(82/814/EWG)(Dz.U.UE L z dnia 4 grudnia 1982 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa(1), w szczególności jej art. 4 ust. 1 i art. 18 ust. 1 lit. a) i b),
a także mając na uwadze, co następuje:
zakłady w państwach trzecich nie mogą wywozić świeżego mięsa do Wspólnoty jeżeli nie spełniają ogólnych i szczególnych warunków ustanowionych w dyrektywie 72/462/EWG;
Suazi zaproponowało, zgodnie z art. 4 ust. 3 dyrektywy 72/462/EWG, jeden zakład dopuszczony do wywozu do Wspólnoty;
wizytacja na miejscu z ramienia Wspólnoty wykazała, że normy higieny w tym zakładzie są wystarczające i może on wobec tego zostać zatwierdzony zgodnie z art. 4 ust. 1 wskazanej dyrektywy do przywozu świeżego mięsa do Wspólnoty;
należy przypomnieć, że przywóz świeżego mięsa podlega także innym wspólnotowym przepisom weterynaryjnym, szczególnie w odniesieniu do wymogów ochrony zdrowia, włączając przepisy szczególne dla Danii, Irlandii i Zjednoczonego Królestwa;
warunki przywozu świeżego mięsa z zakładu wymienionego w załączniku podlegają w dalszym ciągu innym przepisom ustanowionym odrębnie oraz ogólnym postanowieniom Traktatu; w szczególności przywóz z państw trzecich i powrotny wywóz do innych Państw Członkowskich niektórych kategorii mięsa, takich jak mięso ważące mniej niż 3 kilogramy czy mięso zawierające pozostałości niektórych substancji, które nie są jeszcze objęte zharmonizowanymi przepisami wspólnotowymi, podlegają nadal ustawodawstwu zdrowotnemu Państwa Członkowskiego przywozu;
środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 17 listopada 1982 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Poul DALSAGER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.