Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2016/C 384/09)

(Dz.U.UE C z dnia 18 października 2016 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 <odn>(1)</odn>.

JEDNOLITY DOKUMENT

"FOLAR DE VALPAÇOS"

Nr UE: PT-PGI-0005-01392 - 23.10.2015

ChNP () ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy

"Folar de Valpaços"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Portugalia

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 2.3. Wyroby cukiernicze, chleb, ciasta, ciastka, herbatniki lub inne wyroby piekarnicze

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Folar de Valpaços" jest produktem piekarniczym o prostokątnym kształcie, otrzymywanym z pszenicznego ciasta chlebowego, wzbogaconego o jaja, oliwę z Trás-os-Montes ChNP lub oliwę z oliwek o podobnych właściwościach organoleptycznych, margarynę roślinną lub smalec, faszerowanym solonym i suszonym (niewędzonym) tłustym lub przerośniętym mięsem wieprzowym, solonym i suszonym (niewędzonym) boczkiem wieprzowym, wędzoną kiełbasą wieprzową ("salpicão" i "linguiça"), dojrzałą szynką wieprzową z naturalnego dojrzewania albo wędzoną lub wędzoną łopatką wieprzową.

Wprowadzany do obrotu "Folar de Valpaços" posiada następujące właściwości fizyczne i organoleptyczne:

Tabela 1

Prezentacja minimalnych i maksymalnych wartości dla każdego z parametrów fizycznych "Folar de Valpaços"

"Folar de Valpaços"
Min. Maks.
Długość (cm) 15 40
Szerokość (cm) 10 25
Wysokość (cm) 8 12
Masa (kg) 0,5 2
Proporcja ciasto/farsz po upieczeniu 25 % 50 %

<przyp>(1)</przyp> Dz.U L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Tabela 2

Właściwości wizualne i organoleptyczne "Folar de Valpaços"

Wygląd zewnętrzny "Folar" to prostokątny rodzaj pieczywa, przy wypieku którego powstaje skórka niewielkiej grubości, gładka i błyszcząca, o barwie od żółtej do jasnobrązowej.
Wygląd w przekroju Po przekrojeniu widać pulchny miąższ z otworami, barwy żółtawej, przetykany nieregularnymi, lekko tłustymi plamkami zabarwionymi na krwiście-czerwony kolor wokół peklowanych kawałków ("salpicão", "linguiça" lub innych wędlin przyprawianych czerwoną papryką), z nieregularnie rozmieszczonymi w cieście kawałkami mięsa z farszu, które dają wizualny efekt barwnej mozaiki, z widocznymi różnymi barwami poszczególnych rodzajów mięsa.
Właściwości organoleptyczne Miąższ jest aromatyczny i delikatny, w smaku lekko słony i tłusty. Wyczuwa się smak jajek i oliwy oraz charakterystyczny zapach peklowanych wędlin. Przy degustacji produktu wyczuwa się charakterystyczne dla stosowanej oliwy z oliwek smak i zapach, jak również różne smaki, zapachy i konsystencje poszczególnych użytych w farszu rodzajów mięsa i peklowanych wędlin.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Właściwości smakowe i zapachowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra ChNP Trás-os-Montes (lub oliwy z oliwek o podobnych właściwościach organoleptycznych) wykorzystywanej do produkcji "Folar de Valpaços" przenikają do ciasta chlebowego, a tym samym do produktu końcowego. Bardzo wyrazisty owocowy smak miąższu "Folar de Valpaços" wynika zatem z właściwości smakowych i zapachowych stosowanej oliwy z oliwek i kojarzy się ze świeżymi owocami, odczuciem słodyczy, delikatną goryczą i pikantnością zielonych oliwek.

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym Przygotowanie i wyrabianie ciasta chlebowego, wyrastanie ciasta, faszerowanie i wstępne omrażanie.

Wstępne omrażanie - po zakończeniu fazy wyrastania ciasta "Folar de Valpaços" można wstępnie omrażać/zamra-żać. Aby uniknąć zanieczyszczeń mikrobiologicznych, proces ten odbywa się w miejscu produkcji; transport do innych pomieszczeń do celów dodatkowej obróbki powodowałby niedopuszczalne ryzyko zanieczyszczenia.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa "Folar de Valpaços" jest sprzedawany na sztuki (w całości) lub w kawałkach, pakowany w następujący sposób:
a)
w przypadku bezpośredniej sprzedaży w zakładzie produkcji: na indywidualnych tackach;
b)
w przypadku ekspedycji do innych miejsc konsumpcji:
-
zapakowany w opakowania z papieru lub w zamknięte papierowe torebki,
-
zapakowany próżniowo,
-
zamrożony lub głęboko zamrożony i zapakowany. Uwaga: "Folar de Valpaços" może być mrożony lub głęboko mrożony po wypieku, o ile wcześniej nie był wstępnie omrożony/zamrożony.

Aby uniknąć zanieczyszczeń mikrobiologicznych, wspomniane pakowanie próżniowe lub zamrażanie/głębokie zamrażanie odbywa się w miejscu produkcji; transport do innych pomieszczeń do celów dodatkowej obróbki powodowałby niedopuszczalne ryzyko zanieczyszczenia.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa Oprócz oznaczeń wymaganych przepisami, każda etykieta "Folar de Valpaços" musi zawierać:
-
napis "Folar de Valpaços - chronione oznaczenie geograficzne" lub "Folar de Valpaços - IGP" na etykiecie naklejonej w środku górnej części "folar"), oraz
-
logo "Folar de Valpaços":

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Gmina Valpaços.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Związek "Folar de Valpaços" z obszarem geograficznym opiera się reputacji produktu.

Termin "folar" często kojarzony jest z prezentem lub darem i oznacza "najlepszy". Tradycyjnie "folar" przygotowywano w okresie Wielkanocy, a w Niedzielę Wielkanocną chodzący z wizytą duszpasterze zbierali je od parafian. "Folar" składa się z najlepszych płodów ziemi i wyprodukowanych przez okoliczną ludność produktów: mąki, jaj, oliwy z oliwek odmian "Madural", "Verdial" lub "Cobrançosa", zakonserwowanego mięsa wieprzowego oraz tradycyjnych produktów peklowanych Valpaços, przyprawionych "vinha de alho" (marynatą z wina i czosnku) i wędzonych w dymie z popularnych w regionie drzew, takich jak dąb, sosna i winorośl.

Obecnie, choć oczywiście nadal stanowi nieodłączny element tradycji wielkanocnej, "folar" jest równie często obecny na stołach Valpaços przez cały rok i zawsze podczas rodzinnych lub oficjalnych uroczystości.

Metoda przygotowania "Folar de Valpaços" różni się od sposobów przygotowania innych podobnych wypieków z ciasta chlebowego tym, że w gminie Valpaços ciasto poddaje się dwukrotnej fermentacji.

Pierwsze odniesienie do przepisu na "Folar de Valpaços" pochodzi z 1959 r. z publikacji pt. Livro do Pantagruel (Księga Pantagruela) Berthy Rosy Limpo (1959). Następnie nazwa ta pojawiła się w kilku książkach kucharskich poświęconych kuchni portugalskiej, z których najważniejsza jest Cozinha Tradicional Portuguesa (Tradycyjna kuchnia portugalska) Marii de Lurdes Modesto (1982).

W 1961 r. "Folar de Valpaços" przygotowany przez Marię Eugénię Cerqueira da Mota, pochodzącą z Valpaços, zdobył pierwszą nagrodę w krajowym konkursie portugalskiej kuchni i wypieków, zorganizowanym pod egidą RTP (portugalskiego radia i telewizji), jak pisał Barroso da Fonte w 2003 r.

Reputacja i nazwa "Folar de Valpaços" są wzmiankowane przez Virgilia Nogueiro Gomesa w publikacji Transmonta-nices - Causas de Comer (2010), na blogu we wpisie Folares e a Pascoa (2009) i w książce kucharskiej Cadernos de Receitas (2012).

Wykorzystane surowce, umiejętności regionalnych producentów, wynikające z przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji, renoma tego produktu i jego historyczne związki z Valpaços uzasadniają fakt, że produkcja "folar" jest ograniczona do tej gminy.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

http://www.dgadr.mamaot.pt/images/docs/val/dop_igp_etg/Valor/CE_Folar_Valpacos.pdf

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2016.384.19

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 18/10/2016
Data ogłoszenia: 18/10/2016