Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(2007/C 160/07)
(Dz.U.UE C z dnia 13 lipca 2007 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"CIPOLLA ROSSA DI TROPEA CALABRIA"
Nr WE: IT/PGI/005/0369/20.9.2004
CHNP () CHOG (X)
Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.
1. Właściwy departament w państwie członkowskim:
Nazwa: Ministero delle Politiche agricole e forestali
Adres: Via XX Settembre, 20
I-00187 Roma
Tel.: (39) 06.481 99 68
Faks: (39) 06 42 01 31 26
e-mail: QTC3@politicheagricole.it
2. Grupa:
Nazwa: Accademia tutela Cipolla Rossa di Tropea
Adres: Via Provinciale - Santa Domenica
I-89865 Ricadi (VV)
Tel.: (39) 0963 66 95 23
Faks: (39) 0963 66 95 23
e-mail: -
Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()
3. Rodzaj produktu:
Klasa 1.6.: Owoce, warzywa i zboża nieprzetworzone lub przetworzone
4. Specyfikacja:
(streszczenie wymogów art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
4.1. Nazwa: "Cipolla Rossa di Tropea Calabria"
4.2. Opis: Chronione oznaczenie geograficzne (CHOG) "Cipolla Rossa di Tropea Calabria" oznacza bulwy z gatunku Allium Cepa ograniczające się wyłącznie do wymienionych poniżej odmian lokalnych, odróżniających się kształtem bulwy i wcześniejszym dojrzewaniem spowodowanym okresem oddziaływania światła:
– "Tondo Piatta" - odmiana wczesna;
– "Mezza campana" - odmiana średnio wczesna;
– "Allungata" - odmiana późna.
Odróżnia się trzy typy produktu:
– Cipollotto:
– Barwa: biało-różowo-fioletowa,
– smak: słodki, delikatny,
– Wielkość: zgodnie z wielkością określoną normami wspólnotowymi.
– Cipolla da consumo fresco (cebula do spożycia w stanie świeżym):
– Barwa: biało-czerwona do fioletowej,
– Smak: słodki i delikatny,
– Wielkość: zgodnie z wielkością określoną normami wspólnotowymi.
– Cipolla da serbo (cebula do przechowywania):
– Barwa: biało-fioletowa,
– Smak: słodki i chrupiący,
– Wielkość: zgodnie z wielkością określoną normami wspólnotowymi.
4.3. Obszar geograficzny: Obszar produkcji cebuli "Cipolla Rossa di Tropea Calabria" CHOG obejmuje odpowiednie tereny położone w całości lub częściowo na terytorium administracyjnym następujących gmin w regionie Kalabria:
– Prowincja Cosenza: część gmin Fiumefreddo, Longobardi, Serra d'Aiello, Belmonte, Amantea,
– Prowincja Catanzaro: część gmin Nocera Terinese, Falerna, Gizzeria, Lamezia Terme, Curinga,
– Prowincja Vibo Valentia: część gmin Pizzo, Vibo Valentia, Briatico, Parghelia, Zambrone, Zaccanopoli, Zungri, Drapia, Tropea, Ricadi, Spilinga, Joppolo, Nicotera.
4.4. Dowód pochodzenia: Dla celów ochrony oznaczenia geograficznego opracowano system certyfikacji, który zapewnia również identyfikowalność produktu na różnych etapach jego produkcji. Przetwórcy i producenci cebuli "Cipolla Rossa di Tropea Calabria", jak również działki, na których jest ona uprawiana są wpisywani do rejestrów zarządzanych przez organ kontrolny.
4.5. Metoda produkcji: Proces produkcji można streścić w następujący sposób: Siewu cebuli "Cipolla Rossa di Tropea Calabria" dokonuje się począwszy od sierpnia. Odległości między cebulami są różne, w zależności od terenu i techniki uprawy, i wynoszą od 4 do 20 cm w rzędzie i od 10 do 22 cm między rzędami, z gęstością obsady wynoszącą od 250.000 do 900.000 sztuk na hektar, co oznacza 4 bulwy o tym samym ukorzenieniu na otwór. Oprócz zwyczajowych czynności uprawowych dokonuje się również nawadniania, w zależności od ilości opadów. Po zbiorze, bulwy młodych cebul pozbawia się pobrudzonej ziemią łuski, łodygi obcina się na wysokości 40 cm po czym wiąże w pęczki i układa w skrzynkach. Bulwy cebuli do spożycia w stanie świeżym (cipolla da consumo fresco), po obraniu z wierzchniej łuski i ewentualnym przycięciu łodyg do 60 cm, są wiązane w pęczki o wadze 5-8 kg i pakowane w skrzynie lub skrzynki. W przypadku cebuli przeznaczonej do przechowywania (cipolla da serbo), bulwy układa się w rzędach na ziemi i przykrywa liśćmi, zostawiając je do suszenia na 8 do 15 dni, tak aby osiągnęły pewien stopień zwartości i twardości oraz mocno czerwoną barwę. Po wysuszeniu bulw, ich łodygi odcina się bądź pozostawia, w przypadku cebuli konfekcjonowanej w warkocze.
Podmioty zainteresowane produkcją "Cipolla Rossa di Tropea Calabria" objętą chronionym oznaczeniem geograficznym muszą ściśle przestrzegać wymogów specyfikacji produktu zarejestrowanej w Unii Europejskiej. Czynności związane z pakowaniem produktu powinny odbywać się na obszarze określonym w pkt 4.3, tak aby zapewnić identyfikowalność produktu i jego kontrolę, a tym samym zachować jego jakość.
4.6. Związek: Wniosek o uznanie CHOG "Cipolla Rossa di Tropea Calabria" jest uzasadniony reputacją produktu uzyskaną między innymi dzięki różnorodnym inicjatywom promocyjnym, o których wspominają źródła historyczne i bibliograficzne.
"Cipolla Rossa di Tropea Calabria" znana jest dzięki swoim cechom jakościowym i organoleptycznym, takim jak delikatność bulw, słodki smak, wyjątkowa łatwostrawność i niska zawartość substancji siarkowych, dzięki czemu nie jest ostra ani cierpka w smaku, co czyni ją łatwostrawną. Właściwości te sprawiają, że cebula "Cipolla Rossa di Tropea Calabria" może być również spożywana na surowo, z całą pewnością w większych ilościach niż zwyczajna cebula.
Różnorodne źródła historyczne i bibliograficzne przypisują Fenicjanom i Grekom wprowadzenie uprawy cebuli w basenie Morza Śródziemnego i Kalabrii. Bardzo ceniona w Średniowieczu i Renesansie, cebula ta uważana była za podstawowy produkt spożywczy i gospodarczy - sprzedawano ją na miejscu lub wysyłano drogą morską do Tunezji, Algierii i Grecji. W zapiskach wielu podróżnych, którzy udawali się do Kalabrii w latach 1700-1800 i którzy zwiedzali Wybrzeże Tyrreńskie, cytowana jest wielokrotnie pospolita "cebula czerwona". Cebula była zawsze obecna w jadłospisie rolników i w produkcji lokalnej. Już w 1905 r., w czasie swojej podróży po Kalabrii, przebywając w Tropei, doktor Albert poruszony był biedą tamtejszych rolników, którzy jedli tylko cebulę. Na początku XX wieku uprawa cebuli w Tropei przenosi się z przydomowych ogródków na tereny, gdzie uprawia się ją w sposób ekstensywny. Zbudowany w 1929 r. akwedukt Valle Ruffa umożliwi nawadnianie upraw, a co za tym idzie zwiększy ich wydajność i poprawi jakość produktu. Jednak sprzedaż cebuli na europejskich rynkach północnych będzie najbardziej stymulowana w okresie panowania Burbonów. Bardzo szybko cebula z Kalabrii stanie się produktem cenionym i poszukiwanym, jak to potwierdzają Studi sulla Calabria - z 1901 r., w których opisuje się kształt bulwy i czerwone podłużne cebule z Kalabrii. Pierwsze dane statystyczne dotyczące uprawy cebuli w Kalabrii włączone zostały do encyklopedii Enciclopedia agraria Reda (1936-39). Unikatowe cechy handlowe cebuli z Kalabrii, dzięki którym jest znana w całym kraju, jak również jej znaczenie historyczne i kulturowe w regionie, które sprawia, że obecna jest w praktykach uprawowych, przepisach kulinarnych, popularnych wyrażeniach idiomatycznych i imprezach folklorystycznych - to powody dla których często jest podrabiana jako nazwa lub produkt.
Cebula "Cipolla Rossa di Tropea Calabria" uprawiana jest na terenach piaszczystych lub podobnych, o średnim składzie, glebach gliniastych lub piaskowo-gliniastych, położonych wzdłuż wybrzeża, w sąsiedztwie rzek i strumieni. Pomimo ich aluwialnego charakteru tereny te nie ograniczają rozwoju i wzrostu bulw. Tereny nadbrzeżne sprzyjają uprawie cebuli wczesnej, nadającej się do spożycia w stanie świeżym, podczas gdy tereny oddalone od morza, o charakterze gliniastym i wyraźnie gliniastym, są dostosowane do uprawy cebuli późnej, nadającej się do przechowywania. Dzisiaj, podobnie jak w przeszłości, cebula czerwona jest obecna zarówno w ogródkach przydomowych, jak i w uprawie na szeroką skalę, stanowiąc element krajobrazu wiejskiego, lokalnych potraw i tradycyjnych przepisów kulinarnych.
Warunki glebowo-klimatyczne obszaru uprawy pozwalają na uzyskanie produktu wysokiej jakości, jedynego w swoim rodzaju i znanego na całym świecie.
4.7. Organ kontrolny:
Nazwa: Associazione Italiana Agricoltura Biologica (A.I.A.B.)
Adres: via Piave, 14
I-00187 Roma
Tel.: -
Faks: -
e-mail: -
4.8. Etykietowanie: Aby cebula CHOG "Cipolla Rossa di Tropea Calabria" mogła zostać dopuszczona do spożycia, powinna być opakowana w następujący sposób: młode cebulki powiązane w pęczki układane są w skrzynkach z kartonu, plastiku lub drewna, gotowych do sprzedaży; cebula do spożycia w stanie świeżym, powiązana w pęki o wadze 5-8 kg, układana jest w skrzyniach lub skrzynkach. Cebula do przechowywania pakowana jest w worki lub skrzynie nieprzekraczające 25 kg. Minimalna liczba cebul tworzących warkocz, niezależnie od ich wielkości, to 6 sztuk. W każdym opakowaniu musi być taka sama liczba i waga cebul Na opakowaniu powinna znajdować się nazwa "Cipolla Rossa di Tropea Calabria" CHOG z wyszczególnioną odmianą: "cipollotto", "cipolla da consumo fresco", "cipolla da serbo" i nazwą handlową. Opakowanie powinno również zawierać informacje o producencie (nazwisko, nazwa firmy, adres) i, ewentualnie, o podmiocie pakującym oraz początkową wagę netto produktu. Logo nazwy przedstawia skałę w Tropei, na której wznosi się Sanktuarium Benedyktynów Santa Maria dell'Isola. Cechy szczególne logo są szczegółowo opisane w specyfikacji produktu.
Produkty, do produkcji których używana jest cebula "Cipolla Rossa di Tropea Calabria" CHOG, w tym produkty poddane obróbce lub przetworzone, mogą być dopuszczone do spożycia w opakowaniach, na których znajduje się odniesienie do powyższego oznaczenia bez logo wspólnotowego, pod warunkiem, że:
– produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym, potwierdzony jako taki, stanowi wyłączny składnik przynależnej grupy towarowej;
– użytkownicy produktu o chronionym oznaczeniu geograficznym zostali upoważnieni przez właścicieli prawa do własności intelektualnej udzielonego w drodze rejestracji chronionego oznaczenia geograficznego, zrzeszonych w konsorcjum wyznaczonym przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa jako jednostka nadzoru. Konsorcjum to odpowiedzialne będzie także za dokonywanie wpisów w odpowiednich rejestrach i sprawowanie nadzoru nad prawidłowym użyciem chronionego oznaczenia geograficznego. W przypadku braku konsorcjum nadzoru, powyższe funkcje sprawować będzie Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa, jako organ władzy państwowej odpowiedzialny za stosowanie rozporządzenia (WE) nr 510/2006.
Użycie odnośnego chronionego oznaczenia geograficznego, które nie ma charakteru wyłącznego, jest dozwolone zgodnie z obowiązującymi przepisami tylko jako wzmianka w wykazie składników danego produktu, w którego skład wchodzi cebula lub na który została przetworzona.
______
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.