Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 467/09)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Uhlen Roth Lay"

PDO-DE-02083-AM02

Data przekazania informacji: 16 września 2021

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Opis wina lub win

Rozporządzeniem (UE) 2017/2393 zmieniono tiret drugie w części II pkt 1 lit. c) załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013. Przepis, zgodnie z którym górny limit całkowitej zawartości alkoholu może przekroczyć 15 % obj. dla win o chronionej nazwie pochodzenia, które zostały wyprodukowane bez wzbogacenia, lub wzbogaconych jedynie poprzez procesy częściowego zagęszczenia wymienione w załączniku VIII część I sekcja B pkt 1, uzupełniono o następujące sformułowanie: "pod warunkiem że specyfikacja produktu zawarta w dokumentacji technicznej odnośnej chronionej nazwy pochodzenia dopuszcza taką możliwość;". Konieczne było odpowiednie uzupełnienie specyfikacji produktu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Uhlen Roth Lay

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

4. Opis wina lub win

1. Wino gatunkowe (Qualitätswein)

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

W winnicach Uhlen Roth Lay dojrzewają białe wina odmiany Riesling. Istnieją trzy rodzaje produktów winiarskich, z których każdy posiada nieco inne właściwości: wino gatunkowe (Qualitätswein), wino z wyróżnikiem (Prädikatswein) i gatunkowe wino musujące z określonych regionów (Sekt b.A.).

Młode wina "Uhlen Roth Lay" mają barwę jasnożółtą, czasami zielonkawą. Z czasem zyskuje ona na intensywności, a kiedy wino jest w pełni dojrzałe, przybiera ono soczysty, złocisty kolor. Aromat win jest zdefiniowany przez wzajemne oddziaływanie nut owocowych oraz nut mineralnych typowych dla łupków i często charakteryzuje się chłodną i metaliczną, lecz nienachalną ostrością, która w wyrafinowany sposób oddziałuje na podniebienie. W większości przypadków wina zawierają tylko kilka zapachów z palety woni owocowych. Czasami będzie to jesienna nuta dojrzałych jabłek, a czasami delikatny zapach fiołka w połączeniu z lukrecją.

W przypadku analitycznych cech charakterystycznych, dla których nie podano danych liczbowych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

-

Minimalna kwasowość ogólna

-

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

2. Wino z wyróżnikiem (Prädikatswein) ("Auslese")

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

W winnicach Uhlen Roth Lay dojrzewają białe wina odmiany Riesling. Istnieją trzy rodzaje produktów winiarskich, z których każdy posiada nieco inne właściwości: wino gatunkowe (Qualitätswein), wino z wyróżnikiem (Prädikatswein) oraz Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów).

Młode wina "Uhlen Roth Lay" mają barwę jasnożółtą, czasami zielonkawą. Z czasem zyskuje ona na intensywności, a kiedy wino jest w pełni dojrzałe, przybiera ono soczysty, złocisty kolor. Aromat win jest zdefiniowany przez wzajemne oddziaływanie nut owocowych oraz nut mineralnych typowych dla łupków i często charakteryzuje się chłodną i metaliczną, lecz nienachalną ostrością, która w wyrafinowany sposób oddziałuje na podniebienie. W większości przypadków wina zawierają tylko kilka zapachów z palety woni owocowych. Czasami będzie to jesienna nuta dojrzałych jabłek, a czasami delikatny zapach fiołka w połączeniu z lukrecją. W winach oznaczonych jako "Auslese" wyżej opisana gama aromatów i smaków nabiera słodyczy, która ma delikatny charakter.

Całkowita zawartość alkoholu nie może przekraczać 15 % obj.

W przypadku analitycznych cech charakterystycznych, dla których nie podano danych liczbowych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

Minimalna kwasowość ogólna

-

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

-

3. Wino z wyróżnikiem (Prädikatswein) ("Beerenauslese", "Trockenbeerenauslese" i "Eiswein")

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

W winnicach Uhlen Roth Lay dojrzewają białe wina odmiany Riesling. Istnieją trzy rodzaje produktów winiarskich, z których każdy posiada nieco inne właściwości: wino gatunkowe (Qualitätswein), wino z wyróżnikiem (Prädikatswein) oraz Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów).

Młode wina "Uhlen Roth Lay" mają barwę jasnożółtą, czasami zielonkawą. Z czasem zyskuje ona na intensywności, a kiedy wino jest w pełni dojrzałe, przybiera ono soczysty, złocisty kolor. Aromat win jest zdefiniowany przez wzajemne oddziaływanie nut owocowych oraz nut mineralnych typowych dla łupków i często charakteryzuje się chłodną i metaliczną, lecz nienachalną ostrością, która w wyrafinowany sposób oddziałuje na podniebienie. W większości przypadków wina zawierają tylko kilka zapachów z palety woni owocowych. Czasami będzie to jesienna nuta dojrzałych jabłek, a czasami delikatny zapach fiołka w połączeniu z lukrecją. W winach oznaczonych jako "Auslese" wyżej opisana gama aromatów i smaków nabiera słodyczy, która ma delikatny charakter, natomiast w winach oznaczonych jako "Beerenauslese" słodycz ta jest bardziej kremowa i może również zawierać nuty miodu. Te aspekty smakowe są jeszcze bardziej odczuwalne w winach oznaczonych jako "Trockenbeerenauslese". W przypadku win typu "Eiswein" opisane powyżej cechy aromatyczno-smakowe obejmują również pikantną kwaskowatość.

Całkowita zawartość alkoholu nie może przekraczać 15 % obj.

W przypadku analitycznych cech charakterystycznych, dla których nie podano danych liczbowych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

-

Minimalna kwasowość ogólna

-

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów)

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

W winnicach Uhlen Roth Lay dojrzewają białe wina odmiany Riesling. Istnieją trzy rodzaje produktów winiarskich, z których każdy posiada nieco inne właściwości: wino gatunkowe (Qualitätswein), wino z wyróżnikiem (Prädikatswein) oraz Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów).

Młode wina "Uhlen Roth Lay" mają barwę jasnożółtą, czasami zielonkawą. Z czasem zyskuje ona na intensywności, a kiedy wino jest w pełni dojrzałe, przybiera ono soczysty, złocisty kolor. Aromat win jest zdefiniowany przez wzajemne oddziaływanie nut owocowych oraz nut mineralnych typowych dla łupków i często charakteryzuje się chłodną i metaliczną, lecz nienachalną ostrością, która w wyrafinowany sposób oddziałuje na podniebienie. W większości przypadków wina zawierają tylko kilka zapachów z palety woni owocowych. Czasami będzie to jesienna nuta dojrzałych jabłek, a czasami delikatny zapach fiołka w połączeniu z lukrecją. W przypadku gatunkowych win musujących "Sekt b.A." opisaną powyżej gamę aromatów i smaków typową dla win "Prädikatswein" wzmacnia i intensyfikuje dwutlenek węgla powstający przy produkcji wina musującego.

W przypadku analitycznych cech charakterystycznych, dla których nie podano danych liczbowych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

13,5

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

11,5

Minimalna kwasowość ogólna

-

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win

Niedozwolone są: sorbinian potasu, lizozym, dimetylodiwęglan, elektrodializa, dealkoholizacja, wymieniacze kationowe, zagęszczanie (kriokoncentracja, osmoza, wirowanie w pojemniku z dnem stożkowym), słodzenie, kawałki drewna dębowego lub preparaty.

2. Wino gatunkowe (Qualitätswein)

Szczególne praktyki enologiczne

Przynajmniej 88° Oechsle lub maksymalna kwasowość ogólna (wyrażona jako kwas winowy) = 7,5 g/l

Do 100° Oechsle i wina wzbogacane: maksymalna zawartość cukru resztkowego = "półwytrawne" zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Ponad 100° Oechsle: maksymalna zawartość cukru resztkowego = masa moszczu/3

3. Prädikatswein, uzupełnione określeniem: "Auslese", "Beerenauslese", "Trockenbeerenauslese", "Eiswein"

Szczególne praktyki enologiczne

"Auslese": przynajmniej 105° Oechsle; minimalna zawartość cukru resztkowego = 90 g/l

"Beerenauslese": przynajmniej 130° Oechsle; minimalna zawartość cukru resztkowego = 150 g/l

"Trockenbeerenauslese": przynajmniej 180° Oechsle; minimalna zawartość cukru resztkowego = 180 g/l

"Eiswein": przynajmniej 130 ° Oechsle; minimalna zawartość cukru resztkowego = 150 g/l

4. Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów)

Szczególne praktyki enologiczne

Tradycyjna fermentacja butelkowa

5.2. Maksymalna wydajność

70 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

"Uhlen Roth Lay" jest częścią chronionej nazwy pochodzenia "Mosel" (PDO-DE-A1270).

Winnice Uhlen Roth Lay są położone w granicach miejscowości Kobern i Winningen w powiecie Mayen-Koblencja w kraju związkowym Nadrenia-Palatynat. Ta część winnic Uhlen od niepamiętnych czasów znana jest pod nazwą "Uhlen Roth Lay", którą zawdzięcza noszącemu tę nazwę najwyższemu wzniesieniu w lesie powyżej winnic i miejscowym czerwonawym skałom. Obszar uprawy rozciąga się (w dół biegu Mozeli) od pierwszych winnic za Belltal - działki nr 262/54 i 156/53 - do działek oznaczonych numerami: 6/1, 117/1 i 2394/3.

Produkty opatrzone ChNP "Uhlen Roth Lay" mogą być wytwarzane na obszarze produkcji zarejestrowanym dla win objętych chronioną nazwą pochodzenia "Mosel" (PDO-DE-A1270). Wyznaczony obszar geograficzny położony jest na obszarze objętym ChNP "Mosel".

Winnice Uhlen Roth Lay obejmują obszar 15,97 ha.

7. Główne odmiany winorośli

Weißer Riesling - Riesling, Riesling renano, Rheinriesling, Klingelberger

8. Opis związku lub związków

Winnice Uhlen Roth Lay leżą na tarasowych stokach doliny Mozeli (w dolnym jej biegu). Tarasy winnic Uhlen Roth Lay charakteryzują się tradycyjnym układem z ekspozycją na południe. Znajdują się one na wysokości od ok. 75 do 210 m nad poziomem morza. Średnia roczna temperatura odnotowana w ostatnich pięciu latach (11,6° C) stanowi potwierdzenie wyższych temperatur, jakich można się spodziewać na tak niskiej wysokości. Niski poziom opadów (620 mm) i duża liczba godzin nasłonecznienia (1 922) tworzą mikroklimat, który znacznie różni się od innych obszarów objętych ChNP "Mosel" i sprawia, że tutejsze winogrona osiągają szczególny poziom dojrzałości (wysoka potencjalna zawartość alkoholu przy niskiej kwasowości i dojrzałych fenolach). Wina te są uważane za bardzo wyraziste i pełne aromatu. Wyjątkowe cechy geologiczne winnic Uhlen Roth Lay przyczyniają się w znacznej mierze do osiągnięcia przez winogrona fizjologicznej dojrzałości i w istotnym stopniu wpływają na smak poszczególnych odmian, które są w nich uprawiane. Z geologicznego punktu widzenia obszar Uhlen Roth Lay należy do systemu dewońskiego (oddział dewon dolny). Dokładniej rzecz ujmując, obszar ten składa się z osadów pochodzących z pod- piętra Oberems (podpoziom Lahnstein-Unterstufe), obejmujących warstwę Emsquarzit i starszą część warstwy Hohenrhein-Schichten. Osady te charakteryzują się bardzo wysoką zawartością magnezu, glinu i w szczególności żelaza. Niektóre kamienie składają się w 8 % z tlenków żelaza, które są zamknięte w małych (o wielkości zaledwie 0,25 mm) kuleczkach między ziarnami piasku. Poszczególne ziarna piasku są powiązane krzemionką, co sprawia, że skała ta jest bardzo twarda. Zwietrzałe skaliste gleby, które powstały z tych osadów, to regosole zawierające różne rodzaje łupków, z których większość to łupki ilaste i piaszczyste. Gleby te mają niższy - w porównaniu z sąsiadującymi obszarami objętymi ChNP - odczyn pH wynoszący 6,0 (w porównaniu z 7,5 na obszarach sąsiadujących). Fakt, że gleba zawiera stosunkowo niewiele cząstek gliniastych, ale posiada jednocześnie wysoką zawartość kamienia (ponad 50 %) prowadzi do tego, że jest ona dobrze napowietrzona również w niższych warstwach. W połączeniu z występowaniem szczególnej mikroflory i mikrofauny sprawia to, że wina z tego obszaru mają właściwości organoleptyczne bardzo odmienne od produktów wytwarzanych na sąsiadujących obszarach objętych ChNP. Wina z winnic Uhlen Roth Lay mają często bardzo wyrafinowany charakter. Młode wina mają zazwyczaj bardzo "zamknięty" charakter, ale jednocześnie ogromny potencjał, jeśli chodzi o dojrzewanie. Wpływ człowieka opiera się na tradycji uprawy winorośli, która jest podtrzymywana od tysięcy lat. Sztuka uprawy winorośli na zboczach pokrytych tarasami, podtrzymywanymi przez kamienne mury bez zaprawy, sięga czasów rzymskich. W 380 r.n.e. rzymski poeta Auzoniusz porównywał te konstrukcje do amfiteatrów. Kolejnym dowodem na to, że winorośl uprawia się w tej okolicy od tysięcy lat, są rzymskie monety, które znaleziono na tarasach. Prawdopodobnie mają one związek z praktykami ofiarnymi. Od tamtej pory przez cały czas w regionie uprawia się winorośl. Przez wieki jakość produkcji była stale ulepszana dzięki nowym odmianom winogron (od początku XIX wieku odmianie riesling) oraz nowym sposobom organizacji winnic (rośliny uprawiane w formie krzewów, mocowane na palikach lub na drucianych ramach). W ostatnich dziesięcioleciach, dzięki temu, że wiedza w zakresie ochrony środowiska jest coraz większa, w coraz mniejszym stopniu wykorzystuje się wysoce rozpuszczalne nawozy mineralne. W związku z tym w miejscowej glebie odrodziły się naturalne gatunki mikroflory i mikrofauny, przez co proces absorpcji składników odżywczych przebiega - oprócz wymiany kationów - w coraz większej mierze w drodze wchłaniania złożonych molekuł w symbiotycznej współpracy z mikroorganizmami żyjącymi na siatkach korzeni włosowatych winorośli. Mikroorganizmy te mogą pośredniczyć w czerpaniu przez rośliny z gleby specyficznych substancji organicznych i minerałów, co sprawia, że paleta smakowa wina staje się jeszcze bardziej niepowtarzalna.

Związek opisany powyżej dotyczy również gatunkowych win musujących "Sekt b.A.".

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Informacje, które umieszcza się na etykietach i opakowaniach, są określone w obowiązujących przepisach ustawowych i wykonawczych Unii Europejskiej, Republiki Federalnej Niemiec i kraju związkowego Nadrenia-Palatynat. Aby można było zamieścić na etykiecie tradycyjne terminy związane z tą nazwą pochodzenia, wino musi zostać uprzednio poddane urzędowej kontroli. Tylko wina, które spełniają szczególne wymogi określone na potrzeby takiej urzędowej kontroli, otrzymują oficjalne numery kontrolne ("AP-Nummer") składające się z szeregu cyfr wskazujących: organ dokonujący kontroli, numer zakładu, liczbę win zgłoszonych do kontroli oraz rok ich zgłoszenia lub rok wydania numeru kontrolnego. Numer kontrolny musi być podany na etykiecie. Tradycyjne terminy "Qualitätswein", "Prädikatswein" i "Sekt b.A." są związane z nazwą pochodzenia i mogą zastąpić określenie "g.U." ("chroniona nazwa pochodzenia").

Link do specyfikacji produktu

www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.467.13

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 19/11/2021
Data ogłoszenia: 19/11/2021