(95/342/WE)(Dz.U.UE L z dnia 24 sierpnia 1995 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 92/42/EWG z dnia 16 lipca 1992 r. ustanawiającą przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka(1), ostatnio zmienioną Aktem Przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji, w szczególności jego art. 23 ust. 3 lit. d),
a także mając na uwadze, co następuje:
mleko i produkty na bazie mleka przeznaczone do spożycia przez ludzi, pochodzące z państw trzecich lub części państw trzecich, mogą stanowić zagrożenie ze względu na pryszczycę;
należy ustanowić zalecane rodzaje obróbki mleka i produktów na bazie mleka przeznaczonych do spożycia przez ludzi, które pochodzą z państw trzecich lub części państw trzecich;
odpowiednie rodzaje obróbki należy wyszczególnić na wzorach świadectw zdrowia przy przywozie mleka i produktów na bazie mleka przeznaczonych do spożycia przez ludzi i pochodzących z państw trzecich lub części państw trzecich, w których zachodzi ryzyko występowania pryszczycy;
odpowiednie rodzaje obróbki muszą posiadać podstawy naukowe zgodne z zaleceniami Naukowego Komitetu Weterynaryjnego i muszą uwzględniać wymagania ochrony zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt;
środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 27 lipca 1995 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 1.