Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
(2021/C 393/12)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

Powiadomienie o zmianie standardowej w jednolitym dokumencie

"Méditerranée"

PGI-FR-A1154-AM03

Data przekazania informacji: 1 lipca 2021 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Obszar geograficzny

W rozdziale I pkt 4 specyfikacji produktu dodano odniesienie do oficjalnego kodu geograficznego z października 2019 r. Zmiana uznaje i ustala krajowy wykaz gmin z podziałem na departamenty. Ta zmiana redakcyjna umożliwia uwzględnienie obszaru geograficznego na podstawie obowiązującej w 2019 r. wersji oficjalnego kodu geograficznego redagowanego przez INSEE oraz zapewnienie prawnej definicji obszaru geograficznego. Jednolity dokument został uzupełniony o to odniesienie w punkcie "obszar geograficzny".

2. Odmiany winorośli

Wykaz odmian winorośli wybranych do produkcji win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Méditerra- erranée", w stosownym przypadku uzupełnionym nazwą jednostki geograficznej "Comté de Grignan" lub "Coteaux de Montélimar", uzupełnia się o następujące 18 odmian:

"artaban N, assyrtiko B, cabernet blanc B, cabernet cortis N, floréal B, monarch N, muscaris B, nebbiolo N, pinotage N, prior N, sauvignac B-Rs, solaris B, soreli blanc B, souvignier gris B, verdejo B, vidoc N, voltis B, xinomavro N".

Punkt "Główne odmiany winorośli" jednolitego dokumentu oraz punkt 5 w rozdziale I specyfikacji produktu uzupełniono w celu uwzględnienia wprowadzenia tych nowych odmian. Są to odmiany uznawane za odporne na suszę i grzybowe choroby roślin, umożliwiające stosowanie mniejszej ilości środków ochrony roślin. Odpowiadają one odmianom wykorzystywanym do produkcji win objętych ChOG bez wpływania na ich właściwości. Wybór tych nowych odpornych odmian nie podważa wykazanego związku z terytorium.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Méditerranée

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

4. Opis wina lub win

1. Czerwone, różowe i białe wina niemusujące

KRÓTKI OPIS

Produkowane wina charakteryzują się owocowymi aromatami, których intensywność i charakter zmienia się zależnie od użytych odmian i zastosowanych technologii.

W przypadku win czerwonych, zasadniczo o mniej lub bardziej intensywnej barwie granatu, przeprowadza się ekstrakcje po to, aby zachować delikatniejsze struktury, zapewniające smak dojrzałych i pełnych słodyczy tanin.

Wina różowe charakteryzują się, zależnie od tłoczenia, mniej lub bardziej głęboką bladoróżową barwą. Wina białe, najczęściej o bladożółtej barwie, mają zazwyczaj zielone refleksy. W przypadku win białych i różowych, połączenie różnych czynników (wybór działek z myślą o zachowaniu kwasowości, odmiany winorośli i technologia uwzględniająca kontrolę temperatur) pozwala zapewnić w winach równowagę pomiędzy owocowym aromatem, stężeniem alkoholu i świeżością.

Wina te są zgodne z kryteriami analitycznymi określonymi w przepisach europejskich.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna:
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Czerwone, różowe i białe gatunkowe wina musujące

KRÓTKI OPIS

Gatunkowe wina musujące wytwarzane są z cuvées o mniejszej zawartości alkoholu i okazujących największą dynamikę wyrazu. Charakteryzują się one taką samą barwą i takimi samymi właściwościami organoleptycznymi jak wina niemusujące, są jednak bardziej świeże i subtelne oraz zachowują bardziej trwały aromat uwydatniony przez delikatne i eleganckie bąbelki.

Wina te są zgodne z kryteriami analitycznymi określonymi w przepisach europejskich.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna:
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Szczególne praktyki enologiczne

W praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie Unii oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.

5.2. Maksymalna wydajność

1. 120 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, winifikacja i wytwarzanie win niemusujących objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Méditerranée" odbywają się w departamentach Alpes de Haute Provence, Hautes-Alpes, Alpes-Maritimes, Ardèche, Bouches-du-Rhône, Drôme, Var, Vaucluse, Corse-du-Sud, Haute-Corse, jak również na terytorium następujących gmin w departamentach Isère, Loire i Rhône:

- w departamencie Isère: wszystkie gminy w kantonach Roussillon, Vienne-Nord i Vienne-Sud, gmina Saint-Lattier w kantonie Saint-Marcellin,

- w departamencie Loire: wszystkie gminy w kantonie Pélussin, gminy Tartaras, Saint-Joseph, Saint-Martin-la-Plaine, Génilac, Dargoire i Châteauneuf w kantonie Rive-de-Gier, gminy Chagnon, Cellieu w kantonie La Grand-Croix,

- w departamencie Rhône: gminy Échalas i Saint-Jean-de-Touslas w kantonie Givors, gminy Condrieu, Tupin-et- Semons, Ampuis, Saint-Romain-en-Gal, Loire-sur-Rhône, Trèves, Les Haies, Longes, Saint-Cyr-sur-le-Rhône, Sainte-Colombe w kantonie Condrieu, gminy Rontalon, Saint-Didier-sous-Riverie, Saint-Maurice-sur-Dargoire, Saint-Sorlin i Soucieu-en-Jarrest w kantonie Mornant.

Określony powyżej obszar geograficzny ma zastosowanie do zbioru winogron, winifikacji i wytwarzania gatunkowych win musujących objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Méditerranée", z wyjątkiem departamentu Drôme, gdzie takich działań nie można prowadzić na obszarze następujących gmin: Aix-en-Diois, Aouste-sur-Sye, Aubenasson, Aurel, Barsac, Barnave, Beaufort-sur-Gervanne, Châtillon-en-Diois, Die, Espenel, Laval-d'Aix, Luc-en- Diois, Menglon, Mirabel-et-Blacons, Molière-Glandaz, Montclar-sur-Gervanne, Montlaur-en-Diois, Montmaur-en- Diois, Piegros-la-Clastre, Ponet-et-Saint-Auban, Pontaix, Poyols, Recoubeau-Jansac, Saillans, Saint-Benoît-en-Diois, Saint-Roman, Saint-Sauveur-en-Diois, Sainte-Croix, Suze-sur-Crest, Vercheny, Véronne.

7. Główne odmiany winorośli

Alicante Henri Bouschet N

Aligoté B

Alphonse Lavallée N

Aléatico N

Aramon N

Aramon blanc B

Aramon gris G

Aranel B

Arinarnoa N

Artaban N

Assyrtiko B

Aubun N - Murescola

Barbaroux Rs

Biancu Gentile B

Bourboulenc B - Doucillon blanc

Brun argenté N - Vaccarèse

Cabernet blanc B

Cabernet cortis N

Cabernet franc N

Cabernet-Sauvignon N

Caladoc N

Calitor N

Cardinal Rg

Carignan N

Carignan blanc B

Chambourcin N

Chardonnay B

Chasan B

Chasselas B

Chasselas rose Rs

Chatus N

Chenanson N

Chenin B

Cinsaut N - Cinsault

Clairette B

Clairette rose Rs

Clarin B

Colombard B

Cot N - Malbec

Couderc noir N

Counoise N

Danlas B

Egiodola N

Floreal B

Gamaret

Gamay Fréaux N

Gamay N

Gamay de Bouze N

Gamay de Chaudenay N

Ganson N

Gewurztraminer Rs

Gramon N

Grenache N

Grenache blanc B

Grenache gris G

Gros Manseng B

Gros vert B

Jurançon noir N - Dame noire

Listan B - Palomino

Lival N

Lledoner pelut N

Macabeu B - Macabeo

Marsanne B

Marselan N

Mauzac rose Rs

Melon B

Merlot N

Merlot blanc B

Meunier N

Mollard N

Monarch N

Monerac N

Mourvaison N

Mourvèdre N - Monastrell

Muscardin N

Muscaris B

Muscat Ottonel B - Muscat, Moscato

Muscat d'Alexandrie B - Muscat, Moscato

Muscat de Hambourg N - Muscat, Moscato

Muscat à petits grains blancs B - Muscat, Moscato

Muscat à petits grains rouges Rg - Muscat, Moscato

Nebbiolo N

Nielluccio N - Nielluciu

Petit Manseng B

Petit Verdot N

Picardan B - Araignan

Pinot blanc B

Pinot gris G

Pinot noir N

Pinotage N

Piquepoul blanc B

Piquepoul gris G

Piquepoul noir N

Plant droit N - Espanenc

Portan N

Prior N

Ravat blanc B

Ribol N

Riesling B

Riminèse B

Rosé du Var Rs

Roussanne B

Sauvignon B - Sauvignon blanc

Sauvignon gris G - Fié gris

Sciaccarello N

Semillon B

Seyval B

Solaris B

Soreli B

Souvignier gris Rs

Syrah N - Shiraz

Tannat N

Tempranillo N

Terret gris G

Terret noir N

Tibouren N

Téoulier N

Ugni blanc B

Valdiguié N

Varousset N

Verdejo B

Vermentino B - Rolle

Vidoc N

Villard blanc B

Villard noir N

Viognier B

Voltis B

Xinomavro N

8. Opis związku lub związków

8.1. Specyfika obszaru geograficznego

Obszar geograficzny chronionego oznaczenia geograficznego "Méditerranée" obejmuje południowowschodnią ćwiartkę Francji.

Jest to obszar o zróżnicowanym ukształtowaniu terenu, otoczony wysokimi szczytami, zarówno na kontynencie jak i na Korsyce.

Doliny, płaskowyże i wzgórza sąsiadują ze sobą we wszechobecnej śródziemnomorskiej aurze. Architektura, krajobrazy, kultura i stosowane praktyki są świadectwem tej wspólnej historii, której początek dało

Morze Śródziemne, zarówno pod względem geologicznym (różne przypadki wtargnięcia morza na obecne terytorium kontynentu), historycznym i kulturowym (wpływ Greków, a następnie Rzymian i Genueńczyków na Korsyce), a szczególnie pod względem klimatu.

Kultura śródziemnomorska wyraża się obecnie w stylu życia (jedzenie, region oliwy z oliwek i lawendy) oraz w krajobrazach charakteryzujących się odporną na suszę roślinnością i wszechobecnymi wzniesieniami otaczającymi doliny, w których dzięki optymalizacji ograniczonych zasobów wodnych mogło rozwinąć się rolnictwo.

To charakteryzujące się wpływem śródziemnomorskim skupisko regionów obejmuje Korsykę, Prowansję, Alpy Południowe, Dolinę Rodanu oraz okalające ją wzniesienia.

Elementem klimatu śródziemnomorskiego są charakterystyczne wiatry. Odznacza się wśród nich "marin", południowy wiatr niosący dużą ilość wilgoci, który wieje nad Zatoką Lwią i Prowansją, łagodząc nazbyt wysokie temperatury, oraz mistral, wiatr suchy, który bywa gwałtowny i który wieje na osi Rodanu, z północy na południe, przyczyniając się do utrzymania właściwego zdrowia winorośli.

Na całym obszarze występuje wyjątkowo duże nasłonecznienie i wysokie temperatury.

Te realia lokalne w naturalny sposób doprowadziły do powstania śródziemnomorskiej tożsamości regionalnej, która cechuje się gorącym, suchym i wietrznym klimatem, glebami z przewagą wapieni, z naturalnym dobrym odpływem wody i z uprawą winorośli charakterystycznie położoną w pobliżu górzystych zboczy lub na wysokości. Takie połączenie czynników sprzyja rozwojowi winorośli.

8.2. Specyfika produktu

Specyfika chronionego oznaczenia geograficznego "Méditerranée" opiera się zarówno na uwarunkowaniach geograficznych jak i na jego historycznych korzeniach. Winorośl, podobnie jak drzewa oliwne, była uprawiana przez Fokaj- czyków od VI wieku p.n.e. wzdłuż biegu Rodanu, a także w okolicach fokajskiego miasta Massalia, dziś bardziej znanego pod nazwą Marsylia, jak również na Korsyce. Handel winem rozwinęli właśnie ci greccy pionierzy, którzy potrafili wykorzystać strategiczne położenie portu Massalia i istotną oś komunikacyjną, jaką stanowił Rodan, do transportu amfor zawierających "grecki napój, nowy i egzotyczny, wytwarzany ze sfermentowanego soku z winogron". Uprawa winorośli zintensyfikowała się w okresie okupacji rzymskiej, zaś prawdziwy rozkwit przeżywała w średniowieczu pod wpływem miast takich jak Lyon, Marsylia, a na Korsyce pod wpływem Genueńczyków.

Naturalne atuty obszaru geograficznego chronionego oznaczenia geograficznego "Méditerranée" sprzyjały ugruntowaniu się uprawy winorośli. Nierozerwalnie związana z tym regionem kultura wina pozwoliła na ciągłe rozwijanie specjalistycznej winiarskiej wiedzy opierającej się na otwartym dobrze gatunków winorośli, jednak z wyraźnie zaznaczoną obecnością grupy odmian dominujących, które można spotkać na tym obszarze geograficznym.

Niemusujące wina czerwone odznaczają się wyraziście intensywną barwą oraz giętkością tanin. Aromaty są owocowe (owoce czerwone lub owoce dojrzałe), czasami z nutami wanilii i prażenia.

Dzięki idealnej kontroli czynników naturalnych wina białe i różowe cechują się równowagą pomiędzy owocowym aromatem, stężeniem alkoholu i świeżością.

Gatunkowe wina musujące wytwarzane są z cuvées o mniejszej zawartości alkoholu i okazujących największą dynamikę wyrazu. Charakteryzują się one takimi samymi właściwościami jak wina niemusujące, są jednak bardziej świeże i mają subtelniejszy aromat.

Dowody świadczące o produkcji wina musującego na terytorium ChOG "Méditerranée" sięgają średniowiecza. Produkcja win wytwarzanych od niedawna istotnie wzrosła od 1909 r., kiedy to w departamencie Bouches du Rhône powstała firma "Royal Provence" (Tête Noire), produkująca dziś prawie 4 000 000 butelek. Produkcja ta utrzymała się również w innych miejscach na tym obszarze. W Ardèche są to w szczególności wina z odmian marsanne B i roussanne B oraz chardonnay B, które są produkowane i winifikowane przez tutejszych winiarzy od 25 lat. W Drôme od lat 80. XX wieku stosuje się również chardonnay B, viognier B i muscat à petits grains B w winach białych oraz syrah N w winach różowych. Na Korsyce, na początku XX w. produkowano "vinu Forzatu" (wino wymuszane), a niedawno, w 1983 r., wytwórnia spółdzielcza "Les vignerons Corsicans" wprowadziła na rynek swoje pierwsze cuvée wina musującego z odmian chardonnay B i meunier N. W departamencie Vaucluse w latach 70. wytwórnia Pernes les Fontaines produkowała i winifikowała z zastosowaniem techniki zamkniętej kadzi wina musujące z winogron stołowych, w tym z odmiany gros vert B. Warto także wspomnieć o produkcji wina podstawowego przez wytwórnię Terres Val- dèze, która od lat 50. jest dostawcą firmy Kriter; jej rynek obecnie zdywersyfikował się i obejmuje inne firmy, dostarczając 15 000 hektolitrów rocznie. Produkcja ma bardziej charakter lokalny, ale nie mniej historyczny, od 1959 r. w departamencie Hautes Alpes i w departamencie Alpes de Haute Provence, gdzie od lat 70. z tych produktów wytwarza się wina białe (wiele z nich na bazie chardonnay B).

W departamencie Var w 1952 r. powstaje przedsiębiorstwo "Les Vins Bréban", do którego w 1982 r. dołącza firma Libra; dzięki tym dostawcom produkcja, ukierunkowana na różowe wina musujące, szybko się rozwinęła, na przykład w Bouches du Rhône.

Na tym obszarze produkcji działa więc prawie 200 podmiotów, z których połowa to wytwórnie spółdzielcze, około trzydziestu to handlowcy, a produkcja gatunkowych win musujących sięga prawie 10 000 hektolitrów.

8.3. Związek przyczynowy pomiędzy specyfiką obszaru geograficznego a specyfiką produktu

Te realia terytorialne i historyczna wspólnota kulturowa w naturalny sposób zachęciły przedsiębiorstwa winiarskie z regionu do złożenia wniosku o uznanie nazwy "Vin de Pays de Méditerranée". Nazwa ta została uznana dnia 1 sierpnia 1999 r.

ChOG "Méditerranée" łączy w sobie specjalistyczną wytrawną wiedzę winiarzy z 10 departamentów śródziemnomorskiej, południowowschodniej części Francji. Korzystne położenie tych winnic w miejscu znajdującym się pod wpływem Morza Śródziemnego, o klimacie zapewniającym szczególne nasłonecznienie i zróżnicowanym ukształtowaniu terenu zawsze przystosowanym do uprawy winorośli i produkcji doskonałych win, umożliwiło ukształtowanie się silnej tradycji winiarskiej.

Klimat śródziemnomorski dzięki znacznemu nasłonecznieniu i odpowiedniemu poziomowi opadów sprawia, że winogrona osiągają odpowiedni stopień dojrzałości. Charakterystyczna terytorialna specyfika tego śródziemnomorskiego skupiska regionów, w połączeniu z doborem odmian winorośli i opanowaniem technik winifikacji, pozwala wytwarzać wina cechujące się równowagą pomiędzy owocowym aromatem, stężeniem alkoholu i świeżością. Specyfiką regionalną jest uprawa winorośli zawsze w pobliżu wysokich masywów lub na wysokości oraz wpływ wiatrów wiejących od południa i niosących dużą ilość wilgoci, dzięki czemu wina posiadają charakterystyczną świeżość.

Wyjątkowość gatunkowych win musujących objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Méditerranée", wzmocniona długą, sięgającą początku XX w. tradycją wytwarzania win musujących w większości departamentów jego obszaru, wynika z bogactwa mieszanek, dostosowania odmian winorośli do różnorodności uwarunkowań terytorialnych i specyficznych właściwości tych terenów.

Główne odmiany wykorzystywane do produkcji białych win musujących obejmują w szczególności odmiany chardonnay B, ugni blanc B, grenache blanc B, vermentino B, a do różowych win musujących, stanowiących dzisiaj 2/3 produkcji, odmiany cinsault N, grenache N, muscat de Hambourg N i odmianę syrah N, wyraźnie zaznaczającą się w mieszankach.

Specjalistyczna wiedza w zakresie wczesnych zbiorów, mieszania odmian i wyboru obszarów uprawy pozwala zapewnić dynamikę, świeżość i równowagę gatunkowych win podstawowych oraz ostatecznie uzyskać niskoalkoholowe wina musujące.

Wykorzystywane techniki wytwarzania to albo technika drugiej fermentacji w butelkach, albo metoda "Charmat" (zwana techniką zamkniętej kadzi), która jest najbardziej powszechna i na którą występuje największy popyt w handlu. Metoda ta pozwala na szybkie wytwarzanie wina, dzięki czemu łatwiej jest zachować charakter i aromat stosowanych w nim odmian winorośli, a także barwę (co jest szczególnie istotne w przypadku win różowych), przy równoczesnym podtrzymaniu tożsamości win objętych ChOG "Méditerranée". Wytwarzane wina musujące są świeże, kwaskowate, z wyrazistym atakiem i charakteryzują się równowagą pomiędzy dynamiką a intensywnością aromatu.

Celem dla oznaczenia geograficznego "Méditerranée", za którym wyraźnie opowiadają się producenci, jest rozwój rynków eksportowych.

Ta regionalna dynamika, którą napędza ChOG "Méditerranée", skupia licznych przedsiębiorców (253 winnice, 174 wytwórnie prywatne i 79 wytwórni spółdzielczych oraz 51 handlowców). Wielkość produkcji stale rośnie (100 000 hl w 2000 r., 475 000 hl w 2012 r.).

Wina zdobyły zarówno renomę lokalną w związku z dużą atrakcyjnością turystyczną regionu, jak i krajową oraz międzynarodową dzięki wielu nagrodom na Powszechnym Paryskim Konkursie Rolniczym [Concours Général Agricole de Paris], czy też licznym wzmiankom w przewodniku winiarskim Hachette des Vins.

ChOG "Méditerranée" jest również oficjalnym partnerem i dostawcą Tygodnia Krytyki na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Cannes.

ChOG "Méditerranée" cieszy się międzynarodowym uznaniem (rocznie eksportuje się 44 % produkcji) i jest bardzo cenione przez turystów, licznie obecnych w regionie, szczególnie w porze letniej. Turystów zachęca się do ponownego odkrywania dobrodziejstw diety śródziemnomorskiej, jakie wynikają z harmonii pomiędzy winami ChOG "Méditerra- erranée" a lokalnymi specjałami gastronomicznymi.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Etykietowanie

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Gdy określenie "chronione oznaczenie geograficzne" zastępuje się tradycyjnym określeniem "vin de pays", na etykiecie umieszcza się unijne logo ChOG.

Chronione oznaczenie geograficzne "Méditerranée" można uzupełnić nazwą następujących mniejszych jednostek geograficznych zgodnie z warunkami ustalonymi w niniejszej specyfikacji produktu:

- "Comté de Grignan",

- "Coteaux de Montélimar".

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do produkcji i wytwarzania win niemusujących objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Méditerranée", stanowi, z jednej strony, obszar następujących okręgów, z wyłączeniem gmin z tych okręgów wymienionych w obszarze geograficznym:

- w departamencie Loire: okręg Saint-Etienne,

- w departamencie Rhône: okręg Lyonu,

- w departamencie Isère: okręgi Grenoble i Vienne,

a z drugiej strony obszar następujących okręgów:

- okręg Nîmes i Alès (położony w departamencie Gard)

- okręg Mende (położony w departamencie Lozère)

- okręgi Le Puy-en-Velay i Yssingeaux (położone w departamencie Haute-Loire)

- okręgi Montbrison i Roanne (położone w departamencie Loire)

- okręg Villefranche-sur-Saône (położony w departamencie Rhône)

- okręg Bourg-en-Bresse (położony w departamencie Ain)

- okręg Tour-du-Pin (położony w departamencie Isère)

- okręgi Chambéry i Saint-Jean-de-Maurienne (położone w departamencie Savoie).

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do wytwarzania gatunkowych win musujących objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Méditerranée" i uzupełniony nazwą jednej z mniejszych jednostek geograficznych określonych w pkt 2 lub nieuzupełniony taką nazwą, obejmuje obszar wyliczonych powyżej okręgów i rozciąga się na departamenty Ain i Savoie.

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-207485f2-babd-4ddf-a9ea-da697f56f434

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.393.14

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 29/09/2021
Data ogłoszenia: 29/09/2021