KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 805/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 125/93(2),
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1208/81 z dnia 28 kwietnia 1981 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dorosłego bydła(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1026/914(4), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
artykuł 1 ust. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 563/82(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 3402/85(6), ustala czynniki korygujące stosowane do ciężaru tuszy w sytuacji, gdy prezentacja tuszy różni się prezentacji wzorcowej; dla pewnego stopnia otłuszczenia czynniki korygujące odnoszące się do usunięcia zewnętrznej warstwy tłuszczu powinny być dostosowane, aby doprowadzić do stanu zgodnego z praktyką; również metody obliczania takich czynników korygujących powinny być wyszczególnione zgodnie z tym, czy są jednakowe we wszystkich Państwach Członkowskich, czy też różnią się między rzeźniami;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wołowiny i Cielęciny,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 27 lipca 1993 r.
|
W imieniu Komisji |
|
René STEICHEN |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 24.
(2) Dz.U. L 18 z 27.1.1993, str. 1.
(3) Dz.U. L 123 z 7.5.1981, str. 3.
(4) Dz.U. L 106 z 26.4.1991, str. 2.
(5) Dz.U. L 67 z 11.3.1982, str. 23.
(6) Dz.U. L 322 z 3.12.1985, str. 14.