Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2021/C 455/05)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"ZAGORSKI STRUKLI" / "ZAGORSKI STRUKLJI"

Nr UE: PGI-HR-02623 - 23 lipca 2020

ChNP ( ) ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Zagorski strukli" / "Zagorski struklji"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Republika Chorwacji

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu
2.3.
Chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze
3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Zagorski štrukli" / "Zagorski štruklji" to wyroby piekarnicze przygotowane z użyciem następujących składników: drobnoziarnistej mąki pszennej typu 550, świeżego sera z mleka krowiego, kwaśnej śmietany, jaj, oleju, wody i soli. Zamiast oleju można stosować masło lub tłuszcz wieprzowy. Gładkie ciasto przygotowuje się z mąki, oleju, soli i wody, ręcznie je rozwałkowując i rozciągając w celu uzyskania bardzo cienkiego ciasta. Ciasto jest nadziewane mieszanką świeżego sera z mleka krowiego, kwaśnej śmietany, jajek i soli. Nadziewane ciasto składa się jak roladę i kroi na małe prostokątne kawałki, których końce powinny być jak najdokładniej zamknięte, tak aby nadzienie nie wyciekało. Surowy produkt "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" musi mieć kształt poduszki i określone wymiary. Produkt jest wprowadzany do obrotu jako produkt świeży lub mrożony.

Kryteria jakości świeżego i mrożonego produktu "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" są następujące:

Kształt Kształt poduszki
Wymiary Długość: od 8 do 11 cm

Wysokość: od 2 do 5 cm

Szerokość: od 4 do 6 cm

Masa: Od 70 g do 130 g
Konsystencja w stanie świeżym

Konsystencja w stanie mrożonym

Miękkie w dotyku Twarde
Barwa Białawo-żółta (typowa dla ciasta pszennego)

Kryteria jakości świeżego i mrożonego produktu "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" przeznaczonego do gotowania w zupie są następujące:

Kształt Kształt poduszki
Wymiary Długość: od 5 do 7 cm

Wysokość: od 1,5 do 3 cm

Szerokość: od 3 do 6 cm

Masa: Od 50 g do 100 g
Konsystencja w stanie świeżym

Konsystencja w stanie mrożonym

Miękkie w dotyku Twarde
Barwa Białawo-żółta (typowa dla ciasta pszennego)

Świeży lub mrożony produkt "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" może być przygotowywany do spożycia w drodze gotowania, pieczenia lub zapiekania i może być również podawany w zupie. Produkt podaje się jako przystawkę, deser lub jako małe, samodzielne danie.

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Surowce wykorzystywane do produkcji "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" są następujące: drobnoziarnista mąka pszenna typu 550, jaja, ser ze świeżego mleka krowiego, kwaśna śmietana, olej (roślinny lub słonecznikowy), masło lub tłuszcz wieprzowy, sól i woda. Świeży ser z mleka krowiego i kwaśna śmietana muszą być wyprodukowane na obszarze geograficznym, o którym mowa w pkt 4.

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Proces produkcji "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji", od przygotowania ciasta po nadziewanie i formowanie produktu, musi odbywać się w całości na obszarze geograficznym, o którym mowa w pkt 4. W przypadku produkcji mrożonego produktu "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" proces zamrażania musi również odbywać się na obszarze geograficznym, o którym mowa w pkt 4.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Produkt musi być pakowany na wyznaczonym obszarze geograficznym w celu zachowania jego jakości.

Po przygotowaniu "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" jest pakowany w odpowiednie opakowanie i przechowywany w warunkach chłodniczych, aby zapobiec pogorszeniu jakości produktu spowodowanemu czynnikami zewnętrznymi (manipulacje podczas transportu, temperatura, powietrze, mikroorganizmy).

W przypadku mrożonego produktu "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" po wyprodukowaniu i odpowiednim pakowaniu jest on zamrażany w zakładzie produkcyjnym w celu uniknięcia nadmiernego manipulowania produktem oraz zmniejszenia ryzyka przerwania łańcucha chłodniczego i zagrożenia zanieczyszczeniem mikrobiologicznym.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Geograficzny obszar produkcji "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" obejmuje teren chorwackiego Zagorje (Hrvatsko Zagorje), tj. całą żupanię (jednostka terytorialna wyższego szczebla w podziale terytorialno-administracyjnym w Chorwacji) Krapina-Zagorje, całą żupanię Varazdin i obrzeża żupanii Zagreb wzdłuż granicy z żupanią Krapina-Zagorje i z żupanią Varazdin, czyli gminy: Brdovec, Marija Gorica, Pusća, Dubravica, Luka, Jakovlje, Bistra i Bedenica.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Związek przyczynowy między produktem "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" a wyznaczonym obszarem geograficznym opiera się na renomie tego produktu, która jest związana z Hrvatsko Zagorje. Związek opiera się również na specyficznej, tradycyjnej metodzie przygotowania i produkcji "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" oraz na tradycyjnej recepturze - obie są charakterystyczne dla tego obszaru geograficznego i zostały zachowane do dziś.

"Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" są produkowane zgodnie ze starą, wypróbowaną i przetestowaną recepturą przy użyciu specjalnej metody z tradycyjnymi składnikami. Specyficzną cechą ich przygotowania jest sposób, w jaki ciasto jest wykonane: ręcznie zagniecione, ręcznie rozwałkowane i wypełnione nadzieniem oraz uformowane w określony kształt gotowego "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji". Ręczne wałkowanie ciasta wymaga szczególnych umiejętności i doświadczenia, ponieważ ważne jest, aby ciasto było rozciągnięte w jak najcieńszy i równomierny sposób i aby się nie porwało. Ciasto musi być bardzo cienkie i prześwitujące. Ciasta filo stanowią charakterystyczny element kuchni chorwackiej, a zwłaszcza Hrvatsko Zagorje, gdzie umiejętność tę przekazuje się z pokolenia na pokolenie.

Region Hrvatsko Zagorje, stanowiący dzięki swojej historii i kulturze atrakcyjny cel podróży dla turystów w kontynentalnej części Chorwacji, przyciąga tłumy odwiedzających swoją kuchnią opartą na tradycyjnych, lokalnych produktach. "Zagorski puran" (zagorski indyk), razem z "Zagorski mlinci" (zagorski suszony, płaski chleb) oraz "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" są najważniejszymi, tradycyjnymi produktami rolnymi i środkami spożywczymi Hrvatsko Zagorje; są one znane w całej Chorwacji i poza nią i są synonimem zagorskiej gastronomii. Świadczą o tym liczne broszury turystyczne dotyczące Hrvatsko Zagorje, w których zawsze wspomina się o produkcie "Zagorski štrukli"/ "Zagorski štruklji". Produkt ten można również znaleźć w prawie wszystkich jadłospisach w różnych jadłodajniach i w placówkach turystycznych. ("Okusi Zagorja" (Okusi Zagorja) - Urząd Turystyczny dla żupanii Krapina-Zagorje, Zagrzeb, 2017 r.).

Artykuł zatytułowany "Żywność w kontekście kultury niematerialnej" (M. Belaj et al, Instytut Etnologii i Badań Folkloru, Zagrzeb) opisuje potrawy spożywane w ciągu dnia na obszarze Medimurje, Podraviny i Hrvatsko Zagorje, a w szczególności wymienia "[...] niektóre charakterystyczne potrawy Hrvatsko Zagorje: zupa z pierożkami, štrukle (pierogi), bučnica (rolowane ciasto nadziewane serem i tartą dynią), indyki z mlinci (cienkie placki) i orehnjača (słodka rolada z orzechami włoskimi)".

Związek między "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" a Hrvatsko Zagorje potwierdza fakt, że są one wymienione w "Hrvatsko Zagorje Encyklopedia" - encyklopedii opublikowanej przez Instytut Leksykografii Miroslava Krleža w 2017 r.

Wydarzenie kulinarne "Chef - Zagorski chef" to konkurs kulinarny, w trakcie którego uczestnicy przygotowują innowacyjne i pomysłowe potrawy, wykorzystując tradycyjne składniki z Hrvatsko Zagorje. Wydarzenie to, organizowane od kilku kolejnych lat, jest miejscem spotkań gwiazd kuchni Hrvatsko Zagorje, jak to mówią w żupanii Krapina- Zagorje. Właśnie tutaj turyści i inne osoby mogą skosztować m.in. "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji".

"Štruklijada" lub "Rolled Drumpling Festival" to specjalne wydarzenie poświęcone "Zagorski štrukli" /"Zagorski struklji", które odbywa się co roku w innym mieście w Hrvatsko Zagorje. Jego "[...] głównym celem jest promowanie Zagorski štrukli i jego ochrona, gdyż produkt ten stanowi charakterystyczną markę Zagorje". Celem jest ponadto zachowanie tradycyjnej renomy produktu słynącego z oryginalności i niepowtarzalnej receptury. Wydarzenie to składa się z wystawy i konkursu, w ramach którego najlepsze placówki gastronomiczne w Zagorje ubiegają się o tytuł "Best Štrukli w Zagorje". (INFO 2017. Żupania Krapina-Zagorje, Rada Turystyczna Krapina-Zagorje, Zagrzeb, 2016). (Krapinske Toplice Štruklijada, 2016 r.) ("Spróbuj tego i rozsmakuj się" - Rada Turystyczna Krapina-Zagorje, 2015 r. oraz "Tradycyjna żywność Zagorje: Raj na talerzu").

Oprócz tradycyjnej imprezy "štruklijada" żupania Krapina-Zagorje i jej Rada Turystyczna organizują od 11 lat wydarzenie "Babicini kolaci" (Babcia piecze). Kobiety konkurują tutaj, przygotowując ciasta zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Każdego roku przygotowanie "Zagorski štrukli"/"Zagorski struklji" odgrywa kluczową rolę w tym wydarzeniu. Wszystkie przepisy i metody przygotowania można znaleźć w broszurach "Babicini kolaci" ("Babicini kolaci" - żupania Krapina-Zagorje, Krapina 2016).

Renomę produktu "Zagorski štrukli"/"Zagorski struklji" potwierdzono również w 2012 r., kiedy to wpisano je do wykazu autochtonicznych produktów rolnych i leśnych oraz tradycyjnych potraw kuchni Hrvatsko Zagorje w żupanii Krapina-Zagorje. Ponadto chorwackie ministerstwo kultury włączyło do wykazu chronionego niematerialnego dziedzictwa kulturowego "Przepis na tradycyjny, domowy Zagorski štrukli".

"Zagorski štrukli"/"Zagorski struklji" znajdują się na rynku pod tą nazwą i występują w niemal wszystkich restauracjach w Hrvatsko Zagorje i poza nią (ulotka restauracji "Kod Starog" w Kumrovcu; ulotka restauracji "Vuglec Breg" w Krapinie). Coroczne zawody "Štruklijada", która odbywają się każdego roku w innym mieście w Hrvatsko Zagorje i w których uczestniczy wiele przedsiębiorstw gastronomicznych, są świadectwem długotrwałego używania nazwy "Zagorski štrukli"/"Zagorski struklji" (ulotka z zaproszeniem na "Štruklijada"). Ulotka "Raj na stole" promująca poszczególne restauracje i hotele w Hrvatsko Zagorje, poza dostarczeniem podstawowych informacji na temat tych obiektów, podaje krótki opis oferowanych przez nie tradycyjnych posiłków i stwierdza w szczególności, że "[...] prawdziwe, domowe Zagorski štrukli ze świeżym serem z mleka krowiego są niepowtarzalne [...]".

W wielu książkach kucharskich i na różnych stronach internetowych można znaleźć przepisy na "Zagorski štrukli" lub "Zagorski štruklji", co pokazuje, jak rozpoznawalne, znane i szeroko używane są te nazwy.

Najlepszą ilustracją renomy produktu "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" oraz ich związku z Hrvatsko Zagorje są wyniki sondażu z 2018 r., w którym wzięło udział 1 000 respondentów w Chorwacji. Sondaż wykazał, że 90 % osób w Chorwacji kojarzy štrukli z Hrvatsko Zagorje, podczas gdy 91 % uznaje "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" za produkt spożywczy wywodzący się z tego regionu. Ponadto aż 95 % wszystkich respondentów uważa, że o "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" należy wspominać w materiałach promocyjnych, publikacjach kulinarnych i monografiach związanych z Hrvatsko Zagorje. Większość respondentów (91 %) uważa, że "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" cieszą się renomą w Chorwacji.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia)

https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/proizvodi_u_postupku_zastite-zoi-zozp-zts/Specifikacija%20proizvoda%20Zagorski%20štrukli.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.455.5

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 04/11/2021
Data ogłoszenia: 10/11/2021