Sposób i miejsce pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego i wina w trakcie fermentacji oraz ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 12 sierpnia 2016 r.
w sprawie sposobu i miejsca pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego i wina w trakcie fermentacji oraz ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach

Na podstawie art. 41 pkt 1 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2016 r. poz. 859) zarządza się, co następuje:
§  1.
Pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego przed rozpoczęciem fermentacji, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji i wina w trakcie fermentacji dokonuje się nie później niż w dniu przeprowadzenia wzbogacania, w miejscu przeprowadzania tego wzbogacania wskazanym w zgłoszeniu zamiaru przeprowadzenia wzbogacania dokonanym na formularzu, o którym mowa w art. 37 ust. 4 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.
§  2.
Pobieranie próbek moszczu winogronowego przed rozpoczęciem fermentacji, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji i wina w trakcie fermentacji, o którym mowa w § 1, odbywa się zgodnie z Polską Normą PN-A-75050:1972 - wersja polska "Przetwory owocowe, warzywne, wina i miody pitne - Pobieranie próbek".
§  3.
1.
W celu ustalenia naturalnej zawartości alkoholu w winogronach:
1)
pobiera się próbkę winogron o masie 1 kg co najmniej z trzech różnych miejsc partii winogron;
2)
z próbki winogron pobranej w sposób określony w pkt 1 sporządza się moszcz winogronowy, z którego - po zmieszaniu, przesączeniu przez suchą czterokrotnie złożoną gazę i odrzuceniu pierwszych kropel przesączu - pobiera się próbkę do badania naturalnej zawartość alkoholu w moszczu winogronowym przed rozpoczęciem fermentacji.
2.
Naturalną zawartość alkoholu w moszczu winogronowym przed rozpoczęciem fermentacji:
1)
ustala się w dniu pobrania próbek, w miejscu przeprowadzania wzbogacania, wskazanym w zgłoszeniu zamiaru przeprowadzenia wzbogacania dokonanym na formularzu, o którym mowa w art. 37 ust. 4 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, przy użyciu:
a)
refraktometru wyposażonego w skalę, z której można odczytać:
procentową zawartość sacharozy z dokładnością do 0,2% lub
współczynnik załamania światła z dokładnością do jednej dziesięciotysięcznej,
b)
termometru ze skalą o zakresie co najmniej od +15°C do +25°C;
2)
ustala się w temperaturze 20°C (±5°C), wykonując następujące czynności:
a)
umieszcza się niewielką ilość próbki na dolnym pryzmacie refraktometru i wykonuje się pomiar zgodnie z instrukcją obsługi refraktometru,
b)
odczytuje się procentową zawartość sacharozy z dokładnością do 0,2% albo współczynnik załamania światła z dokładnością do jednej dziesięciotysięcznej,
c)
przeprowadza się co najmniej dwa oznaczania tej samej próbki,
d)
zapisuje się temperaturę, w której przeprowadzono oznaczanie;
3)
oznacza się w procentach objętościowych w temperaturze 20°C.
3.
W przypadku gdy ustalenia, o którym mowa w ust. 2 pkt 1 i 2, dokonuje się przy użyciu refraktometru:
1)
wyposażonego w skalę, z której można odczytać procentową zawartość sacharozy, o której mowa w ust. 2 pkt 1 lit. a tiret pierwsze:
a)
w temperaturze 20°C - dla zmierzonej procentowej zawartości sacharozy odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą jej zawartość alkoholu w % objętościowych,
b)
w temperaturze innej niż 20°C - do zmierzonej procentowej zawartości sacharozy odpowiednio dodaje się albo odejmuje wartość liczbową określoną w załączniku nr 2 do rozporządzenia, zgodnie z dokonanym pomiarem temperatury, a następnie dla tak obliczonej procentowej zawartości sacharozy odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą jej zawartość alkoholu w % objętościowych;
2)
wyskalowanego we współczynniku załamania światła, o którym mowa w ust. 2 pkt 1 lit. a tiret drugie:
a)
w temperaturze 20°C - dla zmierzonej wartości współczynnika załamania światła odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą mu zawartość alkoholu w % objętościowych,
b)
w temperaturze innej niż 20°C - odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą zmierzonej wartości współczynnika załamania światła procentową zawartość sacharozy i odpowiednio dodaje się do tej wartości albo odejmuje od niej wartość liczbową określoną w załączniku nr 2 do rozporządzenia, zgodnie z dokonanym pomiarem temperatury, a następnie dla tak obliczonej procentowej zawartości sacharozy odczytuje się z załącznika nr 1 do rozporządzenia odpowiadającą jej zawartość alkoholu w % objętościowych.
§  4.
Naturalną zawartość alkoholu w moszczu winogronowym w trakcie fermentacji oraz w winie w trakcie fermentacji ustala się:
1)
oznaczając zawartość alkoholu, cukrów redukujących oraz sacharozy, przy zastosowaniu metod analizy ogłoszonych przez Komisję Europejską na podstawie upoważnienia zawartego w art. 15 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiającego niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń (Dz. Urz. UE L 193 z 24.07.2009, str. 1, z późn. zm.) oraz
2)
sumując:
a)
zawartość alkoholu oznaczoną w sposób określony w pkt 1,
b)
ilość alkoholu, którą można uzyskać z cukrów redukujących, o których mowa w pkt 1, przyjmując, że ze 100 g tych cukrów uzyskuje się 57 ml alkoholu,
c)
ilość alkoholu, którą można uzyskać z sacharozy, o której mowa w pkt 1, przyjmując, że ze 100 g sacharozy uzyskuje się 61 ml alkoholu.
§  5.
Naturalną zawartość alkoholu w moszczu winogronowym w trakcie fermentacji oraz w winie w trakcie fermentacji ustala się w laboratoriach wykonujących badania laboratoryjne związane z kontrolą jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
§  6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. 2

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

PROCENTOWA OBJĘTOŚCIOWA NATURALNA ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU W MOSZCZU WINOGRONOWYM PRZED ROZPOCZĘCIEM FERMENTACJI W ZALEŻNOŚCI OD PROCENTOWEJ ZAWARTOŚCI SACHAROZY, ORAZ WSPÓŁCZYNNIKA ZAŁAMANIA ŚWIATŁA I GĘSTOŚCI, W TEMPERATURZE 20°C

Procentowa Współczynnik Gęstość Zawartość alkoholu w %
zawartość załamania światła w temperaturze objętościowych
sacharozy w temperaturze 20°C 20°C w temperaturze 20°C
10,0 1,347820 1,03910 4,89
10,1 1,347980 1,03950 4,95
10,2 1,348130 1,03990 5,01
10,3 1,348290 1,04030 5,08
10,4 1,348440 1,04070 5,14
10,5 1,348600 1,04110 5,20
10,6 1,348750 1,04150 5,27
10,7 1,348910 1,04190 5,32
10,8 1,349060 1,04230 5,39
10,9 1,349220 1,04270 5,46
11,0 1,349370 1,04310 5,52
11,1 1,349530 1,04360 5,58
11,2 1,349680 1,04400 5,65
11,3 1,349840 1,04440 5,71
11,4 1,349990 1,04480 5,77
11,5 1,350150 1,04520 5,84
11,6 1,350310 1,04560 5,90
11,7 1,350460 1,04600 5,96
11,8 1,350620 1,04640 6,03
11,9 1,350770 1,04680 6,09
12,0 1,350930 1,04720 6,15
12,1 1,351090 1,04770 6,22
12,2 1,351240 1,04810 6,28
12,3 1,351400 1,04850 6,35
12,4 1,351560 1,04890 6,41
12,5 1,351710 1,04930 6,47
12,6 1,351870 1,04970 6,54
12,7 1,352030 1,05010 6,60
12,8 1,352190 1,05060 6,67
12,9 1,352340 1,05100 6,73
13,0 1,352500 1,05140 6,79
13,1 1,352660 1,05180 6,86
13,2 1,352820 1,05220 6,92
13,3 1,352980 1,05270 6,99
13,4 1,353130 1,05310 7,05
13,5 1,353290 1,05350 7,11
13,6 1,353450 1,05390 7,18
13,7 1,353610 1,05430 7,24
13,8 1,353770 1,05480 7,31
13,9 1,353930 1,05520 7,38
14,0 1,354080 1,05560 7,44
14,1 1,354240 1,05600 7,51
14,2 1,354400 1,05640 7,57
14,3 1,354560 1,05690 7,64
14,4 1,354720 1,05730 7,70
14,5 1,354880 1,05770 7,76
14,6 1,355040 1,05810 7,83
14,7 1,355200 1,05860 7,89
14,8 1,355360 1,05900 7,96
14,9 1,355520 1,05940 8,02
15,0 1,355680 1,05980 8,09
15,1 1,355840 1,06030 8,15
15,2 1,356000 1,06070 8,22
15,3 1,356160 1,06110 8,28
15,4 1,356320 1,06160 8,35
15,5 1,356480 1,06200 8,42
15,6 1,356640 1,06240 8,48
15,7 1,356800 1,06280 8,55
15,8 1,356960 1,06330 8,61
15,9 1,357130 1,06370 8,68
16,0 1,357290 1,06410 8,74
16,1 1,357450 1,06460 8,81
16,2 1,357610 1,06500 8,87
16,3 1,357770 1,06540 8,94
16,4 1,357930 1,06590 9,01
16,5 1,358100 1,06630 9,07
16,6 1,358260 1,06670 9,14
16,7 1,358420 1,06720 9,21
16,8 1,358580 1,06760 9,27
16,9 1,358740 1,06800 9,34
17,0 1,358910 1,06850 9,40
17,1 1,359070 1,06890 9,47
17,2 1,359230 1,06930 9,53
17,3 1,359400 1,06980 9,60
17,4 1,359560 1,07020 9,67
17,5 1,359720 1,07070 9,73
17,6 1,359890 1,07110 9,80
17,7 1,360050 1,07150 9,87
17,8 1,360210 1,07200 9,93
17,9 1,360380 1,07240 10,00
18,0 1,360540 1,07290 10,07
18,1 1,360700 1,07330 10,13
18,2 1,360870 1,07370 10,20
18,3 1,361030 1,07420 10,26
18,4 1,361200 1,07460 10,33
18,5 1,361360 1,07510 10,40
18,6 1,361530 1,07550 10,47
18,7 1,361690 1,07600 10,53
18,8 1,361850 1,07640 10,60
18,9 1,362020 1,07680 10,67
19,0 1,362190 1,07730 10,73
19,1 1,362350 1,07770 10,80
19,2 1,362520 1,07820 10,87
19,3 1,362680 1,07860 10,94
19,4 1,362850 1,07910 11,00
19,5 1,363010 1,07950 11,07
19,6 1,363180 1,08000 11,14
19,7 1,363340 1,08040 11,20
19,8 1,363510 1,08090 11,27
19,9 1,363680 1,08130 11,34
20,0 1,363840 1,08180 11,40
20,1 1,364010 1,08220 11,47
20,2 1,364180 1,08270 11,54
20,3 1,364340 1,08310 11,61
20,4 1,364510 1,08360 11,67
20,5 1,364680 1,08400 11,74
20,6 1,364840 1,08450 11,81
20,7 1,365010 1,08490 11,87
20,8 1,365180 1,08540 11,95
20,9 1,365350 1,08580 12,01
21,0 1,365510 1,08630 12,08
21,1 1,365680 1,08670 12,15
21,2 1,365850 1,08720 12,21
21,3 1,366020 1,08760 12,28
21,4 1,366190 1,08810 12,35
21,5 1,366350 1,08850 12,42
21,6 1,366520 1,08900 12,49
21,7 1,366690 1,08950 12,56
21,8 1,366860 1,08990 12,62
21,9 1,367030 1,09040 12,69
22,0 1,367200 1,09080 12,76
22,1 1,367370 1,09130 12,83
22,2 1,367540 1,09170 12,90
22,3 1,367710 1,09220 12,97
22,4 1,367870 1,09270 13,03
22,5 1,368040 1,09310 13,10
22,6 1,368210 1,09360 13,17
22,7 1,368380 1,09400 13,24
22,8 1,368550 1,09450 13,31
22,9 1,368720 1,09500 13,38
23,0 1,368890 1,09540 13,44
23,1 1,369060 1,09590 13,51
23,2 1,369240 1,09640 13,58
23,3 1,369410 1,09680 13,65
23,4 1,369580 1,09730 13,72
23,5 1,369750 1,09770 13,79
23,6 1,369920 1,09820 13,86
23,7 1,370090 1,09870 13,92
23,8 1,370260 1,09910 14,00
23,9 1,370430 1,09960 14,06
24,0 1,370600 1,10010 14,13
24,1 1,370780 1,10050 14,20
24,2 1,370950 1,10100 14,27
24,3 1,371120 1,10150 14,34
24,4 1,371290 1,10190 14,41
24,5 1,371460 1,10240 14,48
24,6 1,371640 1,10290 14,55
24,7 1,371810 1,10330 14,62
24,8 1,371980 1,10380 14,69
24,9 1,372160 1,10430 14,76
25,0 1,372330 1,10470 14,83
25,1 1,372500 1,10520 14,89
25,2 1,372670 1,10570 14,96
25,3 1,372850 1,10620 15,04
25,4 1,373020 1,10660 15,10
25,5 1,373190 1,10710 15,17

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WARTOŚCI LICZBOWE KORYGUJĄCE PROCENTOWĄ ZAWARTOŚĆ SACHAROZY, W PRZYPADKU DOKONYWANIA OZNACZENIA NATURALNEJ ZAWARTOŚCI ALKOHOLU W MOSZCZU WINOGRONOWYM PRZED ROZPOCZĘCIEM FERMENTACJI W TEMPERATURZE INNEJ NIŻ 20°C

Temperatura Procentowa zawartość sacharozy
w °C 5 10 15 20 30 40 50 60 70 75
Odjąć
15 0,25 0,27 0,31 0,31 0,34 0,35 0,36 0,37 0,36 0,36
16 0,21 0,23 0,27 0,27 0,29 0,31 0,31 0,32 0,31 0,23
17 0,16 0,18 0,20 0,20 0,22 0,23 0,23 0,23 0,20 0,17
18 0,11 0,12 0,14 0,15 0,16 0,16 0,15 0,12 0,12 0,09
19 0,06 0,07 0,08 0,08 0,08 0,09 0,09 0,08 0,07 0,05
Dodać
21 0,06 0,07 0,07 0,07 0,07 0,07 0,07 0,07 0,07 0,07
22 0,12 0,14 0,14 0,14 0,14 0,14 0,14 0,14 0,14 0,14
23 0,18 0,20 0,20 0,21 0,21 0,21 0,21 0,22 0,22 0,22
24 0,24 0,26 0,26 0,27 0,28 0,28 0,28 0,28 0,29 0,29
25 0,30 0,32 0,32 0,34 0,36 0,36 0,36 0,36 0,36 0,37
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 listopada 2012 r. w sprawie sposobu i miejsca pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego i wina w trakcie fermentacji oraz ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach (Dz. U. poz. 1337), które na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 10 lipca 2015 r. o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1419) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2016.1409

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Sposób i miejsce pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego i wina w trakcie fermentacji oraz ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach.
Data aktu: 12/08/2016
Data ogłoszenia: 07/09/2016
Data wejścia w życie: 22/09/2016