(70/358/EWG)(Dz.U.UE L z dnia 18 lipca 1970 r.)
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 100,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
na podstawie art. 11 ust. 2 dyrektywy Rady z dnia 23 października 1962 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących barwników mogących mieć zastosowanie w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), ostatnio zmienionej dyrektywą Rady z dnia 20 grudnia 1968 r.(2), Komisja została upoważniona, aby po zasięgnięciu opinii Państw Członkowskich określić metody analityczne niezbędne do kontroli kryteriów czystości, które powinny spełniać barwniki;
należy powierzyć Komisji zadanie określenia trybu pobierania próbek i metod analizy jakościowej i ilościowej barwników znajdujących się w i na środkach spożywczych;
jest pożądane, aby w przypadku upoważnienia Komisji przez Radę do wprowadzenia w życie zasad dotyczących środków spożywczych, określić procedurę ustanawiającą ścisłą współpracę między Państwami Członkowskimi a Komisją w ramach Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych, utworzonego decyzją Rady z dnia 13 listopada1969 r.(3),
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 13 lipca 1970 r.
|
W imieniu Rady |
|
J. ERTL |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. 115 z 11.11.1962, str. 2654/62.
(2) Dz.U. L 309 z 24.12.1968, str. 24.
(3) Dz.U. L 291 z 19.11.1969, str. 9.