Publikacja wniosku zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89
(2021/C 430/12)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 27 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 1 .

PODSTAWOWE SPECYFIKACJE DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ

"PREGLER"/"OSTTIROLER PREGLER"

Nr UE: PGI-AT-02512 - 7 czerwca 2019

1. Nazwa

"Pregler"/"Osttiroler Pregler"

2. Kategoria napoju spirytusowego

Okowita z owoców (kategoria nr 9 w rozporządzeniu (WE) nr 110/2008)

3. Opis napoju spirytusowego

Właściwości fizyczne, chemiczne lub organoleptyczne

"Pregler"/"Osttiroler Pregler" jest wytwarzana w drodze fermentacji i destylacji wyłącznie w destylarniach znajdujących się na określonym obszarze geograficznym w "powiecie Lienz" z jabłek i gruszek pochodzących z tego regionu lub - w jednostkowych przypadkach - z dodatkiem śliwek, które również muszą pochodzić z tego obszaru geograficznego. Do uzyskania złożonego aromatu wykorzystuje się różne odmiany jabłek i gruszek.

Zawartość jabłek jest dominująca; zawartość gruszek wynosi nie mniej niż 25 %.

Śliwki, o zawartości alkoholu do 25 %, dodaje się - obok jabłek i gruszek w takich samych proporcjach - tylko wtedy, gdy producent może wykazać, że tradycyjnie dodawał śliwki do swojej receptury przez nieprzerwany okres co najmniej 20 lat, i gdy postępuje zgodnie z odpowiednimi szczegółowymi przepisami dotyczącymi etykietowania.

- Rzeczywista zawartość alkoholu w napoju spirytusowym gotowym do spożycia: co najmniej 40 % obj.

- Substancje słodzące stosowane do dopełnienia smaku: co najwyżej 4 g cukru (wyrażonego jako cukier inwertowany) na litr gotowego wyrobu

- Karbaminian etylu: co najwyżej 1 mg/l produktu - w przypadku "Pregler"/"Osttiroler Pregler" wytworzonej z dodatkiem śliwek

- Składniki lotne: co najmniej 280 g/hl czystego alkoholu

- Octan etylu: co najmniej 350 g/hl czystego alkoholu

- Klarowność: klarowny

- Barwa: bezbarwny

- Zapach/smak: charakterystyczny aromatyczny bukiet kwiatowy i pełny owocowy smak dojrzałych jabłek i gruszek z Tyrolu Wschodniego, obydwa łatwo rozpoznawalne; smak gruszek nigdy nie może być dominujący.

W szczególnym przypadku dodania śliwek: typowo zrównoważony aromatyczny zapach i pełny owocowy smak owoców ziarnkowych z charakterystycznymi, dobrze wkomponowanymi nutami śliwek i dyskretną, nigdy niedo- minującą nutą pestek.

- Dodatki do żywności: brak.

Cechy szczególne (w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii)

"Pregler"/"Osttiroler Pregler" charakteryzuje się, przy 40 % obj., wyższą minimalną zawartością alkoholu niż zwykła okowita z owoców oraz ściśle ograniczoną, bardzo niską zawartością cukru, wynoszącą maksymalnie 4 gramy na litr, stosowaną w celu dopełnienia smaku.

Jeżeli chodzi o zapach, "Pregler"/"Osttiroler Pregler", produkowana wyłącznie z jabłek i gruszek charakteryzuje się świeżym, owocowym aromatem skórki jabłka z delikatnymi nutami pestek/gniazda nasiennego. Zapach dopełniają dyskretne owocowe, soczyste aromaty gotowanego jabłka z dobrze wkomponowanymi nutami gruszki przypominającymi banana, wraz z nutami suszonej gruszki, soku gruszkowego i gotowanej gruszki.

W przypadku dodania śliwek w tło idealnie wpasowuje się lekko orzechowy, migdałowy aromat.

Smak "Pregler"/"Osttiroler Pregler" jest zazwyczaj łagodny, dobrze dopełniony i harmonijny oraz długo się utrzymuje. Dzięki wykorzystaniu wielu różnych odmian owoców jest treściwy i złożony. Aromaty jabłek, charakteryzujące się owocową świeżością i delikatnymi nutami skórki, są uzupełnione słodkimi aromatami dojrzałej gruszki oraz bananowymi nutami estrów owocowych.

Ponadto w przypadku dodania śliwek w smaku wyczuwalne są nuty czekolady i cynamonu, które nadają mu delikatną cierpkość.

"Pregler"/"Osttiroler Pregler" nigdy nie dojrzewa w drewnianych beczkach, a w zbiornikach nie stosuje się wiórów ani wkładów drewnianych.

4. Obszar geograficzny, którego dotyczy wniosek

"Pregler"/"Osttiroler Pregler" jest wytwarzana wyłącznie w destylarniach znajdujących się na określonym obszarze geograficznym w "powiecie Lienz" ("Tyrol Wschodni").

Obszar składa się z następujących gmin: Abfaltersbach, Ainet, Amlach, Anras, Assling, Außervillgraten, Dölsach, Gaimberg, Heinfels, Hopfgarten in Defereggen, Innervillgraten, Iselsberg-Stronach, Kals am Großglockner, Kartitsch, Lavant, Leisach, Lienz, Matrei in Osttirol, Nikolsdorf, Nußdorf-Debant, Oberlienz, Obertilliach, Prägraten am Großvenediger, Schlaiten, Silian, St. Jakob in Defereggen, St. Johann im Walde, St. Veit in Defereggen, Strassen, Thurn, Tristach, Untertilliach oraz Virgen.

5. Metoda otrzymywania napoju spirytusowego

Fermentacja i destylacja

Pierwszy etap produkcji "Pregler"/"Osttiroler Pregler" polega na siekaniu lub miażdżeniu jabłek i gruszek - a w stosownych przypadkach również śliwek - świeżo zebranych wyłącznie na określonym obszarze geograficznym.

Do produkcji używa się wyłącznie dojrzałych, zdrowych i czystych owoców. Wszystkie posiekane lub zmiażdżone owoce (zacier) umieszcza się w zbiorniku lub beczce (maceracja). Śliwki są zazwyczaj drylowane.

Drugim etapem jest fermentacja zacieru, do której zazwyczaj dodaje się czyste drożdże. Nie stosuje się drożdży modyfikowanych genetycznie. Podczas fermentacji, która przebiega w kontrolowanej temperaturze i zgodnie z ustaloną procedurą, cukier zawarty w owocach przekształca się w alkohol i dwutlenek węgla. Proces fermentacji trwa zazwyczaj 2-6 tygodni. Po zakończeniu fermentacji sfermentowany zacier o zawartości alkoholu 4-8 % obj. jest przechowywany do czasu, aż nabierze pożądanego, charakterystycznego aromatu owoców. Jeśli w zacierze znajdują się pestki dodanych śliwek, nie przenosi się ich do aparatu destylacyjnego.

Trzecim etapem jest destylacja sfermentowanego zacieru w prostych aparatach destylacyjnych lub w aparatach z deflegmatorem. Destylacja ciągła jest niezgodna z tradycyjnymi metodami produkcji i nie stosuje się jej. W zależności od rodzaju aparatury destylacyjnej (aparat destylacyjny kotłowy z półkami wzbogacającymi lub bez nich) zacier destyluje się raz lub dwa razy do poziomu poniżej 86 % obj. Obecnie coraz częściej stosuje się miedziane aparaty destylacyjne kotłowe z półkami wzbogacającymi, dzięki czemu zacier destyluje się tylko raz, co nie tylko pozwala zaoszczędzić energię, ale również lepiej zachować aromat owoców.

W celu uzyskania zrównoważonego i harmonijnego składu czwartym etapem produkcji, po destylacji, jest przechowywanie przez co najmniej 4 tygodnie w odpowiednich neutralnych pojemnikach (szklanych, ze stali nierdzewnej itp.). Dojrzewania nie przeprowadza się w beczkach drewnianych, np. dębowych lub morwowych, a w zbiornikach nie stosuje się wiórów ani wkładów drewnianych.

Po przechowywaniu piątym i ostatnim etapem produkcji jest proces wykończenia, który obejmuje następujące czynności:

- (fakultatywnie) mieszanie różnych destylatów, które muszą spełniać powyższe wymagania;

- rozcieńczanie destylatów wysokoalkoholowych czystą wodą pitną do mocy napoju;

- butelkowanie lub przelanie do innych pojemników odpowiednich do sprzedaży; oraz

- etykietowanie i pakowanie.

Do "Pregler"/"Osttiroler Pregler" nie dodaje się żadnych dodatków do żywności.

W celu dopełnienia smaku można dodać maksymalnie 4 gramy cukru, wyrażonego jako cukier inwertowany, na litr gotowego wyrobu.

Rozcieńczanie destylatów do mocy napoju, butelkowanie, etykietowanie i pakowanie mogą odbywać się również poza obszarem geograficznym.

6. Związek ze środowiskiem geograficznym lub pochodzeniem geograficznym

Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego lub obszaru pochodzenia istotne z punktu widzenia omawianego związku

Surowcem do produkcji "Pregler"/"Osttiroler Pregler" z destylarni znajdujących się w gospodarstwach były zawsze jabłka i gruszki ręcznie zbierane z sadów przemysłowych lub z sadów łąkowych i samotnych drzew w gospodarstwach rolnych na przedmiotowym obszarze geograficznym. Fakt, że "Pregler" tradycyjnie produkowana w gospodarstwach rolnych była zawsze okowitą z owoców wytwarzaną wyłącznie z owoców ziarnkowych, ma swoje historyczne uzasadnienie w prawie podatkowym, w ramach którego zawsze w mniejszym stopniu opodatkowywano okowitę wytwarzaną wyłącznie z owoców ziarnkowych niż okowitę wytwarzaną w całości lub częściowo z owoców pestkowych.

W jednostkowych przypadkach niektórzy gorzelnicy komercyjni, aby wyróżnić swoje produkty, tradycyjnie dodawali również pewną ilość śliwek, a także jabłek i gruszek, nie odbiegając jednak zbytnio od typowego charakteru specjalności regionalnej.

Uprawa owoców w powiecie Lienz ma długą historię. Już w 1558 r. na szczególne właściwości owoców z Lienz zwrócono uwagę w wierszu "Der fürstlichen Grafschaft Tyrol Landtreim" ("Wiersz o książęcym hrabstwie Tyrolu") autorstwa Röscha von Geroldshausen, który urodził się w tym mieście. Do dziś typowe nazwiska (wschodnio)tyrolskie wywodzą się od staro-wysoko-niemieckich lub romańskich słów oznaczających jabłka.

Uprawa owoców w powiecie Lienz odbywa się w "strefie chłodnej wilgotnej" do wysokości 900 m nad poziomem morza oraz w "strefie surowej wilgotnej" powyżej tej wysokości. Na klimat tego regionu szczególny wpływ wywiera fen alpejski. Fen alpejski w Kotlinie Lienz wpycha ciepłe powietrze głęboko w otaczające doliny dopływów i wytwarza wyjątkowy mikroklimat na północnym skraju Dolomitów. Wysokie temperatury i niska wilgotność powietrza, które są wynikiem działania fenu, w połączeniu z czystym powietrzem i suchym wiatrem zapewniają owocom, na przemian z okresami bez fenu, wyjątkowe warunki, w których ich charakterystyczny aromat i smak rozwijają się ze szczególną intensywnością. W połączeniu ze składem gleby, która obejmuje gleby aluwialne o wysokiej zawartości wapna, gliny zwałowe i gleby brunatne, te warunki klimatyczne zawsze sprawiały, że uprawa owoców w powiecie Lienz była czymś wyjątkowym, a w szczególności owoce ziarnkowe zyskały bardzo "charakterystyczną jakość".

Specyfika nazwy "Pregler" wynika z dialektalnego słowa "pregeln", które jest w powszechnym użyciu tylko lokalnie na obszarze geograficznym Tyrolu Wschodniego.

Słowa "pregeln", "prägeln" lub "brägeln" oznaczają pieczenie, gotowanie lub duszenie; było to powszechne określenie rafinacji sznapsa. Do dziś słowo "pregeln" jest powszechnie używane w Tyrolu Wschodnim jako bardzo ogólne określenie destylacji sznapsa. W dawnych czasach okowitę produkowano z jabłek i gruszek pochodzących z produkcji rolnej w Tyrolu Wschodnim powszechnie znano pod nazwą "Pregler".

W 1991 r. 20 gorzelników sznapsa z całego powiatu Lienz zrzeszyło się w Stowarzyszeniu Wschodniotyrolskich Producentów Pregler z siedzibą w Dölsach, aby utrzymać i podnieść jakość okowity "Pregler" oraz podtrzymywać jej tradycję w przyszłości.

Na podstawie tych tradycji i wpisania po raz pierwszy do austriackiego rejestru żywności w 1998 r. nazwa "Pregler" została w dniu 24 lipca 2012 r. wpisana dekretem BMG-75210/0006-II/B/13/2012 do rozdziału B 23 czwartego wydania rejestru jako chronione oznaczenie geograficzne o znaczeniu ogólnokrajowym. Od tego czasu "Pregler"/"Ost- tiroler Pregler" jest objęta szczególną ochroną na szczeblu krajowym.

Dzięki położeniu powiatu Lienz, jego szczególnej atrakcyjności turystycznej i związanym z tym stosunkom handlowym "Pregler"/"Osttiroler Pregler" jest obecnie produktem znanym i cenionym daleko poza granicami Austrii i ściśle związanym, nie tylko językowo, z regionem i jego gorzelnikami.

Popularność, a tym samym dobrą reputację, jaką cieszy się obecnie "Pregler"/"Osttiroler Pregler", wielokrotnie potwierdziły nagrody, jakie otrzymuje ona podczas różnych wydarzeń, np. "złoty medal" podczas 2016 International Wine & Spirit Competition (Cranleigh, Zjednoczone Królestwo), liczne nagrody dla "Pregler"/"Osttiroler Pregler" przyznawane przez różnych wiejskich gorzelników podczas regionalnego tyrolskiego konkursu sznapsa w 2018 r. oraz "złoty medal" podczas szóstego konkursu Annual Berlin International Spirits Competition i "srebrny medal" podczas Destillata w 2019 r. Jak bardzo renoma tej szczególnej okowity z owoców jest związana z nazwą "Pregler"/"Osttiroler Preg- ler", można się przekonać, czytając liczne relacje i wzmianki na jej temat w prasie lokalnej i międzynarodowej (Tiroler Tageszeitung, Kleine Zeitung, Osttiroler Bote, Bezirksblätter Osttirol, tygodnik Die Zeit, Zeitmagazin nr 49 z dnia 1 grudnia 1995 r.), a także w artykułach specjalistycznych (Besseres Obst [Lepszy owoc]). W ramach inicjatywy kulturalnej zorganizowano nawet wydarzenie "Pregler G'schichten", którego tematem było "Pregler": element tożsamości regionalnej i część kultury Tyrolu Wschodniego.

Szczególne właściwości napoju spirytusowego związane z obszarem geograficznym

Lokalny klimat w wyznaczonej geograficznie kotlinie powiatu Lienz, charakteryzujący się szczególnie wyraźnymi różnicami między temperaturami w ciągu dnia i w nocy w okresie dojrzewania jabłek i gruszek, wpływ gleby oraz ponad stuletniej tradycji uprawy, charakterystyczna jakość owoców ziarnkowych (jabłek i gruszek) zbieranych wyłącznie w regionie w znacznym stopniu przyczyniają się do nabrania przez "Pregler"/"Osttiroler Pregler" szczególnych cech i nadają produktom niezwykle bogaty, charakterystyczny aromat, który przypomina użyte owoce i posiada wyraźną gęstość i złożoność dzięki wykorzystywaniu różnorodnych odmian owoców.

7. Przepisy unijne lub krajowe/regionalne

Podstawa prawna Prawodawstwo UE dotyczące napojów spirytusowych; horyzontalne prawodawstwo UE dotyczące etykietowania żywności

Opis wymogu(-ów) Ogólne kryteria jakości dotyczące okowit z owoców

8. Wnioskodawca

Nazwa: Ministerstwo Federalne ds. Spraw Społecznych, Opieki Zdrowotnej i Ochrony konsumentów Stan Prawny: Ministerstwo federalne stanowiące część rządu federalnego

Adres: Radetzkystraße 2, 1030 Wiedeń, Austria

Adres E-mail: post@sozialministerium.at, ixb13@sozialministerium.at

Numer Tel. +43 171100-0

9. Dodatkowe informacje na temat oznaczenia geograficznego

-

10. Szczegółowe przepisy dotyczące etykietowania

Wskazanie dodania śliwek

Aby konsumenci otrzymali pełne informacje, należy wyraźnie wskazać, że do okowity dodano śliwki, za pomocą obrazów lub słów, w najbardziej widocznym miejscu (na etykiecie przedniej).

Określenie producenta

Określenie destylarni lub producenta, który wytworzył produkt, jest obowiązkowe.

Unijny symbol

Unijny symbol w odniesieniu do zarejestrowanych oznaczeń geograficznych ustanowiony w załączniku V do rozporządzenia (WE) nr 1898/2006 można stosować zgodnie z art. 22 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 716/2013.

1 Dz.U. L 130 z 17.5.2019, s. 1.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.430.14

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.
Data aktu: 18/10/2021
Data ogłoszenia: 25/10/2021