RADA UNII EUROPEJSKIEJ,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), w szczególności jego art. 5 ust. 8,
uwzględniając wniosek Komisji(2),
a także mając na uwadze, co następuje:
na mocy rozporządzenia (WE) nr 1638/98 skreśla się w art. 5 rozporządzenia nr 136/66/EWG przepisy dotyczące specjalnej pomocy produkcyjnej dla produkujących mniej niż 500 kg oliwy z oliwek; niezbędne jest zatem wprowadzenie odpowiednich zmian do rozporządzenia (EWG) nr 2261/84(3) oraz wzmocnienie kontroli w odniesieniu do pomocy produkcyjnej;
rozporządzenie (WE) nr 1638/98 wprowadza w art. 5 rozporządzenia nr 136/66/EWG krajowy system przyznawania maksymalnie gwarantowanej ilości oraz określa konsekwencje wynikające z przekroczenia jakichkolwiek z tych gwarantowanych ilości krajowych w odniesieniu do pomocy produkcyjnej w danym Państwie Członkowskim; niezbędne jest wyszczególnienie, na podstawie doświadczenia, jakie dane muszą być określone oraz o jakich danych należy powiadomić, aby powyższe przepisy mogły być stosowane,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 20 lipca 1998 r.
|
W imieniu Rady |
|
W. MOLTERER |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1638/98 (Dz.U. L 210 z 28.7.98, str. 32).
(2) Dz.U. C 136 z 1.5.1998, str. 25.
(3) Dz.U. L 208 z 3.8.1984, str. 3. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 636/95 (Dz.U. L 67 z 25.3.1995, str. 1).