(notyfikowana jako dokument nr C (2002) 88)(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2002/113/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 20 lutego 2002 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 października 1996 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla substancji aromatycznych używanych lub przeznaczonych do użycia w lub na środkach spożywczych(1) w szczególności jego art. 3 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 2232/96, Komisja przyjęła decyzją 1999/217/WE(2), zmienioną decyzją 2000/489/WE(3), rejestr substancji aromatycznych używanych w lub na środkach spożywczych.
(2) Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1565/2000 z dnia 18 lipca 2000 r. ustanawiającym środki konieczne do przyjęcia programu oceny w zastosowaniu rozporządzenia (WE) nr 2232/96(4), nowe numery, tak zwane "numery FL", powinny być przypisane do każdej substancji aromatycznej. Dodatkowo wszystkie substancje aromatyczne z rejestru powinny zostać podzielone dalej na grupy substancji pokrewnych zgodnie z wykazem grup ustanowionym w tym rozporządzeniu. Informacje te powinny być dostępne dla osób wprowadzających substancje do obrotu, aby mogły one wypełnić swe zobowiązania zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1565/2000. Dlatego też rejestr substancji aromatycznych przewiduje nowe numery FL i nowe numery grup.
(3) Części 1, 2, i 3 rejestru załączone do decyzji 1999/217/WE, zmienionej decyzją 2000/489/WE, powinny zostać połączone w jedną część, określoną jako część A, a substancje powinny zostać zamieszczone w wykazie zgodnie z ich numerami FL. Część 4 rejestru powinna zostać zastąpiona tekstem w części B rejestru załączonym do niniejszej decyzji.
(4) Kontrola substancji aromatycznych zgłaszanych przez Państwa Członkowskie i ustanowionych w decyzji 1999/217/WE ujawniła szereg niespójności w numerach chemicznych, nazwach, synonimach i nazwach systematycznych, a także zidentyfikowała szereg przypadków, kiedy ta sama substancja występowała w rejestrze pod różnymi nazwami chemicznymi. Niespójności te powinny zostać skorygowane. W odniesieniu do tych niespójności, których rozstrzygnięcie na tym etapie nie było możliwe, powinien zostać odnotowany przynajmniej fakt występowania takiej niespójności.
(5) W odniesieniu do szeregu substancji wymienionych w decyzji 1999/217/WE, łącznie z substancjami zgłaszanymi w trybie poufnym, niektóre Państwa Członkowskie wycofały swoje odpowiednie zgłoszenia. Substancje te powinny zostać skreślone z rejestru. Podobnie Państwa Członkowskie zgłaszały nowe substancje, które zgodnie z art. 5 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 2232/96 powinny być objęte programem oceny i dlatego też powinny być włączone do rejestru.
(6) Zgodnie z art. 4 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 2232/96 substancję skreśla się z rejestru, jeżeli w wyniku oceny okazuje się, że substancja aromatyczna nie spełnia wymagań określonych w ogólnych kryteriach użycia określonych w Załączniku do wymienionego rozporządzenia. Komitet Naukowy ds. Żywności stwierdził w swej opinii przedstawionej 26 września 2001 r., że 4-allilo-1,2- dimetoksybenzen (metyloeugenol) i 1-allilo-4- metoksybenzen (estragol) są genotoksyczne i dlatego powinny zostać skreślone z rejestru.
(7) Dlatego też dyrektywa 1999/217/WE powinna zostać odpowiednio zmieniona.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 23 stycznia 2002 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 299 z 23.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 84 z 27.3.1999, str. 1.
(3) Dz.U. L 197 z 3.8.2000, str. 53.
(4) Dz.U. L 180 z 19.7.2000, str. 8.