Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej.

Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej

(2012/C 349/05)

(Dz.U.UE C z dnia 15 listopada 2012 r.)

Zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1) w Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej(2) wprowadza się następujące zmiany:

Na s. 43 między tytułem działu 7 "WARZYWA ORAZ NIEKTÓRE KORZENIE I BULWY JADALNE" a wierszem "0701 Ziemniaki, świeże lub schłodzone" dodaje się tekst w brzmieniu:

"Uwagi ogólne

Kiełki (kiełki warzyw i pozostałe kiełki) są to podkiełkowane nasiona stosowane do spożycia przez ludzi, zjadane na surowo lub po poddaniu obróbce cieplnej. Proces kiełkowania polega na nawilżaniu nasion (zwiększa to zawartość wody w nasionach i wyprowadza je ze stanu uśpienia) do czasu, aż nowa roślina zacznie rosnąć, a jej liście rozwijać się.

Zazwyczaj kiełki, które są gotowe do spożycia przez ludzi, mogą być przedstawiane na trzy sposoby:

1) jako kiełkująca roślina z zalążkami liści (liścienie, zalążki pierwszych liści), pozostałościami nasion i korzeniami;

2) jako roślina składająca się z kiełkujących ziaren zbóż, np. podkiełkowanego jęczmienia, tak zwanego »słodu zielonego« (zob. również Noty wyjaśniające do podpozycji od 1107 10 11 do 1107 10 99), który może być stosowany albo surowy w sałatkach, albo po dalszym przetworzeniu, głównie do produkcji piwa lub whisky;

3) jako »młoda roślina« składająca się jedynie z zalążków liści, bez pozostałości nasion i korzeni, i nieposiadająca »dojrzałych liści« (prawdziwe liście, uformowane w okresie pozarodkowym). Tego rodzaju kiełki są zwykle przedstawiane w małych pudełkach zawierających podłoże wzrostowe.

Przy klasyfikacji kiełków muszą być stosowane następujące zasady:

- Kiełki warzyw wymienionych z nazwy w dziale 7 należy klasyfikować jako świeże warzywa do działu 7 do właściwych im pozycji, jako świeże warzywa objęte tym działem, nawet przeznaczone do użycia jako pokarm, do siewu lub sadzenia, z wyjątkiem rozsad warzyw nadających się do przesadzenia objętych pozycją 0602 (zob. Noty wyjaśniające do HS do działu 7, Uwagi ogólne, akapit dziesiąty).

- Fasole wykorzystywane do produkcji kiełków fasoli są klasyfikowane do pozycji 0713 jako suszone warzywa strączkowe (zob. Noty wyjaśniające do HS do podpozycji 071331). Jednak kiełkujące z fasoli kiełki oraz kiełki z innych suszonych warzyw strączkowych należy klasyfikować jako świeże warzywa strączkowe do pozycji 0708.

- Chociaż w postaci tylko nasion niektóre rośliny kwalifikują się do klasyfikacji do innych działów Nomenklatury scalonej, takich jak działy 9 i 12, po wykiełkowaniu stają się one odpowiednie do spożycia jako warzywa i powinny być stosownie do tego klasyfikowane do działu 7, ponieważ utraciły one obiektywne cechy charakterystyczne działów 9 i 12. Zobacz Noty wyjaśniające do HS do pozycji 0709, akapit pierwszy, pkt 14, w odniesieniu do pędów bambusa oraz kiełków sojowych.

- Kiełki otrzymane z nasion zbóż objętych działem 10 (pozycje 1001, 1002, 1003, 1004, 1006 oraz 1008), np. podkiełkowany jęczmień, należy klasyfikować do podpozycji 1107 10 (podkiełkowany jęczmień jest wyłączony z działu 10, zob. Noty wyjaśniające do HS do pozycji 1003, wyjątek a)), która jest najbardziej specyficzną pozycją dla podkiełkowanych zbóż, nieograniczoną do podkiełkowanych suszonych zbóż (słód). »Słód zielony« klasyfikuje się do podpozycji od 1107 10 11 do 1107 10 99 (zob. Noty wyjaśniające do CN do tych podpozycji, akapit pierwszy) i jest on opisany jako ziarno, które rozpoczęło kiełkowanie, ale nie zostało jeszcze wysuszone.

- Kiełki otrzymane z odmiany Zea mays var. saccharata (kukurydza cukrowa), klasyfikowanej do działu 7 przez zastosowanie uwagi 2 do działu 7 oraz uwagi 2 do działu 10, należy klasyfikować do pozycji 0709 (kod CN 0709 99 60).

Niepełny wykaz kiełków wraz z ich kodami CN:

Kod CN Opis (nazwa łacińska)
0703 10 19 Kiełki cebuli (Allium cepa)
0703 20 00 Kiełki czosnku (Allium sativum)
0703 90 00 Kiełki pora (Allium porrum)
0704 90 90 Kiełki brokułu (Brassica oleracea var. italica)
0704 90 90 Kiełki rokietty siewnej (Eruca sativa; syn. E. vesicaria ssp. sativa (Miller) Thell., Brassica eruca L.)
0706 90 90 Kiełki buraka zwyczajnego (Beta vulgaris ssp. vulgaris)
0706 90 90 Kiełki rzodkwi czarnej (Raphanus sativus)
0708 10 00 Kiełki grochu zwyczajnego (Pisem sativum)
0708 20 00 Kiełki fasoli adzuki (Phaseolus angularis)
0708 20 00 Kiełki fasoli złotej, fasolki mung (Vigna radiata)
0708 20 00 Kiełki Phaseolus pubescens
0708 90 00 Kiełki ciecierzycy pospolitej (Cicer arietinum)
0708 90 00 Kiełki komonicy skrzydlatoskrętnej (Lotus maritimus)
0708 90 00 Kiełki soczewicy jadalnej (Lens culinaris)
0708 90 00 Kiełki nikli indyjskiej (Cajanus cajan)
0709 99 50 Kiełki kopru włoskiego (Foeniculum vulgare var. azoricum)
0709 99 60 Kiełki kukurydzy cukrowej (Zea mays var. saccharata)
0709 99 90 Kiełki bazylii pospolitej (Ocimum spp.)
0709 99 90 Kiełki kapusty czarnej (Brassica nigra, syn.: Sinapis nigra L., Sisymbrium nigrum (L.) Prantl.)
0709 99 90 Kiełki kłosowca fenkułowego (Agastache foeniculum)
0709 99 90 Kiełki ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis)
0709 99 90 Kiełki cedreli chińskiej (Toona sinensis)
0709 99 90 Kiełki solirodu zielnego (Salicornia europaea)
0709 99 90 Kiełki kolendry siewnej (Coriandrum sativum)
0709 99 90 Kiełki pieprzycy siewnej (rzeżuchy) (Lepidum sativum)
0709 99 90 Kiełki kozieradki pospolitej (Trigonella foenumgraecum)
0709 99 90 Kiełki pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens)
0709 99 90 Kiełki słonecznika zwyczajnego (Helianthus annuus)
0709 99 90 Kiełki gorczycy jasnej (Sinapis alba)
1107 10 19 Słód zielony z pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum)
1107 10 99 Słód zielony jęczmienny (Hordeum vulgare)
1107 10 99 Słód zielony z prosa zwyczajnego (Panicum miliaceum)
1107 10 99 Słód zielony z owsa zwyczajnego (Avena sativa)
1107 10 99 Słód zielony z ryżu siewnego (Oryza sativa)
1107 10 99 Słód zielony z żyta zwyczajnego (Secale cereale)
1214 90 90 Kiełki lucerny siewnej (Medicago sativa)"

Na s. 61 w Notach wyjaśniających do podpozycji "1107 10 11 do 1107 10 99" między akapitem pierwszym a drugim dodaje się tekst w brzmieniu:

"Podpozycje te obejmują również słód zielony stosowany do spożycia przez ludzi i spożywany w ten sam sposób jak kiełki warzyw, będący ziarnem zbóż, które rozpoczęło kiełkowanie, ale nie zostało jeszcze wysuszone.".

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.

(2) Dz.U. C 137 z 6.5.2011, s. 1.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024