(Dz.U.UE C z dnia 9 sierpnia 2017 r.)
Spis treści
Legenda ........................................................................................................................................
Lista gatunków roślin warzywnych .............................................................................................
1. I. Allium cepa L .................................................................................................................
1.1 Allium cepa L. Grupa Aggregatum - Szalotka ......................................................
1.2 Allium cepa L. Grupa Cepa - Cebula, Szalotka Echalion .....................................
3. Allium porrum L. Por ........................................................................................................
4. Allium sativum L. Czosnek pospolity ...............................................................................
7. Apium graveolens L. Seler zwyczajny .............................................................................
7.1 Apium graveolens L. Seler naciowy ......................................................................
7.2 Apium graveolens L. Seler korzeniowy ................................................................
10. Brassica oleracea L.. .......................................................................................................
10.1 Brassica oleracea L. Jarmuż ................................................................................
10.2 Brassica oleracea L. Kalafior ...............................................................................
10.3 Brassica oleracea L. Brokuł .................................................................................
10.4 Brassica oleracea L. Kapusta brukselska .............................................................
10.5 Brassica oleracea L. Kapusta włoska ...................................................................
10.6 Brassica oleracea L. Kapusta głowiasta biała ......................................................
10.7 Brassica oleracea L. Kapusta głowiasta czerwona ..............................................
10.8 Brassica oleracea L. Kalarepa ..............................................................................
11. Brassica rapa L.. ..............................................................................................................
11.1 Brassica rapa L. Kapusta pekińska ......................................................................
11.2 Brassica rapa L. Rzepa .........................................................................................
12. Capsicum annuum L. Papryka ..........................................................................................
13. Cichorium endivia L. Endywia .........................................................................................
13.1 Cichorium endivia L. Endywia kędzierzawa ........................................................
13.2 Cichorium endivia L. Endywia eskariola ..............................................................
14. Cichorium intybus L. Cykoria ..........................................................................................
14.1 Cichorium intybus L. Cykoria - sałatowa .............................................................
14.2 Cichorium intybus L. Cykoria liściowa ................................................................
14.3 Cichorium intybus L. Cykoria korzeniowa ...........................................................
15. Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai Kawon (arbuz) .........................................
16. Cucumis melo L. Melon ....................................................................................................
17. Cucumis sativus L. Ogórek ...............................................................................................
17.1 Cucumis sativus L. Ogórek - sałatkowy ................................................................
17.2 Cucumis sativus L. Ogórek - konserwowy ............................................................
19. Cucurbita pepo L. Dynia zwyczajna ................................................................................
22. Foeniculum vulgare Mill. Koper włoski (fenkuł) ............................................................
23. Lactuca sativa L. Sałata ...................................................................................................
24. Solanum lycopersicum L. Pomidor ..................................................................................
27. Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła ..............................................................................
27.1 Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła karłowa .....................................................
27.2 Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła tyczna ........................................................
28. Pisum sativum L. (partim) Groch siewny .........................................................................
28.1 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny łuskowy - Pomarszczony ....................
28.2 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny łuskowy - Gładki ................................
28.3 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny cukrowy ..............................................
29. Raphanus sativus L.. .........................................................................................................
29.1 Raphanus sativus L. Rzodkiewka ..........................................................................
29.2 Raphanus sativus L. Rzodkiew .............................................................................
32. Solanum melongena L. Oberżyna .....................................................................................
33. Spinacia oleracea L. Szpinak ...........................................................................................
35. Vicia faba L. (partim) Bób ...............................................................................................
36. Zea mays L. (partim) ........................................................................................................
36.1 Zea mays L. Kukurydza cukrowa ..........................................................................
36.2 Zea mays L. Kukurydza pękająca ..........................................................................
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2017.260.1 |
| Rodzaj: | Komunikat |
| Tytuł: | Wspólny katalog odmian roślin warzywnych - piąty suplement do 35. pełnego wydania. |
| Data aktu: | 09/08/2017 |
| Data ogłoszenia: | 09/08/2017 |