KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 86/469/EWG(2), w szczególności jej art. 4 ust. 1 i art. 18 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
zakłady w państwach trzecich nie mogą być upoważnione do wywozu świeżego mięsa do Wspólnoty, o ile nie spełnią ogólnych i szczególnych warunków ustanowionych w dyrektywie 72/462/EWG;
na podstawie pierwszej kontroli żaden zakład w Chile nie został uznany za spełniający wymogi;
kolejna kontrola przeprowadzona na mocy art. 5 dyrektywy 72/462/EWG i art. 2 ust. 1 decyzji Komisji 86/474/EWG z dnia 11 września 1986 r. w sprawie wprowadzania w życie inspekcji na miejscu przeprowadzanych w odniesieniu do przywozu bydła i trzody chlewnej oraz świeżego mięsa z państw trzecich(3) wykazała, że normy higieny w jednym zakładzie uległy poprawie i mogą zostać uznane za zadowalające;
w tych okolicznościach zakład ten może być uwzględniony w wykazie zakładów, z których przywóz produktów mięsnych do Wspólnoty może być dopuszczony;
przywóz świeżego mięsa z zakładów wskazanych w Załączniku podlega w dalszym ciągu przepisom ustanowionym odrębnie i postanowieniom ogólnym Traktatu; w szczególności przywóz z państw trzecich i wysyłka do innych Państw Członkowskich niektórych kategorii mięsa, takich jak mięso zawierające pozostałości niektórych substancji, są objęte zharmonizowanymi zasadami wspólnotowymi, które nie zostały jeszcze w pełni wdrożone;
środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 stycznia 1987 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Frans ANDRIESSEN |
|
Wiceprzewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.
(2) Dz.U. L 275 z 26.9.1986, str. 36.
(3) Dz.U. L 279 z 30.9.1986, str. 55.