(84/335/EWG)(Dz.U.UE L z dnia 4 lipca 1984 r.)
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43 i 100,
uwzględniając wnioski Komisji(1),
uwzględniając opinie Parlamentu Europejskiego(2),
uwzględniając opinie Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),
a także mając na uwadze, co następuje:
dnia 19 marca 1981 r. Komisja przedłożyła Radzie wniosek w celu dokonania zmiany niektórych przepisów dyrektywy Rady 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym(4), ostatnio zmienionej dyrektywą 84/186/EWG(5); celem tego wniosku jest w szczególności zmiana oraz sprecyzowanie przepisów dotyczących inspekcji, rozstrzygnięcie kwestii finansowania kosztów inspekcji oraz odroczenie terminu wygaśnięcia odstępstwa określonego w art. 16a lit. a) tiret trzecie dotyczącego uboju oraz patroszenia drobiu w celu przedłużenia tego odstępstwa z dnia 15 sierpnia 1981 r. do dnia 15 sierpnia 1986 r., z uwagi na fakt, że w niektórych Państwach Członkowskich produkcja częściowo wypatroszonego mięsa drobiowego wciąż jest znacząca;
dyrektywa 71/118/EWG ograniczyła w szczególności stosowanie chłodzenia świeżego mięsa drobiowego metodą immersyjną w wodzie, przeprowadzanego zgodnie ze wyżej wymienioną dyrektywą, w odniesieniu do tuszek drobiowych, które po schłodzeniu są natychmiast mrożone lub głęboko mrożone; dyrektywa ta pozostawia Państwom Członkowskim możliwość udzielenia pozwolenia na odstępstwa od tego przepisu; udzielone odstępstwa wygasają dnia 30 czerwca 1984 r.;
ponadto dnia 14 lutego 1979 r. Komisja przekazała Radzie wniosek mający na celu rozszerzenie stosowania procesu schładzania na tuszki przeznaczone do wprowadzenia do obrotu w stanie schłodzonym;
uzgodniono odroczenie terminu wygaśnięcia wyżej wymienionych odstępstw jako środka ostrożności do momentu przyjęcia ostatecznych reguł wspólnotowych dotyczących kosztów inspekcji wynikających z dyrektywy 71/118/EWG, dotyczących określenia szczegółowych warunków higieny, w ramach których tzw. proces schładzania "w przeciwprądzie" może być stosowany w przypadku świeżego mięsa drobiowego, które nie jest niezwłocznie mrożone lub głęboko mrożone oraz dotyczących produkcji i inspekcji częściowo wypatroszonego drobiu;
Rada rozpatrzyła wnioski Komisji na ten temat; do czasu przyjęcia tych wniosków, termin w którym wyżej wymienione odstępstwa wygasają, powinien zostać ponownie odroczony,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Luksemburgu, dnia 19 czerwca 1984 r.
|
W imieniu Rady |
|
M. ROCARD |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. C 65 z 9.3.1979, str. 5 oraz Dz.U. C 97 z 29.4.1981, str. 12.
(2) Dz.U. C 140 z 5.6.1979, str. 180, Dz.U. C 234 z 14.9.1981, str. 99 oraz Dz.U. C 87 z 5.4.1982, str. 116.
(3) Dz.U. C 247 z 1.10.1979, str. 16, Dz.U. C 230 z 19.9.1981, str. 24 oraz Dz.U. C 252 z 2.10.1981, str. 11.
(4) Dz.U. L 55 z 8.3.1971, str. 23.
(5) Dz.U. L 87 z 30.3.1984, str. 27.