Rozporządzenie 2796/95 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2796/95
z dnia 4 grudnia 1995 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1442/95(2), w szczególności jego art. 7 i 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 2377/90, konieczne jest stopniowe ustalanie maksymalnych dopuszczalnych limitów pozostałości dla wszystkich substancji farmakologicznie czynnych, stosowanych we Wspólnocie w leczniczych produktach weterynaryjnych przeznaczonych do podawania zwierzętom, od których pochodzą produkty spożywcze;

maksymalne dopuszczalne limity pozostałości powinny zostać ustalone tylko po zbadaniu w Komitecie ds. Medycznych Produktów Weterynaryjnych wszystkich istotnych informacji dotyczących bezpieczeństwa pozostałości danej substancji dla konsumenta środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego i wpływu tych pozostałości na przetwórstwo przemysłowe środków spożywczych;

ustalając maksymalne dopuszczalne limity pozostałości leczniczych produktów weterynaryjnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, konieczne jest określenie gatunków zwierząt, u których pozostałości mogą być obecne, limity jakie mogą być obecne w każdej istotnej tkance mięsnej uzyskanej od leczonych zwierząt (tkanka docelowa) oraz rodzaj pozostałości mającej istotne znaczenie dla monitorowania pozostałości (pozostałość znacznikowa);

przy kontroli pozostałości, przewidzianej właściwym ustawodawstwem wspólnotowym, maksymalne dopuszczalne limity pozostałości powinny być zwykle ustalane dla tkanek docelowych wątroby i nerek; jednakże wątroba i nerki są często usuwane z tusz zwierzęcych w handlu międzynarodowym i dlatego maksymalne dopuszczalne limity pozostałości należy zawsze ustalać dla tkanek mięśniowych i tłuszczowych;

w przypadku medycznych produktów weterynaryjnych przeznaczonych do stosowania u niosek, zwierząt mlecznych lub pszczół miodnych, maksymalne dopuszczalne limity pozostałości muszą zostać ustalone dla jaj, mleka lub miodu;

wiele substancji farmakologicznie czynnych ogólnie uważa się za bezpieczne; te substancje należy dodać do wykazu w załączniku II rozporządzenia (EWG) nr 2377/90;

substancje stosowane w homeopatycznych weterynaryjnych produktów leczniczych należy dodać do wykazu w załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90, pod warunkiem że ich stężenia nie przekroczą jednej części na 10.000;

w celu uwzględnienia przepisów niniejszego rozporządzenia należy przewidzieć okres 60 dni przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, by stworzyć Państwom Członkowskim możliwości wprowadzenia wszelkich dostosowań, które mogą okazać się konieczne w związku z zezwoleniem na dopuszczenie do obrotu weterynaryjnych produktów leczniczych, o których mowa, przyznanym zgodnie z dyrektywą Rady 81/851/EWG(3), ostatnio zmienioną dyrektywą 93/40/EWG(4);

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Komitetu ds. Dostosowania do Postępu Technicznego dyrektyw dotyczących zniesienia barier technicznych w handlu w sektorze weterynaryjnych produktów leczniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się zmiany określone w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie 60 dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 grudnia 1995 r.

W imieniu Komisji
Martin BANGEMANN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1.

(2) Dz.U. L 143 z 27.7.1995, str. 26.

(3) Dz.U. L 317 z 6.11.1981, str. 1.

(4) Dz.U. L 214 z 24.8.1993, str. 31.

ZAŁĄCZNIK 1

W załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

"3. Substancje ogólnie uznane jako bezpieczne
Substancja farmakologicznie czynna Gatunek zwierząt Inne przepisy
3.1. Wyciąg z piołunu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.2. Acetylmetionina Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.3. Wodorotlenek glinu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.4. Monostearynian glinu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.5. Siarczan amonu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.6. Benzoesan benzylu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.7. p-hydroksybenzoesan

benzylu

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.8. Boroglukonian wapnia Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.9. Cytrynian wapnia Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.10. Kamfora Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze Wyłącznie do stosowania zewnętrznego
3.11. Wyciąg z kardamonu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.12. Sebacynian dietylu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.13. Dwumetykon Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.14. Dwumetyloacetamid Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.15. Dwumetylosulfotlenek Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.16. Kwas

etylenodiaminotetraoctowy

i jego sole

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.17. Eukaliptol Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.18. Epinefryna Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.19. Oleinian etylu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.20. Formaldehyd Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.21. Kwas mrówkowy Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.22. Hormon folikulinowy

(naturalne - FSH od

wszystkich gatunków i ich

syntetyczne analogi)

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.23. Aldehyd glutarowy Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.24. Gwajakol Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.25. Heparyna i jej sole Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.26. Gonadotropina ludzka

kosmówkowa (naturalna -

HCG i jej syntetyczne

analogi)

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.27. Cytrynian żelazowo-

amonowy

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.28. Dekstran żelaza Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.29. Glukoheptonian żelaza Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.30. Izopropanol Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.31. Lanolina Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.32. Hormon luteinizujący

(naturalny LH od

wszystkich gatunków i

jego syntetyczne analogi)

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.33. Chlorek magnezu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.34. Glukonian magnezu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.35. Podfosforyn magnezu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.36. Mannitol Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.37. Montanid Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.38. Benzoesan metylu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.39. Monotiogliceryna Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.40. Myglyol Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.41. Orgoteina Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.42. Poloksalen Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.43. Poloksamer Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.44. Glikol polietylenowy 200 Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.45. Glikol polietylenowy 400 Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.46. Glikol polietylenowy 600 Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.47. Glikol polietylenowy 3.500 Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.48. Polisorbat 80 Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.49. Serotonina Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.50. Chlorek sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.51. Chromoglikan sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.52. Dioktylosulfobursztynian

sodu

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.53. Sodu

formaldehydosulfoksylan

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.54. Laurylosiarczan sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.55. Pirosiarczyn sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.56. Stearynian sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.57. Tiosiarczan sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.58. Tragakanta Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.59. Mocznik Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.60. Tlenek cynku Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.61. Siarczan cynku Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze

4. Substancje używane w weterynaryjnych lekach homeopatycznych

Substancja farmakologicznie czynna Gatunek zwierząt Inne przepisy
4.1. Wszystkie substancje

używane w homeopatycznych

weterynaryjnych produktach

leczniczych mogą być

stosowane pod warunkiem,

że ich stężenie w

produkcie nie przekracza

jednej części na 10.000.

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze."
1 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 28 listopada 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.310.22/2).

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1995.290.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2796/95 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Data aktu: 04/12/1995
Data ogłoszenia: 05/12/1995
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 03/02/1996