub innego rodzaju psuciem, w rezultacie czego produkt nie nadaje się do spożycia.

B. Tolerancja wielkości lub wagi

Dla klas (jeżeli podlegają kryterium wielkości): 10 % liczby sztuk niespełniających wymogów w odniesieniu do wielkości oraz wielkości wskazanej, ale odpowiadające najbardziej zbliżonej wielkości powyżej lub poniżej wielkości określonej, o średnicy co najmniej 5 cm dla karczochów sklasyfikowanych w wielkości najmniejszej (od 6 do 7,5 cm).

Nie przewiduje się tolerancji wielkości dla rodzajów "Poivrade" lub "Bouquet".

V. PRZEPISY DOTYCZĄCE WYGLĄDU

A. Jednorodność

Zawartość każdego opakowania musi być jednorodna i obejmować jedynie karczochy tego samego pochodzenia, odmiany lub rodzaju handlowego, jakości i wielkości (jeżeli podlegają temu ostatniemu kryterium).

Widoczna część zawartości opakowania musi być reprezentatywna dla całej zawartości.

Nie naruszając przepisów poprzedzających w tym zakresie, produkty objęte niniejszym rozporządzeniem mogą być mieszane, w opakowaniach przeznaczonych na sprzedaż o wadze netto 3 kg lub mniej, z różnymi rodzajami świeżych owoców i warzyw, zgodnie z warunkami przewidzianymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003(1).

B. Opakowanie

Karczochy muszą być pakowane w taki sposób, aby chronić produkt w należyty sposób.

Materiały użyte wewnątrz opakowania muszą być nowe, czyste i takiej jakości, która pozwala na uniknięcie spowodowania jakiegokolwiek uszkodzenia zewnętrznego lub wewnętrznego produktu. Dopuszcza się stosowanie materiałów, w szczególności papieru lub pieczątek ze specyfikacją handlową, pod warunkiem że nadruki lub etykiety zostały wykonane przy użyciu nietoksycznego tuszu lub kleju.

Opakowania nie mogą zawierać żadnych ciał obcych.

Naklejki umieszczane indywidualnie na produktach nie mogą, po usunięciu, pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.

VI. PRZEPISY DOTYCZĄCE OZNAKOWANIA

Każde opakowanie musi nosić następujące oznaczenia literowe zgrupowane na tej samej stronie opakowania, wykonane w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz:

A. Identyfikacja

Nazwa i adres podmiotu pakującego i/lub wysyłającegoWzmiankę tę można zastąpić:

– dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań indywidualnych, oficjalnie wydanym lub zaaprobowanym oznaczeniem kodu określającego podmiot pakujący i/lub wysyłający, umieszczonym w bliskim sąsiedztwie określenia "Podmiot pakujący i/lub wysyłający" (lub odpowiednich skrótów);

– dla wyłącznie opakowań indywidualnych, nazwą i adresem sprzedawcy mającego swoją siedzibę w ramach Wspólnoty, umieszczonymi w bliskim sąsiedztwie określenia "Pakowane dla:" lub określenia równoważnego. W tym przypadku etykieta powinna zawierać kod określający podmiot pakujący i/lub wysyłający. Sprzedawca powinien podać wszelkie informacje potrzebne jednostce kontrolującej co do znaczenia tego kodu.

B. Rodzaj produktu rolnego

– "Karczochy", jeśli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz.

– Nazwa odmiany dla klasy "Ekstra".

– "Poivrade" lub "Bouquet", gdzie stosowne.

– "Spinoso", gdzie stosowne.

C. Pochodzenie produktu

Kraj pochodzenia oraz, fakultatywnie, krajowa, regionalna lub lokalna nazwa miejsca.

D. Charakterystyka jakości handlowej

– Klasa.

– Liczba główek.

– Wielkość (jeżeli produkt posortowano według wielkości) wyrażona jako minimalna i maksymalna średnica główek.

E. Oznakowanie kontroli urzędowej (fakultatywnie)

Na opakowaniach zbiorczych nie muszą być umieszczone szczegóły wymienione w pierwszym akapicie, jeżeli opakowania te zawierają opakowania detaliczne, wyraźnie widoczne z zewnątrz, a na każdym z opakowań detalicznych umieszczone są te szczegóły. Na opakowaniach takich nie mogą być umieszczone żadne wskazówki wprowadzające w błąd. Jeżeli opakowania te umieszczone są na paletach, szczegóły te podaje się na informacji umieszczonej w oczywistym miejscu na co najmniej dwóch stronach palety.

______

(1) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 65.

1 Art. 1 zmieniony przez art. 4 rozporządzenia nr 1212/2007 z dnia 17 października 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.274.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2007 r.
2 Załącznik zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024
Wszystkie wyroby tytoniowe wkrótce trafią do systemu Track&Trace

Punkty sprzedaży wyrobów tytoniowych czekają nowe obowiązki. Unijnym Systemem Śledzenia Ruchu i Pochodzenia Wyrobów Tytoniowych (Track&Trace) obecnie objęte są papierosy i tytoń do samodzielnego skręcania papierosów. Od 20 maja trafią do niego także wszystkie inne wyroby zawierające w swoim składzie tytoń. W systemie muszą się również zarejestrować punkty sprzedaży wyrobów tytoniowych.

Krzysztof Koślicki 05.02.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2003.210.6

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1466/2003 ustanawiające normę handlową dla karczochów oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 963/98
Data aktu: 19/08/2003
Data ogłoszenia: 20/08/2003
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 09/09/2003