Dyrektywa 2001/52/WE zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych

DYREKTYWA 2001/52/WE KOMISJI
z dnia 3 lipca 2001 r.
zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 12 lipca 2001 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (1), zmienioną dyrektywą 94/34/WE (2) Parlamentu Europejskiego i Rady, w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),

po konsultacji z Naukowym Komitetem ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych (3), zmieniona dyrektywą 96/83/WE (4), wymienia substancje, które mogą być używane jako substancje słodzące w środkach spożywczych.

(2) Dyrektywa Komisji 95/31/WE z dnia 5 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych (5), ostatnio zmieniona dyrektywą 2000/51/WE (6), ustanawia kryteria czystości w odniesieniu do substancji słodzących wymienionych w dyrektywie 94/35/WE.

(3) W świetle postępu technicznego konieczna jest zmiana kryteriów czystości ustanowionych w dyrektywie 95/31/WE w odniesieniu do E 421 mannitolu oraz E 950 acesulfamu K.

(4) Konieczne jest uwzględnienie specyfikacji oraz technik analitycznych w odniesieniu do substancji słodzących wymienionych w Codex alimentarius Połączonego Komitetu Ekspertów ds. Substancji Dodatkowych (JECFA).

(5) Konieczna jest zmiana dyrektywy 95/31/WE.

(6) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W Załączniku do dyrektywy 95/31/WE tekst dotyczący E 421 mannitolu oraz E 950 acesulfamu K zastępuje się tekstem znajdującym się w Załączniku do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 30 czerwca 2002 r. i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 3 lipca 2001 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.

(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1.

(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3.

(4) Dz.U. L 48 z 19.2.1997, str. 16.

(5) Dz.U. L 178 z 28.7.1995, str. 1.

(6) Dz.U. L 198 z 4.8.2000, str. 41.

ZAŁĄCZNIK 

"E 950 ACESULFAM K
Synonimy Acesulfam potasu, sól potasowa 2,2 ditlenku 3,4-dihydro-6-metylo-1,2,3-oksatiazyn-4-onu
Definicja
Nazwa związku chemicznego Sól potasowa 2,2 ditlenku 6-metylo-1,2,3-oksatiazyn-4(3H)-onu
Einecs 259-715-3
Wzór chemiczny C4H4KNO4S
Masa cząsteczkowa 201,24
Analiza Zawartość nie mniej niż 99 % bezwodnego C4H4KNO4S
Opis Biały, krystaliczny, bezwonny proszek. W przybliżeniu 200 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w alkoholu etylowym
B. Absorpcja w ultrafiolecie Maksimum 227 ± 2 nm dla roztworu 10 mg w 1.000 ml wody
C. Pozytywny odczyn potasu Test przechodzący (test pozostałości uzyskanych po spaleniu próbki 2 g)
D. Test strącania Dodać kilka kropel 10 % roztworu azotynu kobaltu do roztworu 0,2 g próbki w 2 ml kwasu octowego i 2 ml wody. Powstaje żółty osad
Czystość
Ubytek na skutek suszenia Nie więcej niż 1 % (105 °C, dwie godziny)
Zanieczyszczenia organiczne Test przechodzący dla 20 mg/kg aktywnych części składowych UV
Fluorek Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
E 421 MANNITOL
1. Mannitol
Synonimy D-mannitol
Definicja Produkowany przez katalityczne uwodornienie roztworów węglowodanów zawierających glukozę i/lub fruktozę
Nazwa związku chemicznego D-mannitol
Einecs 200-711-8
Wzór chemiczny C6H14O6
Masa cząsteczkowa 182,2
Analiza Zawartość nie mniej niż 96,0 % i nie więcej niż 102 % suchego D-mannitolu
Opis Biały, krystaliczny, bezwonny proszek
dentyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w alkoholu etylowym, praktycznie nierozpuszczalny w eterze
B. Zakres temperatur topnienia 164-169 °C
C. Chromatografia cienkowarstwowa Test przechodzący
D. Specyficzna rotacja [α] 20 D: + 23° do + 25° (roztwór boranu)
E. pH Między 5 i 8

Dodać 0,5 ml nasyconego roztworu chlorku potasu do 10 ml 10 % w/w roztworu próbki, następnie zmierzyć pH

Czystość
Ubytek na skutek suszenia Nie więcej niż 0,3 % (105 °C, cztery godziny)
Redukcja cukrów Nie więcej niż 0,3 % (wyrażone w glukozie)
Cukry łącznie Nie więcej niż 1 % (wyrażone w glukozie)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 %
Chlorki Nie więcej niż 70 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
2. Mannitol wyprodukowany w procesie fermentacji
Synonimy D-mannitol
Definicja Wyprodukowany w przerywanym procesie fermentacji w warunkach aerobowych przy zastosowaniu konwencjonalnego szczepu bakterii drożdżowych Zygosaccharomyces rouxii
Nazwa związku chemicznego D-mannitol
Einecs 200-711-8
Wzór chemiczny C6H14O6
Masa cząsteczkowa 182,2
Analiza Zawartość nie mniej niż 99,0 % suchego

D-mannitolu

Opis Biały, krystaliczny, bezwonny proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w alkoholu etylowym, praktycznie nierozpuszczalny w eterze
B. Zakres temperatur topnienia Między 164 i 169 °C
C. Chromatografia cienkowarstwowa Test przechodzący
D. Specyficzna rotacja [α] 20 D: + 23° to + 25° (roztwór boranu)
E. pH Między 5 i 8

Dodać 0,5 ml nasyconego roztworu chlorku potasu do 10 ml 10 % w/w roztworu próbki, następnie zmierzyć pH

Czystość
Arabitol Nie więcej niż 0,3 %
Ubytek na skutek suszenia Nie więcej niż 0,3 % (105 °C, cztery godziny)
Redukcja cukrów Nie więcej niż 0,3 % (wyrażone w glukozie)
Cukry łącznie Nie więcej niż 1 % (wyrażone w glukozie)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 %
Chlorki Nie więcej niż 70 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
Tlenowcowe bakterie mezofilowe Nie więcej niż 103/g
Formy bakterii coli Brak w 10 g
Salmonella Brak w 10 g
E. coli Brak w 10 g
Staphylococcus aureus Brak w 10 g
Pseudomonas aeruginosa Brak w 10 g
Pleśń Nie więcej niż 100/g
Drożdże Nie więcej niż 100/g"

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2001.190.18

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2001/52/WE zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych
Data aktu: 03/07/2001
Data ogłoszenia: 12/07/2001
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 01/08/2001