Dyrektywa 95/31/WE ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych

DYREKTYWA KOMISJI 95/31/WE
z dnia 5 lipca 1995 r.
ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użytku w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), zmienionej dyrektywą 94/34/WE(2), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

niezbędne jest ustanowienie kryteriów czystości dla wszystkich substancji słodzących wymienionych w dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych(3);

niezbędne jest uwzględnienie specyfikacji oraz technik analitycznych dla substancji słodzących, wymienionych w Codex Alimentarius oraz przez Połączony Komitet Ekspertów ds. Substancji Dodatkowych do Żywności (Jecfa);

dodatki do żywności, sporządzane według metod produkcyjnych lub z materiałów wyjściowych różniących się znacząco od tych uwzględnionych w ocenie Komitetu Naukowego ds. Żywności lub różniące się od wymienionych w niniejszej dyrektywie powinny zostać przedłożone Naukowemu Komitetowi ds. Żywności w celu dokonania pełnej oceny ze szczególnym uwzględnieniem kryteriów czystości;

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ

Artykuł  1
1.
Kryteria czystości wymienione w art. 3 ust. 3 lit. a) dyrektywy 89/107/EWG dla substancji słodzących wymienionych w dyrektywie 94/35/WE są wymienione w niniejszym Załączniku.
2.
Kryteria czystości dla E 420 i), E 420 ii) oraz E 421 wymienione w Załączniku do niniejszej dyrektywy zastępują kryteria czystości dla powyższych substancji określone w Załączniku do dyrektywy Rady 78/663/EWG(4).
Artykuł  2
1.
Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne, niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy nie później niż dnia 1 lipca 1996 r. i niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

2.
Produkty wprowadzone do obrotu lub etykietowane przed tą datą, które nie są zgodne z niniejszą dyrektywą, mogą jednakże być wprowadzane do obrotu do wyczerpania zapasów.
Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie 20. dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 5 lipca 1995 r.
W imieniu Komisji
Martin BANGEMANN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.

(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1.

(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3.

(4) Dz.U. L 223 z 14.8.1978, str. 7.

ZAŁĄCZNIK 1

E 420 i) - SORBITOL
Synonimy D-glucytol, D-sorbitol
Definicja
Nazwa chemiczna związku D-glucitol
Einecs 200-061-5
Numer E E 420 i)
Wzór chemiczny C6H14O6
Względna masa cząsteczkowa 182,17
Próba Zawartość nie mniej niż 97 % całkowitych glicytoli i nie mniej niż 91 % D-sorbitu w masie substancji suchej
Glicytole są związkami chemicznymi o wzorze budowy CH2OH-(CHOH)n-CH2OH, w którym "n" jest liczbą całkowitą
Opis Biały higroskopijny proszek, krystaliczny proszek, płatki albo granulki o słodkim smaku
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Zakres temperatury topnienia 88-102 °C
C. Pochodna monobenzylidenu sorbitu Do 5 g próbki dodać 7 ml metanolu, 1 ml benzaldehydu oraz 1 ml kwasu chlorowodorowego. Zmieszać i potrząsnąć w mechanicznej wstrząsarce do czasu wystąpienia kryształów. Przefiltrować za pomocą ssania, rozpuścić kryształy w 20 ml wrzącej wody zawierającej 1 g wodorowęglanu sodu, przefiltrować, gdy gorące, schłodzić filtrat, przefiltrować za pomocą ssania, wymyć mieszanką 5 ml metanolu-wody (1 do 2) oraz osuszyć na powietrzu. Kryształy uzyskane w ten sposób rozpuścić w temperaturze między 173 a 179 °C
Stopień czystości
Zawartość wody Nie więcej niż 1 % (metoda Karla Fischera)
Zasiarczony popiół Nie więcej niż 0,1 % wyrażone w masie substancji suchej
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % wyrażone jako glukoza w masie substancji suchej
Cukry całkowite Nie więcej niż 1 % wyrażony jako glukoza w masie substancji suchej
Chlorki Nie więcej niż 50 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg wyrażony w masie substancji suchej
Metale ciężkie Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako Pb w masie substancji suchej
E 420 ii) - SYROP SORBITOLOWY
Synonimy Syrop D-clucitol
Definicja
Nazwa chemiczna związku Syrop sorbitowy utworzony poprzez uwodornianie syropu glukozowego składa się z D-sorbitu, D-mannitu oraz uwodornionych sacharyd.
Ta część produktu, która nie jest D-sorbitem, składa się głównie z uwodornionych oligosacharydów utworzonych poprzez uwodornianie syropu glukozowego stosowanego jako surowiec (w którym to przypadku syrop jest niekrystalizujący) albo mannitu. Obecne mogą być niewielkie ilości glicytoli, w których n jest mniejsze lub równe 4. Glicytole są związkami chemicznymi o wzorze budowy CH2OH-(CHOH)n-CH2OH, w którym "n" jest liczbą całkowitą
Einecs 270-337-8
Numer E E 420 ii)
Próba Zawartość nie mniej niż 69 % całkowitych substancji stałych oraz nie mniej niż 50 % D-sorbitu w substancji bezwodnej.
Opis Klarowny, bezbarwny roztwór wodny o słodkim smaku
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, z glicerolem oraz z propano-1,2-diolem
B. Pochodna monobenzylidene sorbitu Do 5 g próbki dodać 7 ml metanolu, 1 ml benzaldehydu oraz 1 ml kwasu chlorowodorowego. Zmieszać i potrząsnąć w mechanicznej wstrząsarce do czasu wystąpienia kryształów. Przefiltrować za pomocą ssania, rozpuścić kryształy w 20 ml wrzącej wody zawierającej 1 g wodorowęglanu sodu, przefiltrować, gdy gorące. Schłodzić filtrat, przefiltrować za pomocą ssania, wymyć mieszanką 5 ml metanol-woda (1 do 2) oraz osuszyć na powietrzu. Kryształy uzyskane w ten sposób rozpuścić w temperaturze między 173 a 179 °C
Stopień czystości
Zawartość wody Nie więcej niż 31 % (metoda Karla Fischera)
Zasiarczony popiół Nie więcej niż 0,1 % wyrażone w masie substancji suchej
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % wyrażone jako glukoza w masie substancji suchej
Chlorki Nie więcej niż 50 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg wyrażony w masie substancji suchej
Metale ciężkie Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako Pb w masie substancji suchej
E 421 MANNITOL
1. Mannitol
Synonimy D-mannitol
Definicja Produkowany przez katalityczne uwodornienie roztworów węglowodanów zawierających glukozę i/lub fruktozę
Nazwa związku chemicznego D-mannitol
Einecs 200-711-8
Wzór chemiczny C6H14O6
Masa cząsteczkowa 182,2
Analiza Zawartość nie mniej niż 96,0 % i nie więcej niż 102 % suchego D-mannitolu
Opis Biały, krystaliczny, bezwonny proszek
Identyfikacja:
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w alkoholu etylowym, praktycznie nierozpuszczalny w eterze.
B. Zakres temperatur topnienia 164-169 °C
C. Chromatografia cienkowarstwowa Test przechodzący
D. Specyficzna rotacja [α] 20 D: + 23° do + 25° (roztwór boranu)
E. pH Między 5 i 8

Dodać 0,5 ml nasyconego roztworu chlorku potasu do 10 ml 10 % w/w roztworu próbki, następnie zmierzyć pH

Czystość
Ubytek na skutek suszenia Nie więcej niż 0,3 % (105 °C, cztery godziny)
Redukcja cukrów Nie więcej niż 0,3 % (wyrażone w glukozie)
Cukry łącznie Nie więcej niż 1 % (wyrażone w glukozie)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 %
Chlorki Nie więcej niż 70 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
2. Mannitol wyprodukowany w procesie fermentacji
Synonimy D-mannitol
Definicja Wyprodukowany w przerywanym procesie fermentacji w warunkach aerobowych przy zastosowaniu konwencjonalnego szczepu bakterii drożdżowych Zygosaccharomyces rouxii
Nazwa związku chemicznego D-mannitol
Einecs 200-711-8
Wzór chemiczny C6H14O6
Masa cząsteczkowa 182,2
Analiza Zawartość nie mniej niż 99,0 % suchego

D-mannitolu

Opis Biały, krystaliczny, bezwonny proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w alkoholu etylowym, praktycznie nierozpuszczalny w eterze
B. Zakres temperatur topnienia Między 164 i 169 °C
C. Chromatografia cienkowarstwowa Test przechodzący.
D. Specyficzna rotacja [α] 20 D: + 23° to + 25° (roztwór boranu)
E. pH Między 5 i 8

Dodać 0,5 ml nasyconego roztworu chlorku potasu do 10 ml 10 % w/w roztworu próbki, następnie zmierzyć pH

Czystość
Arabitol Nie więcej niż 0,3 %
Ubytek na skutek suszenia Nie więcej niż 0,3 % (105 °C, cztery godziny)
Redukcja cukrów Nie więcej niż 0,3 % (wyrażone w glukozie)
Cukry łącznie Nie więcej niż 1 % (wyrażone w glukozie)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 %
Chlorki Nie więcej niż 70 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
Tlenowcowe bakterie mezofilowe Nie więcej niż 103/g
Formy bakterii coli Brak w 10 g
Salmonella Brak w 10 g
E. coli Brak w 10 g
Staphylococcus aureus Brak w 10 g
Pseudomonas aeruginosa Brak w 10 g
Pleśń Nie więcej niż 100/g
Drożdże Nie więcej niż 100/g
E 953 - IZOMALT
Synonimy Uwodorniona izomaltuloza, uwodorniona palatinoza.
Definicja
Nazwa chemiczna związku Izomalt jest mieszanką uwodornionych mono- i disacharydów, których głównymi komponentami są disacharydy:
6-O-α-D-Glukopiranozal-D-sorbitol (1,6-GPS) i

1-O-α-D-Glukopiranozal-D-mannitol diwodny (1,15-GPM)

Wzór chemiczny 6-O-α-D-Glukopiranozal-D-sorbitol: C12H24O11
1-O-α-D-Glukopiranozal-D-mannitol: C12H24O11.2H2O
Względna masa cząsteczkowa 6-O-α-D-Glukopiranozal-D-sorbitol: 344,32
1-O-α-D-Glukopiranozal-D-mannitol 380,32
Próba zawartość nie mniej niż 98% uwodnionego mono- i disacharydów i nie mniej niż 86% mieszanki 6-O-α-D-Glukopiranozal-D-sorbitolu i 1-O-α-D-Glukopiranozal-D-mannitolu diwodnego oznaczonego w substancji bezwodnej
Opis Bezwonna, biała, lekko higroskopijna, krystaliczna masa
Identyfikacja
rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w etanoluu
B. Chromatografia

cienkowarstwowa

badanie chromatografią cienkowarstwową używając płyty pokrytej w przybliżeniu 0,2 mm warstwą chromatycznego żelu krzemionkowego. Główne punkty chromatogramu to 1,1-GPM i 1,5-GPS.
Stopień czystości
Zawartość wody nie więcej niż 7% (metoda Karla Fischera)
Zasiarczony popiół nie więcej niż 0,05% wyrażone w masie substancji suchej
D-Mannitol nie więcej niż 3%
D-Sorbitol nie więcej niż 6%
Cukry redukujące nie więcej niż 0,3% wyrażona jako glukoza w masie substancji suchej
Nikiel nie więcej niż 2 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Arsen nie więcej niż 3 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Ołów nie więcej niż 1 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Metale ciężkie (jak Pb) nie więcej niż 10mg/kg wyrażone w masie substancji suchej.
MALTITOL E 965 i)
Synonimy D-maltitol, uwodorniona maltoza
Definicja
Nazwa chemiczna (α)-D-glukopiranozylo-1,4-D-glucitol
Einecs 209-567-0
Wzór chemiczny C12H24O11
Względna masa cząsteczkowa 344,31
Analiza Zawiera nie mniej niż 98 % D-maltitolu
C12H24O11 w bezwodnej masie
Opis Proszek o słodkim smaku, biały, krystaliczny
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Zakres temperatury topnienia od 148 do 151 °C
C. Skręcalność właściwa (roztwór 5 % w/v)
Czystość
Woda Nie więcej niż 1 % (metodą Karla-Fishera)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 % w przeliczeniu na suchą masę
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,1 % wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę
Chlorki Nie więcej niż 50 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
SYROP MALTITOLOWY E 965 ii)
Synonimy Uwodorniony syrop glukozowy o wysokiej zawartości maltozy, uwodorniony syrop glukozowy
Definicja Mieszanina zawierająca głównie maltitol z sorbitolem oraz uwodornionymi oligo- i polisacharydami. Otrzymywany jest przez katalityczne uwodornienie syropu glukozowego o dużej zawartości maltozy lub przez uwodornienie jego poszczególnych składników, a następnie ich zmieszanie. Produkt przeznaczony do sprzedaży dostarczany jest zarówno w postaci syropu, jak i w formie stałej.
Analiza Zawiera nie mniej niż 99 % uwodornionych sacharydów ogółem w bezwodnej masie i nie mniej niż 50 % maltitolu w bezwodnej masie.
Opis Bezbarwny, bezwonny, przejrzysty lepki płyn lub biała masa krystaliczna
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Chromatografia

cienkowarstwowa

Wynik pozytywny
Czystość
Woda Nie więcej niż 31 % (metodą Karla-Fishera)
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (jako glukoza)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 %
Chlorki Nie więcej niż 50 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
LAKTITOL E 966
Synonimy Laktyt, laktozytol, laktobiozyt
Definicja
Nazwa chemiczna 4-O-β-D-galaktopiranozylo-D-glucitol
Einecs 209-566-5
Wzór chemiczny C12H24O11
Względna masa cząsteczkowa 344,32
Analiza Nie mniej niż 95 % wyrażone w masie substancji suchej
Opis Słodki proszek krystaliczny lub bezbarwny roztwór Produkty krystaliczne występują w postaci bezwodnej, monowodzianów i diwodzianów
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie
B. Skręcalność właściwa w przeliczeniu na bezwodną masę (roztwór 10 % w/v)
Czystość
Woda Produkty krystaliczne; nie więcej niż 10,5 % (metodą Karla-Fishera)
Inne alkohole wielowodorotlenowe Nie więcej niż 2,5 % w masie bezwodnej
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,2 % wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę
Chlorki Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Siarczany Nie więcej niż 200 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 % w przeliczeniu na suchą masę
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
E 967 - KSYLITOL
Synonimy Ksylitol
Definicja
Nazwa chemiczna związku D-ksylitol
Einecs 201-788-0
Numer E E 967
Wzór chemiczny C5H12O5
Względna masa cząsteczkowa 152,15
Próba Nie mniej niż 98,5 % w postaci ksylitolu w substancji bezwodnej
Opis Biały, krystaliczny proszek, praktycznie bezwonny o bardzo słodkim smaku
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu
B. Zakres temperatury topnienia 92-96 °C
C. pH 5-7 (10-procentowy w/v roztwór wodny)
Stopień czystości
Strata podczas suszenia Nie więcej niż 0,5 %. Osuszyć 0,5 g próbki w próżni nad fosforem w temperaturze 60 °C w ciągu 4 godzin
Zasiarczony popiół Nie więcej niż 0,1 % wyrażone w masie substancji suchej
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,2 % wyrażone jako glukoza w masie substancji suchej
Inne alkohole wielowodorotlenowe Nie więcej niż 1 % wyrażone w masie substancji suchej
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg wyrażony w masie substancji suchej
Metale ciężkie Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako Pb w masie substancji suchej
Chlorki Nie więcej niż 100 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Siarczany Nie więcej niż 200 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
ERYTRITOL E 968
Synonimy: Mezo erytrytol, tetrahydroksybutan, erytryt
Definicja Uzyskany w wyniku fermentacji surowców węglowodanowych przy zastosowaniu bezpiecznych i stosowanych do celów spożywczych drożdży osmofilnych, jak Moniliella pollinis lub Trichosporonoides megachilensis, a następnie oczyszczony i wysuszony
Nazwa chemiczna 1,2,3,4-Butanetetrol
Einecs 205-737-3
Wzór chemiczny C4H10O4
Masa cząsteczkowa 122,12
Analiza Nie mniej niż 99 % po wysuszeniu
Opis Biała, bezwonna, niehigroskopijna, termostabilna substancja krystaliczna o słodyczy około 60-80 % sacharozy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie, słabo w etanolu, nierozpuszczalny w eterze dietylowym.
B. Zakres temperatury topnienia 119-123 °C
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 0,2 % (70 °C, 6 godzin, w suszarce próżniowej)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 %
Substancje redukujące Nie więcej niż 0,3 % w przeliczeniu na D-glukozę
Rybitol i glicerol Nie więcej niż 0,1 %
Ołów Nie więcej niż 0,5 mg/kg
E 950 - ACESULFAM K
Synonimy Acesulfam potasu, sól potasowa 2,2 ditlenku 3,4-dihydro-6-metylo-1,2,3-oksatiazyn-4-onu
Definicja
Nazwa związku chemicznego Sól potasowa 2,2 ditlenku 6-metylo-1,2,3-oksatiazyn-4(3H)-onu
Einecs 259-715-3
Wzór chemiczny C4H4KNO4S
Masa cząsteczkowa 201,24
Analiza Zawartość nie mniej niż 99 % bezwodnego C4H4KNO4S
Opis Biały, krystaliczny, bezwonny proszek. W przybliżeniu 200 razy słodszy od sacharozy.
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w alkoholu etylowym
B. Absorpcja w ultrafiolecie Maksimum 227 ± 2 nm dla roztworu 10 mg w 1.000 ml wody
C. Pozytywny odczyn potasu Test przechodzący (test pozostałości uzyskanych po spaleniu próbki 2 g)
D. Test strącania Dodać kilka kropel 10 % roztworu azotynu kobaltu do roztworu 0,2 g próbki w 2 ml kwasu octowego i 2 ml wody. Powstaje żółty osad
Czystość
Ubytek na skutek suszenia Nie więcej niż 1 % (105 °C, dwie godziny)
Zanieczyszczenia organiczne Test przechodzący dla 20 mg/kg aktywnych części składowych UV
Fluorek Nie więcej niż 3 mg/kg
Fluorek Nie więcej niż 3 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
E 951 - ASPARTAM
Synonimy Ester metylowy aspartylofenyloalaniny
Definicja
Nazwa chemiczna związku Ester 1-metylowy N-L-α-aspartylo-L-fenyloalaniny, ester N-metylowy kwasu 3-amino-N-(α-karboksyfenetylo)- sykcynamowego
Einecs 245-261-3
Numer E E 951
Wzór chemiczny C14H18N2O5
Względna masa cząsteczkowa 294,31
Próba Nie mniej niż 98 % i nie więcej niż 102 % C14H18N2O5 w substancji bezwodnej
Opis Biały, bezwonny, krystaliczny proszek o słodkim smaku. Około 200 razy słodszy od sacharozy.
Identyfikacja
Rozpuszczalność Słabo rozpuszczalny w wodzie i w etanolu
Stopień czystości
Strata podczas suszenia Nie więcej niż 4,5 %. (105 °C, cztery godziny)
Zasiarczony popiół Nie więcej niż 0,2 % wyrażone w masie substancji suchej
pH Między 4,5 a 6,0 (roztwór 1-125)
Transmitancja Transmitancja 1-procentowego roztworu w kwasie 2N chlorowodorowym, oznaczona w jednocentymetrowej kuwecie o 430 nm za pomocą odpowiedniego spektrofotometru, przy zastosowaniu kwasu 2N chlorowodorowego jako odnośnika, wynosi nie mniej niż 0,95, ekwiwalent absorbancji nie większej niż około 0,022
Skręcalność właściwa ðαÞ20 D: od + 14,5 do + 16,5°
Oznaczyć w roztworze 4 do 100/15 N kwasu mrówkowego w ciągu 30 minut po przygotowaniu roztworu próbki
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Metale ciężkie Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako Pb w masie substancji suchej
Kwas 5-benzyl-3,6-diokso-2-piperazynoctowy Nie więcej niż 1,5 % wyrażone w masie substancji suchej
E 952- KWAS CYKLAMINOWY ORAZ JEGO SOLE SODOWE I WAPNIOWE
I KWAS CYKLAMINOWY
Synonimy Kwas cykloheksyloamidosulfonowy, cyklamian
Definicja
Nazwa chemiczna związku Kwas cykloheksanoamidosulfonowy, kwas cykloheksyloaminosulfonowy
Einecs 202-898-1
Numer E E 952
Wzór chemiczny C6H13NO3S
Względna masa cząsteczkowa 179,24
Próba Kwas cykloheksyloamidosulfonowy zawiera nie mniej niż 98 % i nie więcej niż ekwiwalent 102 % C6H13NO3S, obliczony w substancji bezwodnej
Opis Praktycznie bezbarwny, biały krystaliczny proszek o słodko-kwaśnym smaku. Około 40 razy słodszy od sacharozy.
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie i w etanolu
B. Test strąceniowy Zakwasić 2-procentowy roztwór kwasem chlorowodorowym, dodać 1 ml roztworu w przybliżeniu molowego chlorku barowego w wodzie i przefiltrować, jeśli tworzy się jakakolwiek mgiełka lub osad. Do czystego roztworu dodać 1 ml 10-procentowego roztworu azotynu sodu. Tworzy się biały osad
Stopień czystości
Straty podczas suszenia Nie więcej niż 1 % (105 °C, jedna godzina)
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg wyrażone jako selen w masie substancji suchej
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg wyrażony w masie substancji suchej
Metale ciężkie Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako Pb w masie substancji suchej
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Cykloheksyloamina Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażony w masie substancji suchej
Dicykloheksyloamina Nie więcej niż 1 mg/kg wyrażony w masie substancji suchej
Anilina Nie więcej niż 1 mg/kg wyrażony w masie substancji suchej
II CYKLAMIAN SODOWY
Synonimy Cyklamian, sól sodowa kwasu cyklaminowego
Definicja
Nazwa chemiczna związku Cykloheksanoamidosulfonian sodu, cykloheksyloaminoamidosulfonian sodu
Einecs 205-348-9
Numer E E 952
Wzór chemiczny C6H12NNaO3S oraz postać dihydratu C6H12NNaO3S.2H2O
Względna masa cząsteczkowa 201,22 obliczona w postaci bezwodnej 237,22 obliczona w postaci hydratu
Próba Nie mniej niż 98 % i nie więcej niż 102 % w substancji suchej.
Postać hydratu: nie mniej niż 84 % w substancji suchej
Opis Białe, bezbarwne kryształy lub krystaliczny proszek. Około 30 razy słodszy od sacharozy.
Identyfikacja
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, praktycznie nierozpuszczalny w etanolu
Stopień czystości
Strat podczas suszenia Nie więcej niż 1 % (105 °C, jedna godzina)
Nie więcej niż 15,2 % (105 °C, dwie godziny) dla postaci dihydratu
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg wyrażone jako selen w masie substancji suchej
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg wyrażony w masie substancji suchej
Metale ciężkie Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako Pb w masie substancji suchej
Cykloheksyloamina Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Dicykloheksyloamina Nie więcej niż 1 mg/kg wyrażony w masie substancji suchej
Anilina Nie więcej niż 1 mg/kg wyrażony w masie substancji suchej
III CYKLAMIAN WAPNIOWY
Synonimy Cyklamian, sól wapniowa kwasu cyklaminowego
Definicja
Nazwa chemiczna związku Cykloheksanoamidosulfonian wapniowy, cykloheksyloamidosulfonian wapniowy
Einecs 205-349-4
Numer E E 952
Wzór chemiczny C12H24CaN2O6S2 . 2H2O
Względna masa cząsteczkowa 432,57
Próba Nie mniej niż 98 % i nie więcej niż 10 % w substancji suchej
Opis Białe, bezbarwne kryształy lub krystaliczny proszek. Około 30 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu
Stopień czystości
Straty podczas suszenia Nie więcej niż 1 % (105 °C, jedna godzina)
Nie więcej niż 8,5 % (140 °C, cztery godziny) dla postaci dihydratu
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg wyrażone jako selen w masie substancji suchej
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg wyrażony w masie substancji suchej
Metale ciężkie Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako Pb w masie substancji suchej
Cykloheksyloamina Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Dicykloheksyloamina Nie więcej niż 1 mg/kg wyrażony w masie substancji suchej
Anilina Nie więcej niż 1 mg/kg wyrażony w masie substancji suchej
E 954 - SACHARYNA I JEJ SOLE SODOWE, POTASOWE I WAPNIOWE
(I) SACHARYNA
Definicja
Nazwa chemiczna 3-Okso-2,3-dihydrobenzo-(d)-izotiazolo-1,1-ditlenek
Einecs 201-321-0
Wzór chemiczny C7H5NO3S
Względna masa cząsteczkowa 183,18
Analiza Nie mniej niż 99 % i nie więcej niż 101 % C7H5NO3S w postaci bezwodnej
Opis Biała substancja krystaliczna lub biały proszek krystaliczny, bezwonny lub o delikatnym aromatycznym zapachu, o słodkim smaku, nawet w bardzo dużych rozcieńczeniach. Około 300 do 500 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
Rozpuszczalność Słabo rozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w roztworach zasadowych, trudno rozpuszczalny w etanolu
Stopień czystości
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 1 % (105 °C, przez dwie godziny)
Zakres temperatury

topnienia

od 226 do 230 °C
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,2 % w przeliczeniu na suchą masę
Kwas benzoesowy lub

salicylowy

Do 10 ml roztworu 1:20, zakwaszonego wcześniej 5 kroplami kwasu octowego dodać 3 krople około jednomolowego wodnego roztworu chlorku żelazowego. Nie wytrąca się osad ani nie powstaje barwa fioletowa
o-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Sulfonamid kwasu

benzoesowego

Nie więcej niż 25 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Substancje łatwo

zwęglające się

Brak
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
(II) SACHARYNIAN SODU
Synonimy Sacharyna, sól sodowa sacharyny
Definicja
Nazwa chemiczna o-benzosulfimid sodu, sól sodowa 2,3-dihydro-3-oksobenzizosulfonazolu, oksobenzizosulfonazol, diwodzian soli sodowej 1,1-ditlenku 1,2-benzizotiazolino-3-onu
Einecs 204-886-1
Wzór chemiczny C7H4NNaO3S2H2O
Względna masa cząsteczkowa 241,19
Analiza Nie mniej niż 99 % i nie więcej niż 101 % bezwodnego C7H4NNaO3S
Opis Biała substancja krystaliczna lub biały krystaliczny drobny proszek, bezwonny lub o mdłym, aromatycznym zapachu, o intensywnym słodkim smaku, nawet w bardzo dużych rozcieńczeniach. Około 300 do 500 razy słodszy od sacharozy w rozcieńczonych roztworach
Identyfikacja
Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 15 % (120 °C, przez 4 godziny)
Kwas benzoesowy i

salicylowy

Do 10 ml roztworu 1:20, zakwaszonego wcześniej 5 kroplami kwasu octowego, dodać 3 krople około jednomolowego wodnego roztworu chlorku żelazowego. Nie wytrąca się osad ani nie powstaje barwa fioletowa
o-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Sulfonamid kwasu

benzoesowego

Nie więcej niż 25 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Substancje łatwo

zwęglające się

Brak
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
(III) SACHARYNIAN WAPNIA
Synonimy Sacharyna, sól wapniowa sacharyny
Definicja
Nazwa chemiczna o-benzosulfimid wapnia, sól wapniowa 2,3-dihydro-3-oksobenzizosulfonazolu, uwodniona (2:7) sól wapniowa 1,1-ditlenku 1,2-benzizotiazolino-3-onu
Einecs 229-349-9
Wzór chemiczny C14H8CaN2O6S231/2H2O
Względna masa cząsteczkowa 467,48
Analiza Nie mniej niż 95 % bezwodnego C14H8CaN2O6S2
Opis Biała substancja krystaliczna lub biały krystaliczny, drobny proszek, bezwonny lub o mdłym, aromatycznym zapachu, o intensywnym słodkim smaku, nawet w bardzo dużych rozcieńczeniach. Około 300 do 500 razy słodszy od sacharozy w rozcieńczonych roztworach
Identyfikacja
Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w etanolu
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 13,5 % (120 °C, przez 4 godziny)
Kwas benzoesowy i

salicylowy

Do 10 ml roztworu 1:20, zakwaszonego wcześniej 5 kroplami kwasu octowego dodać 3 krople około jednomolowego wodnego roztworu chlorku żelazowego. Nie wytrąca się osad, ani nie powstaje barwa fioletowa
o-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Sulfonamid kwasu

benzoesowego

Nie więcej niż 25 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Substancje łatwo

zwęglające się

Brak
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
(IV) SACHARYNIAN POTASU
Synonimy Sacharyna, sól potasowa sacharyny
Definicja
Nazwa chemiczna o-benzosulfimid potasu, sól potasowa 2,3-dihydro-3-oksobenzizosulfonazolu, monowodzian soli potasowej 1,1-ditlenku 1,2-benzizotiazolino-3-onu
Einecs
Wzór chemiczny C7H4KNO3SH2O
Względna masa cząsteczkowa 239,77
Analiza Nie mniej 99 % i nie więcej niż 101 % bezwodnego C7H4KNO3S
Opis Biała substancja krystaliczna lub biały krystaliczny drobny proszek, bezwonny lub o mdłym zapachu, o intensywnym słodkim smaku, nawet w bardzo dużych rozcieńczeniach. Około 300 do 500 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 8 % (120 °C, 4 godziny)
Kwas benzoesowy i

salicylowy

Do 10 ml roztworu 1:20, zakwaszonego wcześniej 5 kroplami kwasu octowego, dodać 3 krople około jednomolowego wodnego roztworu chlorku żelazowego. Nie wytrąca się osad ani nie powstaje barwa fioletowa
o-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Sulfonamid kwasu

benzoesowego

Nie więcej niż 25 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Substancje łatwo

zwęglające się

Brak
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
SUKRALOZA E 955
Synonimy 4,1',6'-Trichlorogalaktosacharoza
Definicje
Nazwa chemiczna 1,6-Dichloro-1,6-dideoksy-β-D-fructofuranozylo-4-chloro-4- deoksy-α-D-galaktopiranozyd
Einecs 259-952-2
Wzór chemiczny C12H19Cl3O8
Masa cząsteczkowa 397,64
Analiza Zawiera nie mniej niż 98 % i nie więcej niż 102 % C12H19Cl3O8 w przeliczeniu na bezwodną masę
Opis Biały do brudnobiałego, praktycznie bezwonny krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie, metanolu i etanolu
B. Absorpcja w podczerwieni Widmo w podczerwieni próbki zdyspergowanej w bromku potasu wykazuje względne wartości maksymalne w podobnych zakresach fal, jak w przypadku widma referencyjnego, uzyskanego dla standardu referencyjnego sukralozy
C. Chromatografia

cienkowarstwowa

Główna plamka w roztworze badanym posiada tę samą wartość Rf, co plamka roztworu standardowego A, odpowiadająca w badaniu innym chlorowanym disacharydom. Ten roztwór standardowy jest uzyskiwany przez rozpuszczenie 1,0 g standardu referencyjnego sacharozy w 10 ml metanolu.
D. Skręcalność właściwa dla masy bezwodnej (roztwór 10 % w/v)
Czystość
Woda Nie więcej niż 2,0 % (metodą Karla-Fishera)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,7 %
Inne chlorowane disacharydy Nie więcej niż 0,5 %
Chlorowane monosacharydy Nie więcej niż 0,1 %
Tlenek trifenylofosfiny Nie więcej niż 150 mg/kg
Metanol Nie więcej niż 0,1 %
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
E 957 - TAUMATYNA
Synonimy
Definicja
Nazwa chemiczna związku Taumatynę uzyskuje się w drodze ekstracji wodnej (pH 2,5-4) osłonek owoców dzikiej odmiany
Thaumatococcus daniellii i składa się głównie z białek taumatyn I i taumatyn II oraz mniejszych ilości składników roślinnych pochodzących z materiału wyjściowego
Einecs 258-822-2
Numer E E 957
Wzór chemiczny Polipeptyd z 207 aminokwasów
Względna masa cząsteczkowa Taumatyna I 22209
Taumatyna II 22293
Próba Nie mniej niż 16 % azotu w ekwiwalencie substancji suchej do nie mniej niż 94 % białek (N × 5,8)
Opis Bezwonny, w kolorze kremowym proszek o intensywnie słodkim smaku. Około 2000-3000 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, nierozpuszczalny w acetonie
Stopień czystości
Straty podczas suszenia Nie więcej niż 9 % (105 °C do stałej masy)
Węglowodory Nie więcej niż 3 % wyrażone w masie substancji suchej
Zasiarczony popiół Nie więcej niż 2 % wyrażone w masie substancji suchej
Aluminium Nie więcej niż 100 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Ołów 3 mg/kg wyrażony w masie substancji suchej
Kryteria mikrobiologiczne Całkowita liczba mikrobów tlenowych: maksymalnie 1000/g E. Coli: nieobecna w 1 g
E 959 - NEOHESPERYDYNA DC
Synonimy Dihydrochalkon neohesperydyny, NHDC, dihydrochalkono-4'-beta-neohesperydozyd hesperytyny, neohesperydyna DC
Definicja
Nazwa chemiczna związku Dihydrochalkon 2-O-α-L-ramnopiranozylo-4'-β-D-glukopiranozylu hesperytyny; uzyskany w drodze katalitycznego uwodornienia neohesperydyny
Einecs 243-978-6
Numer E E 959
Wzór chemiczny C28H36O15
Względna masa cząsteczkowa 612,6
Próba Zawartość nie mniej niż 96 % w substancji suchej
Opis Niebiały, bezwonny, krystaliczny proszek mający charakterystyczny, intensywny słodki smak. Około od 1000-1800 razy słodszy od sacharozy.
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w gorącej wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w zimnej wodzie, praktycznie nierozpuszczalny w eterze lub benzenie
B. Maksymalna absorpcja promieni ultrafioletowych 282-283 nm dla roztworu 2 mg w 100 ml metanolu
C. Próba Neu'a Rozpuścić około 10 mg neohesperydyny DC w 1 ml metanolu, dodać 1 ml 1-procentowego roztworu metanolowego boranu 2-aminoetylodifenylu. Powstaje jaskrawy żółty kolor
Stopień czystości
Straty podczas suszenia Nie więcej niż 11 % (105 °C, trzy godziny)
Zasiarczony popiół Nie więcej niż 0,2 % wyrażone w masie substancji suchej
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg wyrażone w masie substancji suchej
Metale ciężkie Nie więcej niż 1 mg/kg wyrażone jako Pb w masie substancji suchej
SÓL ASPARTAMU-ACESULFAMU E 962
Synonimy Aspartam-acesulfam, sól aspartamowo-acesulfamowa
Definicje Sól przygotowuje się poprzez rozgrzanie aspartamu oraz acesulfamu K w proporcji około 2:1 (w/w) w roztworze o kwaśnym pH i pozostawienie do skrystalizowania. Eliminuje się tym samym potas i wilgoć. Produkt jest bardziej stabilny niż sam aspartam.
Nazwa chemiczna Sól 6-metylo-1,2,3-oksatiazyno-4(3H)-on-2,2-ditlenkowa kwasu L-fenyloalanylo-2-metylo-L-α-asparaginowego
Wzór chemiczny C18H23O9N3S
Masa cząsteczkowa 457,46
Analiza 63,0-66,0 % aspartamu (w suchej masie) oraz 34,0-37 % acesulfamu (forma kwaśna w suchej masie)
Opis Biały, bezwonny proszek krystaliczny.
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Trudno rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu.
B. Transmitancja Transmitancja 1 % roztworu wodnego, oceniana w 1 cm komorze przy długości fali 430 nm za pomocą odpowiedniego spektrofotometru, przy zastosowaniu wody jako roztworu referencyjnego, wynosi nie mniej niż 0,95, co jest równoważne absorbancji nie większej niż około 0,022.
C. Skręcalność właściwa
Określana w stężeniu 6,2 g na 100 ml kwasu mrówkowego (15N) w ciągu 30 minut od przygotowania roztworu. Otrzymaną skręcalność właściwą podzielić przez 0,646 w celu skorygowania o zawartość aspartamu w soli aspartamu i acesulfamu.
Czystość
Ubytek podczas suszenia Nie więcej niż 0,5 % (105 °C, przez cztery godziny)
Kwas 5-benzylo-3,6-diokso-2-

piperazynooctowy

Nie więcej niż 0,5 %
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
1 Załącznik:

-zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 98/66/WE z dnia 4 września 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.257.35) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 9 października 1998 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2000/51/WE z dnia 26 lipca 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.198.41) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 24 sierpnia 2000 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2001/52/WE z dnia 3 lipca 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.190.18) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 2001 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2004/46/WE z dnia 16 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.114.15) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 11 maja 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2006/128/WE z dnia 8 grudnia 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.346.6) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 29 grudnia 2006 r.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024