(Tekst mający znaczenie dla EOG)(Dz.U.UE L z dnia 28 lutego 1996 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/398/EWG z dnia 3 maja 1989 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego(1), w szczególności jej art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
środki wspólnotowe przewidziane w niniejszej dyrektywie nie przekraczają tego, co jest konieczne dla osiągnięcia celów, przewidzianych dyrektywą 89/398/EWG;
przetworzona żywność na bazie zbóż i żywność dla niemowląt i małych dzieci są stosowane jako część urozmaiconej diety i nie stanowią wyłącznego źródła pożywienia niemowląt i małych dzieci;
istnieje ogromna różnorodność wspomnianych produktów, odzwierciedlająca szeroko zróżnicowaną dietę niemowląt odstawionych od piersi i małych dzieci, z powodu społecznych i kulturalnych uwarunkowań istniejących we Wspólnocie;
zasadniczy skład wspomnianych produktów musi być odpowiedni do celów żywieniowych zdrowych niemowląt i małych dzieci zgodnie z ogólnie przyjętymi danymi naukowymi z uwzględnieniem wyżej wspomnianych czynników;
należy ustanowić zasadnicze potrzeby żywieniowe co do składu dwóch szerokich kategorii tych produktów, mianowicie przetworzonej żywności na bazie zbóż i żywności dla niemowląt i małych dzieci;
chociaż, w związku z właściwościami tych produktów, należy narzucić pewną liczbę obowiązkowych wymagań i innych ograniczeń dotyczących poziomu witamin, minerałów i innych składników pokarmowych, tego rodzaju składniki odżywcze mogą być dodawane dobrowolnie przez producentów pod warunkiem, że używają oni wyłącznie substancji wymienionych w załączniku IV do niniejszej dyrektywy;
nie wydaje się, aby dobrowolne dodanie takich składników odżywczych na poziomach obecnie obserwowanych we Wspólnocie powodowało nadmierną dawkę tych produktów podawaną niemowlętom i małym dzieciom; należy zwrócić uwagę na przyszły rozwój sytuacji oraz, jeśli to konieczne, podjąć odpowiednie środki;
przepisy odnoszące się do używania dodatków przy produkcji przetworzonej żywności na bazie zbóż i żywności dla dzieci zostaną ustanowione w dyrektywie Rady;
użyciem nowych składników żywnościowych ma zajmować się ustawodawstwo horyzontalne dla wszystkich środków spożywczych przy pomocy oddzielnego środka;
niniejsza dyrektywa odzwierciedla obecny stan wiedzy na temat tego rodzaju produktów; jakiekolwiek zmiany, celem pozwolenia na innowacje w oparciu o postęp naukowy i techniczny, zostaną rozpatrzone zgodnie z procedurami ustanowionymi w art. 13 dyrektywy 89/398/EWG;
z uwagi na osoby, dla których produkty są przeznaczone, należy bezzwłocznie ustanowić niezbędne kryteria mikrobiologiczne i najwyższe dopuszczalne poziomy substancji zanieczyszczających;
na podstawie art. 7 dyrektywy 89/398/EWG produkty objęte niniejsza dyrektywą podlegają ogólnym zasadom przewidzianym w dyrektywie Rady 79/112/EWG z dnia 18 grudnia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamowania środków spożywczych przeznaczonych na sprzedaż konsumentowi końcowemu(2), ostatnio zmienionej dyrektywą Komisji 93/102/WE(3);
w niniejszej dyrektywie przyjęto i rozszerzono dodatki i wyjątki od ogólnych zasad tam, gdzie stosowne;
w szczególności właściwości i przeznaczenie produktów, które obejmuje niniejsza dyrektywa wymagają etykietowania składników pokarmowych podających wartość energetyczną oraz podstawowe składniki odżywcze, jakie zawierają; oprócz tego należy szczegółowo podać sposób użycia zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt 8 oraz art. 10 dyrektywy 79/112/EWG, w celu uniknięcia przypadków niewłaściwego użycia, co może ewentualnie zaszkodzić zdrowiu noworodków;
podczas gdy z jednej strony nie są generalnie zabronione wzmianki czy informacje, które nie zostały szczegółowo zabronione w odniesieniu do danych produktów, zgodnie z zasadami mającymi zastosowanie do wszystkich środków spożywczych, tego rodzaju informacje czy dane, w stosownych przypadkach, powinny brać pod uwagę kryteria dotyczące składu, które zostały wyszczególnione w niniejszej dyrektywie;
zgodnie z art. 4 dyrektywy 89/398/EWG zasięgnięto opinii Naukowego Komitetu ds. Żywności w sprawie przepisów mogących wpływać na zdrowie publiczne;
środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 16 lutego 1996 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Martin BANGEMANN |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 27.
(2) Dz.U. L 33 z 8.2.1979, str. 1.
(3) Dz.U. L 291 z 25.11.1993, str. 14.
(4) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1.
ZAŁĄCZNIKI
1 Art. 1 ust. 4 zmieniony przez art. 1 pkt 1 dyrektywy nr 1999/39/WE z dnia 6 maja 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.124.8) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 7 czerwca 1999 r.
2 Art. 6 zmieniony przez art. 1 pkt 2 dyrektywy nr 1999/39/WE z dnia 6 maja 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.124.8) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 7 czerwca 1999 r.
3 Art. 6 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 1 tiret pierwsze dyrektywy nr 2003/13/WE z dnia 10 lutego 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.41.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 6 marca 2003 r.
4 Art. 6 ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 1 tiret drugie dyrektywy nr 2003/13/WE z dnia 10 lutego 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.41.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 6 marca 2003 r.
5 Załącznik II zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 98/36/WE z dnia 2 czerwca 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.167.23) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 2 lipca 1998 r.
6 Załącznik VI dodanyprzez art. 1 dyrektywy nr 98/36/WE z dnia 2 czerwca 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.167.23) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 2 lipca 1998 r.
7 Załącznik VII:-dodany przez art. 1 pkt 3 dyrektywy nr 1999/39/WE z dnia 6 maja 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.124.8) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 7 czerwca 1999 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 dyrektywy nr 2003/13/WE z dnia 10 lutego 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.41.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 6 marca 2003 r.
8 Załącznik VIII:-dodany przez art. 1 pkt 3 dyrektywy nr 1999/39/WE z dnia 6 maja 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.124.8) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 7 czerwca 1999 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 3 dyrektywy nr 2003/13/WE z dnia 10 lutego 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.41.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 6 marca 2003 r.