JEDNOLITY DOKUMENT
"Poivre de Penja"
Nr UE: PGI-CM-02635 - 19 września 2020
CHNP ( ) CHOG (X)
1. Nazwa lub nazwy
"Poivre de Penja"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Kamerun
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 1.8 Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itp.)
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Poivre de Penja" jest przyprawą wytwarzaną z owoców Piper nigrum, wieloletniej rośliny pnącej (liany) z rodziny Pipe- raceae o wyrazistym i ostrym smaku.
Z wyjątkiem odmiany zielonej pieprz ten jest sprzedawany w stanie nieprzetworzonym, bez żadnych dodatków. Jego ziarna są zazwyczaj różnej wielkości (małe, średnie i duże).
Pieprz ten może być produkowany i wprowadzany do obrotu w następujących postaciach, w zależności od okresu zbioru i przetworzenia po zbiorze: zielony, czarny, biały i czerwony.
"Poivre de Penja" charakteryzuje się aksamitnym, zwierzęcym posmakiem. Ma on ciężki, drzewny, ambrowo-piż- mowy aromat. Jego delikatny zapach, klasyfikowany jako "świeży korzenny", łączy się z charakterystycznym ciepłym smakiem.
Aromat "Poivre de Penja" jest mało ulotny, z suchą pieprzową nutą serca i bogatymi nutami bazy.
Ostrość czy też uczucie rozgrzewania, jakie daje "Poivre de Penja", wynika przede wszystkim z zawartości piperyny wynoszącej minimum 10,48 % (maksymalnie 12,28 %).
Szczegółowy opis różnych rodzajów "Poivre de Penja"
| Rodzaj | Forma | Wielkość i minimalna gęstość objętościowa | Barwa | Zapach/smak | Pozostałe |
| Pieprz zielony |
- Pojedyncze owoce lub kiście - Pojedyncze owoce lub kiście konserwowane w solance (solonejwodzie) lub w occie |
Minimalna wielkość ziaren 3 mm | Jasnozielona do ciemnozielonej |
Zapach pieprzowo-ziołowy Zapach całych owoców nie jest ostry Po rozgnieceniu ziaren wyczuwalny jest ostry zapach, mniej trwały niż w przypadku pieprzu czarnego |
Wady niedopuszczalne: - Pył - Kamyki - Pozostałości roślin - Ciała obce - Pleśń |
| Pieprz czarny | Suszone owoce |
Minimalny rozmiar ziaren 3 mm Zawartość ziaren spełniająca kryterium wielkości 3 mm: 90 % Gęstość 480 g/l |
Głęboka czerń, czerń, czerń z domieszką brązu | Intensywny zapach Cierpki i ostry smak |
Wady niedopuszczalne: - Pył - Kamyki - Pozostałości roślin - Ciała obce - Ziarna uszkodzone - Ziarna posiekane Stopień czystości pieprzu przed wprowadzeniem do obrotu: 99 % |
| Pieprz biały | Suszone owoce |
Minimalny rozmiar ziaren 3 mm Zawartość ziaren spełniająca kryterium wielkości: 90 % Gęstość 510 g/l |
Biały, szary lub beżowy | Dość silny, wyrazisty zapach Cierpki i bardzo ostry smak |
Wady niedopuszczalne: - Pył - Kamyki - Pozostałości roślin - Ciała obce - Ziarna uszkodzone - Ziarna posiekane Stopień czystości pieprzu przed wprowadzeniem do obrotu: 99 % |
| Pieprz czerwony | Suszone owoce |
Minimalna wielkość ziaren 3 mm Zawartość ziaren spełniająca kryterium wielkości 3 mm: 90 % Gęstość 480 g/l. |
Brązowoczerwona lub ciemnoczerwona | Dość silny, wyrazisty zapach Cierpki i bardzo ostry smak |
Wady niedopuszczalne: - Pył - Kamyki - Pozostałości roślin - Ciała obce - Szypułki - Pleśń |
Maksymalna wilgotność podczas przechowywania wynosi 13 %.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Wszystkie poniższe etapy produkcji muszą odbywać się na danym obszarze geograficznym:
- uprawa,
- zarządzenie uprawami,
- zbiór owoców,
- suszenie (dotyczy pieprzu czarnego, czerwonego i białego),
- roszenie, czyli moczenie (dotyczy wyłącznie pieprzu białego),
- mycie (dotyczy wyłącznie pieprzu białego),
- sortowanie owoców,
- konserwowanie w wodzie z solą lub w occie (dotyczy wyłącznie pieprzu zielonego).
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się nazwa
-
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Na rynku Unii Europejskiej na etykietach muszą znajdować się wszystkie niezbędne informacje dotyczące "Poivre de Penja", w tym nazwa "Poivre de Penja".
W pobliżu nazwy "Poivre de Penja" może pojawić się nazwa "chronione oznaczenie geograficzne" lub oficjalne logo europejskiego ChOG.
Na etykiecie należy umieścić widoczne logo identyfikujące chronione oznaczenia geograficzne zarejestrowane przez OAPI (ChOG-OAPI):
Etykieta musi również zawierać:
- numer partii ustanowiony w celu zapewnienia identyfikowalności produktu, w przypadku gdy numer partii nie pojawia się bezpośrednio na opakowaniu lub na specjalnej etykiecie;
- adres stowarzyszenia OG;
- termin ważności;
- oraz wszelkie inne wymagane prawem informacje.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Penja jest nazwą gminy położonej w departamencie Moungo, w regionie Littoral, w Kamerunie. Obejmuje terytorium powiatu Njombe-Penja. Jest to również nazwa doliny, w której położone są różne miejscowości.
Obszar geograficzny obejmuje gminy Manjo/Nlohe, Loum, Njombe Penja i Mbanga w departamencie Moungo, w regionie Littoral, a także gminę Tombel w departamencie Koupe Manengouba, w regionie Południowo-Zachodnim.
Warunki agroekologiczne
| Jednostka administracyjna/ gmina Elementy agroekologiczne | Manjo/ Nlohé | Loum | Njombé Penja | Tombel | Mbanga |
| Wysokość nad poziomem morza | 390m -579 m | 300 m-350 m | 150 m -200 m | 400 m-500 m | 140 m -150 m |
| Opady deszczu | 3 500 mm | 3 500 mm | 3 500 mm | 3 000 mm | 2 800 mm |
| Temperatura | 25 °C | 26 °C | 28 °C | 26 °C | 28 °C |
| Wilgotność | 61 % | 70% | 70% | 65 % | 79 % |
| Źródło danych: Dane meteorologiczne CARBAP Njombé: listopad 2011 r. | |||||
5. Związek z obszarem geograficznym
Istnieje związek przyczynowy między jakością i renomą danego produktu a jego pochodzeniem geograficznym.
Specyfika obszaru geograficznego:
Obszar geograficzny "Poivre de Penja" znajduje się na wzgórzach południowej części Mount Koupé między regionami Littoral i Południowo-Zachodnim. Plantacje pieprzu położone są na mniej lub bardziej kamienistych bazaltowych polach, na zboczach tych wzgórz lub u ich podnóża. Wysokość nad poziomem morza obecnie uprawianych plantacji wynosi od 140 do 600 m.
Pozostają one pod korzystnym wpływem mikroklimatu, gorącego i wilgotnego od kwietnia do października, lecz bardzo suchego przez pozostałą część roku.
Uprawa odbywa się w tradycyjny sposób, a zbiory wykonywane są ręcznie. Następnie odbywa się kilkuetapowy proces przetwórczy przeprowadzany w niewielkiej odległości od plantacji: roszenie, mycie, suszenie i pakowanie hurtowe.
Szczególne cechy "Poivre de Penja" są następujące:
1) wyjątkowe właściwości organoleptyczne:
"Poivre de Penja" charakteryzuje się aksamitnym, zwierzęcym posmakiem. Jego nuty są ciężkie, drzewne, ambrowo- piżmowe. Jego delikatny i wyrafinowany zapach łączy się z charakterystycznym ciepłym smakiem. W pierwszym kontakcie delikatnie pobudza węch, by po chwili wnieść ciepłą, krągłą, zdecydowaną obecność. Aromat ten cechuje się suchą pieprzową nutą serca i bogatymi nutami bazy.
"Poivre de Penja" jest też intensywny, lecz nie natarczywy, a za sprawą świeżego i ostrego charakteru jest klasyfikowany przez specjalistów jako "świeży pikantny".
Ma ostry smak ze względu na stosunkowo wysoką zawartość piperyny, co nadaje mu wyjątkowy charakter, niespotykany w żadnym innym pieprzu;
2) wysoka jakość owoców, które są zachowane w całości, w szczególności dzięki ręcznym zbiorom.
Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a szczególnymi cechami jakościowymi "Poivre de Penja":
U podstaw wyjątkowego charakteru "Poivre de Penja" leżą warunki geoklimatyczne regionu Penja.
Bazaltowe ziemie regionu wzbogacone są glebami wulkanicznymi, co w połączeniu z ciepłym i wilgotnym klimatem równikowym w okresie wegetatywnego wzrostu pozwala roślinie osiągnąć pełną dojrzałość w grudniu. W momencie zbiorów owoce "Poivre de Penja" są pełne smaku, w szczególności dzięki bogatym w minerały i zrównoważonym glebom.
Know-how
Zgodnie z ugruntowanym know-how "Poivre de Penja" jest zbierany ręcznie, kiść po kiści, co umożliwia uzyskanie wysokiej jakości ziaren nieuszkodzonych przez maszyny.
Biała odmiana "Poivre de Penja" jest produktem naturalnym, który myje się wyłącznie czystą wodą źródlaną, a po zebraniu umieszcza się w workach polipropylenowych lub zanurza bezpośrednio w wodzie (o ile jego gęstość jest duża). Następnie jest on namaczany przez dziesięć dni w naturalnej wodzie źródlanej, wzbogaconej przez glebę wulkaniczną, najlepiej w pojemnikach wykonanych z cementu lub gliny. Woda wymieniana jest co dwa dni. Potem torby wyjmowane są z wody i, zgodnie z tradycyjną metodą, pieprz biały jest rozdeptywany, by usunąć z niego skórkę. Roszenie pozwala otrzymać pieprz doskonałej jakości, o szczególnych walorach smakowych i zapachowych. Na koniec torby opróżnia się do dużych zbiorników, a owoce są dokładnie i kilkakrotnie myte w celu usunięcia wszystkich uszkodzonych owocni i szypułek.
Odmiany czarna, czerwona i biała suszone są na słońcu, a ich szybkiemu wysychaniu (3 dni) sprzyja pora sucha występująca w obszarze geograficznym od października do marca.
Związek między renomą a środowiskiem geograficznym
"Poivre de Penja" jest uprawiany na obszarze Njombé-Penja od ponad pięćdziesięciu lat i znany pod tą nazwą zarówno w handlu, jak i w języku potocznym. Nazwa ta odnosi się do pieprzu uprawianego na tym konkretnym obszarze geograficznym.
O jego renomie świadczy wiele dowodów, jak na przykład:
- artykuł Juliena CLEMENCOTA z dnia 2 stycznia 2015 r. opublikowany w gazecie Jeune Afrique: Kamerun: "Pieprz Penja udoskonala smak potraw z całego świata".
"Intensywny smak pieprzu Penja sprawia, że cieszy on podniebienia smakoszy na całym świecie Robi furorę zarówno na stołach największych szefów kuchni, jak i na półkach luksusowych sklepów z przyprawami".
"Jego wyjątkowy charakter wiąże się niewątpliwie z miejscem pochodzenia. Wulkaniczna, bogata i zrównoważona gleba, nawadniana przez tropikalny klimat, rodzi olbrzymie liany, które rosną pięć lat (...)";
- artykuł z gazety Le Monde z dnia 8 marca 2016 r.: Kamerun: "pieprz Penja, lokalny produkt o »magicznym« smaku";
- książka "Epices - Sublimez vos plats préférés" ["Przyprawy - dodaj smaku ulubionym daniom"] autorstwa Katherine KHODOROWSKY (wyd. Dunod, Paryż 2016):
"W panteonie wielkiej kuchni biały pieprz Penja to niewątpliwy rarytas. Delikatność aromatu zawdzięcza ręcznie uprawianej wulkanicznej glebie na zachodzie Kamerunu. Klimat równikowy zapewnia mu harmonijny rozwój".
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
-
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2021.472.17 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
| Data aktu: | 16/11/2021 |
| Data ogłoszenia: | 23/11/2021 |