Rozporządzenie 1508/2001 ustanawiające normę handlową dla cebuli i zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2213/83

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1508/2001
z dnia 24 lipca 2001 r.
ustanawiające normę handlową dla cebuli i zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2213/83

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 911/2001(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Cebula należy do produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, w odniesieniu do których muszą zostać przyjęte normy. Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2213/83 z dnia 28 lipca 1983 r. ustanawiające normy jakości cebuli i cykorii liściowej(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2390/97(4), zostało zmienione i nie zapewnia już przejrzystości prawnej.

(2) W celu uzyskania przejrzystości przepisy dotyczące cebuli powinny zostać oddzielone od przepisów dotyczących innych produktów objętych rozporządzeniem (EWG) nr 2213/83. Dlatego też omawiane przepisy powinny zostać ponownie sformułowane, a załącznik I do rozporządzenia 2213/83 powinien zostać uchylony. W tym celu, a także dla zachowania przejrzystości na rynku światowym, należy uwzględnić normy dla cebuli, zalecane przez Grupę Roboczą ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju Jakości Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ (EKG/ONZ).

(3) Stosowanie wymienionych norm powinno spowodować usunięcie z obrotu produktów o nieodpowiedniej jakości, ukierunkowanie produkcji na zaspokajanie wymogów konsumentów oraz ułatwienie handlu opartego na uczciwej konkurencji, wspomagając w ten sposób poprawę rentowności.

(4) Normy mają zastosowanie do wszystkich etapów obrotu. Transport na duże odległości, składowanie przez pewien okres oraz różne zabiegi, którym poddawane są produkty, mogą powodować pewne pogorszenie, wynikające z biologicznego rozwoju produktów lub ich podatności na psucie się. Tego rodzaju pogorszenie powinno zostać wzięte pod uwagę przy stosowaniu norm na etapach obrotu następujących po wysyłce.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Normą handlową dla cebuli objętej kodem CN 0703 10 19 jest norma określona w Załączniku.

Normę stosuje się na wszystkich etapach obrotu, zgodnie z warunkami określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 2200/96.

Jednakże na etapach następujących po wysyłce, produkty mogą wykazywać w stosunku do wymogów określonych normą nieznaczne obniżenie świeżości i turgoru, jak również nieznaczne pogorszenie jakości wynikające z ich rozwoju oraz ich podatności na psucie się.

Artykuł  2

W rozporządzeniu (EWG) nr 2213/83 wprowadza się następujące zmiany:

1) W tytule skreśla się wyrazy "cebuli i"

2) W art. 1 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Normą handlową dla cykorii liściowej objętej kodem CN 0705 21 00 jest norma określona w Załączniku do niniejszego rozporządzenia"

3) Skreśla się załącznik I.

4) W załączniku II tytuł otrzymuje brzmienie "Załącznik"

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2002 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 lipca 2001 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.

(2) Dz.U. L 129 z 11.5.2001, str. 3.

(3) Dz.U. L 213 z 4.8.1983, str. 13.

(4) Dz.U. L 330 z 2.12.1997, str. 12.

ZAŁĄCZNIK 1

NORMA DLA CEBULI

I. DEFINICJA PRODUKTU

Niniejszą normę stosuje się do cebuli odmian (uprawnych) wyhodowanych z Allium cepa L., dostarczanej konsumentowi w stanie świeżym, z wyłączeniem dymki ze szczypiorem oraz cebuli przeznaczonej do celów przetwórstwa przemysłowego.

II. PRZEPISY DOTYCZĄCE JAKOŚCI

Celem normy jest określenie wymogów jakości cebuli, po jej przygotowaniu i opakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach, z zastrzeżeniem szczególnych przepisów dla każdej klasy i dopuszczalnych tolerancji, cebula musi być:

– nienaruszona,

– w dobrym stanie; wyłączając produkt zaczynający gnić lub psuć się w taki sposób, że nie nadaje się do spożycia,

– czysta, praktycznie pozbawiona wszelkich widocznych ciał obcych,

– wolna od uszkodzeń spowodowanych działaniem mrozu,

– wystarczająco sucha, zgodnie z przeznaczeniem (w przypadku cebuli do składowania co najmniej dwie warstwy zewnętrznej łuski oraz szyjka muszą być całkowicie zasuszone),

– bez pustego i twardego szczypioru,

– praktycznie wolna od szkodników,

– praktycznie wolna od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,

– wolna od nieprawidłowego zawilgocenia zewnętrznego,

– wolna od obcego zapachu i/lub smaku.

Ponadto szczypior musi być ukręcony lub czysto obcięty, nie dłuższy niż 6 cm (z wyjątkiem cebul do splatania).

Stopień rozwoju oraz stan cebuli musi być taki, aby umożliwiał jej:

– przetrzymanie transportu i przeładunku, oraz

– dotarcie w zadowalającym stanie do miejsca przeznaczenia.

B. Klasyfikacja

Cebulę klasyfikuje się w dwóch klasach określonych poniżej:

i) Klasa I

Cebula w tej klasie musi być dobrej jakości. Musi posiadać cechy charakterystyczne dla danej odmiany.

Cebula musi być:

– ścisła i zwarta,

– bez objawów wyrośnięcia lub kiełkowania,

– bez zgrubień spowodowanych nieprawidłowym wzrostem,

– praktycznie bez kępek korzeni; jednakże w przypadku cebuli zbieranej przed osiągnięciem pełnej dojrzałości dopuszcza się kępki korzeni.

Dopuszcza się jednakże poniższe wady pod warunkiem, że nie wpływają one na ogólny wygląd produktu, jego jakość, trwałość i prezentację w opakowaniu:

– nieznaczna wada kształtu,

– nieznaczna wada zabarwienia,

– lekkie zabrudzenia, które nie mają wpływu na ostatnią suchą łuskę chroniącą miąższ cebuli, pod warunkiem że zabrudzenia takie nie pokrywają więcej niż jednej piątej części powierzchni pojedynczej cebuli,

– powierzchowne pęknięcia oraz brak części łuski zewnętrznej, pod warunkiem że miąższ cebuli jest chroniony.

ii) Klasa II

Do klasy tej zalicza się cebulę, która nie kwalifikuje się do włączenia do klasy I, lecz spełnia minimalne wymagania określone powyżej. Cebula ta musi być należycie twarda.

Można dopuścić poniższe wady, pod warunkiem że cebula zachowuje najważniejsze cechy odnoszące się do jakości, trwałości oraz prezentacji:

– wady kształtu,

– wady zabarwienia,

– wczesne oznaki wyrośnięcia widoczne z zewnątrz (nie więcej niż 10 % liczbowo lub wagowo w odniesieniu do prezentacji),

– ślady otarcia,

– nieznaczne ślady spowodowane przez pasożyty lub chorobę,

– małe zrośnięte pęknięcia,

– nieznaczne stłuczenia, zrośnięte, które nie powinny mieć niekorzystnego wpływu na jakość,

– kępki korzeni,

– plamy, które nie mają wpływu na ostatnią suchą łuskę chroniącą miąższ, pod warunkiem że nie pokrywają one więcej niż połowy powierzchni pojedynczej cebuli,

– pęknięcia w łuskach zewnętrznych lub brak części łusek zewnętrznych na nie więcej niż jednej trzeciej części powierzchni pojedynczej cebuli, pod warunkiem że miąższ nie jest uszkodzony.

III. PRZEPISY DOTYCZĄCE WIELKOŚCI

Wielkość cebuli ustala się na podstawie maksymalnej średnicy przekroju poprzecznego cebuli. Różnica średnic między najmniejszą a największą cebulą w danym opakowaniu nie może przekraczać:

– 5 mm w przypadku gdy średnica najmniejszej cebuli wynosi 10 mm i więcej, ale mniej niż 20 mm. Jednakże w przypadku gdy średnica cebuli wynosi 15 mm i więcej, ale mniej niż 25 mm, różnica może wynosić 10 mm,

– 15 mm w przypadku gdy średnica najmniejszej cebuli wynosi 20 mm i więcej, ale mniej niż 40 mm,

– 20 mm w przypadku gdy średnica najmniejszej cebuli wynosi 40 mm i więcej, ale mniej niż 70 mm,

– 30 mm w przypadku gdy średnica najmniejszej cebuli wynosi 70 mm i więcej.

Średnica minimalna wynosi 10 mm.

IV. PRZEPISY DOTYCZĄCE TOLERANCJI

W każdym z opakowań (lub w każdej partii, w przypadku produktów prezentowanych luzem) dopuszcza się tolerancje w odniesieniu do jakości i wielkości produktów niespełniających wymagań ustalonych dla danej klasy.

A. Tolerancje dotyczące jakości

i) Klasa I

10 % liczbowo lub wagowo cebuli niespełniającej wymagań danej klasy, ale spełniającej wymagania dla klasy II lub, wyjątkowo, mieszczącej się w przedziale tolerancji dla tej klasy.

ii) Klasa II

10 % liczbowo lub wagowo cebuli niespełniającej ani wymagań danej klasy, ani wymagań minimalnych, z wyjątkiem produktu z objawami gnicia lub z innego rodzaju pogorszeniem jakości, które czynią go niezdatnym do spożycia.

B. Tolerancje dotyczące wielkości

We wszystkich klasach: 10 % liczbowo lub wagowo cebuli nieodpowiadającej wskazanej wielkości, ale o średnicy nie więcej niż 20 % ponad lub poniżej tej wielkości.

V. PRZEPISY DOTYCZĄCE PREZENTACJI

A. Jednorodność

Zawartość każdego opakowania (lub partii w przypadku produktów prezentowanych luzem) musi być jednorodna i zawierać jedynie cebulę tego samego pochodzenia, tej samej odmiany, jakości i wielkości.

Dopuszcza się mieszanie w opakowaniach detalicznych o wadze netto nieprzekraczającej trzech kilogramów cebuli różnego zabarwienia, pod warunkiem że jest jednolita pod względem jakości i dla poszczególnych zabarwień pod względem pochodzenia, odmiany i wielkości.

Widoczna część zawartości opakowania (lub każdej partii w przypadku produktów prezentowanych luzem) musi być reprezentatywna dla całej zawartości.

Bez naruszania dotychczasowych przepisów w tym zakresie produkty objęte niniejszym rozporządzeniem mogą być mieszane, w opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży o wadze netto równej trzem kilogramom lub mniejszej, z różnymi rodzajami świeżych owoców i warzyw na warunkach przewidzianych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003(1).

B. Opakowanie

Cebula musi być pakowana w taki sposób, aby produkt był odpowiednio chroniony.

Materiały użyte wewnątrz opakowania muszą być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek zewnętrznym lub wewnętrznym uszkodzeniom produktu. Stosowanie materiałów, w szczególności papieru lub pieczęci ze specyfikacją handlową, jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk lub etykieta zostały wykonane nietoksycznym tuszem lub klejem.

Opakowania muszą być wolne od wszelkich ciał obcych.

Naklejki umieszczane indywidualnie na produktach nie mogą, po usunięciu, pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.

C. Prezentacja

Cebula może być prezentowana w następujący sposób:

– ułożona w warstwach,

– pakowana luzem (łącznie z pojemnikami do produktów prezentowanych luzem),

– transportowana luzem w środkach transportu,

– w warkoczach:

zawierających określoną liczbę pojedynczych cebul, w takim przypadku warkocz musi zawierać przynajmniej 6 cebul (z całkowicie zasuszonym szczypiorem)

lub o określonej masie netto.

W przypadku cebuli w warkoczach właściwości warkoczy zawartych w jednym opakowaniu (liczba cebul lub masa netto) muszą być jednolite.

VI. PRZEPISY DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA

Na każdym opakowaniu, wyłącznie w przypadku produktów prezentowanych w opakowaniu, muszą znaleźć się następujące informacje, zgrupowane po tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz.

W przypadku cebuli transportowanej luzem (bezpośrednie ładowanie na pojazd transportowy) te informacje muszą widnieć w dokumencie towarzyszącym towarom oraz być umieszczone w widocznym miejscu wewnątrz pojazdu transportowego.

A. Identyfikacja

Nazwa i adres podmiotu pakującego i/lub wysyłającegoWzmiankę tę można zastąpić:

– dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań indywidualnych, oficjalnie wydanym lub zaaprobowanym oznaczeniem kodu określającego podmiot pakujący i/lub wysyłający, umieszczonym w bliskim sąsiedztwie określenia "Podmiot pakujący i/lub wysyłający" (lub odpowiednich skrótów);

– dla wyłącznie opakowań indywidualnych, nazwą i adresem sprzedawcy mającego swoją siedzibę w ramach Wspólnoty, umieszczonymi w bliskim sąsiedztwie określenia "Pakowane dla:" lub określenia równoważnego. W tym przypadku etykieta powinna zawierać kod określający podmiot pakujący i/lub wysyłający. Sprzedawca powinien podać wszelkie informacje potrzebne jednostce kontrolującej co do znaczenia tego kodu.

B. Rodzaj produktu

– "Cebula", jeśli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz,

– W przypadku opakowań detalicznych zawierających mieszankę różnych zabarwień cebuli:

– "Cebula mieszana" lub równoważne określenie,

– jeżeli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz, wskazanie każdego poszczególnego zabarwienia obecnego w opakowaniu i minimalnej liczby sztuk poszczególnych zabarwień.

C. Pochodzenie produktu

– Kraj pochodzenia i fakultatywnie, obszar uprawy lub krajową, regionalną lub lokalną nazwę miejsca,

– W przypadku opakowań detalicznych zawierających mieszankę cebuli o różnych zabarwieniach różnego pochodzenia, wymagane jest umieszczenie oznaczenia każdego kraju pochodzenia przy danych nazwach zabarwień.

D. Specyfikacje handlowe

– Klasa.

– Wielkość wyrażona jako średnica minimalna i maksymalna.

– Masa netto.

E. Znak kontroli urzędowej (nieobowiązkowo)

Na opakowaniach zbiorczych nie muszą być umieszczone szczegóły wymienione w pierwszym akapicie, jeżeli opakowania te zawierają opakowania detaliczne, wyraźnie widoczne z zewnątrz, a na każdym z opakowań detalicznych umieszczone są te szczegóły. Na opakowaniach takich nie mogą być umieszczone żadne wskazówki wprowadzające w błąd. Jeżeli opakowania te umieszczone są na paletach, szczegóły te podaje się na informacji umieszczonej w oczywistym miejscu na co najmniej dwóch stronach palety.

______

(1) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 65.

1 Załącznik:

-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1465/2003 z dnia 19 sierpnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.210.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 września 2003 r.

- zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 stycznia 2005 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2001.200.14

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1508/2001 ustanawiające normę handlową dla cebuli i zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2213/83
Data aktu: 24/07/2001
Data ogłoszenia: 25/07/2001
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 14/08/2001, 01/01/2002