Dyrektywa 96/83/WE zmieniająca dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych

DYREKTYWA 96/83/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 19 grudnia 1996 r.
zmieniająca dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych

PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 100a,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 3 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(2),

stanowiąc zgodnie z procedurą określoną w art. 189b Traktatu(3),

a także mając na uwadze, co następuje:

wiele zmian technicznych zostało dokonanych w zakresie substancji słodzących od czasu przyjęcia dyrektywy 94/35/WE(4);

dyrektywę tę należy dostosować w celu wzięcia pod uwagę tych zmian;

przed przyjęciem przepisów mogących mieć wpływ na zdrowie publiczne przeprowadzono konsultacje z Komitetem Naukowym ds. Żywności utworzonym na mocy decyzji 95/273/EWG(5),

PRZYJMUJĄ NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 94/35/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 1 dodaje się ust. 5 w brzmieniu:

"5. Niniejsza dyrektywa stosuje się również do odpowiednich środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w rozumieniu dyrektywy 89/398/EWG.";

2) w art. 2 wprowadza się następujące zmiany:

a) ustęp 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Substancje słodzące nie mogą być używane w żywności przeznaczonej dla niemowląt i dla małych dzieci, zgodnie z dyrektywą 89/398/EWG, w tym również dla niemowląt i małych dzieci, których stan zdrowia nie jest dobry, o ile nie jest to przedmiotem przepisów szczególnych.";

b) dodaje się ust. 5 w brzmieniu:

"5. W Załączniku quantum satis oznacza, że nie określono najwyższego dopuszczalnego poziomu. Jednakże substancje słodzące należy stosować zgodnie z dobrą praktyką wytwarzania, przy czym dawka nie powinna przekraczać dawki koniecznej dla uzyskania zamierzonego celu, a konsument nie może być wprowadzany w błąd.";

3) dodaje się art. 2a w brzmieniu:

"Artykuł 2a

Bez uszczerbku dla innych przepisów wspólnotowych dopuszcza się obecność substancji słodzącej w następujących środkach spożywczych:

- w złożonych środkach spożywczych bez cukru lub o zredukowanej wartości energetycznej, w dietetycznych złożonych środkach spożywczych stosowanych w niskokalorycznej diecie oraz w dietetycznych złożonych środkach spożywczych o długim okresie przydatności do spożycia - innych niż te wymienione w art. 2 ust. 3, o ile substancja słodząca została dopuszczona w jednym ze składników złożonego środka spożywczego, lub

- jeżeli środek spożywczy ma zostać wykorzystany wyłącznie do przygotowania złożonego środka spożywczego, który pozostaje w zgodności z niniejszą dyrektywą.";

4) kategoria "Witaminy i preparaty dietetyczne" w Załączniku otrzymuje nazwę "Substancje wzbogacające żywność/integratory dietetyczne oparte na witaminach i/lub mikroelementach, w postaci syropów lub do żucia";

5) tabela w Załączniku zostaje uzupełniona o tabelę z Załącznika do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie dokonają, tam gdzie jest to niezbędne, zmian w krajowych przepisach ustawowych, wykonawczych i administracyjnych, tak aby:

– umożliwić handel produktami, które odpowiadają wymogom niniejszej dyrektywy, najpóźniej do dnia 19 grudnia 1997 r.,

– zakazać handlu produktami, które nie odpowiadają wymogom niniejszej dyrektywy od dnia 19 czerwca 1998 r. Jednakże produkty wprowadzone na rynek lub oznakowane przed tą datą, które nie odpowiadają wymogom niniejszej dyrektywy, mogą być wprowadzane do obrotu do wyczerpania zapasów.

Państwa Członkowskie bezzwłocznie poinformują o tym Komisję.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie siódmego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 1996 r.
W imieniu Parlamentu Europejskiego W imieniu Rady
K. HÄNSCH S. BARRETT
Przewodniczący Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 94/34/WE (Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1).

(2) Dz.U. C 174 z 17.6.1996, str. 1.

(3) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 12 marca 1996 r. (Dz.U. C 96 z 1.4.1996, str. 24). Wspólne stanowisko Rady z dnia 25 czerwca 1996 r. (Dz.U. C 315 z 24.10.1996, str. 12) oraz decyzja Parlamentu Europejskiego z dnia 23 października 1996 r. (Dz.U. C 347 z 18.11.1996). Decyzja Rady z dnia 9 grudnia 1996 r.

(4) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3.

(5) Dz.U. L 167 z 18.7.1995, str. 22.

ZAŁĄCZNIK 1

Uwagi:

1. W odniesieniu do substancji E 952, kwasu cyklaminowego oraz jego soli Na i Ca maksymalne dawki określono dla wolnego kwasu.

2. W odniesieniu do substancji E 954, sacharyny oraz soli Na, K i Ca maksymalne dawki określono dla wolnego imidu.

E-Nr Nazwa Środki spożywcze Maksymalna dawka
E 950 Acesulfam K - płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.200 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej 110 mg/l
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 2.500 mg/kg
- piwo o obniżonej wartości energetycznej 25 mg/1
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 350 mg/1
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 % 350 mg/kg
- rożki i wafle, do produkcji lodów, bez dodatku cukru 2.000 mg/kg
- wyroby cukiernicze w postaci pastylek o obniżonej wartości energetycznej 500 mg/kg
- Feinkostsalat 350 mg/kg
- Eβoblaten 2.000 mg/kg
E 951 Aspartam - płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej 110 mg/l
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 6.000 mg/kg
- odświeżające pastylki na gardło o silnym smaku, bez dodatku cukru 2.000 mg/kg
- piwo o obniżonej wartości energetycznej 25 mg/1
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 600 mg/1
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 % 600 mg/kg
- Feinkostsalat 350 mg/kg
E 952 Kwas cyklaminowy oraz jego sole Na i Ca - napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 250 mg/1
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 2.500 mg/kg
- substancje wzbogacające żywność/dietetyczne integratory oparte na witaminach i/lub na mikroelementach, w postaci syropów lub do żucia 1.250 mg/kg
E 954 Sacharyna i jej sól Na, K i Ca - płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej 110 mg/I
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 3.000 mg/kg
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 80 mg/l
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 % 80 mg/kg
- rożki i wafle, do produkcji lodów, bez dodatku cukru 800 mg/kg
- Feinkostsalat 160 mg/kg
E 957 Taumatyna - lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
E 959 Neohesperydyna DC - płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej 50 mg/1
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 400 mg/kg
- substancje wzbogacające żywność/dietetyczne integratory oparte na witaminach i/lub na mikroelementach, w postaci syropów lub do żucia 400 mg/kg
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 30 mg/1
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 % 30 mg/kg
- rożki i wafle, do produkcji lodów, bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Feinkostsalat 50 mg/kg
- piwo o obniżonej wartości energetycznej 10 mg/kg
- preparaty dietetyczne i suplementy dozwolone do spożycia pod nadzorem medycznym 100 mg/kg
- zakąski ("snacks"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych 50 mg/kg
1 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 5 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.175.40/1).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024