KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2991/94 z dnia 5 grudnia 1994 r. określające normy dla tłuszczów do smarowania(1), w szczególności jego art. 8,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1898/87 z dnia 2 lipca 1987 r. w sprawie ochrony oznaczeń stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi(2), ostatnio zmienione Aktem Przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji, w szczególności jego art. 4 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
artykuł 2 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 577/97 z dnia 1 kwietnia 1997 r. ustanawiającego niektóre szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2991/94 określającego normy dla tłuszczów do smarowania, a także stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1898/87 w sprawie ochrony oznaczeń stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi(3) ustanawia zasady wskazywania zawartości tłuszczu w tłuszczach do smarowania;
w art. 2 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 577/97 zostało przewidziane odstępstwo w celu zapewnienia właściwego zarządzania rynkiem masła; do pewnego stopnia przepis ten umożliwia etykietowanie produktu przez producenta; dlatego właściwe jest stosowanie tego samego odstępstwa do margaryny i mieszanin;
z art. 2 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (WE) nr 2991/94 wynika, że specyfikacje handlowe określone w Załączniku do tego rozporządzenia, należy zarezerwować dla produktów spełniających kryteria ustanowione w tym rozporządzeniu; w konsekwencji i zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 577/97, znaków towarowych wykorzystujących takie specyfikacje można dalej używać wyłącznie w odniesieniu do produktów spełniających te kryteria; ponadto, na mocy rozporządzenia (EWG) nr 1898/87, użycie specyfikacji handlowej "masło" zastrzeżone jest wyłącznie dla przetworów mlecznych;
przystąpienie trzech nowych Państw Członkowskich z dniem 1 stycznia 1995 r. nie spowodowało wprowadzenia w rozporządzeniach (EWG) nr 1898/87 i (WE) nr 2991/94 przepisów co do okresu przejściowego dla znaków towarowych zawierających zarejestrowaną specyfikację handlową "masło" i używanych dla produktów niespełniających ustanowionych kryteriów; mając na uwadze poważne nakłady ekonomiczne poniesione na dostosowanie, sytuacja taka jest szkodliwa dla podmiotów gospodarczych posiadających takie zarejestrowane znaki towarowe; dlatego też należy wprowadzić przepis dotyczący okresu przejściowego w celu umożliwienia im dostosowania się do nowej sytuacji; dotyczy to wyłącznie zarejestrowanych znaków towarowych zawierających specyfikacją handlową "masło";
właściwe komitety zarządzające nie wydały opinii w terminach wyznaczonych przez ich przewodniczących,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 2 lipca 1997 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 316 z 9.12.1994, str. 2.
(2) Dz.U. L 182 z 3.7.1987, str. 36.
(3) Dz.U. L 87 z 2.4.1997, str. 3.