Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013.

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
(2021/C 284/07)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1  w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU

"Cotnari"

PDO-RO-A0135-AM01

Data złożenia wniosku: 1 sierpnia 2017 r.

1.
Przepisy mające zastosowanie do zmiany

Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna

2.
Opis i uzasadnienie zmiany
2.1.
Dodanie nowych rodzajów wina - gatunkowego wina musującego oraz aromatycznego gatunkowego wina musującego

Zmiana w specyfikacji produktu ma na celu włączenie nowych kategorii produktów sektora wina zgodnie z definicją zawartą w załączniku VII część II do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, tj. gatunkowego wina musującego oraz aromatycznego gatunkowego wina musującego otrzymywanego wyłącznie na obszarze wyznaczonym na potrzeby produkcji win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia "Cotnari" zgodnie z obowiązującymi przepisami. W przypadku tych kategorii, wraz z kategorią win niemusujących, można stosować ChNP "Cotnari".

Zmieniono rozdział I specyfikacji produktu oraz pkt 1.3 jednolitego dokumentu.

Rozszerzenie zakresu nazwy pochodzenia "Cotnari" na gatunkowe wino musujące i aromatyczne gatunkowe wino musujące, o które się wnioskuje, ma na celu rozwinięcie potencjału uprawy winorośli na obszarze Cotnari, co znajduje odzwierciedlenie w jakości wymienionych nowych kategorii produktów.

Zgodnie z tendencją wzrostową dotyczącą spożycia win musujących w ciągu ostatnich kilku lat, która wskazuje na zainteresowanie konsumentów winami musującymi we wszystkich formach produkcji, a w szczególności winami posiadającymi oznaczenia geograficzne/nazwy pochodzenia, wielu rumuńskich producentów zaczęło koncentrować się na produkcji win musujących, zwłaszcza tych produkowanych z odmian krajowych.

Aromatyczne gatunkowe wina musujące otrzymywane z rumuńskich odmian Tămâioasă Românească i Busuioacă de Bohotin rozwijają swój potencjał dzięki warunkom glebowo-pogodowym wyznaczonego obszaru, czego potwierdzeniem jest szczególna intensywność aromatu, owocowość i finezja tych win.

2.2.
Zmiana wydajności produkcji wina w celu odzwierciedlenia jej wzrostu

W specyfikacji produktu zwiększono wydajność produkcji wina i winorośli w odniesieniu do odmian stosowanych do produkcji win "Cotnari".

Zmieniono rozdziały V i VI specyfikacji produktu oraz pkt 1.5.2 jednolitego dokumentu.

W zmianie określono maksymalną wydajność produkcji wina i winorośli, biorąc pod uwagę konkretny poziom pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru; fakt że w ciągu ostatnich dziesięciu lat na znacznej części wyznaczonego obszaru ponownie nasadzano rodzime odmiany, takie jak Grasă de Cotnari, Frâncuș ă, Fetească Albă, Busuioacă de Bohotin, Tămâioasă Românească i Fetească Neagră, które charakteryzują się większym biologicznym potencjałem wydajności, oraz że stosowano ponadto skuteczne systemy nasadzeń, dzięki którym gęstość nasadzeń winorośli na hektar jest większa niż w starych winnicach.

Materiał nasadzeniowy wykorzystywany przy zakładaniu nowych winnic stanowią nowe klony tradycyjnych odmian o lepszych cechach jakościowych i wysokim potencjale produkcyjnym. Podczas gdy w starych winnicach znajdowało się 2 200-2 500 winorośli na hektar, gęstość nasadzeń w nowych winnicach wynosi 3 600-4 200 winorośli na hektar, w zależności od stosowanego systemu nasadzeń.

2.3.
Określenie analitycznych cech charakterystycznych nowych rodzajów wina - gatunkowych win musujących i aromatycznych gatunkowych win musujących

Specyfikację produktu zmieniono, aby uwzględnić w niej informacje dotyczące analitycznych i organoleptycznych cech charakterystycznych nowych kategorii produktów, których dotyczy wniosek (gatunkowego wina musującego i aromatycznego gatunkowego wina musującego).

W rezultacie zmieniono rozdział XI lit. a) specyfikacji produktu oraz pkt 1.4 jednolitego dokumentu.

Dodanie cech charakterystycznych nowych rodzajów wina do specyfikacji produktu wynika z włączenia tych nowych kategorii, które muszą być odpowiednio zidentyfikowane i opisane poprzez określenie ich specyficznych parametrów analitycznych.

2.4.
Określenie organoleptycznych cech charakterystycznych nowych rodzajów wina - gatunkowych win musujących i aromatycznych gatunkowych win musujących

Włączenie gatunkowego wina musującego i aromatycznego gatunkowego wina musującego wiązało się z koniecznością zmiany specyfikacji produktu w celu uwzględnienia w niej informacji dotyczących organoleptycznych cech charakterystycznych nowych kategorii, a ponadto w odniesieniu do tych rodzajów wina dodano szczegółowe informacje na temat wyglądu, bukietu i smaku.

W rezultacie zmieniono rozdział XI lit. b) specyfikacji produktu oraz pkt 1.4 jednolitego dokumentu.

Dodanie cech charakterystycznych nowych rodzajów wina do specyfikacji produktu wynika z włączenia tych nowych kategorii, które muszą być odpowiednio zidentyfikowane i opisane poprzez określenie ich specyficznych parametrów analitycznych.

2.5.
Określenie związku nowych rodzajów wina - gatunkowych win musujących i aromatycznych gatunkowych win musujących - z obszarem geograficznym

Uzupełniono opis związku z obszarem geograficznym, aby przedstawić odpowiedni opis wszystkich rodzajów wina po wprowadzeniu do specyfikacji produktu nowych rodzajów wina, tj. gatunkowego wina musującego i aromatycznego gatunkowego wina musującego, oraz zapewnić szczegółowy opis związku przyczynowego dla każdej otrzymywanej kategorii produktu.

Zmieniono rozdział II specyfikacji produktu oraz pkt 1.8 jednolitego dokumentu.

Dodanie do specyfikacji produktu informacji dotyczących obszaru geograficznego, charakterystycznych cech nowych kategorii produktów oraz związku przyczynowego jest konieczne ze względu na ich włączenie oraz w celu określenia korzystnych warunków na wyznaczonym obszarze, z którego uzyskuje się produkty, których dotyczy wniosek.

2.6.
Włączenie charakterystycznych metod (technik) produkcji gatunkowych win musujących i aromatycznych gatunkowych win musujących

Specyfikację produktu zmieniono, aby uwzględnić w niej metody produkcji charakterystyczne dla gatunkowych win musujących i aromatycznych gatunkowych win musujących. Takie informacje należy przedstawić w wyniku wprowadzenia tych kategorii.

Zmieniono rozdział X specyfikacji produktu, natomiast jednolity dokument pozostaje bez zmian.

Gatunkowe wino musujące objęte ChNP "Cotnari" musi być uzyskiwane w drodze naturalnej fermentacji w autoklawach lub butelkach, w zależności od zastosowanej techniki, przy użyciu win bazowych otrzymywanych z odmian wymienionych w specyfikacji produktu.

Uzupełniono również metody produkcji win niemusujących, aby umożliwić uzyskiwanie win różowych z odmian czerwonych lub różowych przy zastosowaniu technik maceracji.

2.7.
Umieszczenie na etykietach terminów charakterystycznych dla technik produkcji gatunkowych win musujących i aromatycznych gatunkowych win

Specyfikację produktu zmieniono, aby uwzględnić w niej szczegółowe wymagania w zakresie etykietowania nowo wprowadzonych kategorii win dotyczące włączenia wymaganych przepisami prawa terminów wskazujących na zawartość cukrów (brut nature, brut, extra brut, extra dry, sec i demi sec).

W rezultacie zmieniono rozdział XII specyfikacji produktu oraz pkt 1.9 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Cotnari

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina
1.
Wino
5.
Gatunkowe wino musujące
6.
Aromatyczne gatunkowe wino musujące
4.
Opis wina lub win

Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne białych win niemusujących

Z punktu widzenia właściwości organoleptycznych wina białe są krągłe, mają barwę od jasnożółtawozielonej (wina młode) po słomkowożółtą i miodowożółtą (wina dojrzałe); charakteryzują się aromatem rodzynek, nasion orzecha włoskiego i gorzkich migdałów (Grasă de Cotnari), zapachem dojrzałych winogron z silną nutą kwiatową, owocowym charakterem (Frâncuș ă), aromatem siana, kwiatów akacji, świeżego masła, utrzymującym się smakiem skórki chleba (Chardonnay), świeżością, smakiem owoców tropikalnych i zapachem świeżo zerwanej słodkiej papryki i czarnego bzu (Sauvignon).

Szczególne odmiany aromatyczne mają intensywny kolor, zapach bazylii, skoszonego siana i gruszek ("pere busuioace") oraz smak słodkiej róży (Tămâioasă Românească) z nutą róży i kwiatu lipy; aksamitny smak przypominający wanilię i migdały (Traminer Roz), różne odcienie od różowych po barwę łupiny cebuli, zapach bazylii lub róży (Busuioacă de Bohotin).

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,00
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 350

Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne różowych win niemusujących

Z punktu widzenia właściwości organoleptycznych wina różowe są krągłe, mają barwę od zielonkawożółtej (wina młode) po słomkowożółtą i miodowożółtą (wina dojrzałe); charakteryzują się aromatem rodzynek, nasion orzecha włoskiego i gorzkich migdałów (Grasă de Cotnari), zapachem dojrzałych winogron z silną nutą kwiatową, owocowym charakterem (Frâncuș ă), aromatem siana, kwiatów akacji, świeżego masła, utrzymującym się smakiem skórki chleba (Chardonnay), świeżością, smakiem owoców tropikalnych i zapachem świeżo zerwanej słodkiej papryki i czarnego bzu (Sauvignon).

Szczególne odmiany aromatyczne mają intensywny kolor, zapach bazylii, skoszonego siana i gruszek ("pere busuioace") oraz smak słodkiej róży (Tămâioasă Românească) z nutą róży i kwiatu lipy; aksamitny smak przypominający wanilię i migdały (Traminer Roz), różne odcienie od różowych po barwę łupiny cebuli, zapach bazylii lub róży (Busuioacă de Bohotin).

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,00
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

Fizyczne, chemiczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne czerwonych win niemusujących

Młode wina czerwone charakteryzują się rubinowymi refleksami, natomiast w winach dojrzałych pojawiają się refleksy ceglane; wina czerwone mają zapach suszonych czerwonych owoców, śliwek i czeremchy oraz aksamitny smak z wyczuwalną, przyjemną nutą owocową.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12,00
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne gatunkowych win musujących

Pod względem właściwości organoleptycznych gatunkowe wina musujące objęte ChNP wyróżnia ich finezja, świeżość, naturalność, aromaty fermentacji i nuty kwiatowe. Wygląd/barwa przechodzi od jasnej zielonkawożółtej do bladożół- tej z długo utrzymującą się pianą w przypadku białych win musujących, natomiast w przypadku różowych win musujących pojawiają się bardziej lub mniej intensywne odcienie różu.

Na początku musowanie win musujących objętych ChNP "Cotnari" jest intensywne; Następnie bąbelkowanie zmniejsza się, ale jest wystarczająco trwałe i delikatne, ukazując szlachetność i subtelność win "Cotnari".

Wina te mają świeży, delikatny zapach charakterystyczny dla odmiany, z której są uzyskiwane, oraz kwiatowy, lekki smak, natomiast ich smak i aromat przypominają autolizowane drożdże.

Nadciśnienie gatunkowego wina musującego wynosi co najmniej 3,5 bara w temperaturze 20 °C.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 11,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 11
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 185

Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne aromatycznych gatunkowych win musujących

Aromatyczne gatunkowe wino musujące otrzymywane z odmiany Tămâioasă Românească ma barwę słomkożółtą z zielonkawymi refleksami, charakteryzuje się dużą ilością piany i drobnymi, długo utrzymującymi się pęcherzykami powietrza. Ma subtelny, intensywny i bogaty aromat żywicy z nutą bazylii, róż i świeżo skoszonego siana. W smaku jest harmonijne, przyjemne i dynamiczne dzięki równowadze między kwasowością i słodyczą.

Aromatyczne gatunkowe wino musujące otrzymywane z odmiany Busuioacă de Bohotin ma barwę różową z filetowymi akcentami, charakteryzuje się dużą ilością piany i drobnymi, długo utrzymującymi się pęcherzykami powietrza. Specyficzny aromat typowy dla szczepu Muscat jest subtelny i intensywny z nutami owoców cytrusowych, bazylii i płatków róży oraz dyskretnym posmakiem aromatów świeżych czerwonych owoców. W smaku jest przyjemne i dynamiczne dzięki równowadze między kwasowością a zawartością cukru. Wino to charakteryzuje się zrównoważonymi aromatami, smakiem i trwałością.

Nadciśnienie aromatycznych gatunkowych win musujących wynosi 3 bary w temperaturze 20 °C.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 10,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 6,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 11
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 185
5.
Praktyki enologiczne
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Metoda uprawy

Nawadnianie jest dozwolone jedynie w latach suszy, pod warunkiem zgłoszenia tej praktyki do ONVPV (Krajowego Urzędu ds. Winorośli i Wina), gdy zawartość wody w glebie na głębokości 0-100 cm spada do 50 % AHI (ang. active humidity interval); wymaga się również przestrzegania rozsądnych norm nawadniania (400-600 m3/ha).

Zielone zbiory - zmniejszanie liczby gron w fazie veraison, gdy potencjalna produkcja przekracza maksymalne limity dozwolone w ramach specyfikacji produktu.

b)
Maksymalna wydajność
odmiany Grasă de Cotnari, Pinot Gris, Chardonnay, Muscat Ottonel i Traminer Roz przy pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru

11 000 kg winogron z hektara

odmiany Tămâioasă Românească, Sauvignon i Busuioacă de Bohotin przy pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru

12 500 kg winogron z hektara

odmiany Fetească albă i Fetească Neagră przy pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru

13 000 kg winogron z hektara

odmiana Frâncuș ă przy pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru

14 000 kg winogron z hektara

odmiany Grasă de Cotnari, Pinot Gris, Chardonnay, Muscat Ottonel i Traminer Roz przy pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru

82,50 hektolitra z hektara

odmiany Tămâioasă Românească, Sauvignon i Busuioacă de Bohotin przy pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru

94,00 hektolitry z hektara

odmiana Frâncuș ă przy pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru

105,00 hektolitrów z hektara

odmiany Fetească Albă i Fetească Neagră przy pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru

97,50 hektolitra z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar wyznaczony do produkcji win o kontrolowanej nazwie pochodzenia "Cotnari" obejmuje następujące miejscowości okręgów Jassy i Botoszany:

Okręg Jassy

gmina Cotnari: wsie Cotnari, Hodora, Cârjoaia, Bahluiu, Iosupeni i Lupăria;
gmina Cepleniț a: wsie Cepleniț a, Buhalniț a i Zlodica;
gmina Scobinț i: wsie Scobinț i, Bădeni, Zagavia i Feteș ti;
miasto Hârlău: miasto Hârlău;
gmina Deleni: wsie Deleni, Maxut, Feredeni, Slobozia i Poiana;
gmina Cucuteni: wsie Cucuteni, Băiceni i Săcăreș ti;
gmina Todireș ti: wsie Todireș ti i Băiceni;
gmina Balș : wsie Balș , Boureni i Coasta Măgurii.

Okręg Botoszany

gmina Frumuș ica: wsie Frumuș ica i Rădeni.

W zależności od życzenia producentów do kontrolowanej nazwy pochodzenia "Cotnari" można dodać jedną z następujących nazw pojedynczych winnic: Dealul Castel, Dealul Episcopului, Dealul Paraclis, Dealul Mândrului, Zlodica, Ț iglăi, Dealul Cătălina, Cârjoaia, Lupăria, Cepleniț a, Dealul lui Vodă, Buhalniț a, Scobinț i, Dealul Furcilor, Dealul Stânca, Hodora, Zagavia, Dealul Naslău, Hârlău, Deleni, Cucuteni, Boureni, Balș , Coasta Măgurii.

7.
Główne odmiany winorośli

Busuioacă de Bohotin Rs - Schwarzer Muscat, Muscat Fioletovâi, Muscat Violet Cyperus, Tămâioasă Violetă

Chardonnay B - Gentil Blanc, Pinot Blanc Chardonnay

Fetească Albă B - Păsărească Albă, Poama Fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka

Fetească Neagră N - Schwarze Mädchentraube, Poama Fetei Neagră, Păsărească Neagră, Coada Rândunicii

Frâncuș ă B - Vinoasă, Mildweisser, Mustoasă de Moldova, Poamă Creaț ă

Grasă de Cotnari B - Dicktraube, Grasă, Köver Szölö

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel Blanc

Pinot Gris G - Affumé, Grau Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot Cendré, Pinot Grigio, Ruländer

Sauvignon B - Green Sauvignon

Traminer Roz Rs - Rosetraminer, Savagnin Roz, Gewürztraminer

Tămâioasă Românească B - Busuioacă de Moldova, Muscat Blanc a Petit Grains

Tămâioasă Românească B - Rumänische Weihrauchtraube, Tamianka

8.
Opis związku lub związków

Związek z obszarem geograficznym - szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego

Większość winnic w regionie Cotnari jest położona na osadach czwartorzędowych, w szczególności na osadach dylu- wialno-koluwialnych z Coasta Cotnarilor, oraz w mniejszym stopniu, o ile w ogóle ma to miejsce, na osadach aluwial- nych na łąkach (ze względu na ograniczenia związane z klimatem). Jedynie na niewielkich obszarach winorośl jest zakorzeniona w macierzystych skałach sarmackich lub powstałych na nich słabo rozwiniętych glebach (Cotea et al., 2006).

Na zboczach wzgórz często występują osady dyluwialne i koluwialne jako efekt spełzywania i zmywu. W najbardziej wysuniętej na wschód części obszaru uprawy winorośli występują również gleby słone i zasadowe powstałe na osadach solonośnych. Gleby pochodzące z tego materiału macierzystego na ogół sprzyjają uprawie winorośli (Cotea et al., 2006).

Jeżeli chodzi o klimatu obszaru uprawy winorośli, wyróżnić można sześć mikroklimatów; dominującym mikroklimatem (charakterystycznym dla 45 % całego obszaru) jest mikroklimat występujący na stokach o ekspozycji południowej, południowowschodniej i zachodniej i nachyleniu 5-20°, obficie nasłonecznionych i dobrze osłoniętych od zimnych wiatrów północnych i północnowschodnich. Temperatury występujące na tych zboczach są najwyższe na całym obszarze uprawy winorośli, dzięki czemu idealnie nadają się one do uprawy winorośli.

Związek z obszarem geograficznym - szczegółowe informacje na temat produktu

Wina niemusujące są winami pełnymi o specyficznych aromatach kwiatowych lub owocowych, które są typowe dla tej odmiany ze względu na długą i suchą jesień oraz wpływ szlachetnej pleśni charakterystycznej dla tego obszaru. Mają aromat owoców cytrusowych, miodu, kwiatów akacji i czarnego bzu z nutą wanilii i migdałów w przypadku win o krótkim okresie dojrzewania.

W przypadku gatunkowego wina musującego na początku wyczuwalna jest nuta redukcyjna, następnie wino zyskuje nuty owoców cytrusowych i siana oraz dyskretne nuty autolizowanych drożdży. Bukiet pochodzi od szczególnego smaku nasion zielonych owoców orzecha włoskiego, gruszek ("pere busuioace"), miodu i rodzynek, przypomina szlachetną pleśń długich, suchych jesieni w regionie Cotnari.

Aromatyczne gatunkowe wina musujące prezentują intensywne i bogate aromaty z nutą bazylii, róż i świeżo skoszonego siana; charakteryzują się dużą ilością piany i drobnymi, długo utrzymującymi się pęcherzykami powietrza; w smaku są przyjemne, dynamiczne i harmonijne.

Związek z obszarem geograficznym - związek przyczynowy

Wina niemusujące produkowane w regionie objętym ChNP "Cotnari" różnią się między sobą, co wynika z różnych cech charakterystycznych odmian, z których wina te są produkowane, a na które z kolei wpływa terroir.

Charakterystyczne dla obszaru Cotnari długie i suche jesienie przyczyniają się do wytwarzania się szlachetnej pleśni, dzięki której wina są pełne i zróżnicowane pod względem aromatycznym; wina z cukrem resztkowym uzyskane z winogron zbieranych w momencie, gdy owoce stają się zbotrytyzowane, przekształcają się w naturalnie słodkie wina. Wina te bardzo dobrze nadają się do leżakowania, ponieważ ich zawartość alkoholu często przekracza 12 % obj.

Ze względu na panujący na tym obszarze klimat bukiet win jest zróżnicowany, z charakterystycznymi kwiatowymi nutami owoców tropikalnych i odpowiednią równowagą między zawartością cukrów, alkoholu i kwasowością.

Niemal doskonała równowaga między ilością deszczu, nasłonecznieniem i ewapotranspiracją wód gruntowych w schronieniu utworzonym przez Coasta Dealul Mare-Hârlău podczas długich, suchych i bardzo słonecznych jesieni zapewnia optymalne dojrzewanie odmian takich, jak Grasă de Cotnari, nadając winom aromaty plastra miodu, miodu i rodzynek oraz intensywny kolor (z nutą bursztynu w przypadku win dojrzałych).

Gatunkowe wina musujące są winami zrównoważonymi, o dobrze zintegrowanej kwasowości, która wynika również z faktu, że wina te produkuje się w najbardziej wysuniętych na północ winnicach Mołdawii. Średni sezon wegetacyjny uprawianych odmian, które są w stanie wytrzymać umiarkowane mrozy i susze oraz posiadają optymalne zasoby heliotermiczne, umożliwia powolne gromadzenie się typowych dla odmian aromatów, dzięki czemu powstają wina o specyficznych cechach.

Powolne gromadzenie się typowych dla odmian aromatów w przypadku aromatycznych gatunkowych win musujących jest efektem ciepłych i bardzo słonecznych lat oraz średnich wartości temperatur we wrześniu, które umożliwiają produkcję win o bogatym bukiecie i charakterystycznej nucie.

Gatunkowe wina musujące i aromatyczne gatunkowe wina musujące otrzymuje się w szczególności ze zbieranych ręcznie winogron odmian rodzimych o potencjale aromatycznym, takich jak Tămâioasă Românească, Fetească Albă, Francuș ă i Busuioacă de Bohotin, ale również z odmian międzynarodowych, które dostosowały się do lokalnego terroir Cotnari, wyrażając jego autentyczność i czerpiąc z tradycyjnych metod produkcji wina na tym obszarze, które uwzględniają czynniki charakterystycznych dla Mołdawii.

Uzupełnieniem tradycyjnego stylu są jednak nowoczesne techniki produkcji wina, które koncentrują się na podkreśleniu i jak najpełniejszym wyrażaniu owocowości i świeżości gatunkowych win musujących i aromatycznych gatunkowych win musujących, które to cechy pochodzą w szczególności od odmian o zwiększonym potencjale aromatycznym.

Wina te są winami jasnymi z dużą ilością piany i drobnymi pęcherzykami powietrza oraz specyficznymi aromatami kwiatowymi lub owocowymi.

Wina musujące charakteryzują się odpowiednią równowagą między kwasowością i zawartością cukru, ukazując specyficzny charakter i szlachetność winnic Cotnari. Obszar objęty ChNP "Cotnari" jest obszarem uprawy winorośli w Rumunii o specyficznym charakterze, na którym zachowano uprawę tradycyjnych rumuńskich odmian. To właśnie na tym obszarze można znaleźć największy udział starych rumuńskich odmian, takich jak Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească, Fetească Albă, Francuș ă, Busuioacă de Bohotin i Fetească Neagră.

Wina noszą w sobie ślad odmian aromatycznych (zapach suszonych moreli, wosku pszczelego, świeżo skoszonego siana, gruszek "pere busuioace"), ale zależy to również w dużej mierze od sposobu prowadzenia procesów maceracji i fermentacji oraz czasu ich trwania, co pozwala na ekstrakcję substancji aromatycznych ze skórki winogron.

Stare odmiany, takie jak Frâncuș ă i Busuioacă de Bohotin, ukazują swoje cechy w postaci wartościowych win musujących, o barwie słomkowożółtej lub blado-/jasnoróżowej, trwale musujące, z nutami kwiatów czarnego bzu lub akacji lub owocowymi nutami gruszek ("pere busuioace"), zielonych moreli, grejpfruta, skórki cytryny i zielonego jabłka oraz średnio mineralnym charakterze z dominującymi nutami owocowymi.

W przeszłości odmiany te cieszyły się wielkim szacunkiem na dworach władców i często można je było znaleźć na wystawnych stołach arystokracji bojarskiej. Wina oznaczane były logo przedstawiającym zamek Vlădoianu zbudowany w 1901 r. przez Vlădoianu - bojara, który oprócz piastowania funkcji prezesa Narodowego Banku Rumunii był również wybitnym hodowcą winorośli. Z czasem logo to stało się inspiracją w pisanej historii win "Cotnari".

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze

Warunki w zakresie wprowadzania do obrotu

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Etykiety win należących do kategorii gatunkowych win musujących i aromatycznych gatunkowych win musujących zawierają również wymagane przez obowiązujące przepisy określenia wskazujące zawartość cukru (brut nature, brut, extra brut, extra dry, sec i demi sec).

Link do specyfikacji produktu

http://onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_doc_cotnari_modif_cf_notific_797_21.04.2020_no_track_changes.pdf

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.284.20

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013.
Data aktu: 09/07/2021
Data ogłoszenia: 16/07/2021