KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 545/2002(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1455/1999(3), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2706/2000(4), ustanowiło przepisy dotyczące wyglądu i oznakowania opakowań słodkiej papryki.
(2) W celu zapewnienia przejrzystości na światowym rynku należy wziąć pod uwagę ostatnie zmiany normy dla słodkiej papryki, zalecane przez Europejską Komisję Gospodarczą Narodów Zjednoczonych, która ustala, iż opakowania zawierające paprykę o różnych kolorach nie muszą koniecznie zawierać tej samej ilości słodkiej papryki każdego koloru, pod warunkiem że opakowania mają odpowiednie oznakowanie. Dodatkowo właściwe jest, aby ustanowić, iż opakowania detaliczne mogą zawierać nie tylko słodką paprykę w różnych kolorach, ale również słodką paprykę różnych rodzajów.
(3) Przepisy dotyczące oznakowania należy wyjaśnić w kilku punktach, w szczególności w odniesieniu do etykietowania opakowań konsumpcyjnych zawierających słodką paprykę różnych rodzajów i kolorów.
(4) Dlatego niezbędna jest zmiana rozporządzenia (WE) nr 1455/1999.
(5) W celu zastosowania przepisów obecnego rozporządzenia podmioty gospodarcze muszą przeprowadzić pewne dostosowania techniczne, w szczególności w odniesieniu do swoich urządzeń pakujących. Dlatego stosowanie obecnego rozporządzenia rozpoczyna się po wystarczająco długim okresie od daty jego wejścia w życie.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 2 grudnia 2002 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 84 z 28.3.2002, str. 1.
(3) Dz.U. L 167 z 2.7.1999, str. 22.
(4) Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 35.