Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Pomerol"
PDO-FR-A0273-AM02
Data przekazania informacji: 26 października 2021 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Obszar geograficzny
Do specyfikacji nazwy "Pomerol" dodano dokładny obszar zbioru winogron oraz obszar winifikacji, produkcji wina i jego dojrzewania. Aktualizacja ta była konieczna w celu uwzględnienia stwierdzonych praktyk.
W związku z tym zmienia się odpowiednio pkt 6 jednolitego dokumentu.
2. Wyznaczone działki rolne
W rozdziale I pkt IV ppkt 2 specyfikacji produktu po słowach "4 lutego 2000 r." dodaje się słowa "oraz 2 czerwca 2021 r.".
Zmiana ta ma na celu dodanie daty zatwierdzenia przez właściwy organ krajowy zmiany dotyczącej działek wyznaczonych do produkcji w obrębie obszaru geograficznego produkcji. Wyznaczenie granic działek rolnych polega na zidentyfikowaniu na obszarze geograficznym produkcji działek nadających się do produkcji produktu objętego daną chronioną nazwą pochodzenia.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
3. Nawadnianie
Dodaje się możliwość nawadniania winnic w przypadku utrzymującej się suszy, jeżeli zakłóca ona prawidłowy rozwój fizjologiczny winorośli i właściwe dojrzewanie winogron. Dopuszczalna maksymalna ilość winogron z danej działki zostaje zmniejszona w przypadku nawadnianych działek.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
4. Przepisy rolnośrodowiskowe
Do specyfikacji produktu dodano następujące przepisy rolnośrodowiskowe:
- Z działek należy usuwać obumarłe krzewy; składowanie takich obumarłych krzewów na działkach jest zabronione.
- Odchwaszczanie chemiczne jest zabronione. Okrywę zieloną działek kontroluje się wyłącznie za pomocą środków mechanicznych lub fizycznych.
- Każdy podmiot gospodarczy wylicza i rejestruje swój wskaźnik częstotliwości zabiegów (fr. IFT).
Wyeliminowanie herbicydów chemicznych ograniczy stosowanie środków ochrony roślin, a tym samym umożliwi lepsze uwzględnienie oczekiwań w zakresie ochrony środowiska.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
5. Data wprowadzenia do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów
W rozdziale 1 usuwa się pkt IX ppkt 5 lit. b) dotyczący daty wprowadzenia win do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów.
Zmiana ta nie powoduje zmian w jednolitym dokumencie.
6. Środki przejściowe
Środki przejściowe, które wygasły, zostały usunięte ze specyfikacji produktu.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
7. Odniesienie do organu kontrolnego
Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zmieniono w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw pochodzenia. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Pomerol
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
KRÓTKI OPIS
Są to wina czerwone niemusujące i wytrawne.
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 11 %.
Zawartość kwasu jabłkowego we wszystkich partiach wina wprowadzanego do obrotu luzem lub zapakowanego nie przekracza 0,30 grama na litr.
Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) we wszystkich partiach wina wprowadzanego do obrotu luzem lub zapakowanego nie przekracza 2 gramów na litr.
Kwasowość ogólna jest określona w prawodawstwie wspólnotowym.
OGÓLNE CECHY ANALITYCZNE
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): |
13,5 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna kwasowość ogólna: |
w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
|
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Szczególne praktyki enologiczne
Zezwala się na stosowanie substraktywnych technik wzbogacania przy progu stężenia wynoszącym 15 %.
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 13,5 %.
Poza wymienionymi powyżej zakazami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
2. Praktyka uprawy
a) Gęstość nasadzeń
Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 5 500 roślin na hektar.
Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 2 metra, zaś odstęp między krzewami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,80 metra.
b) Zasady cięcia
Cięcia dokonuje się najpóźniej na etapie rozwinięcia liści (faza 9 skali Lorenza) według następujących technik:
- jednoramienny lub dwuramienny sznur Guyota;
- cięcie krótkie (przy pniu) w formie sznura skośnego Royat;
- cięcie długie (długie łozy).
Każda roślina posiada maksymalnie 10 oczek.
5.2. Maksymalna wydajność
1. 60 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar geograficzny, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z dnia 1 stycznia 2021 r., jest ograniczony do terytorium następujących gmin i części gmin w departamencie Gironde:
a) gmina Pomerol,
b) część terytorium gminy Liborno przewidziana w wyroku sądu cywilnego w Bordeaux z dnia 29 grudnia 1928 r., ograniczona na północy przez rzekę Barbanne, na wschodzie przez granicę gminy Pomerol, na południu przez strumień Tailhas, na zachodzie przez drogę departementalną 910, bulwar Beauséjour, aleję Georges'a Clémenceau, ulicę Docteur-Nard, aleję Europy i linię kolejową z Libourne do Bergerac,
c) działka położona w gminie Lalande-de-Pomerol, wymieniona w załączniku 1-A, na której produkuje się wina o kontrolowanej nazwie pochodzenia "Pomerol" zgodnie z wyrokiem sądu cywilnego w Bordeaux z dnia 29 grudnia 1928 r.,
d) działki wskazane w załączniku 1-B w odniesieniu do gminy Saint-Emilion,
e) działki wskazane w załączniku 1-C w odniesieniu do następujących gmin: Les Artigues-de-Lussac, Lalande-de- Pomerol, Libourne, Lussac, Montagne, Néac i Saint-Emilion.
Zezwala się na zbiór winogron na terytoriach określonych w lit. a), b), c) i d) powyżej.
Zezwala się na winifikację, produkcję wina i jego dojrzewanie na terytoriach określonych w lit. a), b), c) i e) powyżej.
7. Główne odmiany winorośli
Cabernet franc N
Cabernet-Sauvignon N
Cot N - Malbec
Merlot N
Petit Verdot N
8. Opis związku lub związków
Wyselekcjonowane działki pozwalają najlepiej wyrazić charakter lokalnych odmian winorośli, wybranych w przeszłości ze względu na ich właściwości korzystnego leżakowania win w kontekście konieczności transportu produktów na duże odległości. Gliniaste podłoże z trzeciorzędu, chłodne otoczenie powodujące powolne dojrzewanie winogron i bardzo regularne zaopatrzenie winorośli w wodę, żwirowa powierzchnia mniej lub bardziej zwarta lub piaszczysta, przepuszczalna i odbijająca światło w kierunku liści, oraz podglebie zawierające tlenki żelaza lub pozostałości żelaza (fr. crasse de fer), zapewniające szczególne mineralne składniki odżywcze, które - dzięki korzystnemu klimatowi - nadają winom "Pomerol" wyjątkowy charakter.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Na etykiecie win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej: "Vin de Bordeaux" lub "Grand Vin de Bordeaux".
Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Link do specyfikacji produktu
http://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-458a787d-1989-4268-a537-d9dea8972ab7