RADA UNII EUROPEJSKIEJ,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny (1), w szczególności jego art. 2 i art. 4 ust. 5,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
artykuł 2 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 (2) określił prezentację "tuszy wieprzowej" w celu ustalenia wagi i zawartości chudego mięsa; ostatnie badania przeprowadzone we Wspólnocie wykazały, że w kilku Państwach Członkowskich powstały odstępstwa w handlu od takiej prezentacji dotyczącej tłuszczu okołonerkowego, nerek i przepony; praktyka ta prowadzi do powstania różnic w zawartości chudego mięsa w tuszach w różnych Państwach Członkowskich, co zagraża jednolitemu stosowaniu wspólnotowej skali klasyfikacji i utrudnia porównywalność wyników oszacowania; dlatego konieczne jest dokładniejsze określenie prezentacji tusz wieprzowych poprzez wyłączenie trzech części określonych powyżej;
z powodów handlowych kilka rzeźni produkuje tusze wieprzowe bez skóry; Państwa Członkowskie powinny być upoważnione do ustanowienia takiej prezentacji na swoim terytorium;
całkowity rozbiór, jako środek obliczenia całkowitej masy czerwonych mięśni poprzecznie prążkowanych, jest długim i kosztownym procesem; dlatego uzasadnione jest również zezwalanie na częściowy rozbiór tusz umożliwiający Państwom Członkowskim szybsze dostosowanie metod klasyfikacji do postępu technicznego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 14 grudnia 1993 r.
|
W imieniu Rady |
|
A. BOURGEOIS |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1249/89 (Dz.U. L 129 z 11.5.1989, str. 12).
(2) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3577/90 (Dz.U. L 353 z 17.12.1990, str. 23).