KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków przetworów owocowych i warzywnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2199/97(2), w szczególności jego art. 4 ust. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
artykuł 6 rozporządzenia (WE) nr 2201/96 przewiduje, że ilości wyprodukowane zgodnie z minimalnymi cenami mają być podstawą rozdysponowania kontyngentu między przetwórców, Państwa Członkowskie i grupy produktów; ilości wyprodukowane poza kontyngentem po cenie minimalnej w czasie jednego roku gospodarczego są brane pod uwagę przy ustalaniu kontyngentu na następny rok gospodarczy; w rezultacie należy przewidzieć możliwość poddania gotowych produktów uzyskiwanych z tych ilości tym samym minimalnym wymaganiom jakości, co produkty otrzymywane z ilości objętych kontyngentem kwalifikującym się do pomocy produkcyjnej;
artykuł 7 ust. 2 lit. c) rozporządzenia Komisji (WE) nr 504/97 z dnia 19 marca 1997 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w zakresie systemu pomocy produkcyjnej dla przetworów owocowych i warzywnych(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1590/98(4), ustala, że ilości nieobjęte kontyngentem, za które zapłacono cenę minimalną, muszą być zawarte w umowach przetwórczych;
doświadczenie zdobyte w sektorze przetwórstwa pomidorów wskazuje, że niektóre minimalne wymagania jakości muszą być zaostrzone w przypadku soku pomidorowego;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 23 lipca 1998 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 29.
(2) Dz.U. L 303 z 6.11.1997, str. 1.
(3) Dz.U. L 78 z 20.3.1997, str. 14.
(4) Dz.U. L 208 z 24.7.1998. str. 11.
(5) Dz.U. L 153 z 7.6.1986, str. 1.