- lecz nie później niż do dnia 30 czerwca 2025 r.;
- w przypadku podmiotu ubiegającego się o przyznanie pomocy, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 i 3;
- na poziomie przekraczającym 75% całkowitej ilości nabywanych, przetwarzanych lub przechowywanych produktów rolnych, przyznaje się 5 punktów;
- przyznaje się 20 punktów.
- pierwszeństwo w uzyskaniu pomocy ma operacja realizowana w gminie należącej do powiatu, w którym bezrobocie, według danych publikowanych przez Główny Urząd Statystyczny w miesiącu poprzedzającym miesiąc podania do publicznej wiadomości ogłoszenia o naborze wniosków o przyznanie pomocy, było wyższe.
WYKAZ RODZAJÓW DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ, W KTÓRYCH ZAKRESIE MOŻE ZOSTAĆ PRZYZNANA POMOC DLA PODMIOTÓW, O KTÓRYCH MOWA W § 2 UST. 1 PKT 1
| Numer Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) | Sektor | ||
| 1 | 2 | ||
| 10.11.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu - w zakresie uboju dotyczy działalności objętej rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej (Dz. U. z 2020 r. poz. 1287) i rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw (Dz. U. z 2020 r. poz. 56) lub dotyczy realizacji inwestycji nieprzyczyniającej się do wzrostu mocy produkcyjnych zakładu przetwórczego do poziomu wykraczającego poza maksymalne limity wskazane w tych rozporządzeniach | ||
| 10.12.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu - w zakresie uboju nie dotyczy działalności w zakresie nieobjętym rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej i rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw lub dotyczy realizacji inwestycji nieprzyczyniającej się do wzrostu mocy produkcyjnych zakładu przetwórczego do poziomu wykraczającego po za maksymalne limity wskazane w tych rozporządzeniach | ||
| 10.13.Z | Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego | ||
| 10.31.Z | Przetwórstwo i konserwowanie ziemniaków | ||
| 10.32.Z | Produkcja soków z owoców i warzyw | ||
| 10.39.Z | Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw | ||
| 10.41.Z | Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych | ||
| 10.51.Z | Przetwórstwo mleka i wyrób serów | ||
| 10.61.Z | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż | ||
| 10.62.Z | Wytwarzanie skrobi i produktów skrobiowych - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwarzania ziemniaków lub zboża na skrobię | ||
| 10.83.Z | Przetwórstwo herbaty i kawy - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji herbat ziołowych lub herbat ziołowych z dodatkiem owoców i innych roślin | ||
| 10.89.Z | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej nie sklasyfikowana - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji wyrobów z jaj | ||
| 10.89.Z | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwórstwa miodu | ||
| 10.91.Z | Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich | ||
| 10.92.Z | Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych | ||
| 11.01.Z | Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do spożycia | ||
| 11.02.Z | Produkcja win gronowych | ||
| 11.03.Z | Produkcja cydru i pozostałych win owocowych, z wyłączeniem produkcji wyrobów winopochodnych i winopodobnych | ||
| 13.10.D | Produkcja przędzy z pozostałych włókien tekstylnych, włączając produkcję nici - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie wydobywania włókna ze słomy lnianej i konopnej | ||
| 20.14.Z | Produkcja pozostałych podstawowych chemikaliów organicznych - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego nieprzeznaczonego do spożycia | ||
| 46.21.Z | Sprzedaż hurtowa zboża, nieprzetworzonego tytoniu, nasion i pasz dla zwierząt - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie sprzedaży hurtowej zboża, rzepaku, szyszek chmielu, ziół lub wprowadzania do obrotu materiału siewnego roślin rolniczych i warzywnych | ||
| 1 | 2 | ||
| 46.22.Z | Sprzedaż hurtowa kwiatów i roślin | ||
| 46.31.Z | Sprzedaż hurtowa owoców i warzyw | ||
| 46.32.Z | Sprzedaż hurtowa mięsa i wyrobów z mięsa | ||
| 46.33.Z | Sprzedaż hurtowa mleka, wyrobów mleczarskich, jaj, olejów i tłuszczów jadalnych - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie sprzedaży hurtowej mleka i wyrobów mleczarskich | ||
| 52.10.B | Magazynowanie i przechowywanie pozostałych towarów - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie usługowego zamrażania i przechowywania produktów rolnych | ||
WYKAZ RODZAJÓW DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ, W KTÓRYCH ZAKRESIE MOŻE ZOSTAĆ PRZYZNANA POMOC DLA PODMIOTÓW, O KTÓRYCH MOWA W § 2 UST. 1 PKT 2
| Numer Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) | Sektor |
| 1 | 2 |
| 10.11.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu - w zakresie uboju dotyczy działalności objętej rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej i rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw lub dotyczy realizacji inwestycji nieprzyczyniającej się do wzrostu mocy produkcyjnych zakładu przetwórczego do poziomu wykraczającego poza maksymalne limity wskazane w tych rozporządzeniach |
| 10.12.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu - w zakresie uboju nie dotyczy działalności w zakresie nieobjętym rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej i rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw lub dotyczy realizacji inwestycji nieprzyczyniającej się do wzrostu mocy produkcyjnych zakładu przetwórczego do poziomu wykraczającego poza maksymalne limity wskazane w tych rozporządzeniach |
| 10.13.Z | Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego |
| 10.31.Z | Przetwórstwo i konserwowanie ziemniaków |
| 10.32.Z | Produkcja soków z owoców i warzyw |
| 10.39.Z | Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw |
| 10.41.Z | Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych |
| 10.51.Z | Przetwórstwo mleka i wyrób serów |
| 10.61.Z | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż |
| 10.62.Z | Wytwarzanie skrobi i produktów skrobiowych - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwarzania ziemniaków lub zboża na skrobię |
| 10.83.Z | Przetwórstwo herbaty i kawy - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji herbat ziołowych lub herbat ziołowych z dodatkiem owoców i innych roślin |
| 10.89.Z | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji wyrobów z jaj |
| 10.89.Z | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwórstwa miodu |
| 10.91.Z | Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich |
| 10.92.Z | Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych |
| 11.01.Z | Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do spożycia |
| 11.02.Z | Produkcja win gronowych |
| 11.03.Z | Produkcja cydru i pozostałych win owocowych, z wyłączeniem produkcji wyrobów winopochodnych i winopodobnych |
| 13.10.D | Produkcja przędzy z pozostałych włókien tekstylnych, włączając produkcję nici - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie wydobywania włókna ze słomy lnianej i konopnej |
| 20.14.Z | Produkcja pozostałych podstawowych chemikaliów organicznych - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego nieprzeznaczonego do spożycia |
| 52.10.B | Magazynowanie i przechowywanie pozostałych towarów - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie usługowego zamrażania i przechowywania produktów rolnych |
Wykaz rodzajów działalności gospodarczej, których wykonywanie jest jednym z kryteriów wyboru operacji
| Numer Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) | Sektor |
| 1 | 2 |
| 10.11.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa |
| 10.12.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu |
| 10.13.Z | Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego |
| 10.32.Z | Produkcja soków z owoców i warzyw |
| 10.39.Z | Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw |
| 10.51.Z | Przetwórstwo mleka i wyrób serów |
| 10.61.Z | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż |
| 46.21.Z | Sprzedaż hurtowa zboża, nieprzetworzonego tytoniu, nasion i pasz dla zwierząt - dotyczy sprzedaży hurtowej zbóż |
| 46.31.Z | Sprzedaż hurtowa owoców i warzyw |
| 46.32.Z | Sprzedaż hurtowa mięsa i wyrobów z mięsa |
| 46.33.Z | Sprzedaż hurtowa mleka, wyrobów mleczarskich, jaj, olejów i tłuszczów jadalnych |
WYKAZ RODZAJÓW INWESTYCJI ZWIĄZANYCH Z OCHRONĄ ŚRODOWISKA LUB PRZECIWDZIAŁANIEM ZMIANOM KLIMATU
| 1 | Obiekty gromadzenia odpadów stałych |
| 2 | Zbiorniki na ścieki przemysłowe |
| 3 | Zbiornikowe systemy bioremediacji (neutralizacji) odpadów i ścieków |
| 4 | Oczyszczalnie i podczyszczalnie ścieków na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej określonej w załącznikach nr 1 i 1a do rozporządzenia oraz działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego |
| 5 | Piece na biomasę na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej określonej w załącznikach nr 1 i 1a do rozporządzenia oraz działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego |
| 6 | Wymiana pieca węglowego na piec gazowy na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej określonej w załącznikach nr 1 i 1a do rozporządzenia oraz działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego |
| 7 | Instalacje paneli słonecznych, ogniw fotowoltaicznych; małe elektrownie wiatrowe do produkcji energii na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej określonej w załącznikach nr 1 i 1a do rozporządzenia oraz działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego |
| 8 | Systemy odzysku ciepła lub pompy ciepła |
| 9 | Wymiana eternitowych pokryć dachowych budynków produkcyjnych i magazynowych; zakup blachy |
| 10 | Termomodernizacja budynków |
| 11 | Produkcja biogazu na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej określonej w załącznikach nr 1 i 1a do rozporządzenia oraz działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego |
4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
Grażyna J. Leśniak 05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
Grażyna J. Leśniak 04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
Krzysztof Koślicki 02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
Grażyna J. Leśniak 25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
Grażyna J. Leśniak 19.11.2025Przedstawiciele środowiska psychologów i psychoterapeutów wskazują na ograniczanie możliwości przedstawiania przez nich opinii do rządowego projektu ustawy o zawodzie psychologa oraz samorządzie zawodowym psychologów, nad którym pracuje sejmowa podkomisja nadzwyczajna. Może to wywoływać poczucie deficytu demokracji, zwłaszcza gdy procedowane regulacje dotyczą konkretnych zawodów i grup społecznych, a tym samym także praw i obowiązków osób do nich należących.
Grażyna J. Leśniak 19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.2022.1538 t.j. |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Szczegółowe warunki i tryb przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. |
| Data aktu: | 05/03/2020 |
| Data ogłoszenia: | 22/07/2022 |
| Data wejścia w życie: | 11/10/2015 |








