Wspólny katalog odmian roślin warzywnych - piąty suplement do 35. pełnego wydania.

WSPÓLNY KATALOG ODMIAN ROŚLIN WARZYWNYCH
piąty suplement do 35. pełnego wydania

(2017/C 260/01)

(Dz.U.UE C z dnia 9 sierpnia 2017 r.)

Spis treści

Legenda ........................................................................................................................................

Lista gatunków roślin warzywnych .............................................................................................

1. I. Allium cepa L .................................................................................................................

1.1 Allium cepa L. Grupa Aggregatum - Szalotka ......................................................

1.2 Allium cepa L. Grupa Cepa - Cebula, Szalotka Echalion .....................................

3. Allium porrum L. Por ........................................................................................................

4. Allium sativum L. Czosnek pospolity ...............................................................................

7. Apium graveolens L. Seler zwyczajny .............................................................................

7.1 Apium graveolens L. Seler naciowy ......................................................................

7.2 Apium graveolens L. Seler korzeniowy ................................................................

10. Brassica oleracea L.. .......................................................................................................

10.1 Brassica oleracea L. Jarmuż ................................................................................

10.2 Brassica oleracea L. Kalafior ...............................................................................

10.3 Brassica oleracea L. Brokuł .................................................................................

10.4 Brassica oleracea L. Kapusta brukselska .............................................................

10.5 Brassica oleracea L. Kapusta włoska ...................................................................

10.6 Brassica oleracea L. Kapusta głowiasta biała ......................................................

10.7 Brassica oleracea L. Kapusta głowiasta czerwona ..............................................

10.8 Brassica oleracea L. Kalarepa ..............................................................................

11. Brassica rapa L.. ..............................................................................................................

11.1 Brassica rapa L. Kapusta pekińska ......................................................................

11.2 Brassica rapa L. Rzepa .........................................................................................

12. Capsicum annuum L. Papryka ..........................................................................................

13. Cichorium endivia L. Endywia .........................................................................................

13.1 Cichorium endivia L. Endywia kędzierzawa ........................................................

13.2 Cichorium endivia L. Endywia eskariola ..............................................................

14. Cichorium intybus L. Cykoria ..........................................................................................

14.1 Cichorium intybus L. Cykoria - sałatowa .............................................................

14.2 Cichorium intybus L. Cykoria liściowa ................................................................

14.3 Cichorium intybus L. Cykoria korzeniowa ...........................................................

15. Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai Kawon (arbuz) .........................................

16. Cucumis melo L. Melon ....................................................................................................

17. Cucumis sativus L. Ogórek ...............................................................................................

17.1 Cucumis sativus L. Ogórek - sałatkowy ................................................................

17.2 Cucumis sativus L. Ogórek - konserwowy ............................................................

19. Cucurbita pepo L. Dynia zwyczajna ................................................................................

22. Foeniculum vulgare Mill. Koper włoski (fenkuł) ............................................................

23. Lactuca sativa L. Sałata ...................................................................................................

24. Solanum lycopersicum L. Pomidor ..................................................................................

27. Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła ..............................................................................

27.1 Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła karłowa .....................................................

27.2 Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła tyczna ........................................................

28. Pisum sativum L. (partim) Groch siewny .........................................................................

28.1 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny łuskowy - Pomarszczony ....................

28.2 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny łuskowy - Gładki ................................

28.3 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny cukrowy ..............................................

29. Raphanus sativus L.. .........................................................................................................

29.1 Raphanus sativus L. Rzodkiewka ..........................................................................

29.2 Raphanus sativus L. Rzodkiew .............................................................................

32. Solanum melongena L. Oberżyna .....................................................................................

33. Spinacia oleracea L. Szpinak ...........................................................................................

35. Vicia faba L. (partim) Bób ...............................................................................................

36. Zea mays L. (partim) ........................................................................................................

36.1 Zea mays L. Kukurydza cukrowa ..........................................................................

36.2 Zea mays L. Kukurydza pękająca ..........................................................................

LEGENDA

1.
Aby uwzględnić informacje przekazane Komisji przez państwa członkowskie, w niniejszym 5. suplemencie do 35. pełnego wydania wspólnego katalogu odmian roślin warzywnych 1  wprowadzono niezbędne poprawki.
2.
Informacje w niniejszym suplemencie przedstawione są według takiego samego podziału jak informacje zawarte w 35. pełnym wydaniu katalogu. W związku z tym można odwoływać się do legendy tego wydania.
3.
Niniejszy suplement obejmuje okres do dnia 30 czerwca 2017 r.
4.
Poprawki do 35. pełnego wydania katalogu przedstawione są w kolumnie nr 4 w następujący sposób:
-
"(add.)" oznacza nową pozycję wprowadzaną do wspólnego katalogu;
-
"(mod.)" oznacza modyfikację istniejącej pozycji. Oznaczenia tej pozycji zawarte w niniejszym suplemencie zastępują oznaczenia zawarte w 35. pełnym wydaniu;
-
"(del.)" oznacza, iż wskazana pozycja oraz wszystkie odnoszące się do niej oznaczenia zostają usunięte ze wspólnego katalogu.
5.
Niniejszy suplement dotyczy zgłoszonych odmian, do których mają zastosowanie przepisy art. 16 ust. 1 dyrektywy Rady 2002/55/WE 2 .
6.
Jeżeli kod podmiotu odpowiedzialnego za zachowanie odmian nie pojawia się w 35. pełnym wydaniu, informacje dotyczące jego nazwy oraz adresu można uzyskać od wskazanej w wykazie instytucji danego państwa członkowskiego lub państwa EFTA.

grafika

1 Dz.U. C 446 z 30.11.2016, s. 1.
2 Dz.U. L 193 z 20.7.2002, s. 33.

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2017.260.1

Rodzaj: Komunikat
Tytuł: Wspólny katalog odmian roślin warzywnych - piąty suplement do 35. pełnego wydania.
Data aktu: 09/08/2017
Data ogłoszenia: 09/08/2017