Dyrektywa 98/82/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, odpowiednio w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni

DYREKTYWA KOMISJI 98/82/WE
z dnia 27 października 1998 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, odpowiednio w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 97/71/WE(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 czerwca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 97/71/WE, w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(4), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 97/71/WE, w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(5), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 98/47/WE(6),

a także mając na uwadze, co następuje:

dyrektywy Rady 93/57/EWG(7) i 93/58/EWG(8) zmieniły załączniki II do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w celu ustanowienia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w zakresie pierwszego wykazu pestycydów, odpowiednio w odniesieniu do zboża, produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, w tym do owoców i warzyw; jednakże, niektóre pozycje pozostały otwarte, jeśli dostępne dane były niewystarczające do określenia najwyższych dopuszczalnych poziomów, natomiast zainteresowanym stronom umożliwiono uzupełnienie brakujących danych zgodnie z określonym harmonogramem; jeśli najwyższe dopuszczalne poziomy nie zostaną przyjęte do dnia 31 października 1998 r. stosuje się odpowiedni niższy poziom oznaczenia analitycznego;

zgodnie z przepisami dyrektywy 91/414/EWG, Państwa Członkowskie są odpowiedzialne za udzielanie zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin wobec określonych upraw; takie zezwolenia muszą być udzielane na podstawie oceny wywoływanych przez nie skutków w zakresie zdrowia ludzi i zwierząt oraz ich wpływu na środowisko; elementy, które należy uwzględnić podczas przeprowadzania ocen, obejmują narażenie użytkowników i osób postronnych oraz wpływ na środowisko lądowe, wodne i powietrzne, jak również wpływ na ludzi i zwierzęta poprzez spożycie pozostałości zalegających w uprawach, wobec których je zastosowano;

najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości w zbożach i produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, odzwierciedlają minimalne ilości pestycydów zużyte w celu uzyskania skutecznej ochrony roślin, stosowane w taki sposób, aby pozostałości były możliwie jak najmniejsze i mieściły się w dopuszczalnych granicach z toksykologicznego punktu widzenia, przy założeniu szacunkowego spożycia oraz ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska; pozostałości w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego odzwierciedlają ilość spożywanych przez te zwierzęta zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, wobec których stosowano pestycydy, przy czym w miarę potrzeb należy też uwzględnić bezpośrednie konsekwencje stosowania leków dla zwierząt;

najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości są ustalane na niższym poziomie oznaczania analitycznego, gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania lub gdy stosowanie, które zostało dozwolone przez Państwa Członkowskie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi;

długotrwałe narażenie konsumentów produktów spożywczych, wobec których zastosowano pestycydy objęte niniejszą dyrektywą, zostało oszacowane i ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi we Wspólnocie Europejskiej, przy uwzględnieniu wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(9);

na poziomie Wspólnoty Europejskiej nie uzgodniono jeszcze podejścia naukowego i procedur obliczania zaostrzonych dawek odniesienia (ARfDs) oraz szacowania krótkoterminowego ostrego narażenia; Komitet Naukowy ds. Roślin uznając, że do czasu przyjęcia odpowiednich uzgodnień na poziomie Wspólnoty, stosowne jest używanie podejścia naukowego i procedur rozwiniętych w 1997 r. w trakcie konsultacji FAO/ WHO(10), obliczył najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości z punktu widzenia toksykologicznego w odniesieniu do owoców ziarnkowych, brzoskwiń, moreli i papryki(11) w zakresie metamidofos; na podstawie informacji w sprawie GAP (dobre praktyki rolne) i prób polowych MRL metamidofosu w brzoskwiniach i morelach, może być ustalony na poziomie toksykologicznie dopuszczalnym; wobec braku takich informacji dla owoców ziarnkowych, w celu ustalenia dopuszczalnych pozostałości metamidofosu wynikających ze stosowania acefatu, należy także ustalić MRL (najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości pestycydów) na poziomie toksykologicznie dopuszczalnym; Państwa Członkowskie powinny dokonać przeglądu istniejących dobrych praktyk rolnych, w szczególności dotyczących wyżej wymienionych produktów rolnych, w celu zapewnienia, że MRL dla acefatu i metamidofosu są przestrzegane;

najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów powinny być poddawane przeglądowi; poziomy mogą zostać zmienione w celu uwzględnienia nowych informacji i danych, w szczególności powinny być niezwłocznie rozpatrzone ponownie w celu ich zmniejszenia, jeśli zaistnieje obawa narażenia konsumentów poprzez spożycie, oparta na nowych lub zweryfikowanych informacjach, zostają wówczas przedstawione do rozpatrzenia przez Komisję, w szczególności poprzez wykonanie art. 9 dyrektywy 86/362/EWG i art. 9 dyrektywy 86/363/EWG lub art. 8 dyrektywy 90/642/EWG; w szczególności MRL dla acefatu, metamidofosu i vinclozolinu ustalone w niniejszej dyrektywie powinny zostać niezwłocznie poddane przeglądowi, wraz z MRL dla tych pestycydów ustalonych w dyrektywach 93/57/EWG i 93/58/EWG, opartych na pracach związanych z oceną tych substancji czynnych na mocy przepisów art. 8 ust. 2 dyrektywy 91/414/EWG;

wspólnotowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości oraz poziomy zalecane przez Codex Alimentarius są ustalone i oceniane za pomocą podobnych procedur; jednakże informacje zawarte w odpowiednich ocenach Wspólnego Komitetu FAO/WHO ds. pozostałości pestycydów (JMPR) dotyczących pestycydów objętych niniejszą dyrektywą, w sposób zbyt ogólny opisują dopuszczalne użycie/stosowne praktyki rolne i nadzorowane próby polowe oraz nie zawierają jasnych wyjaśnień na jakiej podstawie należy ustalać zalecane najwyższe dopuszczalne poziomy; zezwolenia na stosowanie środków ochrony roślin w państwach trzecich mogą wymagać użycia większej ilości pestycydów lub krótszych okresów karencji niż te, które są dozwolone we Wspólnocie, w wyniku czego mogą wymagać wyższych poziomów pozostałości; za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty na temat poziomów ustalonych przez niniejszą dyrektywę, a ich uwagi w tej sprawie zostały uwzględnione przez Stały Komitet ds. Zdrowia Roślin; możliwość wyznaczenia tolerancji w przywozie w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości określonych kombinacji pestycydów i upraw, będzie zbadana przez Wspólnotę Europejską na podstawie dostarczonych, możliwych do zaakceptowania danych;

najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ustanowione w niniejszej dyrektywie będą musiały zostać ponownie rozpatrzone w ramach kolejnej oceny substancji czynnych, przewidzianej w programie pracy ustanowionym w art. 8 ust. 2 dyrektywy 91/414/EWG;

uwzględniona została opinia Komitetu Naukowego ds. roślin, w szczególności dotycząca ochrony konsumentów produktów spożywczych, które poddane były działaniu pestycydów;

niniejsza dyrektywa jest zgodna z opinią Stałego Komitetu ds. Zdrowia Roślin,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 86/362/EWG wykazy najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości następujących substancji: chlorotalonil, chloropiryfos, chloropiryfos-metylowy, cypermetryna, deltametryna, fenvalerat, glyfozat, imazalil, iprodion, permetryna, "grupa benomylu" (benomyl, karbendazym, tiofanat metylowy), "grupa menebu" (maneb, mankozeb, metiram, propineb, zineb) oraz procymidon zostają zastąpione wykazami zawartymi w załączniku A do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

W załączniku II do dyrektywy 86/363/EWG wykazy najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości następujących substancji: chlorotalonil, chloropiryfos, chloropiryfos-metylowy, cypermetryna, deltametryna, fenvalerat, glyfozat, imazalil, iprodion, permetryna, "grupa benomylu" (benomyl, karbendazym, tiofanat metylowy), "grupa menebu" (maneb, mankozeb, metiram, propineb, zineb) oraz procymidon zostają zastąpione wykazami zawartymi w załączniku B do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

W załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG wykazy najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości następujących substancji: chlorotalonil, chloropiryfos, chloropiryfos-metylowy, cypermetryna, deltametryna, fenvalerat, glyfozat, imazalil, iprodion, permetryna, "grupa benomylu" (benomyl, karbendazym, tiofanat metylowy), "grupa menebu" (maneb, mankozeb, metiram, propineb, zineb) oraz procymidon zostają zastąpione wykazami zawartymi w załączniku C do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości wymienione w załączniku D do niniejszej dyrektywy dla acefatu, metamidofosu i vinclozolinu, zostały ustalone tymczasowo, przed przyjęciem poprawionych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tych trzech pestycydów dla wszystkich produktów rolnych, na podstawie prac związanych z oceną tych substancji czynnych zgodnie z przepisami art. 8 ust. 2 dyrektywy 91/414/EWG, najpóźniej do dnia 30 kwietnia 2001 r. w odniesieniu do acefatu i metamidofosu, zaś w odniesieniu do vinclozolinu najpóźniej do dnia 31 grudnia 1999 r.

Artykuł  5
1.
Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie z dniem 1 listopada 1998 r.
2.
Państwa Członkowskie przyjmą i opublikują, do dnia 30 kwietnia 1999 r., przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Państwa Członkowskie zastosują niniejsze przepisy od dnia 1 sierpnia 1999 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to powinno towarzyszyć ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 27 października 1998 r.
W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(2) Dz.U. L 347 z 18.12.1997, str. 42.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43.

(4) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str.71.

(5) Dz.U. L 230 z 10.8.1991, str. 1.

(6) Dz.U. L 191 z 7.7.1998, str. 50.

(7) Dz.U. L 211 z 23.8.1991, str. 1.

(8) Dz.U. L 211 z 23.8.1993, str. 6.

(9) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem ds. pozostałości pestycydów Komisji Kodeksu Żywnościowego, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r.

(10) Konsultacje w sprawie spożycia żywności i oceny spożycia chemikaliów, Genewa, Szwajcaria, w dniach 10-14 lutego 1997 r.; Jednostka ds. bezpieczeństwa żywności, Program Bezpieczeństwa Żywności i Pomocy Żywnościowej, Światowa Organizacja Zdrowia, 1997; WHO/FSF/FOS.97.05.

(11) Opinia Naukowego Komitetu ds. roślin dotycząca kwestii odnoszących się do zmiany załączników do dyrektyw Rady 89/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG; SCP/RESI/024 Final: 4 sierpnia 1998 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  A

Grupy i Pozostałości pestycydów oraz najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości(mg/kg)
przykłady pojedynczych produktów, wobec których stosuje się MRL Benomyl/karbendazym tiofanat metylowy (suma wyrażona jako karbendazym) Chlorota-lonil Chloropyrifos Chloropiry-fos metylowy Cypermetryna, w tym inne mieszanki jednorodnych izomerów (suma izomerów) Deltametryna Fenvalerat, w tym inne mieszaniny składowych izomerów (suma izomerów)
ZBOŻA 0,1(*) 3 1
Jęczmień 0,1 0,2 0,2 0,2
Gryka
Kukurydza
Proso
Owies 0,1 0,05(*) 0,2 0,2
Ryż
Żyto 0,1 0,05(*)
Sorgo
Pszenżyto 0,1
Pszenica: 0,1
Inne zboża 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Grupy i Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)
przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL) Glyfozat Imazalil Iprodion Maneb, mancozeb, metiram, propineb, zineb (suma wyrażona jako CS2) Permetryna (suma izomerów) Procymidon
ZBOŻA 0,02(*) 0,02(*)
Jęczmień 20 1 2
Gryka
Kukurydza 0,2
Proso
Owies 20 2
Ryż 3
Żyto 5 1
Sorgo 20
Pszenżyto 5
Pszenica 5 0,5 1
Inne zboża 0,1(*) 0,02(*) 0,05(*) 2
(*) Niższy poziom oznaczenia analitycznego

ZAŁĄCZNIK  B

(część A)
Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)
Pozostałości pestycydów W tłuszczu w mięsie, przetworach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych znajdujących się w wykazie w załączniku 1 objętych kodami CN 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602(1)(4) W mleku krowim i śmietanie pełnotłustej, mleku krowim znajdujących się w wykazie w załączniku 1 pod kodem CN nr 0401; dla innych środków spożywczych objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00, 0406 zgodnie z(2)(4) W obranych świeżych jajach, jajach ptasich i żółtkach znajdujących się w wykazie w załączniku 1 objętych kodami CN 0407 00 i 0408(3)(4)
Chloropiryfos 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*)
ex 0207 mięso drobiowe
Chloropiryfos metylowy 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*)
Cypermetryna, w tym inne 0,05(*) 0,02 0,05(*)
mieszanki jednolitych ex 0207 mięso drobiowe
izomerów (suma izomerów) 0,2 dla innych produktów
Deltametryna 0,05(*) 0,05(*)
ex 0207 mięso drobiowe
Fenvalerat (w tym inne 0,05(*) 0,05 0,05(*)
mieszanki jednorodnych ex 0207 mięso drobiowe
izomerów (suma izomerów) 0,5 dla innych produktów
Permetryna (suma izomerów) 0,5 0,05 0,05
(*) Niższy poziom oznaczenia analitycznego.
(1) W przypadku środków spożywczych o zawartości tłuszczu do 10 % wagi pozostałości odnoszą się do całkowitej wagi

produktów bez kości.

(2) W takich wypadkach najwyższy dopuszczalny poziom stanowi jedną dziesiątą wartości odnoszącej się do zawartości

tłuszczu, ale nie może być mniej niż 0,01 mg/kg.

Przy ustalaniu pozostałości w mleku krowim i w pełnotłustej śmietanie należy jako podstawę przyjąć 4 % zawartości

tłuszczu według wagi.

Dla innych środków spożywczych znajdujących się w wykazie w załączniku 1 pod numerami kodu CN 0401, 0402, 0405 00,

0406:

- przy zawartości tłuszczu poniżej 2 % według wagi najwyższy dopuszczalny poziom stanowi połowę wartości ustalonej

dla surowego mleka i mleka pełnotłustego,

- przy zawartości tłuszczu od 2 % wzwyż według wagi najwyższy dopuszczalny poziom wyrażony jest w mg/kg tłuszczu.

W takich przypadkach poziom najwyższy dopuszczalny wynosi 25 razy więcej aniżeli ustanowiony dla surowego i

pełnotłustego mleka.

(3) Dla jaj i produktów z jaj o zawartości tłuszczu powyżej 10 % poziom najwyższy dopuszczalny wyrażony jest w mg/kg

tłuszczu. W takich przypadkach poziom najwyższy dopuszczalny jest 10 razy wyższy od poziomu najwyższe

dopuszczalne go dla świeżych jaj.

(4) Przypisy 1, 2 i 3 nie odnoszą się do przypadków, w których określono niższy poziom oznaczenia analitycznego.

(część B)

Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)
Pozostałości pestycydów W mięsie, wraz z tłuszczem, przetworach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych znajdujących się w wykazie w niniejszym załączniku I objętych kodami CN ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 W mleku krowim i przetworach mlecznych wymienionych w wykazie w załączniku I objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00 i 0406 W obranych świeżych jajach, jajach ptasich i żółtkach znajdujących się w wykazie w niniejszym załączniku I objętych kodami CN 0407 00 i 0408
Benomyl/karbendazym tiofanat metylowy (suma wyrażona jako karbendazym) 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
Chlorotalonil 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
Glyfozat 0,5 ex 0206 cynaderki wieprzowe 2 0,1(*) 0,1(*)
ex 0206 cynaderki wołowe, koźle i owcze
0,1(*) inne produkty
Imazalil 0,02(*) 0,02(*) 0,02(*)
Maneb, mankozeb, metiram, probineb, zineb (suma wyrażana jako CS2) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Vinclozolin, iprodion, procymidon (suma składników i wszystkich metabolitów zawierających 3,5-dichloroanilinę wełny wyrażoną jako 3,5-dichloroanilinę) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
(*) Niższy poziom oznaczenia analitycznego.

ZAŁĄCZNIK  C

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL) Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)
Benomyl/karbendazym tiofanat metylowy (suma wyrażona jako karbendazym) Chlorotalonil Chloropiryfos Chloropiryfos metylowy Cypermetryna, w tym inne mieszanki jednorodnych izomerów (suma izomerów) Deltamethryna Fenvalerat, w tym inne mieszaniny składowych izomerów (suma izomerów)
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane zakonserwowane przez mrożenie, niezawierające dodatku cukru; orzechy
i) OWOCE CYTRUSOWE 5 0,01(*) 2 0,05* 0,05*
Grejpfrut 0,3
Cytryny 0,2 0,3
Limy 0,3
Mandarynki (w tym klementynki i inne mieszańce) 2 1
Pomarańcze 0,3 0,5
Pomelo 0,3
Inne 0,3 0,05*
ii) ORZECHY ROSNĄCE NA DRZEWACH (w łupinach lub bez) 0,1(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Inne
iii) OWOCE ZIARNKOWE 2 1 0,5 0,5 1 0,1 1x
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Inne
iv) OWOCE PESTKOWE 0,1 0,05(*)
Morele 1 1 2
Wiśnie 0,3 1
Brzoskwinie

(włączając nektarynki i podobne

mieszańce)

1 1 0,2 0,5 2
Śliwki 0,5 0,2 1
Inne 0,1(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,05* 0,05*
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 2 0,5 0,2 0,5 0,1 1x
Winogrona stołowe 1
Winogrona do produkcji wina 3
b) Truskawki

(z wyłączeniem dzikich)

3 0,2 0,5 0,05* 0,05* 0,05*
c) Owoce roślin z rodziny różowatych (inne niż dzikie) 0,1(*) 10(x) 0,05(*) 0,5 0,05*
Jeżyny 0,5 0,5
Jeżyny popielice
Skrzyżowanie jeżyny z maliną
Maliny 0,5 0,5
Inne 0,05(*) 0,05*
d) Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyłączeniem dzikich) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05*
Czarne jagody

Vaccinium myrtillus sugas auglis

Żurawina błotna 2
Porzeczki

(czerwone, czarne i białe)

10 1 0,2
Agrest 10 1 0,2
Inne 0,01(*) 0,05(*) 0,05*
e) Dzikie owoce jagodowe dzikie owoce 0,1(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 2 0,05* 0,05*
vi) OWOCE RÓŻNE 0,05(*) 0,05* 0,05*
Awokado
Banany 1 0,2 3
Daktyle
Figi
Kiwi 2
Kumkwaty
Liczi
Mango
Oliwki 0,1*
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Inne 0,1(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,05*
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,1(*) 0,05(*) 0,05* 0,05* 0,05*
Burak ćwikłowy
Marchew 1 0,1
Seler - korzeń 0,5
Chrzan
Karczochy jerozolimskie
Pasternak
Pietruszka-korzeń
Rzodkiewka 0,2
Skorzonera
Słodkie ziemniaki lub bataty
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Inne 0,01(*) 0,05(*)
ii) WARZYWA CEBULOWE 0,1(*) 0,05* 0,05*
Czosnek 0,5 0,1 0,1
Cebula 0,5 0,2 0,1 0,1
Cebula szalotka 0,5 0,1 0,1
Cebula dymka 5 0,1
Inne 0,01(*) 0,05(*) 0,05* 0,05*
iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Rośliny psiankowate 2 0,5 0,5 0,5 0,2
Pomidory 0,5 1x
Papryki 0,2x
Oberżyny 0,5
Inne 0,1(*) 0,05*
b) Rośliny dyniowate o skórce jadalnej 0,05(*) 0,05* 0,2 0,1
Ogórki 0,5 1 0,2x
Korniszony 5
Cukinia 0,3
Inne 0,1(*) 0,01(*) 0,05*
c) Rośliny dyniowate o skórce niejadalnej 1 0,05(*) 0,05* 0,2 0,05*
Melony 0,5 0,2x
Dynie 0,5 0,5x
Arbuzy 0,5x
Inne 0,1(*) 0,05*
d) Kukurydza słodka 0,1(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
iv) WARZYWA KAPUSTNE
a) kwiatostanowe 0,1(*) 3 0,05(*) 0,05* 0,5 0,1 1x
Brokuły
Kalafior
Inne
b) głowiaste 0,05* 0,5 0,1 0,05*
Kapusta brukselska 0,5 0,5
Kapusta głowiasta 3 1
Inne 3 0,01(*) 0,05(*)
c) liściaste 0,1(*) 0,01(*) 0,05* 1 0,5
Kapusta pekińska 0,5 1x
Jarmuż
Inne 0,05(*) 0,05*
d) Kalarepa 0,1(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,05* 0,2 0,05* 0,05*
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA
a) Sałata i podobne 0,01(*) 0,05(*) 0,05* 2 0,5 0,05*
Rzeżucha ogrodowa
Roszpunka warzywna
Sałata 5
Skarola
Inne 0,1(*)
b) Szpinak i podobne 0,1(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,05* 0,5 0,5 0,05*
Szpinak
Burak liściowy (boćwina)
Inne
c) Rzeżucha 0,1(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
d) Endywia 0,1(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
e) Zioła 0,1(*) 5 0,05(*) 0,05* 2 0,5 0,05*
Trybula
Szczypiorek
Pietruszka naciowa
Seler naciowy
Inne
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,1(*) 0,05(*) 0,05* 0,05*
Fasola (ze strąkami) 0,5 0,2
Fasola (bez strąków) 0,05
Groch (ze strąkami) 2 0,5 0,1
Groch (bez strąków)
Inne 0,01(*) 0,05* 0,05*
vii) WARZYWA ŁODYGOWE 0,05* 0,05*
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler 2(x) 10(x)
Koper
Karczochy 1 2 0,1
Por 10 0,5 0,2
Rabarbar 2
Inne 0,1(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,05* 0,05*
viii) GRZYBY 0,05(*) 0,05* 0,05* 0,05*
a) Grzyby hodowlane 1 2 0,05*
b) Grzyby dziko rosnące 0,1(*) 0,01* 1
3. Warzywa strączkowe 0,01(*) 0,05(*) 0,05* 0,05* 1 0,05*
Fasola 2
Soczewica
Groch
Inne 0,1(*)
4. Nasiona roślin oleistych 0,05(*) 0,05* 0,1x
Siemię lniane 0,2
Orzeszki ziemne 0,05
Ziarna maku 0,2
Ziarna sezamu 0,2
Ziarna słonecznika 0,2
Nasiona rzepaku 0,2 0,1
Ziarna soi 0,2
Ziarna gorczycy
Nasiona bawełny 0,2
Inne 0,1(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*)
5. Ziemniaki 3(x) 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Ziemniaki wczesne 0,05(*)
Ziemniaki towarowe 0,5
6. Herbata

(liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane z liści Camellia sinensis)

0,1(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,5 5 10(x)
7. Chmiel (suszony),

włączając szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek

0,1(*) 50 0,1(*) 0,1(*) 30 5 5(x)
(*) Niższy poziom oznaczenia analitycznego.

(x) Jeśli ten poziom nie zostanie potwierdzony lub zmieniony dyrektywą z mocą od dnia 1 lipca 2000 r. to stosowany jest niższy poziom oznaczenia analitycznego.

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL) Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)
Glyfozat Imazalil Iprodion Maneb, mankozeb, metiram, probineb, zineb (suma wyrażona jako CS2) Permetryna (sumas izomerów) Procymidon
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane zakonserwowane przez zamrożenie, niezawierające dodatku cukru; orzechy
i) OWOCE CYTRUSOWE 0,1(*) 5 5 0,5 0,02(*)
Grejpfrut
Cytryny 5
Limy
Mandarynki

(włączając klementynki i inne mieszańce)

2
Pomarańcze
Pomelo
Inne 0,02
ii) ORZECHY ROSNĄCE NA DRZEWACH (w łupinach lub bez) 0,1(*) 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*)
Migdały 0,1
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe 0,2
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Inne 0,02(*) 0,05(*)
iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,1(*) 5 10 3 1
Jabłka
Gruszki 1
Pigwy
Inne 0,02(*)
iv) OWOCE PESTKOWE 0,1(*) 0,02(*) 5 1
Morele 2
Wiśnie 1 0,02(*)
Brzoskwinie

(włączając nektaryny i podobne mieszańce)

2
Śliwki 1
Inne 0,05(*) 2
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 0,1(*) 0,02(*) 10 2 1 5
Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki

(z wyłączeniem dzikich)

0,1(*) 0,02(*) 10 2 1 5
c) Owoce roślin z rodziny różowatych (inne niż dzikie) 0,1(*) 0,02(*) 5 0,05(*) 0,05(*)
Jeżyny
Jeżyny popielice
Skrzyżowanie jeżyny z maliną
Maliny 10
Inne 0,02(*)
d) Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyłączeniem dzikich) 0,1(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*)
Czarne jagody (Vaccinium myrtillus) 10
Żurawina błotna
Porzeczki

(czerwone, czarne i białe)

10 5
Agrest 10 5
Inne 0,02(*) 0,05(*)
e) Owoce jagodowe i owoce dzikie owoce 0,1(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
vi) OWOCE RÓŻNE 0,05(*)
Awokado
Banany 2 3
Daktyle
Figi
Kiwi 5 1
Kumkwaty
Liczi
Mango
Oliwki
Oliwki (stołowe) 0,1(*)
Oliwki (ekstrakcja oliwy) 2
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Inne 0,1(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*)
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,1(*) 0,02(*) 0,02(*)
Burak ćwikłowy 0,5
Marchew 0,3 0,2
Seler - korzeń 0,2 0,1
Chrzan 0,1
Karczochy jerozolimskie
Pasternak 0,1
Pietruszka-korzeń
Rzodkiewka 0,3 0,2 0,1
Skorzonera 0,2
Słodkie ziemniaki lub bataty
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Inne 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)
ii) WARZYWA CEBULOWE 0,1(*) 0,02(*) 0,05(*)
Czosnek 5 0,5 0,2
Cebula 5 0,5 0,2
Szalotki 5 0,5 0,2
Cebula dymka 3
Inne 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*)
iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Rośliny psiankowate 0,1(*) 5 0,5 2
Pomidory 0,5 3
Papryki
Oberżyny
Inne 0,02(*) 2
b) Rośliny dyniowate - o skórce jadalnej 0,1(*) 0,2 2 0,1 1
Ogórki 0,5
Korniszony 2
Cukinia 2
Inne 0,05(*)
c) Rośliny dyniowate - o skórce niejadalnej 0,1(*) 0,5 0,1 1
Melony 2 0,3
Dynie
Arbuzy
Inne 0,02(*) 0,02(*)
d) Słodka kukurydza 0,1(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,1 0,02(*)
iv) WARZYWA KAPUSTNE
a) kwiatostanowe 0,1(*) 0,02(*) 0,05 1 0,02(*)
Brokuły
Kalafior 0,1
Inne 0,05(*)
b) głowiaste 0,1(*) 0,02(*) 1 0,02(*)
Kapusta brukselska 0,5
Kapusta głowiasta 5 1
Inne 0,02(*) 0,05(*)
c) liściaste 0,1(*) 0,02(*) 0,5 1 0,02(*)
Kapusta pekińska 5
Jarmuż
Inne 0,02(*)
d) Kalarepa 0,1(*) 0,02(*) 0,1 0,1(*) 0,05(*) 0,02(*)
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA
a) Sałata i podobne 0,1(*) 0,02(*) 10 5 2 5
Rzeżucha ogrodowa
Roszpunka warzywna
Sałata
Skarola
Inne
b) Szpinak i podobne 0,1(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*) 1 0,02(*)
Szpinak
Burak liściowy (boćwina)
Inne
c) Rukiew wodna 0,1(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,3 0,05(*) 0,02(*)
d) Endywia 0,1(*) 0,02(*) 2 0,2 0,05(*) 2
e) Zioła 0,1(*) 0,02(*) 10 5 2 0,02(*)
Trybula
Szczypiorek
Pietruszka naciowa
Pietruszka naciowy
Inne
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,1(*) 0,02(*)
Fasole (ze strąkami) 5 1 0,5 2
Fasole (bez strąków) 0,1
Groch (ze strąkami) 1 1 0,1 1
Groch (bez strąków) 0,2 0,1 0,3
Inne 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
vii) WARZYWA ŁODYGOWE 0,1(*) 0,02(*) 0,02(*)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler 0,5 2
Koper
Karczochy
Pory 3 0,5
Rabarbar 0,2 2
Inne 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)
viii) GRZYBY 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
a) Grzyby hodowlane 0,1(*)
b) Grzyby dziko rosnące 50
3. Warzywa strączkowe 0,02(*) 0,2 0,05(*) 0,05(*)
Fasola 2
Soczewica
Groch 3 0,2
Inne 0,1(*) 0,02(*)
4. Nasiona roślin oleistych 0,02(*)
Siemię lniane 10 0,1
Orzeszki ziemne 0,1
Ziarna maku
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika (łuskane) 1
Ziarna słonecznika (niełuskane)
Nasiona rzepaku 10 0,5 0,5 0,1 1
Ziarna soi 20 1
Ziarna gorczycy 10 0,1
Nasiona bawełny 0,2
Inne 0,1(*) 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*)
5. Ziemniaki 0,1(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
Ziemniaki wczesne 0,02(*)
Ziemniaki towarowe 5
6. Herbata

(liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane z liści Camellia sinensis)

0,1(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*) 2 0,1(*)
7. Chmiel (suszony),

łącznie z szyszkami chmielu i nie skoncentrowanym proszkiem

0,1(*) 0,1(*) 0,1(*) 25 0,1(*) 0,1(*)
(*) Niższy poziom oznaczenia analitycznego.
Pozostałości pestycydów (Camellia sinensis) Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)
Aldryna/dieldryna (pojedynczo lub zbiorczo jako dieldryna (HEOD)) 0,02
Endosulfan (suma izomerów alfa i beta oraz siarczanu endosulfanu wyrażona jako endosulfan) 30
HCH 0,2
Biphentrin 5
Bromopropylat 0,1(*)
Kartap 20
Chlordan (suma izomerów cis- i trans-) 0,02(*)
Dichlorvos 0,1(*)
Dikofol 20
Dimetoat 0,2
Ometoat 0,1
Etion 2
Fenitrotion 0,5
Flucytrynat (suma izomerów) 0,1(*)
HCB 0,01(*)
Malation (malation i malaoxon jako malation) 0,5
Metydation 0,1(*)
Monokrotofos 0,1(*)
Foksym 0,1(*)
Profenofos 0,1(*)
Propargit 5
Chinalfos 2(x)
Fosmet (suma fosmetu i oksofosmetu wyrażona jako fosmet) 0,1(*)
(*) Niższy poziom oznaczenia analitycznego

(x) Jeśli ten poziom nie zostanie potwierdzony lub zmieniony dyrektywą z mocą od 1 lipca 2000 r., stosowany jest niższy poziom oznaczenia analitycznego.

ZAŁĄCZNIK  D

1. Acefat
Produkt MRL
Owoce ziarnkowe 1
Brzoskwinie 0,2(x)
Śliwki 2
Papryki 0,02(*)
Oberżyny 0,5
Ogórki 0,02(*)
Warzywa kwiatostanowe 2
Warzywa liściaste 0,02(*)
Fasola (ze strąkami) 3
Groch (ze strąkami) 3
Fasola (bez strąków) 0,02(*)
Groch (bez strąków) 0,02(*)
Karczochy 0,2
Pory 0,02(*)
Fasola (świeża) 0,02(*)
Groch (świeży) 0,02(*)
Chmiel 0,1(*)

2. Metamidofos

Produkt MRL
Owoce ziarnkowe 0,05
Morele 0,1
Brzoskwinie 0,05
Śliwki 0,3
Inne owoce pestkowe 0,01(*)
Papryki 0,01(*)
Warzywa kwiatostanowe 0,5
Warzywa strączkowe 0,5
Warzywa bezstrączkowe 0,01(*)
Karczochy 0,1
Pory 0,01(*)
Fasola 0,01(*)
Groch 0,01(*)

3. Vinclozolin

Produkt MRL
Śliwki 2
Porzeczki 10
Marchew 0,5
Kiwi 10
Chrzan 0,05(*)
Rzodkiewka 0,05(*)
Brukiew 0,05(*)
Fasola (bez strąków) 0,5
Groch (bez strąków) 0,3
Seler 0,05(*)
Suszony groch i fasola 0,5
Inne nasiona roślin strączkowych 0,05(*)
(*) Jeśli ten poziom nie zostanie potwierdzony lub zmieniony dyrektywą z

mocą od dnia 1 lipca 2000 r., stosowany jest niższy poziom oznaczenia

analitycznego.

(x) Niższy poziom oznaczenia analitycznego

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1998.290.25

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 98/82/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, odpowiednio w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni
Data aktu: 27/10/1998
Data ogłoszenia: 29/10/1998
Data wejścia w życie: 01/11/1998, 01/05/2004