Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2016/C 58/14)

(Dz.U.UE C z dnia 13 lutego 2016 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .

JEDNOLITY DOKUMENT

"FOGAÇA DA FEIRA"

Nr UE: PT-PGI-0005-01342 - 01.06.2015

ChNP ( ) ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy

"Fogaça da Feira"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Portugalia

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 2.3 Chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

"Fogaça da Feira" to słodka bułka o lekkim smaku i aromacie cytryny i cynamonu; jest jasnobrązowa, ma kształt stożka zakończonego na górze czterema małymi "wieżyczkami".

Ciasto jest lekkie i luźne o lekko żółtawej barwie, z małymi dziurkami, i jest chrupiące na zewnątrz.

"Fogaça da Feira" może być sprzedawana jako produkt pakowany, luzem lub zamrożony, w różnych rozmiarach, pod warunkiem że wysokość jest o nie więcej niż 35 % mniejsza lub większa od średnicy podstawy.

Produkt może być również być sprzedawany w połówkach lub kawałkach.

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Produkt "Fogaça da Feira" jest wytwarzany z następujących składników: mąki pszennej (typu 45 lub 55 lub podobnego), jaj, cukru, masła, drożdży świeżych lub piekarskich, cynamonu, wody, soli, soku z cytryny i skórki cytryny.

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym: przygotowanie ciasta, formowanie, krojenie ciasta i pieczenie.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Etykieta musi zawierać słowa "Fogaça da Feira - Indicação Geográfica Protegida" lub "Fogaça da Feira IGP" oraz logo produktu przedstawione poniżej:

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

"Fogaça da Feira" jest produkowana w gminie Santa Maria da Feira.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Fogaça to słodka bułka, wymieniana już w różnych tekstach średniowiecznych, której tradycja związana była z darem składanym św. Sebastianowi. Jedno z najważniejszych świąt religijnych obchodzonych w gminie Santa Maria da Feira, tj. Festa das Fogaçeiras, zawdzięcza jej swoją nazwę.

Festa das Fogaceiras to wielowiekowa tradycja, która w 2005 roku obchodziła swoje 500-lecie. Przez pięćset lat mieszkańcy "Terras de Santa Maria" pozostawali wierni swojej tradycji i jest to obecnie najważniejsze święto w Santa Maria da Feira.

Dziś obchodzona w dniu 20 stycznia uroczystość Festa das Fogaçeiras nadal jest okazją do organizacji pokazów kulinarnych wyjaśniających sposób wypieku "Fogaça da Feira", w których udział biorą producenci fogaça i zaproszeni degustatorzy. Ma to na celu zwiększenie świadomości producentów, jakie znaczenie ma utrzymanie oryginalnego przepisu i metody produkcji tej wypiekanej od stuleci słodkiej bułki. Uroczystość obejmuje także ceremonię kapituły stowarzyszenia Confraria da Fogaça da Feira, którego celem jest promocja, poznanie i ochrona fogaça ze względu na wartość historyczną tego produktu, a także propagowanie i zachowanie szczególnych cech prawdziwej bułki "Fogaça da Feira".

Znaczenie "Fogaça da Feira" jest w gminie Santa Maria da Feira znane już od wieków. Istnieją odniesienia do fogaça w kontekście dochodzeń (Inquirições) prowadzonych około roku 1220 na zlecenie króla Alfonsa II w Terra de Santa Maria, jak wówczas nazywało się centrum administracyjne i wojskowe tego regionu z siedzibą w miejscowości Vila da Feira i zamkiem, który stał się inspiracją dla kształtu tego produktu.

Jego powiązanie z uroczystością Festa das Fogaçeiras, podczas której fogaça jest składana jako dar dla św. Sebastiana, stawało się coraz silniejsze, zaś kontekst religijny i historyczny sprawił, że Santa Maria da Feira stała się głównym ośrodkiem produkcji.

Cechy szczególne produktu, zwłaszcza jego stożkowaty kształt, opierają się na jego silnym związku z obszarem geograficznym i lokalną wiedza fachową dotyczącą jego wytwarzania; odnosi się to między innymi do mieszania składników, wyrabiania ciasta, kształtowania w wałek, a następnie spłaszczania go, kształtowania w stożek i wreszcie do nacinania go na górze, tak aby stworzyć cztery wieżyczki na kształt zamku w Santa Maria da Feira, co wyraźnie odróżnia "Fogaça da Feira" od innych słodkich bułek.

Aby uzyskać stożkowaty kształt, ciasto musi być zawsze formowanie w tym samym kierunku, z dołu do góry. Etap ten jest w pełni zależny od lokalnej wiedzy fachowej, która pozwala na ocenę warunków pogodowych (które mogą wpłynąć na stopień dojrzałości ciasta), oraz od posiadania sprawności manualnych wymaganych do nadania produktowi charakterystycznego kształtu.

Podczas pieczenia fogaças są wyjmowane z pieca w celu ręcznego uformowania "wieżyczek". Następnie są one z powrotem wkładane do pieca aż do momentu całkowitego upieczenia. Operacja ta ma kluczowe znaczenie, aby zapewnić, że ciepło wnika do wnętrza i fogaças są wypiekane równomiernie we właściwej temperaturze i przez odpowiedni czas, dzięki czemu ciasto jest luźne i lekkie.

Jest to konieczne, aby zagwarantować, że fogaças mają właściwy wygląd z "wieżyczkami" zamku w Santa Maria da Feira. Znalezienie odpowiedniego momentu jest kwestią doświadczenia i intuicji piekarza.

Dziś - dzięki swojej historii, tradycji, smakowi i konsystencji - "Fogaça da Feira" jest gastronomiczną specjalnością gminy oferowaną na targach, pokazach i zgromadzeniach lokalnych.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

http://www.dgadr.mamaot.pt/images/docs/val/dop_igp_etg/Valor/CE_Fogaca_Feira_IGP.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024