KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), w szczególności jego art. 10 i 15,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 3 lit. a) rozporządzenia Komisji (WE) nr 2571/97(2), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 494/1999(3), przewiduje możliwość wykorzystania substancji śladowych określonych w załączniku II do rozporządzenia, w odniesieniu do danych produktów, w celu pozwolenia na przeprowadzanie kontroli ostatecznego wykorzystania, do którego produkty są przeznaczone. Z uwagi na to, iż niektóre substancje śladowe przez dość długi okres czasu nie były używane zgodnie z tymi ustaleniami i że załącznik II do tego rozporządzenia przewidywał alternatywne substancje śladowe, dane substancje powinny zostać usunięte, pozwalając w ten sposób na uproszczenie kontroli. Ponadto, substancje śladowe będące przedmiotem rozważań, poddawane są na bieżąco ocenie w świetle nowej wiedzy naukowej.
(2) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 24 marca 2000 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48.
(2) Dz.U. L 350 z 20.12.1997, str. 3.
(3) Dz.U. L 59 z 6.3.1999, str. 17.