Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/2595)

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143) "Modena / di Modena"

PDO-IT-A0347-AM03 - 10.2.2025

(Dz.U.UE C z dnia 30 kwietnia 2025 r.)

1. Nazwa produktu

"Modena / di Modena"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

Oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

Produkty rolne

Wina

Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Włochy

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Leśnictwa

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Jak przewidziano w art. 12 lit. d) rozporządzenia wykonawczego (UE) 2025/26, zmiany te są zgodne z definicją zmiany standardowej zawartą w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143, ponieważ nie wchodzą one w zakres definicji zawartych w art. 24 ust. 3 tego rozporządzenia. Innymi słowy:

- nie polegają na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia lub na zmianie korzystania z tej nazwy lub zmianie kategorii produktu;

- nie grożą zanikiem związku z obszarem geograficznym, o którym mowa w jednolitym dokumencie;

- nie wiążą się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

1. Dodanie specyfikacji dotyczącej wina musującego

Opis:

Określono kategorię, do której należą wina musujące "Modena" ("wina musujące" lub "gatunkowe wina musujące").

Uzasadnienie:

Zmiana ma na celu doprecyzowanie kategorii produkowanego wina musującego.

Zmiana dotyczy pkt 1 specyfikacji produktu.

2. Włączenie odmian winorośli z rodziny Lambrusco do kombinacji odmian winorośli dla rodzajów Lambrusco, Rosso (czerwone) i Rosato (różowe)

Opis:

Połączenie odmian winorośli dla rodzajów Lambrusco, Rosso i Rosato zmieniono w celu uwzględnienia odmian z rodziny Lambrusco. Odmiany te są włączone do regionalnego wykazu odmian, które mogą być uprawiane w prowincji Modena i w związku z tym są tam uprawiane.

Uzasadnienie:

Zmiana ta została wprowadzona w celu dostosowania tego przepisu do rejestru regionalnego i umożliwienia zainteresowanym producentom zwiększenia wartości swoich produktów poprzez wykorzystanie ich w odniesieniu do ChNP "Modena / di Modena", a nie obowiązku ich klasyfikowania do typowego oznaczenia geograficznego Emilia / dell'Emilia.

Zmiany dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu oraz sekcji jednolitego dokumentu "Odmiany winorośli".

3. Ponowne wprowadzenie odmiany Grechetto Gentile do kombinacji odmian winorośli dla rodzaju Bianco (białe)

Opis:

Odmianę Grechetto Gentile ponownie wprowadzono do kombinacji odmian winorośli dla rodzaju Bianco.

Uzasadnienie:

Odmiana Grechetto Gentile została usunięta z kombinacji odmian winorośli dla rodzaju Bianco na skutek omyłki pisarskiej. Należy ją zatem dodać ponownie w celu skorygowania tej omyłki.

Zmiany dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu oraz sekcji jednolitego dokumentu "Odmiany winorośli".

4. Korekta dotycząca dodatkowych odmian dopuszczonych dla rodzajów Rosso i Rosato

Opis:

Ustęp dotyczący dodatkowych odmian dopuszczonych dla rodzajów Rosso i Rosato został poprawiony poprzez skreślenie odniesienia do odmian Ancellotta i Fortana, a tym samym umożliwienie stosowania wszystkich czarnych odmian winorośli nadających się do uprawy w regionie Emilia-Romania.

Uzasadnienie:

Zmiana dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu.

5. Aktualizacje i korekty redakcyjne

Opis:

Zaktualizowano odniesienia do aktów prawnych i wprowadzono poprawki redakcyjne w różnych punktach specyfikacji produktu.

Uzasadnienie:

Zmiany wprowadzono w celu uwzględnienia prawidłowych odniesień do aktów prawnych oraz uczynienia tekstu jaśniejszym i łatwiejszym do odczytania.

Zmiana dotyczy pkt 5 ppkt 2 i 3, pkt 7 ppkt 1 i pkt 10 specyfikacji produktu.

6. Korekta w opisie metody produkcji fermentujących w butelce win musujących i półmusujących

Opis:

Przeformułowano opis metody produkcji fermentujących w butelce win musujących i półmusujących, aby uwzględnić sformułowanie "w tym za pomocą".

Uzasadnienie:

Celem poprawki jest wyjaśnienie, że w odniesieniu do enologicznej praktyki fermentacji w butelce użycie sformułowania "fermentacja w butelce zgodnie z metodą tradycyjną", "metoda tradycyjna", "metoda klasyczna" lub "klasyczna metoda tradycyjna" należy uznać za fakultatywne, zgodnie z określonymi warunkami, a nie za zobowiązanie producentów.

Zmiana dotyczy pkt 5 ppkt 3 specyfikacji produktu.

7. Zmniejszenie maksymalnej wydajności przetwarzania winogron/wina

Opis:

Maksymalna wydajność przetwarzania winogron/wina, w tym wszelkie nadwyżki produkcji wina, zmniejszono z 80 % do 75 %, bez uszczerbku dla limitu 70 % dla gotowego wina, które kwalifikuje się do objęcia chronioną nazwą pochodzenia "Modena / di Modena" ChNP.

Uzasadnienie:

Zmianę tę wprowadzono, aby ograniczyć produkcję win opatrzonych nazwą odmiany Lambrusco, w tym win uzyskiwanych z nadwyżki produkcji wina o chronionej nazwie pochodzenia "Modena / di Modena", które należy przeklasyfikować na wina rodzaju Lambrusco z typowym oznaczeniem geograficznym Emilia. Zmiana ma również na celu uniknięcie nadmiernej eksploatacji winogron.

Zmiana ta dotyczy pkt 5 ppkt 5 specyfikacji produktu.

8. Fermentacja i druga fermentacja

Opis:

Dodano akapit dotyczący produkcji win objętych ChNP "Modena / di Modena", w którym dopuszcza się przedłużenie fermentacji lub drugiej fermentacji win i produktów z fazy poprzedzającej wyrób wina, poza 31 grudnia każdego roku do 30 czerwca następnego roku.

Uzasadnienie:

Zmianę tę dodano, aby ujednolicić warunki produkcji w całym regionie Emilia, z uwzględnieniem wymogów dotyczących uprawy odmian winorośli Lambrusco oraz tradycyjnych technik wyrobu, które z czasem rozwinęły się w tym regionie.

Zmiana dotyczy pkt 5 ppkt 6 specyfikacji produktu.

9. Definicja intensywności barwy

Opis:

Dodano akapit określający maksymalną intensywność barwy poszczególnych win na każdym etapie produkcji.

Uzasadnienie:

Zmianę tę dodano w celu utrzymania wina i produktów z fazy poprzedzającej wyrób wina, w ściśle określonym zakresie intensywności barwy, zgodnie z tradycją i autentycznym charakterem win objętych ChNP "Modena / di Modena". Wynika to z faktu, że w ostatnich latach stwierdzono, iż wino o nazwie "Modena / di Modena" z oznaczoną na etykiecie odmianą Lambrusco i charakteryzujące się większą intensywnością barwy niż intensywność zaproponowana w niniejszej zmianie jest traktowane na etapie wprowadzania do obrotu jako zwykły składnik pomocniczy wykorzystywany do produkcji mieszanek do produkcji win gotowych, a nie jako produkt bezpośrednio przeznaczony do butelkowania.

Zmiana dotyczy pkt 5 ppkt 7 specyfikacji produktu.

10. Korekta niektórych właściwości w momencie wprowadzenia do obrotu

Opisy niektórych właściwości w momencie wprowadzenia do obrotu skorygowano oraz dodano ustęp dotyczący możliwości zmętnienia różnych rodzajów wina - z wyjątkiem win należących do kategorii "gatunkowe wino musujące" - ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Uzasadnienie:

Zmiana ta była konieczna aby można było usunąć terminy, które były niedokładne, niejasne lub niespójne z kategorią produktu, oraz w celu poprawy i aktualizacji opisów produktów. Dodano również podpunkt dotyczący możliwości zmętnienia win półmusujących i musujących - z wyjątkiem win należących do kategorii "gatunkowe wino musujące" - ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych. Jest to związane z powrotem do techniki produkcji, która polega na poddaniu wina drugiej fermentacji w butelce bez usuwania osadu fermentacyjnego.

Zmiana dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu oraz sekcji "Opis wina lub win" w jednolitym dokumencie.

11. Skreślenie ustępu dotyczącego limitów minimalnej kwasowości ogólnej i ekstraktu bezcukrowego

Opis:

Skreślono ustęp, który przewidywał możliwość wydania przez ministerstwo rozporządzenia zmieniającego limity kwasowości ogólnej i ekstraktu bezcukrowego.

Uzasadnienie:

Akapit ten został skreślony, ponieważ zastąpiono go obowiązującymi przepisami.

Zmiana dotyczy pkt 6 ppkt 2 specyfikacji produktu.

12. Korekta odnosząca się do podawania zawartości cukru na etykiecie

Opis:

W przypadku win musujących usunięto wymóg podawania zawartości cukru na etykiecie.

Uzasadnienie:

Wymóg ten nie jest konieczny.

Zmiana dotyczy pkt 7 ppkt 2 specyfikacji produktu.

13. Korekta tekstu, aby rozszerzyć stosowanie określenia "rosé" jako alternatywy dla określenia "rosato" w celu uwzględnienia rodzaju "Rosato Frizzante" (wino różowe półmusujące)

Opis:

Obecny przepis, który zezwala na stosowanie na etykiecie określenia "rosé" jako alternatywy dla obowiązkowego określenia "rosato", i który został ograniczony do rodzajów Rosato Spumante [musujące różowe], został obecnie rozszerzony na rodzaje Rosato Frizzante, z nazwą odmiany winorośli lub bez niej.

Uzasadnienie:

Zmianę wprowadzono, aby zaspokoić potrzeby rynku i producentów.

Zmiana dotyczy pkt 7 ppkt 3 specyfikacji produktu.

14. Możliwość stosowania na etykiecie określenia "rifermentazione in bottiglia" (druga fermentacja w butelce)

Opis:

Dodano podpunkt umożliwiający stosowanie na etykiecie określenia "rifermentazione in bottiglia".

Uzasadnienie:

Zmianę wprowadzono w celu odpowiedniego informowania konsumentów o stosowaniu techniki produkcji z zastosowaniem metody drugiej fermentacji w butelce, którą ponownie wprowadzono w ostatnich latach w celu uzyskiwania win półmusujących. Często z tych win nie usuwa się osadu fermentacyjnego, a obecność tych pozostałości sprawia, że wino wydaje się "mętne".

Zmiana dotyczy pkt 7 ppkt 4 specyfikacji produktu.

15. Zwiększenie maksymalnej pojemności butelek, w których wina dopuszcza się do konsumpcji

Opis:

Maksymalna pojemność szklanych butelek, w których wino jest dopuszczone do konsumpcji, wzrosła z 1,5 litrów do 9 litrów, przy czym wprowadzono wyraźny zakaz stosowania gąsiorów, tj. dymionów.

Uzasadnienie:

Zmiana ta była konieczna, aby zapewnić producentom większe możliwości handlowe, ponieważ klienci często poszukują większych butelek, zwłaszcza na spotkania towarzyskie i inne wyjątkowe okazje. Aby zachować tradycyjny kształt butelki, zakazano stosowania 5-litrowego dymiona.

Zmiana dotyczy pkt 8 ppkt 1 specyfikacji produktu.

16. Rodzaje zamknięcia

Opis:

Ustęp dotyczący dozwolonych rodzajów zamknięcia został przeredagowany z uwzględnieniem specyfikacji dotyczących stosowania nakrętek, kapsli i korków płaskich mocowanych za pomocą sznurka. W szczególności przepis dotyczący rodzajów win musujących został określony oddzielnie.

Uzasadnienie:

Zmianę wprowadzono w celu zapewnienia jasności co do dozwolonych rodzajów zamknięć, zwiększenia czytelności i uniknięcia sprzecznych interpretacji oraz ewentualnego pomylenia tych informacji z przepisami dotyczącymi win półmusujących.

Zmiana dotyczy pkt 8 ppkt 3 specyfikacji produktu.

17. Aktualizacja opisu związku ze środowiskiem geograficznym

Opis:

Pkt dotyczący związku ze środowiskiem geograficznym został zaktualizowany i zmieniony w celu uwzględnienia informacji na temat wprowadzania odmian z rodziny Lambrusco. Odmiany te są włączone do regionalnego wykazu odmian, które mogą być uprawiane w prowincji Modena i w związku z tym są tam uprawiane.

Uzasadnienie:

Zmiana pkt była konieczna ze względu na wprowadzenie nowych odmian winorośli do kombinacji odmian winorośli. Uznano również za konieczne przeredagowanie punktu "Związek z obszarem geograficznym" w jednolitym dokumencie w celu dostosowania go do specyfikacji produktu. Zmiana ta ma zatem charakter czysto redakcyjny.

Zmiana ta dotyczy pkt 9 specyfikacji produktu oraz punktu "Związek z obszarem geograficznym" w jednolitym dokumencie.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Modena

di Modena

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

4. Wino musujące

5. Gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win -

1. "Modena" Lambrusco Rosso Spumante (czerwone musujące)

ZWIĘZŁY OPIS

Pęcherzyki powietrza: delikatne i długotrwałe;

Barwa: rubinowa lub czerwona przypominająca barwę owocu granatu, o różnej intensywności;

Aromat: delikatny, wonny i szeroki z nutami kwiatowymi;

Smak: od "dosaggio zero" po słodki, świeży, harmonijny, z delikatną nutą drożdży;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18 g/l.

Z wyjątkiem wersji produkowanych w kategorii "gatunkowe wino musujące" wino może być mętne ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

2. "Modena" Lambrusco Rosato Spumante (różowe musujące)

ZWIĘZŁY OPIS

Pęcherzyki powietrza: delikatne i długotrwałe;

Barwa: różowa o różnej intensywności;

Aromat: wonny i charakterystyczny z nutami kwiatowymi i owocowymi;

Smak: od "dosaggio zero" po słodki, świeży, harmonijny, z delikatną nutą drożdży;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16 g/l.

Z wyjątkiem wersji produkowanych w kategorii "gatunkowe wino musujące" wino może być mętne ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

3. "Modena" Rosso Spumante

ZWIĘZŁY OPIS

Pęcherzyki powietrza: delikatne i długotrwałe;

Barwa: rubinowa lub czerwona przypominająca barwę owocu granatu, o różnej intensywności;

Aromat: delikatny, wonny i szeroki z nutami kwiatowymi;

Smak: od "dosaggio zero" po słodki, świeży, harmonijny, z delikatną nutą drożdży;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18 g/l.

Z wyjątkiem wersji produkowanych w kategorii "gatunkowe wino musujące" wino może być mętne ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

4. "Modena" Rosato Spumante

ZWIĘZŁY OPIS

Pęcherzyki powietrza: delikatne i długotrwałe;

Barwa: różowa o różnej intensywności;

Aromat: wonny i charakterystyczny z nutami kwiatowymi i owocowymi;

Smak: od "dosaggio zero" po słodki, świeży, harmonijny, z delikatną nutą drożdży;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16 g/l.

Z wyjątkiem wersji produkowanych w kategorii "gatunkowe wino musujące" wino może być mętne ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

5. "Modena" Bianco Spumante (wino białe musujące)

ZWIĘZŁY OPIS

Pęcherzyki powietrza: delikatne i długotrwałe;

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;

Aromat: delikatny, wonny i charakterystyczny z nutami kwiatowymi i owocowymi;

Smak: od "dosaggio zero" po słodki, świeży, harmonijny, z delikatną nutą drożdży;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16 g/l.

Z wyjątkiem wersji produkowanych w kategorii "gatunkowe wino musujące" wino może być mętne ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

6. "Modena" Lambrusco Rosso Frizzante (czerwone półmusujące)

ZWIĘZŁY OPIS

Pęcherzyki powietrza: wyraziste, ulotne;

Barwa: rubinowa lub czerwona przypominająca barwę owocu granatu, o różnej intensywności;

Aromat: delikatny, wonny i charakterystyczny z nutami kwiatowymi;

Smak: od wytrawnego po słodki, świeży, bogaty.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18 g/l.

Wino może być mętne ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

7. "Modena" Lambrusco Rosato Frizzante (różowe półmusujące)

ZWIĘZŁY OPIS

Pęcherzyki powietrza: wyraziste, ulotne;

Barwa: różowa o różnej intensywności;

Aromat: przyjemny, ostry, wonny i charakterystyczny z nutami kwiatowymi i owocowymi;

Smak: od wytrawnego po słodki, świeży, bogaty.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16 g/l.

Wino może być mętne ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

8. "Modena" Lambrusco Novello Frizzante (młode wino półmusujące)

ZWIĘZŁY OPIS

Pęcherzyki powietrza: wyraziste, ulotne;

Barwa: rubinowa lub czerwona przypominająca barwę owocu granatu, o różnej intensywności;

Aromat: winny, intensywny i charakterystyczny z nutami kwiatowymi i owocowymi;

Smak: pełny i świeży, bogaty, intensywny, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20 g/l.

Wino może być mętne ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

9. "Modena" Rosso Novello Frizzante (młode czerwone półmusujące)

ZWIĘZŁY OPIS

Pęcherzyki powietrza: wyraziste, ulotne;

Barwa: rubinowa lub czerwona przypominająca barwę owocu granatu, o różnej intensywności;

Aromat: winny, intensywny i charakterystyczny z nutami kwiatowymi i owocowymi;

Smak: pełny i świeży, bogaty, intensywny, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20 g/l.

Wino może być mętne ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

10. "Modena" Rosso Frizzante

ZWIĘZŁY OPIS

Pęcherzyki powietrza: wyraziste, ulotne;

Barwa: rubinowa lub czerwona przypominająca barwę owocu granatu, o różnej intensywności;

Aromat: delikatny, wonny i charakterystyczny z nutami kwiatowymi;

Smak: od wytrawnego po słodki, świeży, bogaty, intensywny i harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18 g/l.

Wino może być mętne ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

11. "Modena" Rosato Frizzante

ZWIĘZŁY OPIS

Pęcherzyki powietrza: wyraziste, ulotne;

Barwa: różowa o różnej intensywności;

Aromat: przyjemny, ostry, wonny i charakterystyczny z nutami kwiatowymi i owocowymi;

Smak: od wytrawnego po słodki, świeży, bogaty.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16 g/l.

Wino może być mętne ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

12. "Modena" Bianco Frizzante (wino białe półmusujące)

ZWIĘZŁY OPIS

Pęcherzyki powietrza: wyraziste, ulotne;

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;

Aromat: delikatny, wonny i charakterystyczny z nutami kwiatowymi i owocowymi;

Smak: od wytrawnego po słodki, świeży, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16 g/l.

Wino może być mętne ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. "Modena" lub "di Modena"

Szczególne praktyki enologiczne

Wina te są produkowane przy użyciu tradycyjnych i od dawna ugruntowanych metod, które obejmują jedynie naturalną drugą fermentację w butelkach i naturalną drugą fermentację przez autoklawowanie, co ma zasadnicze znaczenie dla zapewnienia winom objętym ChNP "Modena" / "di Modena" ich wyjątkowych właściwości. Procesy wzbogacania i dodawanie expedition liqueur są dozwolone z zastrzeżeniem warunków i ograniczeń określonych w prawodawstwie UE.

5.2. Maksymalna wydajność

1. "Modena" Bianco

23 000 kg winogron z hektara

2. "Modena" Rosso

23 000 kg winogron z hektara

3. "Modena" Rosato

23 000 kg winogron z hektara

4. "Modena" Lambrusco

23 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji obejmuje cały obszar administracyjny gmin: Bastiglia, Bomporto, Campogalliano, Camposanto, Carpi, Castelfranco Emilia, Castelnuovo Rangone, Castelvetro di Modena, Cavezzo, Concordia sul Secchia, Finale Emilia, Fiorano Modenese, Formigine, Guiglia, Maranello, Marano sul Panaro, Medolla, Mirandola, Modena, Nonantola, Novi di Modena, Prignano sul Secchia, Ravarino, S. Cesario sul Panaro, S. Felice sul Panaro, S. Possidonio, S. Prospero, Sassuolo, Savignano sul Panaro, Serramazzoni, Soliera, Spilamberto i Vignola, wszystkie znajdują się w prowincji Modena.

7. Odmiany winorośli

Ancellotta N. - Lancellotta

Fortana N. - Uva d'oro

Lambrusco Barghi N. - Lambrusco

Lambrusco Benetti N. - Lambrusco

Lambrusco Grasparossa N. - Groppello Grasparossa

Lambrusco Maestri N. - Groppello Maestri

Lambrusco Marani N. - Lambrusco

Lambrusco Montericco N. - Lambrusco

Lambrusco Oliva N. - Lambrusco

Lambrusco Salamino N. - Lambrusco

Lambrusco Viadanese N. - Lambrusco

Lambrusco a Foglia Frastagliata N. - Enantio N.

Lambrusco del Pellegrino N. - Lambrusco

Lambrusco di Sorbara N. - Lambrusco

Malbo Gentile N.

Montù B. - Montuni

Pignoletto B. - Grechetto Gentile

Trebbiano Modenese B. - Trebbiano

Trebbiano Romagnolo B. - Trebbiano

Trebbiano Toscano B. - Procanico

8. Opis związku lub związków

8.1. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

1. Czynniki naturalne istotne z punktu widzenia związku

Prowincja Modena leży w środkowej części włoskiego regionu Emilia. W regionie tym występują wszystkie warunki klimatyczne Doliny Padańskiej, chociaż połowa prowincji rozciąga się na wzniesienia przedapenińskie i Apeniny, co prowadzi do znacznych różnic. Szczególne położenie równiny u podnóża Apeninów sprawia, że klimat ma cechy kontynentalne - z ciepłymi latami i surowymi zimami oraz typowym dla tego regionu rozkładem opadów deszczu. Wilgotne wiatry południowe są zazwyczaj suche, gdy docierają do tego regionu, co skutkuje niskimi opadami - znacznie niższymi niż na przykład opady deszczu, które obserwuje się w środkowych Włoszech. Średnie nasłonecznienie, amplitudy temperatur i wartości opadów potwierdzają wysoce kontynentalny charakter klimatu, który cechuje się nierównomiernym rozkładem poziomu opadów deszczu, z dwoma okresami poziomów maksymalnych (wiosną i jesienią) prowadzących do niebezpiecznego nadmiaru wody oraz dwoma okresami (zimą i latem) poważnych jej niedoborów. W szczególności poziom opadów deszczu jest znacznie niższy na równinie Modena niż w pozostałej części równiny Emilia, zwłaszcza w miesiącach letnich, do tego stopnia, że naturalne opady pokrywają średnio nie więcej niż połowę zapotrzebowania na wodę niezbędną do uprawy roślin. Na przestrzeni wieków uprawa na obszarze Modeny była utrudniona ze względu na wysoką zawartość gliny i zwarty charakter większości gleb, i czynniki te wciąż stanowią jedno z najpoważniejszych wyzwań. Wspomniane cechy geograficzne opisano w tomie VI ("Księstwo Modeny i Reggio") pracy Giuseppe Goraniego "Włochy w XVIII wieku", w rozdziale poświęconym środowisku geograficznemu, który rozpoczyna się od stwierdzenia, że "natura wydaje się szczególnie łaskawa dla miasta i terytorium Księstwa Modeny".

Gleba zachowała swój naturalny i żyzny charakter głównie dzięki ingerencji człowieka w postaci budowy kanałów odwadniających, stosowania ochrony przeciwpowodziowej oraz technik i systemów rolniczych, które wykorzystują organiczne polepszacze gleby, aby przeciwdziałać problemom wynikającym z wyjątkowo wysokiej zawartości gliny w gruntach rolnych prowincji.

2. Czynniki ludzkie istotne z punktu widzenia związku

Zarówno w De Agri Cultura Katona, jak i w De Re Rustica Warrona wspomina się o Vitis labrusca. Podobnie Pliniusz, w Naturalis Historia, dokumentuje cechy Vitis vinifera, stwierdzając, że "jej liście, podobnie jak liście winorośli Labrusca, przed opadnięciem przybierają barwę krwi". Sporządzony w 1300 r. traktat o rolnictwie autorstwa Piera dè Crescenziego wskazuje, że winogrona Labrusca są "czarne, nadają winom barwę i sprawiają, że są one przejrzyste, ale umieszcza się je w całości i z połamanymi łodygami w dzbanach i nie psują smaku wina". Jest to najstarszy zapis, który potwierdza, że winogrona z tych winorośli wykorzystano w tym okresie po raz pierwszy do produkcji wina, co sugeruje, że winorośle nie były już tak "dzikie". Nie należy zapominać, że starożytne winorośle Labrusca były dzikimi winoroślami (Vitis vinifera sylvestris) lub winoroślami należącymi do podgatunku Vitis vinifera sativa, które rosły na nieuprawianych gruntach. Dlatego Lambrusco uważa się jedną z najbardziej rodzimych odmian winorośli na świecie, ponieważ powstała ona w wyniku genetycznej ewolucji odmiany Vitis vinifera sylvestris occidentalis, którą udomowiono na obszarze Modeny. Wino Lambrusco zawsze wysoce cenili książęta. Dwa i pół wieku wcześniej, w czerwcu 1430 r., Niccolò III d'Este nakazał w jednym ze swoich "holografów", że "nie należy płacić połowy cła za wszystkie wina przywożone z Modeny do Paryża", aby ułatwić handel winem. Większość poczytnych autorów XIX w. potwierdza, że na przestrzeni wieków Modena stała się obszarem wyspecjalizowanym w produkcji win musujących, które zyskały szczególną renomę, z tradycją produkcji i konsumpcji. Wina zawdzięczają swoje cechy charakterystyczne wyłącznie lub głównie środowisku, w tym wszystkim czynnikom naturalnym i ludzkim, które je definiują. Historyczne pochodzenie określenia "Modena"/"di Modena" z pewnością sięga połowy XIX wieku dzięki metodzie produkcji typowego czerwonego wina półmusującego i musującego, powstałego w wyniku mieszania różnych odmian Lambrusco tradycyjnie uprawianych w prowincji Modena. Uzyskane wino nazwano "Lambrusco di Modena" od nazwy stolicy prowincji. Dzięki pozytywnym i znaczącym wynikom handlowym, które wzmocniły się w ciągu ponad stu lat działalności, "Lambrusco di Modena" stało się jednym z wiodących win produkowanych w prowincji. Znaczenie czynników ludzkich jest szczególnie widoczne w technicznych aspektach produkcji, które są istotne dla specyfikacji produktu.

Połączenie odmian w winnicach

Wina objęte chronioną nazwą pochodzenia "Modena"/"di Modena" muszą być otrzymywane z winogron produkowanych w winnicach, w których w każdym gospodarstwie uprawia się następujące odmiany:

Odmiany winorośli Lambrusco: Lambrusco Grasparossa, Lambrusco Salamino, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Marani, Lambrusco Maestri, Lambrusco Montericco, Lambrusco Oliva, Lambrusco a Foglia Frastagliata, Lambrusco Viadanese, Lambrusco Barghi, Lambrusco Benetti, Lambrusco del Pellegrino, osobno lub łącznie, stanowiące co najmniej 85 % wina. Winogrona odmian Ancellotta, Malbo Gentile i Fortana mogą być wykorzystywane samodzielnie lub łącznie do maksymalnie 15 %;

Białe odmiany winorośli: Montuni, Grechetto Gentile, Trebbiano (wszystkie odmiany i klony nadające się do uprawy w regionie Emilia-Romania), osobno lub łącznie, stanowiące co najmniej 85 % wina. Można również stosować inne niearomatyczne białe odmiany winorośli nadające się do uprawy w regionie Emilia-Romania, maksymalnie do 15 %.

Czerwone i różowe odmiany winorośli: Lambrusco Grasparossa, Lambrusco Salamino, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Marani, Lambrusco Maestri, Lambrusco Montericco, Lambrusco Oliva, Lambrusco a Foglia Frastagliata, Lambrusco Viadanese, Lambrusco Barghi, Lambrusco Benetti, Lambrusco del Pellegrino, stanowiące co najmniej 85 % wina. Reszta może składać się z winogron pochodzących z innych czarnych odmian winorośli nadających się do uprawy w regionie Emilia-Romania, osobno lub łącznie.

Sposoby prowadzenia winorośli

Gleba i klimat Modeny sprzyjają naturalnemu wzrostowi winorośli. Plantatorzy winorośli zdecydowali się na system składający się ze sznurów stałych z opadającymi gałęziami, który może powstrzymywać bujny wzrost roślin. System uprawy musi również umożliwiać równomierne rozmieszczenie pąków, wykorzystanie potencjału produkcyjnego roślin, przechwytywanie energii promieni słonecznych oraz dotarcie do kiści wystarczającej ilości powietrza i światła. Najczęściej stosowane systemy uprawy to jednostronny kordon poziomy, genewska metoda podwójnego palikowania w formie łuku, sznur Guyota i system Sylvoza. Gęstość nasadzeń waha się od 2 500-3 0°0 winorośli na hektar na glebach nizinnych do 3 000-4 000 winorośli na hektar na obrzeżach Apeninów i w wąwozach w niskich Apeninach.

Najczęściej stosowane podkładki to: Kober5BB, SO4, 420A, 1103P.

Praktyki enologiczne

Wina te są produkowane przy użyciu tradycyjnych i od dawna ugruntowanych metod, które obejmują jedynie naturalną drugą fermentację w butelkach i naturalną drugą fermentację przez autoklawowanie, co ma zasadnicze znaczenie dla zapewnienia winom objętym ChNP "Modena" / "di Modena" ich wyjątkowych właściwości. Procesy wzbogacania i dodawanie expedition liqueur są dozwolone z zastrzeżeniem warunków i ograniczeń określonych w prawodawstwie UE.

W swoich pracach łacińscy autorzy Katon, Pliniusz i Columella opisują produkcję wina musującego (Lambrusco), które może się pienić, co sugeruje, że mogło to być wino półmusujące.

Nie rozumiano jednak w pełni procesu biologicznego i chemicznego charakteru fermentacji alkoholowej oraz innych powiązanych aspektów produkcji wina do czasu, kiedy wiedza naukowa rozwinęła się pod koniec XVII wieku i w trakcie XIX wieku. Jednak konieczne były inne odkrycia, aby zapewnić, że cały dwutlenek węgla powstający podczas fermentacji pozostanie rozpuszczony w winie. Potrzebny był zbiornik zdolny utrzymać ciśnienie oraz zakrętka, która mogłaby zapobiec wydostawaniu się dwutlenku węgla. Opracowane je między końcem XVII w. a początkiem XVIII wieku. O tej preferencji w produkcji białych i czerwonych win półmusujących wspominali kolejni autorzy w XVII i XVIII wieku do czasu, gdy ten długi proces ewolucji genetycznej doprowadził do lepszej identyfikacji białych, a w szczególności czerwonych odmian dzikich winorośli Latini (rodziny Lambrusco z obszaru Modena) opisanych przez ampelografów XIX w. (w szczególności Acerbiego, Mendolę i Agazzottiego). Oprócz tych osiągnięć technologicznych nastąpiła również istotna zmiana klimatu (mała epoka lodowcowa), która przyniosła zimne i mokre jesienie, opóźnione dojrzewanie i niepełną fermentację, co wymagało drugiej fermentacji w beczkach, które z kolei ulegały uszkodzeniu. Od połowy XIX w. do połowy XX w. najczęstszą metodą produkcji dużych ilości naturalnego półmusującego wina Lambrusco była druga fermentacja w butelce. W efekcie powstawało mętne, półmusujące Lambrusco bez stosowania procesu degorżowania, które stanowiło większość produkcji. Pierwsza wytwórnia wina produkująca półmusujące Lambrusco w regionie Emilia rozpoczęła działalność w Modenie w 1860 r. Produkcja win najwyższej jakości wiązała się jednak z usunięciem osadu metodami zmniejszającymi uszczerbek dla ilości i jakości, początkowo za pomocą urządzeń do dekantacji izobarycznej (opracowanych przez Martinottiego pod koniec XIX wieku). Obecnie, w przypadku produkcji wina półmusującego i musującego z drugą fermentacją w butelce, osad drożdżowy usuwa się, pozwalając mu osadzić się w okolicach zakrętki, a następnie mrożąc szyjkę butelki.

8.2. Informacje na temat jakości / cech charakterystycznych win, które można przypisać przede wszystkim środowisku geograficznemu

ChNP "Modena"/"di Modena" odnosi się do produkcji wina czerwonego z możliwością wskazania odmiany winorośli Lambrusco lub z odniesieniem do dwóch rodzajów "Rosso" i "Rosato", a także do produkcji wina białego z odniesieniem do rodzaju "Bianco". Z analitycznego i organoleptycznego punktu widzenia wina te mają bardzo wyraźne i szczególne cechy charakterystyczne, jak opisano w pkt 6 specyfikacji produktu, co oznacza, że można je wyraźnie zidentyfikować i że są typowe dla przedmiotowego obszaru.

Winogrona produkowane na obszarze prowincji Modena prowadzą do powstania win czerwonych o barwie rubinowej i mocno zabarwionych win czerwonych przechodzących w purpurę o średniej lub wysokiej kwasowości i strukturze od średniej do niskiej. Wina białe mają słomkowożółtą barwę o dobrej kwasowości i średniej strukturze.

Ich świeżość i wonne aromaty o nutach kwiatowych i owocowych zapewniają zrównoważony smak.

8.3. Opis związku przyczynowego między aspektami, o których mowa w lit. A), oraz aspektami, o których mowa w lit. B)

Uprawa winorośli w Modenie ma duże znaczenie społeczno-gospodarcze. Jest to związane z produkcją win musujących i półmusujących. Grunty te są najważniejszym czynnikiem środowiskowym, który zapewnia równowagę między wzrostem rośliny a zbiorem winogron i jakością wina. Mimo pewnych różnic w odniesieniu do środowiska i metod uprawy, grunty rolne w Modenie można uznać za wyjątkowo żyzne. Należą one do następujących trzech kategorii:

a) luźna gleba, żółta lub czerwonawa, o niskiej zawartości wapienia, a często również fosforu ogólnego i przyswajalnego. Występuje na podgórzu, jak również na większych wysokościach. Gleba na równinach nazywana jest "częściowo pozbawioną dwutlenku węgla glebą równin podgórskich", podczas gdy dwa rodzaje gleb na wyższych wysokościach nazywa się "glebą o niskim poziomie wapienia z obrzeży Apeninów" oraz "glebą wapienną niskich Apeninów, która lokalnie występuje w wąwozach";

b) gleba średnio zwięzła, doskonała zarówno pod względem właściwości fizycznych, jak i chemicznych, powstała w wyniku wylewania rzek Secchia i Panaro, położona na środkowej równinie, którą można sklasyfikować jako "wapienne wysoczyzny rzeczne z gliniastymi glebami pylasto-ilastymi Sant'Omobono";

c) gleby gliniaste, bardzo zwarte, ale bogate w składniki odżywcze i żyzne, które pokrywają większość równiny glebami znanymi jako "gleby gliniaste osuszonych dolin".

Gleby nizinne stanowią część równin zalewowych z plejstocenu i holocenu, podczas gdy tereny górzyste i pagórkowate są typowe dla kredy i eocenu. Są one niezwykle bogate w drobne składniki i koloidy glebowe. Gleby równin są praktycznie wolne od grubego szkieletu występującego często na pagórkowatych i górzystych obszarach uprawnych w postaci skały brekcja, który może utrudniać normalną działalność rolniczą.

Na środkowej równinie prowincji Modena, charakteryzującej się "gliniastymi glebami pylasto-ilastymi Sant'Omobono", wskaźnik Winklera waha się od 1 900 do 2 000 stopniodni, przy opadach około 450 mm między kwietniem a październikiem. Winnice charakteryzują się średnio wysokimi plonami i dynamicznym wzrostem roślin. Z winogron produkowanych na tym obszarze wytwarzane jest wino o umiarkowanie intensywnej barwie, pozbawione struktury, o umiarkowanej zawartości alkoholu, dobrej kwasowości oraz bardzo wyraźnych nutach kwiatowych i owocowych. Na równinie w północnej części prowincji Modena, charakteryzującej się "glebami gliniastymi osuszonych dolin", wskaźnik Winklera waha się od 1 900 do 2 000 stopniodni, przy opadach około 450 mm między kwietniem a październikiem. Winnice charakteryzują się stałymi plonami i dynamicznym wzrostem roślin. Z winogron produkowanych na tym obszarze wytwarzane jest wino o intensywnej barwie, dobrej strukturze, łagodnym bukiecie, średniej kwasowości oraz bardzo wyraźnych nutach owocowych. Na równinie w południowej części prowincji Modena występuje głównie "częściowo pozbawiona dwutlenku węgla gleba równin podgórskich", wskaźnik Winklera waha się od 2 169 do 2 193 stopniodni. Średnie opady w okresie od kwietnia do października wynoszą 437-449 mm. Podgórze i wzgórza prowincji Modena charakteryzują się dwoma rodzajami gleby, określanymi jako "gleba o niskim poziomie wapienia z obrzeży Apeninów" oraz "gleba wapienna niskich Apeninów, która lokalnie występuje w wąwozach". Wskaźnik Winklera wynosi od 1 890 stopniodni na obszarze Vignola na wysokości 120-125 m do 2 028 stopniodni na obszarze Levizzano Rangone na wysokości 135 m. Z winogron uprawianych na tych obszarach otrzymuje się ustrukturyzowane, czerwone wino o barwie przechodzącej w purpurę, o łagodnym bukiecie, niskiej kwasowości i bardzo wyraźnych owocowych nutach. Historia Lambrusco i produkcji win półmusujących w Modenie jest długa i obejmuje fascynujące pierwsze relacje klasycznych poetów i pisarzy (Wergiliusza, Katona i Warrona), którzy wspominali o "Labrusca vitis" - dzikiej winorośli występującej na obrzeżach pól i dającej winogrona o kwaśnym smaku. Lambrusco to wino czerwone, które może być półmusujące lub musujące, ma połyskliwy rubinowy kolor i należy je podawać w temperaturze 12-14 °C, aby w pełni wydobyć jego zapachy i aromaty. Wino powstało w Modenie, skąd rozprzestrzeniło się na rynek krajowy i zagraniczny. Istnieje szereg czynników, które świadczą o znaczeniu uprawy winorośli w Modenie: 7 620 ha obszarów uprawy winorośli, z czego 87 % stanowią odmiany Lambrusco; najstarsza wytwórnia wina w Emilii-Romanii; obecność najstarszej spółdzielczej wytwórni wina we Włoszech; trzy spółdzielcze wytwórnie wina, które obchodziły stulecie założenia; a przede wszystkim fakt, że produkcja win objętych ChNP i ChOG dominuje w Modenie. Dzięki chronionej nazwie pochodzenia producenci z Modeny mogą przedstawić konsumentom świadectwo, że ich produkty mają dłuższą historię niż inne pod kątem: pochodzenia, sposobu przetwarzania oraz cech charakterystycznych i szczególnych, co odróżnia je od produktów, których nie można uznać za należące do wyraźnie określonego obszaru.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi) -

Link do specyfikacji produktu

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/22200

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.2595

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 30/04/2025
Data ogłoszenia: 30/04/2025