Rozporządzenie 2796/95 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2796/95
z dnia 4 grudnia 1995 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1442/95(2), w szczególności jego art. 7 i 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 2377/90, konieczne jest stopniowe ustalanie maksymalnych dopuszczalnych limitów pozostałości dla wszystkich substancji farmakologicznie czynnych, stosowanych we Wspólnocie w leczniczych produktach weterynaryjnych przeznaczonych do podawania zwierzętom, od których pochodzą produkty spożywcze;

maksymalne dopuszczalne limity pozostałości powinny zostać ustalone tylko po zbadaniu w Komitecie ds. Medycznych Produktów Weterynaryjnych wszystkich istotnych informacji dotyczących bezpieczeństwa pozostałości danej substancji dla konsumenta środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego i wpływu tych pozostałości na przetwórstwo przemysłowe środków spożywczych;

ustalając maksymalne dopuszczalne limity pozostałości leczniczych produktów weterynaryjnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, konieczne jest określenie gatunków zwierząt, u których pozostałości mogą być obecne, limity jakie mogą być obecne w każdej istotnej tkance mięsnej uzyskanej od leczonych zwierząt (tkanka docelowa) oraz rodzaj pozostałości mającej istotne znaczenie dla monitorowania pozostałości (pozostałość znacznikowa);

przy kontroli pozostałości, przewidzianej właściwym ustawodawstwem wspólnotowym, maksymalne dopuszczalne limity pozostałości powinny być zwykle ustalane dla tkanek docelowych wątroby i nerek; jednakże wątroba i nerki są często usuwane z tusz zwierzęcych w handlu międzynarodowym i dlatego maksymalne dopuszczalne limity pozostałości należy zawsze ustalać dla tkanek mięśniowych i tłuszczowych;

w przypadku medycznych produktów weterynaryjnych przeznaczonych do stosowania u niosek, zwierząt mlecznych lub pszczół miodnych, maksymalne dopuszczalne limity pozostałości muszą zostać ustalone dla jaj, mleka lub miodu;

wiele substancji farmakologicznie czynnych ogólnie uważa się za bezpieczne; te substancje należy dodać do wykazu w załączniku II rozporządzenia (EWG) nr 2377/90;

substancje stosowane w homeopatycznych weterynaryjnych produktów leczniczych należy dodać do wykazu w załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90, pod warunkiem że ich stężenia nie przekroczą jednej części na 10.000;

w celu uwzględnienia przepisów niniejszego rozporządzenia należy przewidzieć okres 60 dni przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, by stworzyć Państwom Członkowskim możliwości wprowadzenia wszelkich dostosowań, które mogą okazać się konieczne w związku z zezwoleniem na dopuszczenie do obrotu weterynaryjnych produktów leczniczych, o których mowa, przyznanym zgodnie z dyrektywą Rady 81/851/EWG(3), ostatnio zmienioną dyrektywą 93/40/EWG(4);

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Komitetu ds. Dostosowania do Postępu Technicznego dyrektyw dotyczących zniesienia barier technicznych w handlu w sektorze weterynaryjnych produktów leczniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się zmiany określone w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie 60 dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 grudnia 1995 r.

W imieniu Komisji
Martin BANGEMANN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1.

(2) Dz.U. L 143 z 27.7.1995, str. 26.

(3) Dz.U. L 317 z 6.11.1981, str. 1.

(4) Dz.U. L 214 z 24.8.1993, str. 31.

ZAŁĄCZNIK 1

W załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

"3. Substancje ogólnie uznane jako bezpieczne
Substancja farmakologicznie czynna Gatunek zwierząt Inne przepisy
3.1. Wyciąg z piołunu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.2. Acetylmetionina Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.3. Wodorotlenek glinu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.4. Monostearynian glinu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.5. Siarczan amonu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.6. Benzoesan benzylu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.7. p-hydroksybenzoesan

benzylu

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.8. Boroglukonian wapnia Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.9. Cytrynian wapnia Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.10. Kamfora Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze Wyłącznie do stosowania zewnętrznego
3.11. Wyciąg z kardamonu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.12. Sebacynian dietylu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.13. Dwumetykon Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.14. Dwumetyloacetamid Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.15. Dwumetylosulfotlenek Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.16. Kwas

etylenodiaminotetraoctowy

i jego sole

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.17. Eukaliptol Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.18. Epinefryna Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.19. Oleinian etylu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.20. Formaldehyd Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.21. Kwas mrówkowy Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.22. Hormon folikulinowy

(naturalne - FSH od

wszystkich gatunków i ich

syntetyczne analogi)

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.23. Aldehyd glutarowy Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.24. Gwajakol Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.25. Heparyna i jej sole Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.26. Gonadotropina ludzka

kosmówkowa (naturalna -

HCG i jej syntetyczne

analogi)

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.27. Cytrynian żelazowo-

amonowy

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.28. Dekstran żelaza Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.29. Glukoheptonian żelaza Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.30. Izopropanol Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.31. Lanolina Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.32. Hormon luteinizujący

(naturalny LH od

wszystkich gatunków i

jego syntetyczne analogi)

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.33. Chlorek magnezu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.34. Glukonian magnezu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.35. Podfosforyn magnezu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.36. Mannitol Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.37. Montanid Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.38. Benzoesan metylu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.39. Monotiogliceryna Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.40. Myglyol Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.41. Orgoteina Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.42. Poloksalen Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.43. Poloksamer Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.44. Glikol polietylenowy 200 Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.45. Glikol polietylenowy 400 Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.46. Glikol polietylenowy 600 Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.47. Glikol polietylenowy 3.500 Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.48. Polisorbat 80 Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.49. Serotonina Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.50. Chlorek sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.51. Chromoglikan sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.52. Dioktylosulfobursztynian

sodu

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.53. Sodu

formaldehydosulfoksylan

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.54. Laurylosiarczan sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.55. Pirosiarczyn sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.56. Stearynian sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.57. Tiosiarczan sodu Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.58. Tragakanta Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.59. Mocznik Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.60. Tlenek cynku Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze
3.61. Siarczan cynku Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze

4. Substancje używane w weterynaryjnych lekach homeopatycznych

Substancja farmakologicznie czynna Gatunek zwierząt Inne przepisy
4.1. Wszystkie substancje

używane w homeopatycznych

weterynaryjnych produktach

leczniczych mogą być

stosowane pod warunkiem,

że ich stężenie w

produkcie nie przekracza

jednej części na 10.000.

Wszystkie gatunki zwierząt, od których pochodzą produkty spożywcze."
1 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 28 listopada 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.310.22/2).

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie dotyczy nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1995.290.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2796/95 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę dla określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Data aktu: 04/12/1995
Data ogłoszenia: 05/12/1995
Data wejścia w życie: 03/02/1996, 01/05/2004