Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2014/C 321/05)

(Dz.U.UE C z dnia 18 września 2014 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 51 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 1 .

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków

spożywczych 2

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9

"SCHWÄBISCHE MAULTASCHEN"/"SCHWÄBISCHE SUPPENMAULTASCHEN"

Nr WE: DE-PGI-0105-01165 - 21.10.2013

ChOG (X) ChNP ()

1.
Nagłówek w specyfikacji produktu, którego dotyczy zmiana
-
[ ] Nazwa produktu
-
[ ] Opis produktu
-
[ ] Obszar geograficzny
-
[ ] Dowód pochodzenia
-
[ ] Metoda produkcji
-
[ ] Związek z obszarem geograficznym
-
[ ] Etykietowanie
-
[ ] Wymogi krajowe
-
[ ] Inne [określić jakie]
2.
Rodzaj zmiany (zmian)
-
[x] Zmiana jednolitego dokumentu lub arkusza streszczenia
-
[ ] Zmiana specyfikacji zarejestrowanej ChNP lub zarejestrowanego ChOG, w odniesieniu do których nie opublikowano ani jednolitego dokumentu, ani arkusza streszczenia
-
[ ] Zmiana specyfikacji niewymagająca zmian w opublikowanym jednolitym dokumencie (art. 9 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
-
[ ] Tymczasowa zmiana specyfikacji wynikająca z wprowadzenia obowiązkowych środków sanitarnych lub fitosanitarnych przez organy publiczne (art. 9 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
3.
Zmiana (zmiany):

Wnioskowane zmiany:

b)
Opis:

Sekcja "Skład" otrzymuje następujące brzmienie:

"Skład

Ciasto

Składniki obowiązkowe:

- gruboziarnista mąka z pszenicy »durum« i/lub zwykła mąka i/lub mąka orkiszowa i/lub grysik orkiszowy

- całe jajo

- woda

Składniki dowolne:

- sól, sól jodowana, sól morska

- zioła i/lub szpinak

- olej roślinny

Nadzienie mięsne

Składniki podstawowe:

Składniki obowiązkowe:

- mięso wieprzowe i/lub mięso wołowe i/lub mięso cielęce

Składniki dowolne:

- skwarki, słonina, tłuszcz wołowy

- wędzony boczek, wyroby peklowane surowe (np. kiełbasa sucha), szynka surowa

- całe jajo

- woda

- warzywa uprawiane na danym obszarze geograficznym, mrożone i/lub świeże, np. szpinak, boćwina, marchew, cebula (także cebula prażona), groch, fasola, ziemniaki, seler, pasternak, por, czosnek niedźwiedzi

- chleb (chleb biały lub pszenny lub mieszany orkiszowy, również wysuszony i zmielony na bułkę tartą)

- olej roślinny

Składniki aromatyczne (maks. 3 %):

Składniki dowolne:

- przyprawy i zioła, np. pietruszka, szczypiorek, seler, świeży lub suszony lub mrożony, przyprawa kuchenna, ekstrakty z przypraw

- składniki słodzące (cukier, dekstroza, syrop glukozowy, cukier trzcinowy, miód)

- sól, sól jodowana, sól morska, sól kamienna, sól krystaliczna, sól azotowa do peklowania (tylko w odniesieniu do składników dowolnych składników podstawowych nadzienia: wędzony boczek, wyroby peklowane surowe, szynka surowa)

Składniki niearomatyczne (maks. 2 %):

Składniki dowolne:

- skrobia niemodyfikowana

- zagęszczacze (mączka z chleba świętojańskiego, guma guar, ksantan)

- środki wspomagające kutrowanie (cytrynian, fosforan)

- stabilizatory (cytrynian, octan, kwasy organiczne)

- gluten pszenny i/lub kaszka kukurydziana

- białko jaja kurzego w proszku, jajo w proszku

- olej roślinny

- przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, askorbinian sodu, kwas cytrynowy, cytrynian) Nadzienie warzywne:

Składniki podstawowe:

Składniki obowiązkowe:

- warzywa uprawiane na danym obszarze geograficznym, mrożone i/lub świeże i/lub suszone, np. szpinak, boćwina, marchew, cebula (także cebula prażona), groch, fasola, ziemniaki, seler, pasternak, por, czosnek niedźwiedzi, kukurydza

Składniki dowolne:

- przetwory mleczne, np. twarożek deserowy, ser twarogowy, ser żółty

- chleb (chleb biały lub pszenny lub mieszany orkiszowy, również wysuszony i zmielony na bułkę tartą)

- całe jajo

- woda

Składniki aromatyczne (maks. 3 %):

Składniki dowolne:

- przyprawy i zioła, np. pietruszka, szczypiorek, seler, świeży, suszony lub mrożony, przyprawa kuchenna, ekstrakty z przypraw

- składniki słodzące (cukier, dekstroza, syrop glukozowy, cukier trzcinowy, miód)

- sól, sól jodowana, sól morska, sól kamienna, sól krystaliczna Składniki niearomatyczne (maks. 2 %):

Składniki dowolne:

- skrobia niemodyfikowana

- zagęszczacze (mączka z chleba świętojańskiego, guma guar, ksantan)

- środki wspomagające kutrowanie (cytrynian/fosforan)

- stabilizatory (cytrynian, octan i kwasy organiczne)

- gluten pszenny i/lub kaszka kukurydziana

- białko jaja kurzego w proszku, jajo w proszku

- olej roślinny

- przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, askorbinian sodu, kwas cytrynowy, cytrynian)"

Opis koloru ciasta w sekcji "Kryteria jakości" uzupełnia się wyrazami w brzmieniu: "... albo zielonym lub nakrapianym (w przypadku nadzienia ze szpinakiem lub ziołami)".

W opisie konsystencji/struktury nadzienia wyraz "emulsja" zastępuje się wyrazem "struktura".

W opisie zawartości mięsa po fragmencie "co najmniej 8 %" dodaje się "wagi całkowitej".

Dodaje się również następujące informacje na temat zawartości warzyw: "Zawartość warzyw: co najmniej 20 % wagi całkowitej; (w przypadku nadzienia warzywnego) zawartość warzyw w nadzieniu co najmniej 30 %".

Uzasadnienie:

Wnioskowane zmiany służą jednoznacznemu i pełnemu zdefiniowaniu składników obowiązkowych i dowolnych, w szczególności składników pierogów z nadzieniem warzywnym.

Niniejszy wniosek składają właściwe organy kontrolne działające w Badenii-Wirtembergii w celu poprawy przejrzystości informacji dotyczących obowiązkowych i dowolnych składników.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 3

"SCHWÄBISCHE MAULTASCHEN"/"SCHWÄBISCHE SUPPENMAULTASCHEN"

Nr WE: DE-PGI-0105-01165 - 21.10.2013

ChOG (X) ChNP ()

1.
Nazwa

"Schwäbische Maultaschen"/"Schwäbische Suppenmaultaschen"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Niemcy

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 2.7. Makarony

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

Pieróg nadziewany mielonym mięsem lub warzywami.

Może mieć kształt kwadratu lub być zawijany; świeży lub w opakowaniu; przed spożyciem należy go zagotować lub usmażyć.

3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Skład

Ciasto

Składniki obowiązkowe:

-
gruboziarnista mąka z pszenicy "durum" i/lub zwykła mąka i/lub mąka orkiszowa i/lub grysik orkiszowy
-
całe jajo
-
woda

Składniki dowolne:

-
sól, sól jodowana, sól morska
-
zioła i/lub szpinak
-
olej roślinny

Nadzienie mięsne

Składniki podstawowe:

Składniki obowiązkowe:

-
mięso wieprzowe i/lub mięso wołowe i/lub mięso cielęce

Składniki dowolne:

-
skwarki, słonina, tłuszcz wołowy
-
wędzony boczek, wyroby peklowane surowe (np. kiełbasa sucha), szynka surowa
-
całe jajo
-
woda
-
warzywa typowe dla danego obszaru geograficznego, mrożone i/lub świeże, np. szpinak, boćwina, marchew, cebula (także cebula prażona), groch, fasola, ziemniaki, seler, pasternak, por, czosnek niedźwiedzi, kukurydza; użyte warzywa mogą również pochodzić z innych regionów
-
chleb (chleb biały lub pszenny lub mieszany orkiszowy, również wysuszony i zmielony na bułkę tartą)
-
olej roślinny

Składniki aromatyczne (maks. 3 %):

Składniki dowolne:

-
przyprawy i zioła, np. pietruszka, szczypiorek, seler, świeży lub suszony lub mrożony, przyprawa kuchenna, ekstrakty z przypraw
-
składniki słodzące (cukier, dekstroza, syrop glukozowy, cukier trzcinowy, miód)
-
sól, sól jodowana, sól morska, sól kamienna, sól krystaliczna, sól azotowa do peklowania (tylko w odniesieniu do składników dowolnych składników podstawowych nadzienia: wędzony boczek, wyroby peklowane surowe, szynka surowa)

Składniki niearomatyczne (maks. 2 %):

Składniki dowolne:

-
skrobia niemodyfikowana
-
zagęszczacze (mączka z chleba świętojańskiego, guma guar, ksantan)
-
środki wspomagające kutrowanie (cytrynian, fosforan)
-
stabilizatory (cytrynian, octan, kwasy organiczne)
-
gluten pszenny i/lub kaszka kukurydziana
-
białko jaja kurzego w proszku, jajo w proszku
-
olej roślinny
-
przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, askorbinian sodu, kwas cytrynowy, cytrynian)

Nadzienie warzywne:

Składniki podstawowe:

Składniki obowiązkowe:

-
warzywa typowe dla danego obszaru geograficznego, mrożone i/lub świeże i/lub suszone, np. szpinak, boćwina, marchew, cebula (także cebula prażona), groch, fasola, ziemniaki, seler, pasternak, por, czosnek niedźwiedzi, kukurydza; użyte warzywa mogą również pochodzić z innych regionów

Składniki dowolne:

-
przetwory mleczne, np. twarożek deserowy, ser twarogowy, ser żółty
-
chleb (chleb biały lub pszenny lub mieszany orkiszowy, również wysuszony i zmielony na bułkę tartą)
-
całe jajo
-
woda

Składniki aromatyczne (maks. 3 %):

Składniki dowolne:

-
przyprawy i zioła, np. pietruszka, szczypiorek, seler, świeży, suszony lub mrożony, przyprawa kuchenna, ekstrakty z przypraw
-
składniki słodzące (cukier, dekstroza, syrop glukozowy, cukier trzcinowy, miód)
-
sól, sól jodowana, sól morska, sól kamienna, sól krystaliczna

Składniki niearomatyczne (maks. 2 %):

Składniki dowolne:

-
skrobia niemodyfikowana
-
zagęszczacze (mączka z chleba świętojańskiego, guma guar, ksantan)
-
środki wspomagające kutrowanie (cytrynian/fosforan)
-
stabilizatory (cytrynian, octan i kwasy organiczne)
-
gluten pszenny i/lub kaszka kukurydziana
-
białko jaja kurzego w proszku, jajo w proszku
-
olej roślinny
-
przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, askorbinian sodu, kwas cytrynowy, cytrynian)

Kryteria jakości/Minimalne wymagania - Pieróg nadziewany mielonym mięsem lub warzywami:

Kolor/wygląd: Ciasto w kolorze jasnożółtym lub jasnoszarym albo zielonym lub nakrapianym (w przypadku nadzienia ze szpinakiem lub ziołami)

Nadzienie: lekko wymieszane, składniki nadzienia nadal rozpoznawalne

Kształt: Prostokątny lub okrągły (pieróg zawijany)

Wymiary: Standardowy "Maultasche": Długość: 55-100 mm

Szerokość: 50-90 mm

Grubość: 15-25 mm

"Suppenmaultasche": Długość: 10-55 mm

Szerokość: 10-50 mm

Grubość: 5-20 mm

Waga: Standardowy "Maultasche": 40-150 g

"Suppenmaultasche": 10-40 g

Konsystencja/struktura: Ciasto lekko twardawe i kruche oraz nieciągliwe

Nadzienie: miękkie, o zachowanej konsystencji struktury

Jaja: Jaja klasy A, zawartość suchej masy co najmniej 23 %

Zawartość mięsa: co najmniej 8 % wagi całkowitej;

(w przypadku nadzienia zawartość białka: zawartość białka zwierzęcego

mięsnego) bez tkanki łącznej co najmniej 7 %

Zawartość warzyw: co najmniej 20 % wagi całkowitej;

(w przypadku nadzienia

warzywnego) zawartość warzyw w nadzieniu co najmniej 30 %

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

-

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Cała produkcja odbywa się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.

-

3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania

-

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny określany jako Szwabia obejmuje całą Badenię-Wirtembergię oraz okręg administracyjny Szwabia w kraju związkowym Bawaria.

5.
Związek z obszarem geograficznym
5.1.
Specyfika obszaru geograficznego

Szwabski pieróg "Maultasche" ma na wyznaczonym obszarze geograficznym wielowiekową tradycję. Choć "Maultaschen" są potrawą wielkopostną spożywaną tradycyjnie w Wielki Czwartek, obecnie przygotowuje się ją chętnie o każdej porze roku. "Maultaschen" można kupić w Szwabii w prawie wszystkich rzeźniach, sklepach mięsnych i miejscowych restauracjach.

5.2.
Specyfika produktu

Szwabski pieróg "Maultasche" to szwabska specjalność o wieloletniej tradycji, która cieszy się wśród konsumentów dużym uznaniem. Nie ma innego szwabskiego dania, które byłoby tak lubiane i powszechnie znane poza Szwabią (czyli w Badenii-Wirtembergii oraz w okręgu administracyjnym Szwabia w kraju związkowym Bawaria). Wymieniane jest ono często obok słynnych postaci i ważnych wynalazków ze Szwabii.

Wzmianki na temat "Maultaschen" można znaleźć w szwabskiej literaturze oraz w opisach wielu szwabskich świąt i zwyczajów.

Jesienią każdego roku we Freibergu nad Neckarem obchodzony jest tradycyjny festiwal "Maultaschen". W gminie Baiersbronn wybierana jest nawet królowa "Maultaschen". "Maultaschen" odgrywają również ważną rolę dla turystyki. Wokół historycznego miasta stołecznego Bad Urach znajduje się szlak turystyczny "Maultaschen", który wiedzie przez szwabskie góry i daje możliwość zobaczenia lokalnych krajobrazów oraz zapoznania się z miejscowymi specjałami kulinarnymi.

Region Szwabii ma na swoim koncie kilka rekordów świata związanych z "Maultaschen": W 1982 roku oberżysta z Maulbronn w Szwabii zrobił w ciągu 22 minut 1 134 "Maultaschen" i pobił tym samym rekord ustanowiony rok wcześniej przez rzeźnika ze Stuttgartu-Untertürkheim. Ten sam oberżysta zrobił w 1987 roku gigantycznego "Maultasche", dzięki czemu trafił do Księgi rekordów Guinessa. Dziesięć lat później, w 1997 roku, kucharze z Freibergu nad Neckarem ustanowili nowy rekord. Wkrótce potem, w roku 2000, rekord ten został pobity przez kucharzy z Baiersbronn.

W literaturze szwabskiej istnieje wiele wierszy i opowiadań nawiązujących do "Maultasche". Szwabski pisarz Thad-däus Troll porównał nawet żartobliwie szwabską tożsamość do "Maultasche". Szwabski poeta tworzący w gwarze, Heinz Eugen Schramm, jest autorem wiersza o przyrządzaniu "Maultasche". Poczytne miejsce w literackim menu Szwabii zapewnił "Maultaschen" również szwabski poeta tworzący w gwarze Friedrich E. Vogt.

5.3.
Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególnymi cechami jakościowymi, renomą lub innymi właściwościami produktu (w przypadku ChOG)

Biorąc pod uwagę długą tradycję i zakorzenienie w kulturze Szwabii, szwabski pieróg nazywany "Maultasche" stał się dobrze znaną poza granicami Szwabii i ulubioną regionalną specjalnością, której uznanie wiąże się z regionem pochodzenia.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 4 )

https://register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail/30499901.6

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12. Zastąpione rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.
3 Zob. przypis 2.
4 Zob. przypis 2.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2014.321.4

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 18/09/2014
Data ogłoszenia: 18/09/2014