Normy wyżywienia przysługujące funkcjonariuszom Służby Ochrony Państwa.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI 1
z dnia 9 maja 2019 r.
w sprawie norm wyżywienia przysługujących funkcjonariuszom Służby Ochrony Państwa

Na podstawie art. 149 ust. 5 ustawy z dnia 8 grudnia 2017 r. o Służbie Ochrony Państwa (Dz. U. z 2019 r. poz. 828) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa:
1)
normy wyżywienia;
2)
przypadki, w których normy wyżywienia mogą zostać podwyższone;
3)
wartości pieniężne norm wyżywienia oraz sposób ich corocznej waloryzacji.
§  2. 
1. 
Ustala się następujące normy wyżywienia:
1)
zasadniczą normę wyżywienia - "SZ";
2)
dodatkową normę wyżywienia - "DU";
3)
normę napojów - "N".
2. 
Ilość produktów żywnościowych dla norm wyżywienia jest określona w załączniku do rozporządzenia.
§  3. 
Zasadnicza norma wyżywienia "SZ" przysługuje w naturze funkcjonariuszowi Służby Ochrony Państwa, zwanemu dalej "funkcjonariuszem":
1)
w pełnej wysokości w przypadkach, o których mowa w art. 149 ust. 2 pkt 1-4, 6 i 7 ustawy z dnia 8 grudnia 2017 r. o Służbie Ochrony Państwa, zwanej dalej "ustawą";
2)
w wysokości podwyższonej w przypadku, o którym mowa w art. 149 ust. 2 pkt 5 ustawy.
§  4. 
Zasadnicza norma wyżywienia "SZ" składa się z trzech posiłków odpowiadających procentowej wartości pieniężnej w następujących proporcjach:
1)
śniadanie - 25%;
2)
obiad - 50%;
3)
kolacja - 25%.
§  5. 
W przypadku, o którym mowa w art. 149 ust. 2 pkt 8 ustawy, funkcjonariuszowi przysługuje w naturze dodatkowa norma wyżywienia "DU" określona w § 9 pkt 3.
§  6. 
W przypadkach, o których mowa w art. 149 ust. 2 pkt 4, 6 i 7 ustawy, funkcjonariuszowi przysługuje dodatkowa norma wyżywienia "DU" w naturze określona w § 9 pkt 4.
§  7. 
Osobom powołanym do odbycia ćwiczeń w jednostce przewidzianej do militaryzacji przysługuje:
1)
zasadnicza norma wyżywienia "SZ", jeżeli czas ćwiczeń wynosi ponad 12 godzin;
2)
75% zasadniczej normy wyżywienia "SZ", jeżeli czas ćwiczeń wynosi od 8 do 12 godzin;
3)
35% zasadniczej normy wyżywienia "SZ", jeżeli czas ćwiczeń wynosi od 4 do 8 godzin.
§  8. 
1. 
W przypadku braku możliwości zapewnienia funkcjonariuszom wyżywienia w naturze w jednostkach organizacyjnych podległych ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych dopuszcza się wyżywienie funkcjonariuszy w placówkach gastronomicznych.
2. 
W przypadku, o którym mowa w ust. 1, normę wyżywienia podwyższa się.
§  9.  2
 Wartości pieniężne norm wyżywienia wynoszą:
1)
zasadnicza norma wyżywienia "SZ" - 18 zł;
2)
dodatkowa norma wyżywienia "DU" - 7 zł;
3)
dodatkowa norma wyżywienia "DU" w wysokości 150% - 11 zł;
4)
dodatkowa norma wyżywienia "DU" w wysokości 50% - 4 zł;
5)
norma napojów "N" - 3 zł.
§  10. 
Wartości pieniężne norm wyżywienia podlegają corocznej waloryzacji o średnioroczny wskaźnik wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem ogłoszony przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, na podstawie art. 94 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2018 r. poz. 1270 i 2245 oraz z 2019 r. poz. 39, 730 i 752). Podstawę waloryzacji stanowią wartości pieniężne norm wyżywienia w roku poprzedzającym rok, w którym nastąpiła waloryzacja.
§  11. 
Przepisy rozporządzenia w zakresie norm wyżywienia, przypadków, w których normy wyżywienia mogą zostać podwyższone oraz wartości pieniężnych norm wyżywienia, mają zastosowanie od dnia 2 lutego 2019 r.
§  12. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia. 3

ZAŁĄCZNIK

ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DLA NORM WYŻYWIENIA "SZ", "DU" I "N"

Lp. Nazwa grupy produktów żywnościowych Norma wyżywienia w ciągu doby (w gramach na osobę)
"SZ" "DU" "N"
1 2 3 4 5
1 Strączkowe 27 -
2 Zbożowe 73 -
3 Pieczywo 670 100
4 Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso 292 85
5 Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec 19 -
6 Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej 10 -
7 Mleko i przetwory w przeliczeniu na mleko 790 400
8 Masło i śmietana w przeliczeniu na masło 46 20
9 Jaja (g/szt.) 25/0,5 25/0,5
10 Ryby i przetwory w przeliczeniu na tusze ryb morskich 58 -
11 Ziemniaki 700 -
12 Warzywa i owoce bogate w witaminę C 132 100
13 Warzywa i owoce bogate w karoten 160 100
14 Inne warzywa i owoce 365 400
15 Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier 73 20 20*)
16 Woda mineralna (1) - - 1,5
17 Herbata lub kawa - - 5*)
*) W przypadku wydawania produktu żywnościowego w postaci gorącego napoju.
1 Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji kieruje działem administracji rządowej - sprawy wewnętrzne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 10 stycznia 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji (Dz. U. poz. 97 i 225).
2 § 9 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 31 grudnia 2019 r. (Dz.U.2019.2563) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2020 r.
3 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 2 czerwca 2015 r. w sprawie otrzymywania wyżywienia przez funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu (Dz. U. poz. 862), które utraciło moc na podstawie art. 389 ust. 1 ustawy z dnia 8 grudnia 2017 r. o Służbie Ochrony Państwa (Dz. U. z 2019 r. poz. 828).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2019.930

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Normy wyżywienia przysługujące funkcjonariuszom Służby Ochrony Państwa.
Data aktu: 09/05/2019
Data ogłoszenia: 17/05/2019
Data wejścia w życie: 02/02/2019, 18/05/2019