Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2009/C 110/07)

(Dz.U.UE C z dnia 14 maja 2009 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenie o sprzeciwie musi wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"BREMER KLABEN"

NR WE: DE/PGI/005/0333/08.01.2004

CHOG () CHNP (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Bundesministerium der Justiz (Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości)

Adres: 11015 Berlin

DEUTSCHLAND

Tel.: +49 302025-9333

Faks: +49 302025-8251

E-mail: -

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Bäckerinnung der Hansestadt Bremen (cech piekarzy hanzeatyckiego miasta Bremy)

Adres: Georg-Wulf-Straße 7

28199 Bremen

DEUTSCHLAND

Tel.: +49 421300500621

Faks: +49 421300500617

E-mail: kh@bremen-handwerk.de

Skład grupy: producenci/przetwórcy (X) Pozostali ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 2.4: Ciasta i ciastka

4. Specyfikacja:

(podsumowanie wymogów art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa:

"Bremer Klaben"

4.2. Opis produktu:

Bremer Klaben to ciężkie ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość owoców. Bremer Klaben różni się od podobnego ciasta, strucli, wysoką zawartością owoców i tłuszczu. Dla tego dużego, ważącego kilka funtów ciasta charakterystyczny jest jego podłużny, płaski kształt o prawie prostokątnym przekroju. W zależności od wielkości formy waga ciasta wynosi 5 lub 6 kilogramów.

Ciasto ma kolor jasnobrązowy, a jego powierzchnia jest błyszcząca, ponieważ pokrywa ją lukier na bazie białka. Ciasto jest w konsystencji soczyste i lekko tłuste.

Bremer Klaben ma aromatyczny, owocowy, korzenny, słodki i wyrazisty smak, a dzięki dodaniu kardamonu - szczególny i niepowtarzalny aromat.

Skład:

– Istnieje wiele recept na Bremer Klaben, ale wszystkie łączy stosunek ciasta do owoców wynoszący około 1:1.

– Pozostałe składnik to: mąka, masło lub margaryna, drożdże, cukier, rodzynki sułtanki, kandyzowana skórka cytryny (tzw. "succade"), kandyzowana skórka pomarańczy gorzkiej, migdały, wanilia, skórka cytryny i kardamon. Łącznie składniki te stanowią około 95 % masy Bremer Klaben.

– Do ciasta dodaje się rum lub olejek różany, który może stanowić maksymalnie 5 % łącznej masy ciasta.

4.3. Obszar geograficzny:

Tereny miasta Bremy i sąsiadujących okolic, a także miast Bremerhaven i Verden.

Okolice miasta Bremy obejmują następujące tereny:

– powiat Osterholz z wyłączeniem związku gmin Hambergen,

– gminę Ottersberg do autostrady A1 na południowym wschodzie,

– gminy Oyten i Achim,

– zachodnią część związku gmin Thedinghausen z należącymi do niej gminami Riede, Thedinghausen i Emtinghausen,

– gminy Weyhe i Stuhr,

– miasto Delmenhorst,

– gminy Lemwerder i Berne,

– gminę Ganderkeese na północ od autostrady A 28,

– wschodnią część gminy Hude wokół miejscowości Hude; oraz

– gminę Elsfleth.

4.4. Dowód pochodzenia:

Bremer Klaben wytwarzane jest zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi. Zastosowanie mają wytyczne dotyczące HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli). Zgodność ze specyfikacją produktu nadzoruje pani senator Bremy (Republika Federalna Niemiec) ds. pracy, kobiet, zdrowia, młodzieży i spraw socjalnych.

Umieszczana na opakowaniu nazwa producenta zapewnia identyfikowalność produktu. Produkt wytwarzany jest wyłącznie na terenie określonym do produkcji Bremer Klaben.

Wszyscy producenci Bremer Klaben muszą być zarejestrowani w rejestrze producentów utworzonym przez Cech Piekarzy Bremy.

4.5. Metoda produkcji:

Najpierw należy zrobić zaczyn (z kawałka drożdży), który wymaga określonego czasu dojrzewania. Ze względu na dużą ilość składników ciasto należy gnieść szczególnie ostrożnie. Po wyrośnięciu do ciasta dodaje się "mieszankę owocową".

Rolowanie ciasta i jego gniecenie wymagają dużej zręczności, aby zapewnić zwartość tak wielu składników.

Krótko przed pieczeniem powierzchnię ciasta posypuje się mąką i polewa się wodą, aby powstała jednolita cienka powierzchnia, która - w połączeniu z białkiem smarowanym po pieczeniu - daje połysk.

Od temperatury pieca i czasu pieczenia zależy soczystość tego rodzaju ciasta. Temperatura pieczenia musi spadać (np. z 220 stopni Celsjusza na początku do około 170 stopnia na końcu pieczenia). W zależności od wielkości ciasta czas pieczenia wynosi około 55 do 65 minut. Decydująca jest temperatura panująca w środku ciasta. Powinna ona wynosić około 92-94 stopni. Po pieczeniu ciasto należy natychmiast wyjąć z formy, aby mogło ono powoli, łagodnie osiąść i ostygnąć.

4.6. Związek z obszarem geograficznym:

Związek Bremer Klaben z określonym obszarem geograficznym wynika przede wszystkim z popularności, jaką się cieszy ten produkt, którego korzenie sięgają dawnej tradycji pieczenia tego rodzaju ciasta w Bremie i okolicach, a także wiążą się z umiejętnością jego wypiekania. Umiejętność ta polega przede wszystkim na zręczności koniecznej do wykonania ciasta z dużą ilością owoców oraz jego rolowania i gniecenia, a także na niezbędnym doświadczeniu dotyczącym właściwego zachowania różnych temperatur pieca i czasu pieczenia.

Bremer Klaben jest specjalnym wypiekiem, która ma w Bremie i w jej okolicach długą tradycję i jest bardzo lubiany, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym.

Bremer Klaben jest ściśle związane z historią hanzeatyckiej Bremy i z handlem towarami kolonialnymi, ponieważ to właśnie te składniki przybyłe z zagranicy do portu umożliwiły pieczenie tego ciasta.

Ze względu na jego długi okres przydatności do spożycia marynarze brali je chętnie ze sobą w podróż.

Akt Rady Miasta Bremy z 1593 roku jako pierwszy odnosi się do zawodu piekarza Bremer Klaben. W 1637 roku piekarze Bremer Klaben i innych ciast stworzyli swoje bractwo.

Do dziś Bremer Klaben jest w Bremie i jej okolicach stałym elementem wypieków bożonarodzeniowych, a obecnie wypiekany jest w niektórych piekarniach przez cały rok.

W Bremie "czas Klaben" rozpoczyna tradycyjna ceremonia, podczas której burmistrz miasta na rynku miejskim oficjalnie odkraja kawałek Klaben.

O tym, że ta specjalność bremeńska już od XXVII w. cieszyła się dużą popularnością, świadczy fakt, że wtedy w Bremie około jedna trzecia rodzajów białego pieczywa była wypiekana z ciasta na Klaben.

Mieszkańcy Bremy nie wyobrażają sobie okresu bożonarodzeniowego bez Klaben. Jako specjalność regionu Bremer Klaben rozsyłane jest po całym świecie, gdzie ma wielu amatorów.

4.7. Organ kontrolujący:

Nazwa: Pani senator Bremy ds. pracy, kobiet, zdrowia, młodzieży i spraw socjalnych

Adres: Contrescarpe 72

28195 Bremen

DEUTSCHLAND

Tel.: +49 421361-10952

Faks: +49 421361-2567

E-mail: office@arbeit.bremen.de

4.8. Etykietowanie:

Chroniona nazwa pochodzenia

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024