Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2010/C 307/11)

(Dz.U.UE C z dnia 12 listopada 2010 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"ΑΡΝΑΚΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ" (ARNAKI ELASSONAS)

NR WE: EL-PDO-0005-0735-14.01.2009

ChOG () ChNP (X)

1. Nazwa:

"Αρνάκι Ελασσόνας" (Arnaki Elassonas)

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie: Grecja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:

3.1. Rodzaj produktu:

Klasa 1.1 - Mięso świeże (i podroby)

3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

Świeże mięso z jagniąt ssących w wieku 30-45 dni, o wadze 6,5-10,5 kg, urodzonych z maciorek o fenotypicznych cechach miejscowych ras greckich żyjących na terenie Grecji kontynentalnej (małe rozmiary, krótkie, ale silne nogi, silny temperament, odporność na skrajne warunki pogodowe, odporność na choroby i zdolność do długich marszów). Te populacje owiec albo należą do lokalnych kontynentalnych greckich ras (na przykład Karangouniki, Vlahiki, Sarakatsaniki, Boutsiko) albo są wynikiem krzyżówek pomiędzy tymi rasami lub krzyżówek z greckim rasami Hiotiko, Seron, Mitilinis lub Frizartas. Owce hodowane są ekstensywnie lub półekstensywnie w prowincji Elassona, który to region jest zdefiniowany i wyznaczony poniżej, a wypasane są one na górskich pastwiskach na dużych wysokościach (ponad 250 m n.p.m.).

Sprzedawane jest tylko świeże mięso, a) w postaci całych tusz, b) w postaci półtusz lub c) w kawałkach.

Właściwości organoleptyczne mięsa "Arnaki Elassonas"

Mięso "Arnaki Elassonas" posiada charakterystyczny aromat oraz przyjemny zapach i smak; jest delikatne, soczyste, jego pH wynosi 7,1-7,3, ma cienką warstwę tłuszczu, wysoki poziom kwasu linolenowego i barwę od białej do delikatnie różowej, zgodnie z przepisami wspólnotowymi. Według prawodawstwa wspólnotowego mięso to należy do kategorii jagniąt lekkich.

Właściwości chemiczne mięsa "Arnaki Elassonas"

Właściwości chemiczne mięsa "Arnaki Elassonas" (wartości średnie):

Jagnię ssące ChNP Wilgotność % (wartość śr.) Białko % (wartość śr.) Tłuszcz % (wartość śr.) Popiół % (wartość śr.)
76,7 20,13 1,36 1,2

Kolor mięsa

L = 38,32 + 0,32 a = 13,40 + 0,319 b = 10,39 + 0,28

Świetlisty Czerwony Żółty

3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych): -

3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):

Do momentu uboju jagnięta karmione są wyłącznie mlekiem matki. Maciorki pasą się swobodnie na górskich pastwiskach (na wysokości powyżej 250 m n.p.m.) i na sztucznych łąkach. Przez 3-5 miesięcy podaje się pasze uzupełniające (przede wszystkim produkty ze zboża, roślin strączkowych, warzyw, słomy, koniczyny i roślin oleistych), produkowane głównie na wyznaczonym obszarze geograficznym, a także witaminy i minerały. Sztuczne łąki są nawożone naturalnym nawozem pochodzącym od zwierząt z wyznaczonego obszaru geograficznego, jako że zabronione jest stosowanie środków owadobójczych, pestycydów i nawozów sztucznych.

3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym: Jagnięcina może nosić nazwę "Arnaki Elassonas" jedynie pod następującymi warunkami:

a) maciorka i baran żyły na wyznaczonym obszarze przez co najmniej osiem miesięcy przed okresem krycia;

b) jagnięta Elassona również musiały się urodzić i być hodowane do momentu uboju na wyznaczonym obszarze.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.: -

3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:

Oprócz oznaczeń wynikających z prawodawstwa krajowego i wspólnotowego, następująca etykieta musi być umieszczona na całych tuszach, półtuszach i kawałkach mięsa:

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:

Obszar geograficzny, na którym produkowane jest mięso "ARNAKI ELASSONAS", obejmuje

a) prowincję Elassona w prefekturze Larissa,

b) rejon Damasios w gminie Tirnavos w tej samej prefekturze.

5. Związek z obszarem geograficznym:

5.1. Specyfika obszaru geograficznego:

Wyznaczony obszar geograficzny jest położony na terenach górzystych i półgórzystych na wysokości od 250 m do 2 550 m n.p.m. 60 % obszaru pokrywają pastwiska, na których rosną różnego rodzaju trawy, zioła i rośliny aromatyczne. Teren odpowiedni do wypasania w prowincji Elassona obejmuje pastwiska naturalne, grunty rolne wykorzystywane do uprawy pasz dla zwierząt, ugory i pastwiska sezonowe. Pastwiska naturalne pokryte są trawami, zaroślami i częściowo drzewami. Najbardziej charakterystyczną cechą regionu jest wysoki poziom różnorodności biologicznej flory, z wieloma rodzajami roślin aromatycznych.

Na roślinność zielną składają się głównie trawy i, w mniejszym stopniu, rośliny strączkowe i złożone. Najczęściej spotykanymi podrodzinami roślin są Festuceae, Hordeae, Pemineae, Aerostideae, Phalatideae i Aneneae. Najczęstsze rośliny zielne obejmują Festuca rubra, Dactylis glomerata, Bromus sp., Trifolium sp., Stipa sp. i Lolium sp. Zarośla w znacznym stopniu odpowiadają potrzebom zwierząt, zapewniając zarówno młode pędy, jak i roślinność zielną rosnącą w cieniu korony roślin; pojemność pastwiska wynosi 1,39 dużej jednostki przeliczeniowej inwentarza.

Lokalne populacje owiec są małe, nie wymagają dużych ilości pokarmu i są dostosowane do terenów górzystych i półgórzystych wyznaczonego obszaru geograficznego. Ekstensywna hodowla owiec jest integralną częścią kultury i ochrony środowiska naturalnego, a także ważnym elementem codziennego życia w prowincji Elassona.

5.2. Specyfika produktu:

Tusza jagnięca "Arnaki Elassonas" wykazuje jednolite umięśnienie. Pokryta jest cienką, równomiernie rozłożoną warstwą tłuszczu. Tusza jest lekka (6,5-10,5 kg), o bardzo niskiej zawartości tłuszczu (1,5 %) w porównaniu z jagniętami z innych regionów (osiągającymi 3 %). Kolor mięsa wahający się od białego do jasno różowego uzależniony jest od poziomu pH, wieku zwierzęcia, sposobu karmienia i rasy hodowlanej. Jagnięta Elassona mają delikatne, soczyste mięso o charakterystycznym aromacie, przyjemnym zapachu i smaku, nawet jeśli są starsze.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG):

Cechy jakościowe jagnięciny Elassona wynikają ze szczególnych warunków glebowych i pogodowych obszaru (tereny górzyste i półgórzyste), który charakteryzuje się bogatą i różnorodną roślinnością (na samej górze Olimp występuje 1 700 gatunków) i występowaniem wielu roślin aromatycznych. Zwierzęta pasące się na tych pastwiskach często przemierzają długie dystanse, a to powoduje, że mają inną formę fizyczną niż zwierzęta żyjące na mniejszych wysokościach, w szczególności zwierzęta żyjące w zamknięciu. Antyoksydanty zawarte w wielu roślinach aromatycznych nadają owczemu mleku i, w szczególności, jagnięcinie, specyficzny i charakterystyczny aromat i smak, co powoduje, że produkty te cieszą się dużą renomą wśród konsumentów.

Istnieje pozytywna relacja pomiędzy intensywnością aromatu a kwasem linolenowym (C18:3) znajdującym się w dużych ilościach w zwierzętach z wolnego chowu oraz pomiędzy tymi poszukiwanymi właściwościami mięsa jagniąt ssących a glebą, roślinnością i mikroklimatem obszaru Elassona. Przeprowadzono badania jagniąt Elassona na obecność kwasów tłuszczowych i odnotowano wyższe poziomy kwasu linolenowego (C18:3) niż w przypadku jagniąt z obszarów nizinnych. Na aromat mięsa wpływ ma również sposób karmienia i hodowli zwierzęcia, jego rasa, wiek i zdolności reprodukcyjne.

Organoleptyczne właściwości mięsa "Arnaki Elassonas" wynikają z następujących faktów:

a) małe lokalne rasy owiec, dzięki regularnemu wypasowi na naturalnych pastwiskach górskich, nie wymagają dużych ilości pokarmu, są silne, i w pełni dostosowane do szczególnego środowiska geograficznego;

b) maciorki jagniąt regularnie pasą się na pastwiskach;

c) na pastwiskach występuje duża różnorodność roślinności, traw, ziół i roślin aromatycznych;

d) zakres wysokości wynosi od 250 m-2 550 m n.p.m.;

e) w regionie występują specyficzne gleby i mikroklimat;

f) jagnięta są karmione wyłącznie mlekiem matki;

g) w mięsie występuje wysoki poziom tłuszczowego kwasu linolenowego (C18:3);

h) okres, w którym matkom (maciorkom) podaje się pasze uzupełniające, głównie produkowane w prowincji Elassona, jest krótki.

Hodowla owiec i produkcja mięsa "Arnaki Elassonas" mają długą historię, a o ich jakości świadczą wieki produkcji; mięso jest wprowadzane na rynek w Larissie, Katerini, Atenach, Salonikach i zagranicą (we Włoszech, w Hiszpanii i na Cyprze).

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

http://www.minagric.gr/greek/data/ΑΡΝΑΚΙ%20ΤΕΛΙΚΕΣ%20ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ-%20τελικό.doc

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2026 roku

Nowa grupa osób z niepełnosprawnością uprawnionych do świadczenia wspierającego, wyższe świadczenie pielęgnacyjne i zmiany organizacyjne w orzecznictwie o niezdolności do pracy Zakładu Ubezpieczeń Społecznych – to tylko niektóre zmiany w prawie, które będą dotyczyły osób z niepełnosprawnościami w 2026 roku.

Beata Dązbłaż 27.12.2025
Nowe terapie onkologiczne z refundacją

Od 1 stycznia 2026 r. będą refundowane 24 nowe terapie, w tym 9 onkologicznych, 15 nieonkologicznych i 8 terapii w chorobach rzadkich. Dla 585 terapii refundacja będzie kontynuowana. Nowe opcje leczenia zyskały osoby chore na chłoniaka grudkowego, chłoniaka Hodgkina, raka piersi, niedrobnokomórkowego raka płuca, raka przełyku i gruczolakoraka żołądka lub połączenia żołądkowo-przełykowego.

Beata Dązbłaż 27.12.2025
Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2010.307.24

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 12/11/2010
Data ogłoszenia: 12/11/2010